Moestuinieren

Met het prachtige weer van de afgelopen dagen was het gewoon zonde om binnen te blijven, dus ben ik aan de slag gegaan in mijn moestuin. Ik heb de aardbeitjes vrijgemaakt (was nog één plant van over, gelukkig!), ben begonnen met het ontginnen van een extra stukje tuin én ik heb mijn bestaande stukje ingezaaid. Dit keer eens niet met drie soorten sla die vooral voor de slakken lijken te zijn, maar met dingen die wij ook echt eten: bonen, wortels, bloemkool, prei en bieslook. De zaadjes had ik nog, dus ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen. Ik overweeg om ook nog aardappels te poten, maar daar moet ik dan eerst even wat meer over lezen. En misschien komen er nog komkommers/tomaten/augurken bij, maar ik weet niet zeker of ik daar nog zaadjes van heb liggen. Kopen doe ik ze niet, want ik wil er nu eerst eens een keer iets uithalen, voor ik er nog meer geld in ga stoppen. Ook het werk doen dus, in plaats van er geld tegenaan gooien en denken dat het allemaal wel vanzelf gaat!

Wat hebben jullie in je moestuin?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Uitgelopen aardappels uit je voorraad (was 't geen 10 kilo?) kan je prima poten, heb je over drie maanden nog meer aardappels 😉
  'k doe het nu voor de derde keer en tot nu toe vermenigvuldigen de aardappels zich uitstekend!
  groet

 2. Wat Kniepertje zegt! Van zes aardappels had ik vorig jaar echt een mega schaal vol die maar deelde met de buurvrouw omdat wij zoveel op een winter niet eten 😉

  Ik doe ze een cm of vijf in de grond, je kan er in de loop van de groei steeds wat aarde bijgooien zodat ze allemaal donker genoeg blijven en niet groen worden.

  Komkommers en tomaten kan je het beste onder een dakje zetten (stuk plastic op een framepje ofzo) want die blieven geen water op de bladeren, alleen op de wortels.

  Bovengenoemde heb ik ook staan, plus radijs, mais, spinazie, wortel, ui, knoflook, kruiden, bonen en doperwten en na juni nog barbarakruid, boerenkool en nog wat…

 3. Ik wil nog groente zaaien (snijbiet, rucola, radijsjes), maar voor nu staan er:
  aardbeien, rode bessen, zwarte bessen, rode en witte kruisbessen, frambozen, stoofperen en pruimen.

  Groetjes, VeggieMo
  En volop zevenblad in de voortuin voor in de soep ;-P

 4. aardappels ; de beste resultaten haal je uit je uitgelopen aardappels van de voorraad. Wij hebben hier aardappels, uien, knoflook, bonen, sla, wortels, prei, tomaten ,paprika, pepers,courgette, meloenen ,pastinaak en zeker nog wel iets wat ik vergeet op te noemen in de moestuin staan. Maar eten er bijna het hele jaar van met z,n 4-en. Dit jaar geen dopwerwten hadden verleden jaar een giga opbrengst nog voldoende voor dit jaar, Groetjes

 5. Ik heb geen echte moestuin maar gebruik een stukje tuin
  Ik heb kruiden mint citroenmelisse en aardbeien pompoen sla radijs tomaat paprika mais en sla groeit hier veilig in de vrnsterbank
  Mijn pompoen mislukte vorig jaar maar nu heb ik hem in januari al voorgezaaid en dus is het nu al een flinke plant op hoop van zegen dan maar

 6. Hier ook op hoop van zegen 2 uitgelopen aardappels in een zak tuinaarde gestopt. Verder heb ik tomaat, komkommer, sla, pompoen, wortels, prei, courgette en aubergine. Van de tomaat en pompoen heb ik echt veel te veel uitgezaaid, ik kan de plantjes niet kwijt!!!! Mocht je eens in Leeuwarden zijn mag je wel een paar plantjes op komen halen.

