Serieus moestuinieren

Hoewel ik geen fervent nieuwsvolger ben (merk dat ik vaak alleen maar in een dip raak van al die depri-berichten, want ja, als het niet schokkend is, dan is het geen nieuws), hoor ik toch steeds vaker berichten over een tekort aan voedsel en hogere voedselprijzen. Dat lijkt me dus kort gezegd helemaal niets. Voedsel heb je elke dag nodig en als de prijzen daarvoor omhoog gaan, dat zie je nu al, dan merk je dat gewoon in je budget. En dat kunnen we op dit moment gewoon niet gebruiken.

Dat gegeven, plus mijn behoorlijk positieve ervaring met gratis eten uit de moestuin van mijn tante, heeft ervoor gezorgd dat ik toch nog een poging wil wagen met moestuinieren. Een serieuze poging. Voor wie het niet gevolgd heeft; vorig jaar/twee jaar terug heb ik een vierkante-meter-tuin gemaakt. Toen ik daar mijn kat middenin zag sch*ten was er de lol wel vanaf. Dit jaar ben ik weer begonnen met een poging in de gewone grond, een aardig lapje, maar net als vorig jaar werd de boel weer geteisterd door slakken. En toen dat redelijk ging, overwoekerde mijn rabarber alles.

Ik heb er dus wat van geleerd en wil voor mijn serieuze, laatste poging nog een paar dingen anders aanpakken:

– Een grotere lap grond, waar voldoende ruimte is voor paadjes, een goede voorraad groenten en grotere planten. We hebben genoeg, dus dat maakt niet uit. Verdient het zichzelf ook nog eens een keer terug 😉

– Meer ondergrondse planten waar slakken geen belangstelling voor lijken te hebben. Denk aan wortels en bieten.

– Meer anti-slakplanten; geen kropsla, maar rucola. Verder schijnen tijm, salie en knoflook ook geen slakken aan te trekken. Dat klopt wel, want tijm en knoflook had ik al elders staan, en dat ging prima

– Andere plek met meer zon en dus minder natte, aantrekkelijke plakplekjes

– Hekje eromheen en partij houtsnippers paraat (we hebben nog tig takken die versnipperd moeten worden, dus dat komt goed)

– Goede zaadjes gebruiken en niet die eigenlijk allang niet goed meer zijn en dan verbaasd zijn dat er niets op komt.

De investering in de moestuin moet ‘m echter dit keer vooral in arbeid zitten. Dus dagelijks even een rondje maken, goed nazoeken welke planten het waar goed doen, de boel op tijd oogsten en als het dan niet op kan, eerst invriezen. Al het gereedschap hebben we verder wel, dan zouden er hooguit nog wat zaadjes moeten komen, maar als je niet voor de meest exotische dingen gaat, vallen de kosten daarvoor over het algemeen ook wel mee.

Het doel? Het mooiste zou zijn nooit meer groente te hoeven kopen in de supermarkt en altijd een mooie voorraad in de vriezer hebben en ook nog eens wat weg kunnen geven. En hier ga ik dan even geen ‘maar’ aan koppelen, want dat is gewoon het doel, daar ga ik voor!

Hoe serieus zijn jullie met moestuinieren en zou je het nog eens een keer anders/beter aan willen pakken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

46 Comments
 1. Ik ga het minder groots aanpakken. We hebben veel fruit nu; weinig werk mee, alleen oogsten en snoeien (en inmaken, natuurlijk ;). In het voorjaar wil ik een paar groente dingen proberen. Ik heb ook niet veel plek meer.
  Waarom vraag je je tante niet om advies. Vind ze vast ook nog leuk dat je belangstelling toont!

  1. Dat heb ik al gedaan, maar ik merk dat ik er meer aan heb als ik ook zelf van alles onderzoek, dan zit ik er beter in. Maar bij specifieke dingen doe ik dat ook zeker, want bij haar werkt het prima en hier is het grote succes tot nu toe uitgebleven.

 2. Bij mij was de rucola ook opgegeten door slakken. Wij houden het bij fruit. Dat is gemakkelijker en minder werk.
  Nu genieten we van de frambozenoogst. Biologische frambozen kosten kapitalen in de winkel en mij heeft het maar twee plantjes gekost een paar jaar geleden. Ze breiden zich steeds verder uit.
  De braam gaat eruit. Die wordt megagroot en geeft weinig vruchten. Dan liever nog wat meer frambozen op die plek :-).
  Verder hebben we kruisbessen, rode bessen, zwarte bessen, pruimen en stoofpeertjes.
  Leerpuntje voor mezelf is nog wel dat ik er op tijd om denk om netten over de planten te zetten want anders eten de merels de oogst op.
  De frambozen en bessen gaan deels de vriezer in. Die doe ik in de vruchtensalades die we 's morgens eten. Hebben we in de koude wintermaanden nog lekker zomerfruit.

  Een moestuin vraagt heel veel tijd en aandacht. Voor mij werkt dat dus niet, maar het is natuurlijk wel heel leuk en gezond als je groente van je eigen tuin kunt eten!
  Wij hebben een hele vracht snijboontjes gekregen van mijn ouders. Mijn vader heeft een moestuin. Dat is voor mij een betere manier 😉

  Groetjes, VeggieMo

  1. Als dat zou kunnen, prima! Maar behalve zoals nu in de vakantie, kan ik nergens met enige regelmaat 'shoppen' voor gratis groenten en fruit, dus dan maar zelf doen. En ik durf het nu ook wel aan, nu ik helemaal thuis werk en door opruimen enzo de boel al beter onder controle heb. Maar goed dat je 't zegt van de Rucola, dan laat ik dat voor wat het is, vind ik toch niet speciaal lekker.

