Gratis eten

Gratis eten

Voor een leuk deel van de boodschappen hoef ik deze weken niet naar de winkel. Mijn buurvrouw is op vakantie en in ruil voor het verzorgen van haar dieren, mag ik ‘boodschappen doen’ in haar moestuin. Normaal gesproken gebeurt dat eigenlijk zelden, want dan krijgt ze het zelf ook wel op. Het is geen megatuin, maar er staat toch flink wat in qua groenten en fruit. Ook de eitjes die haar kippetjes leggen mogen mee naar huis.

Gratis eten: volop keuze

Omdat ik vandaag weer een keer aardappels op het menu hadden staan, moest daar natuurlijk wat groente bij komen. Ik had gekozen voor bietjes, netjes uit de grond getrokken en aan de slag. Na wat onderzoek op internet (ja, erg, ik had ze nog nooit vanuit de tuin gemaakt) bleek dat dat niet iets is dat zomaar klaar is. Dus maar wat andere groenten bij het eten gemaakt en de bieten vast voorgekookt en in een schoongemaakt vla-pak ingevroren. Er was nog één grote over, die kan ik morgen voor het eten wel klaarmaken. Direct ook die zak wortelen die ik nog had in stukjes gesneden en geblancheerd en ingevroren. Hetzelfde voor de rabarber die ik nog in de tuin had staan. Of dat slim is weet ik overigens niet; ik lees overal dat je die niet meer na 21 juni mag oogsten. Als je er niet bergen van eet, dan schijnt het echter weer niet zoveel uit te maken. Ik kijk nog wel even wat ik daarmee doe, maar het zit in ieder geval in de vriezer.

Hoewel ik niet die hele tuin wil leegtrekken, wil ik toch zeker nog een paar keer wat gratis eten uit de tuin halen en eventueel ook wat invriezen. Anders verpietert het toch maar en dat is ook zonde. Kan ik mooi een beetje afkijken hoe een moestuin wél merkt, want hier is het – behalve die rabarber – nog geen succes.

Lukt het jou ook wel eens om zo gratis eten te scoren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ik krijg met regelmaat groente van mijn oma en een kennis, heerlijk. lekkere aardappels en boontjes, rabarber vinden we ook fijn. Rarbarber kan je wel gebruiken na eind juni, maar alleen als je de struik dan helemaal kaal hebt geplukt. Wat er dan daarna weer aangroeit, kun je gebruiken, zolang je er maar op let dat de stelen niet te zacht zijn van binnen of gaatjes hebben binnenin de lengte van de steel.
  gr Patries

 2. Ik zie net dat jij ook nog laat aan het bloggen bent…Ik heb net mijn blog even tussendoor gedaan:-) Ik krijg ook regelmatig wat mee van een vriendin, komkommer,aubergine, aardappelen e.d. erg fijn. Ik heb zelf dit jaar in de tuin het meeste fruit en tomaten en rabarber.

  Groetjes Annelieya

 3. Ben er ook altijd blij mee hoor, met van die gulle gaven. Oooh, en rabarber-kruimeltaart is lekkah! Succes met afkijken. Hoop dat je er wat van leert en mij ook kan bijbrengen hoe ik andere dingen dan onkruid en slakken binnen de kortste keren tot groteske proporties op kan kweken.

 4. bietjes zijn helemaal niet omslachtig om te maken. Stevig schoonwassen en lekker roosteren in de oven, met wat rozemarijn of tijm en een drupje olie. Dat kan even duren, maar je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. En ze smaken helemaal anders geroosterd dan gekookt: veel aardser en een ander soort zoetheid. Vroeger lustte ik ze niet, maar zo uit de oven kan ik ze wel smaken…

  (ik kom hier altijd even lezen en heb bewondering voor de regelmaat waarmee jij blogt. Bij mij gaat dat altijd maar een paar weken en dan voelt het weer als een verplichting, waardoor het niet meer werkt…)

  1. Qua werk viel het ook wel mee, maar het had best wat tijd nodig! De bieten waren enorm, dus ze hebben echt wel een kwartier of drie staan koken en daar had ik met het andere eten geen rekening mee gehouden. En aangezien ze na dat koken nog 'geschild' en verder bereid moesten worden, moest het maar even zo.

 5. rabarbermoes is ook erg lekker (vind ik dan).

  Het eten van groenten direct uit de tuin, vergt soms wel even wat werk. En er vind ook nog wel eens wat zand/grond tussen de kiezen de weg om de maag te schuren. Maar mijn groententuin zou ik niet graag opgeven hoor. Zo veel lekkerder (en verser) en ook altijd groenten in voorraad in de vriezer / weckpotten voor als we een tegenvaller hebben.