 7. Ik heb een stukje van 1,5 vierkante meter als moestuin. Wat we eigenlijk hadden gereserveerd voor moestuin, wordt nu voor 2 jaar als houtopslag voor de kachel gebruikt, levert uiteindelijk ook geld op. Maar in die 1,5 staat een beetje sla, rozemarijn, pepermunt, tijm, patisson (plantje gekocht), bieslook. Nog het en en ander wat in de koude grond gezaaid is en niet opkomt:-((

 8. Ik heb op het moment alleen een vensterbank moestuin (werkt ook best aardig) met daarop bergen sla, doperwten (die nog naar buiten moeten), worteltjes, aardbeien, tomaatjes, pepertjes en een poging tot wat kruiden.
  Uiteindelijk gaat er binnenkort een hele berg naar buiten, mijn balkon op.
  Dat van die aardappels moet ik ook eens uitzoeken. Kijken of die in een bak kunnen. Uitgelopen aardappels heb ik hier genoeg liggen.

  1. aardappels gaan prima in een (flinke0 bak. Ik heb er een van 50 cm doosnee; ik had hem over en heb er een paar aardappels ingestopt. Gaat super! groet lianne

 9. Ik heb ook nog niet heel veel tuin hiervoor. Vorig jaar had ik tomaten en dit jaar heb ik behoorlijk uitgebreid. Vind het allemaal spannend.
  Ik heb: sla, drie soorten, aardbeien, peterselie, bieslook, rode bessen, rabarber, tomaten 3 soorten, paprika 3 soorten, gele bonen, sperziebonen, koolrabi, courgette gele en rode.

 10. Wij hebben een moestuin van 80m2 en we hebben nu aardappels geplant, uitjes, bietjes, sla, andijvie, aardbeien, sperzibonen, boerenkool, courgette en er staat een kersenboompje. Ik heb nog zat ruimte over en in het kasje in mijn achtertuin staat nog rode kool, komkommer en tomaat en sla ed…… Nu ik hoogzwanger ben zal ik er niet veel zijn en neemt vriendlief het noodzakelijke over. Maar alles is meegenomen zullen we maar zeggen.

 11. Ik heb (nog) geen moestuin, maar in een zinken teil staan aardbeien, achter de garage staat een zwarte bes, en voor het keukenraam staan 6 blikken met kruiden. Mijn tomatenplantje van vorig jaar (stond in een asemmer aan de voet van mijn olijfboompje) heeft het niet gered, en de olijfboom heeft ook een knauw gehad van de vorst…ik ben bang, dat die in de kliko belandt. Misschien toch een stukje tuin reserveren voor moestuinieren…onze jongste leek het wel errug leuk om zelf aardappelen te poten.

 12. Na een vensterbank-tuin nu in ons nieuwe huis voor het eerst aan de slag. Ik heb 1 vierkantemetertuin, een paar andere plantenbakken en een gedeelte van de borders die ik ervoor gebruik.
  Ik heb nu gezaaid: sla, sperzieboon, wortel, rode ui, tuinboon, pompoen, courgette, komkommer, komkommerkruid,peterselie, tomaten, radijs, bietjes, mosterdspinazie, pastinaak en vast nog wel wat vergeten.
  Ook hier uitgelopen aardappels in de grond gestopt en die doen het geweldig. Mooie planten die schaduw creëren waar de kat heerlijk onder ligt te slapen met dit warme weer.
  En op de vensterbank: snackpaprika, kleine tomaatjes, basilicum, bieslook en koriander
  Ook nog wat fruit in de tuin: frambozen, bosbessen, zwarte bes, kiwibes en aardbeien.
  Ben benieuwd hoe goed alles gaat lukken en hoeveel we er uiteindelijk van kunnen eten. Ik heb maar wat gedaan. Volgend jaar kan ik dan met alle ervaring vast een goed plan van aanpak maken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.