Geld besparen in elke ruimte van je huis

Of het nu is vanwege dé bezuinigingen of je eigen persoonlijke bezuinigingen; het is altijd leuk om nieuwe manieren te vinden om geld te besparen, zonder dat je daarvoor ingrijpend je levensstijl hoeft te veranderen. Ik kwam online weer wat tips tegen om geld te besparen in elke ruimte van je huis en heb ze hieronder op een rijtje gezet.

Badkamer
De badkamer is een behoorlijke geldverslinder. Amerikanen geven per jaar bijna $600 uit aan toiletartikelen en voor Europeanen ligt dat bedrag ergens in dezelfde range. Zonde, want dat heb je dus écht niet nodig. Sterker nog; bij de meeste mensen liggen bepaalde producten zo lang (geopend), dat het niet echt verantwoord is om ze nog te gebruiken. Ga daarom eens door je kastjes en plankjes, breng gesloten verpakkingen terug naar je voorraadruimte en kijk voor de rest kritisch naar wat je echt nodig hebt. Is iets over datum? (Voor make-up is dat meestal na een maand of 6, crèmes gaan ongeveer 12 maanden geopend mee) Wegdoen. Als het goed is houd je een veel overzichtelijker kastje over, waarbij je direct kunt zien wat (bijna) op is en aan vervanging toe is. De rest laat je mooi in de winkel. Scheelt geld en maakt het een stuk makkelijker om je ’s morgens klaar te maken. Ook handig: zorg voor een besparende knop op het toilet en een besparende douchekop. Scheelt ongeveer de helft aan water. Een waterbesparende douchekop bespaart ook nog gas, omdat er minder water opgewarmd hoeft te worden.

Keuken
Ze zeggen wel eens dat een slanke lijn niet in de sportschool gemaakt wordt, maar in de keuken. En dat geldt ook voor een goedgevulde spaarrekening. Stop met het eten van afhaalmaaltijden, kook met verse producten (b.v. van de boer) en kook af en toe wat extra, zodat je je eigen afhaalmaaltijden in de vriezer kunt stoppen. Als je geen bakjes hebt om dit in te doen, vraag je in je omgeving gewoon naar saladebakjes of bakjes van de Chinees. Er is vast wel iemand die ze een keer voor je wil bewaren. Controleer ook altijd de voorraadkast vóór je boodschappen gaat doen, zodat je niets dubbel koopt. Een keer geen tijd? Ren dan niet naar de winkel voor een kant-en-klaar maaltijd, maar maak iets van wat je al hebt staan. Macaroni, pasta, rijst; het is allemaal zo klaar en ruimt weer lekker op. Bovendien is het veel gezonder. Ook op keukenmachines kun je besparen; vraag je bij elk apparaat af of je het wel écht nodig hebt en of er niet een ander apparaat/andere manier is om hetzelfde te doen. Als dat het geval is, kun je jouw exemplaar verkopen/weggeven of wachten tot het stuk gaat en het daarna niet meer vervangen.

Woonkamer
Bij de meeste mensen wordt de woonkamer gebruikt om even lekker te zitten en b.v. tv te kijken. Heb je tv? Bekijk dan je zenderpakket eens goed; kan het wat minder? Speciale filmkanalen zijn eigenlijk bijna altijd zonde van het geld, want je kunt films tegenwoordig ook (ugh, ’tegen betaling’) downloaden. Ook handig; zet ze op je laptop en kijk ze daarop, is vaak qua stroom een stuk voordeliger. Niet handig als je met 5 mensen kijkt, maar alleen of met z’n tweetjes misschien wel een goede optie. Val je vaak voor de tv in slaap? Zet er dan een tijdschakelaar op die de tv uitschakelt als het licht in jouw hersenpan ook uit is. Is het koud en heb je de verwarming aan? Dan kun je die de hele avond stapsgewijs al terugschakelen. Tv, mensen en b.v. kaarsjes geven ook warmte af, dus als je elk uur de verwarming een graad terugzet, dan voel je daar in temperatuur niets van, maar je merkt het uiteindelijk wel in je portemonnee.

Slaapkamer
Zet géén tv in je slaapkamer. Hoewel het heerlijk is om in bed tv te kijken, is het funest voor je nachtrust. Bovendien val je er negen van de tien keer bij in slaap, waardoor het ook een nutteloze stroomvreter wordt. Vervang ook je wekker niet als hij het begeeft; bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een gsm met een wekkerfunctie erop. Minder apparaten = handiger én goedkoper.