 6. Heerlijk, verse bietjes! Lekkerder dan vers uit de grond kun je ze niet eten. Maar wel inderdaad even werk. Ik verslik me ook nog wel eens in het werk van verse groentes, vooral van de dingen die ik nog nooit klaargemaakt heb.
  En ja, ik pak ook alles aan. Gratis is gratis, en eten is eten!

 7. Ik ken geen mensen met een moestuin, dan krijg je geen gratis eten. Wel probeer ik zelf wat groenten te kweken (in potten/bakken in de tuin), maar de oogst is minimaal. Wel heel leuk om te doen en te zien hoe e.e.a. groeit en bloeit. Ik zou graag vaker zelfgekweekte/geoogste groente eten, niets zo lekker als dat!

 8. Wij hebben gratis fruit uit de tuin. Een moestuin is fysiek te zwaar voor me om bij te houden. Mijn ouders komen deze week langs om ons wat oogst uit hun moestuin te brengen 🙂

  Groetjes, VeggieMo

 9. Een medebewoner van het appartementencomplex van mijn schoonmoeder hebben een grote moestuin (elders). Ze zijn maar met z'n tweetjes en hebben geen contact meer met familie. Daarom krijgen we in deze tijd heel veel toegestopt. De vrouw is helemaal weg van onze zoon die ook van alles van haar krijgt. Zo als onlangs een digitale camera waar ze niks mee deed!! Het is een schatje. We hebben ze als dank uitgenodigd op de communie in mei. Ik neem alles aan. Uiteraard. In dank!

 10. Mijn vader heeft sinds kort een tuintje, daar komt alleen nu nog erg weinig vanaf, maar mijn broertjes hebben een vriend waarvan de vader een hele grote tuin heeft en regelmatig krijgen wij daar bonen van en die zijn heerlijk. Zelf hebben we nu 1 tomatenplant en ja daar hebben we de eerste tomaat van geplukt.

 11. Ook hier proberen we al enkele jaren en meestal met weinig succes, de pompoenen gingen eens heel goed en nu hebben we al eens een courgette van een plantje dat van man zijn tante komt

 12. Wij hebben een moestuin, en een fruittuin. Bij ons lukt het heel goed en we hebben echt wel weer een goede oogst.
  Alleen de fruitbomen en struiken geven dit jaar minder.
  Onze buren hebben ook een goed lopende moestuin, we ruilen nog wel is van groente omdat we alle twee wat andere dingen hebben staan. Zo heb ik bv deze week bonen geruild voor bieten, en brocoli voor prei.

  Moestuintje houden gaat vanzelf ieder jaar beter, je zal zien dat je over een paar jaar ook beter weet wat je moet doen om een goede oogst te hebben. Als je nog is vragen hebt dan hoor ik het wel. Ik zaai bv alles eerst voor in persblokken, dit zijn geperste blokjes grond helemaal dordrenkt met water. Dit zet ik dan in zaaibakken en daaroverheen doe ik een stuk plastic. Zo weet ik zeker dat de plantjes goed opkomen. Pers en zaaibakken heb ik ooit gekregen van een tuinder.
  Groetjes Dreadlocks

 13. Dat klinkt lekker! Misschien is het een beetje klok-klepel verhaal, maar ik heb wel eens gehoord dat je late rabarber moet koken met krijt erdoor en dat het dan niet zoveel meer uitmaakt. Maar ik zou er natuurlijk ook helemaal naast kunnen zitten… 😉

 14. Daar waar we vroeger thuis de vriezer 'nokkievol' hadden met groente uit de familie-moestuin, is dat nu helaas niet meer zo. Jammer want niks zo lekker als vers uit eigen tuin. Als alternatief ga ik naar de boer-met-winkel; dat is in ieder geval lekkerder dan wat er bij de supers op de groentenafdeling ligt.

 15. Wij hebben gepensioneerde boeren naast ons wonen en we krijgen zo vaak wat tussendoor, altijd leuk!

  Een heerlijk recept met rode bietjes vindt je op de blog van Mme Zsa Zsa, wel eerst wat voorkoken of stomen, anders krijg (ik) het niet gaar in een uurtje in de oven.

 16. helaas geen ruimte voor een moestuin en eerder kreeg ik veel fruit van kennissen van mijn toenmalige vriend, maar ja sinds hij de relatie verbrak is dat over, maar gelukkig voor mij word er op het ogenblik erg veel fruit weggegooid in een pand waar ik schoonmaak en kan ik dat meenemen, niet altijd even vers meer, maar nog altijd goed genoeg om er moes ,jam of sap van te maken.

 17. Ik las net een artikel waarin men zegt dat je van een stuk van 200 m² best kan leven, als je het constant beplant. Enkel in de vrieskou zou je dan naar de groenteboer moeten. Vergt wel wat oefening 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.