Eindelijk: een werkende tactiek tegen troep!

Het heeft even geduurd, maar volgens mij heb ik ein-de-lijk een (voor mij) werkende tactiek tegen troep gevonden. Spullen achter m’n gat opruimen natuurlijk, maar daarmee ben je er niet. Je (huisgenoot) laat toch altijd wel iets liggen, bijvoorbeeld als je ergens weggeroepen bent, ergens heen moest of anderszins afgeleid werd. De oplossing? Nooit ergens met lege handen lopen.

Ik loop ’s morgens m’n gewone rondje van slaapkamer naar badkamer, naar woonkamer, naar keuken en naar kantoor. Uit de slaapkamer neem ik kleding mee die daar is blijven liggen, kan vaak in de wasmand. In de badkamer doe ik hetzelfde, maar als het daar niet in de wasmand ligt, is het meestal omdat het nog een keer gedragen kan worden. Gaat dus mee op de onzichtbare kar voor de kledingkast. Door naar de kamer; staan/liggen hier nog boekjes, bestek, servies of andere dingen van de avond ervoor? Mee naar de keuken. En staat er in de keuken nog vaat of iets anders? Meteen opruimen.

Omdat je in elke ruimte waar je doorheen komt wel iets kunt weghalen of terugleggen, kost het bijna geen tijd en kan het in één ruk door. Maar je doet wel veel meer én in het hele huis. De kans dat zich een megatroep ontwikkelt, is daardoor ineens een stuk minder groot. Lukt het je ook nog je huisgenoten hiervan te overtuigen, dan zit je helemaal goed!

Hebben jullie nog handige tips tegen troep, vooral voor mensen die daar van nature iets makkelijker overheen kijken (maar geen zin hebben in een enorme chaos waardoor elk ongepland bezoek ook lichtelijk ongewenst is)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. haha, toepasselijke vvd-reclame eronder: niet doorschuiven maar aanpakken staat er.

  Loop ook bijna altijd met spullen door het huis die weer ergens anders zijn neergepleurd. Maar ja, opruimen moet je toch, dus liever meteen. Nog een tip: alles maar een keer vastpakken als je opruimt. Dus niet ergens anders wegleggen waar het ook niet hoort.

  1. Ja dat klopt. Ik had uitgebreid verteld waarom en toen kwamen ineens nare reacties ik zou wel nep zijn enz en toen heb ik het er meteen afgehaald.

  2. Ik heb de reacties niet gezien, maar zag in mijn reader nog wel je blogje en ik kan me die reden goed voorstellen. Niets van aantrekken hoor, als dat voor jou een reden is om (even) de stekker eruit te trekken, dan moet je dat gewoon doen. Wij vinden het natuurlijk jammer, maar het is jouw blog, jouw keuze!

 2. 'Nooit met lege handen lopen!' dat zei mijn moeder ook altijd tegen ons! En irritant dat we dat vonden. Maar ze had wel een punt. Grappig om dit hier terug te lezen, en dat jij deze tactiek nu ook gaat gebruiken.

 3. En om meer lichaamsbeweging te krijgen leg ik niets meer op de trap wat naarboven moet maar doe het meteen en met 3 trappen in huis beweeg ik heel wat extra.

 4. Een heel herkenbaar probleem. En dan vooral mijn probleem 😉 Ik zie de troep ook gewoon niet, hoewel ik me wel prettiger voel als het opgeruimd is… Ik heb de oplossing niet, maar jouw tip ga ik zeker eens in de praktijk brengen 🙂

 5. Hoi

  Ik zelf zorg altijd dat i.i.g. de huiskamer altijd opgeruimd is, zodat je je niet rot schaamt als er onverwachts iemand op de stoep staat.

  Groetjes Petr@

 6. Ik vind het hier rommelig. Ik ben vrij opgeruimd van nature, maar de natuur van mijn mannen is tegenovergesteld en ze hebben een hoeveelheid spullen waar ik gek van wordt soms. Ik doe makkelijk iets weg, maar dat mag bij mijn mannen dus ook niet. Alles moet bewaard en verzameld worden. Toegegeven: mijn man heeft wel altijd alles wat je in en rond nodig hebt en kan goed klussen. Daar heb je materialen voor nodig.
  Ik kan echter met weemoed kijken naar een foto van mijn kamer in de tienertijd: alles keurig opgeruimd en in het gelid. Poetste ook vele malen makkelijker dan ons rommelige huis nu.
  Maar ik leg de lat te hoog denk ik. Soms kom ik bij anderen en dan valt het me bij ons opeens weer mee. PUIN hebben sommigen. Gewoon vies zelfs. Niet dat ik de hele dag poets. Maar ik houd het wel bij en onderneem af en toe actie.
  Er zijn er echter ook waar je nergens aan ziet dat er een kind woont. Dat gaat me dan ook weer net te ver. Er mag best iets liggen en huis geen showroom voor designmeubelen, maar een plek waar geleefd mag worden.
  Ik houd het nu bij door dagelijks een half uurtje op te ruimen.

 7. Dankzij een hele lieve moeder kwam er eindelijk weer schot in alles netjes maken en houden.
  EN nu is het niet zo enorm lastig meer om alles een beetje netjes te houden, omdat de basis eindelijk eens goed gedaan was.
  Langzaamaan komt er ook meer bergruimte, zodat er meer en meer ook daadwerkelijk netjes opgeruimd KAN worden.

 8. Ik loop ook nooit met lege handen naar andere verdiepingen in huis. Op een gegeven moment wordt het een automatisme om te kijken wat je mee kunt nemen.
  Ik ben geen rommelkont, maar ook ik moet natuurlijk opruimen om het netjes te houden… Ik 'doe' af en toe een 5-minuten-opruimrondje, bijvoorbeeld in de huiskamer. In 5 minuten tijd (ongeveer) ruim ik alles op. Dit werkt natuurlijk alleen als het een niet al te grote bende is, anders moet je misschien een 10-minutenrondje doen.
  Geloof me; het werkt als een dolle!

 9. Iets wat ik nog wil implementeren hier in huis: mandjes bij de trap. Nu ligt er meestal zo veel dat naar boven of beneden moet, dat ik (vaak met baby op de arm) het maar laat liggen…

 10. Ik heb boven een vaste plek waar iedereen zijn vuile was mag deponeren. Als er iets op een kamer achterblijft betekent dit dat het kledingsstuk alleen maar gelucht hoeft te worden. Dat doe ik dan overdag.
  's Morgens gooit iedereen zelf zijn bed open. Ik zorg voor de ramen open/dicht/rolluiken dicht/open.
  De vuile was neemt mijn man of ik 's morgens mee naar beneden.
  Dus boven ligt er dan eigenlijk niets meer.
  Beneden laat ik de kids hun spullen op het einde van de dag opruimen. Zelf doe ik dit tussendoor.
  Bijna geen rommel.

 11. ik probeer onze woonkamer altijd visiteproof te houden ( en dat is een hele klus met kinderen en onze dierentuin) ik ruim ook altijd alles op wat ik zie.Leg het op de trap voor boven en minder spullen scheelt ook een stuk.

  groetjes Annelieya

 12. Ik ben erg opruimerig tot ergenis van de pubers die dat niet in hun genen lijken te hebben dus als iemand een oplossing voor die pubers heeft 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.