En voor wie zelfs op het toilet nog graag even doorgaat met besparen: 5 tips om te besparen op het kleinste kamertje.

Natuurlijk zijn dit nog maar een paar tips om te besparen in deze ruimtes van je huis. Er zijn er nog veel meer. Gebruik jij deze allemaal al en heb je nog (minder voor de hand liggende) tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Lees de krant op internet, gebruik een hooikist of slaapzak voor het garen van eten, overweeg zonnepanelen, gebruik plastic zakjes (die je toch al hebt) voor pedaalemmer en vuilnisemmer, gebruik geen pompjes zeep maar losse stukken zeep, knip tubes tandpasta die bijna leeg zijn open, zodat je ook alles opgebruikt, neem de makkelijke versie van een regenton (emmer water) in de tuin of het balcon, voor doorspoelen toilet of voor de planten (slechts voor gebruik op de begane grond of je etage, sjouwen met emmers vol is meestal niet best voor je rug). Stel aankopen uit als het kan. Groet, Hsm

 2. Tot mijn blijde verrassing doe ik de meeste dingen in deze lijst al! We hebben bijvoorbeeld al heel lang geen tv op onze slaapkamer, die overigens heel spaarzaam is ingericht. Ook maak ik nooooit gebruik van kant-en-klaar maaltijden.

  Maar soms vind ik het daardoor ook wel eens lastig om dingen te vinden waarop ik nog kan bezuinigen: we hebben 1 auto, maar eentje is toch wel heel handig op het platteland, we gaan nooit op vakantie, geen abonnementen, nooit uit eten, niet naar de film, kook elke dag vers etc. Waar zit de rek?

  1. Dan is het wel een grotere uitdaging ja, maar misschien kun je nog:

   – zelf kleine reparaties aan de auto uitvoeren, zoals lampjes vervangen
   – auto alleen gebruiken als het echt noodzakelijk is
   – niet elke dag vers koken, maar voor meerdere dagen in één keer en dan in de vriezer, scheelt weer gas
   – veel water opvangen, zodat je in ieder geval buiten niets uit de kraan hoeft te halen
   – meer (qua eten) uit de tuin halen

   Ik merk hier (ook op het platteland) dat vooral vooruitdenken geld bespaart. Het weer in de gaten houden en alles vroeg in de was doen, zodat het zonder problemen buiten kan drogen. Niet voor 1 boodschapje heen en weer hoeven rijden, enzovoorts.

 3. Goede tips behalve die over make up. Make up is hetzelfde als eten, ruikt iets niet meer goed of smeert het op een andere manier? Gooi het dan weg. Poederproducten zijn sowieso eeuwig houdbaar, cremes e.d. zoals foundation kun je op geur beoordelen.

  Nagellak hoef je niet weg te gooien als ie stroperig is, bij de etos/kruidvat koop je voor 3 euro een flesje nagellakverdunner waar je eeuwen mee doet 🙂

 4. Oh dikke inspiratie weer. Ik lees het al. Loop al een poosje in mijn hoofd met een besparing per dag. Of ik dan de 365 haal weet ik niet, maar elke dag is er eentje tóch? Dankjewel dus voor deze tips!!

 5. Ook glazen potten kunnen in de vriezer mits je ze niet te vol doet. Bewaar dus die pindakaaspotten! Oh ja en bij ons zitten ze nu vol met grote hoeveelheden zeer goedkope kruiden en specerijen van de Toko 😉 Staat nog prachtig ook al die kleuren.

 6. Geweldige tips weer, van sommigen denk ik; dat doe ik allang en van andere tips denk ik; wat een goed idee…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. goede tips! Ik hou altijd van die consumindertips alhoewel ik de meeste allang gebruik. Maar ja dat hebben al die doorgewinterde cosnuminderaars wel denk ik! Fijn weekend Heb je ook een beetje vrij

 8. Misschien niet nieuw of origineel: Ik was mij onder de douche altijd met een gewoon stuk zeep. Als je het stukje zeep in een bakje doet zodat het kan drogen ben je met een a twee stukje zeep per jaar klaar. Beter voor het milieu omdat je veel minder zeep gebruikt en zelfs veel goedkoper als je een duur stuk zeep gebruikt die uitsluitend is gemaakt van natuurlijke produkten.

 9. In plaats van zeep of douchegel gebruik ik de shampoo waar ik toch mijn haar mee was om mezelf te wassen, gelukkig heb ik makkelijk haar dus de goedkope shampoo uit de supermarkt voldoet. Scheelt ook weer behoorlijk in de kosten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.