 3. Hou het overzichtelijk! En doe het alleen als je er schik in hebt, want zelf groente telen kost gewoon veel tijd. Ik heb zelf veel (eetbare) bloemen in de moestuin staan. Daardoor ziet de tuin er lekker kleurrijk uit. Ook leuk om cadeau te geven: boeket uit eigen tuin!

  1. Leuk idee! En op zich vind ik het wel leuk, maar het moet wel werken. Als 100 slakken de boel opvreten, dan zeg ik eerlijk: dan is de lol er snel af. Maar dat hoop ik nu dus een beetje te voorkomen, of in ieder geval minder last van te hebben. Bloemen lijkt me ook wel wat, maar één stap tegelijk. Hier zouden het dan overigens eerder snijbloemen worden, want eetbare bloemen raak ik hier niet kwijt 😉

 4. jij beschrijft perfect mijn voorbije moestuin-jaren… ik wil er ook elke jaar weer volledig voor gaan maar altijd loop er wel iets verkeerd waardoor dit helemaal teniet wordt gedaan…

 5. Tegen de slakken: zet planten in potten en doe er van dat koperband omheen (kun je kopen in tuincentra, helaas vind ik het wel overpriced… misschien zijn er budgetalternatieven). Als een slak over zo'n koperbandje kruipt krijgt hij een schokje, een beetje als schrikdraad. Werkt als een tierelier.

  1. Koper is enorm duur, vandaar de prijs. Bij ons in de buurt zijn er onder andere bliksemafleiders en kunstwerken gestolen van koper, vanwege de waarde. Maar van de koperstrips rond de bloempotten zullen de dieven wel afblijven 😉

 6. Ook wij hebben een moestuin. We hebben elke week tenminste één krop sla. Verder willen vooral de bonen erg goed lukken. Daarnaast beginnen de tomaatjes nu een beetje te rijpen.

 7. Klinkt erg bekend. Ik heb het nu voor het derde jaar op rij geprobeerd en misschien heb ik te snel opgegeven, maar het werd weer niets. Enige dat het doet is komkommer en tomaat in mijn kasje…

  Hou het ook maar bij fruitbomen verder, ga geen moeilijke dingen meer proberen. Sowieso heb ik daar geen bergen tijd voor, het komende jaar. Snijbiet is, als je het lust, wel een makkelijke, snelgroeiende groente die bij mij iig redelijk met rust gelaten werd door de slakken.

  1. De snijbiet is hier ook opgegeten door de slakken, net als de radijsjes.
   Nu was het ook wel erg koud en nat aan het begin van de zomer. Dus sowieso een slechte start voor een moestuin.
   Leuk dat bij jou de snijbiet wel goed gaat!

   Groetjes, VeggieMo

  2. Oh ja, koperdraad (ouwe kabel ofzo) strippen met een mesje en om je tuintje heen dat helpt wel behoorlijk goed. Dit jaar ook gedaan op sommige plekken en daar scheelde het aanzienlijk!

  3. Snijbiet lust ik wel, zeker als het het doet. Prei leken de slakken bij mij ook af te blijven. Maar ik ga nu sowieso op een plekje zitten waar de hele dag door zon(licht) is, dus hopelijk is er dan minder vocht en dus ook minder slakken. Dat koperdraad is een goeie, kan wel kijken of oud stroomdraad werkt. Met potten kan ook wel, maar dat levert nog niet de productie op die ik graag zie. Als ik gewoon 3 meter wortels heb, 3 meter prei en 3 meter bieten, dan ben ik al heel tevreden 🙂

 8. ik had ooit een moestuin(bijna 300m2, maar wegens tijdgebrek gestopt.Nu heb ik 2 van die vierkantemeterbakken.(zelf gemaakt van oud hout) en ehm alhoewel we er met ons gezin (6pers) niet alle dagen vers van kunnen eten, doen de volgende zaken het wel erg goed:rucola-sla het breid uit als onkruid en de slakken lijken er hier iig niet dol op te zijn ,ze vreten er nooit aan, dus om de gewone sla heen (waar slakkenw el dol op zijn) staat rucola-sla…verder bieten, ook deze staan tussen de rucolasla, peterselie(vreten de slakken ook niet op) dan worteltjes, dan weer peterseie en munt en citroenmelisse.Oh in de andere bak had ik een rand van cacoa-doppen gelegd wat de slakken wel iets tegenhield( maar die doppen zijn niet geheel gratis natuurlijk) maar daar staat spinazie en snijbiet brocolie en andijvie in.Verder hebben we een kersen en pruimenboom,rode aalbessenstruik(die je overigens heel makkelijk zelf kunt stekken ) blauwe bessenstruik en in 2 bakken staan de aarbeien, maar die moeten ook regelmatig ontslakt worden. oh her en der staat nog een maisplant , komkomerplant en tomatenplant die laatse 2 gekocht als plantje bij de tuintjesvereniging voor 10 cent perstuk.

 9. Mijn oma had altijd een mega-moestuin, voor de hele familie (en ze hadden 7 (!) kinderen, inclusief aanhang en kinderen). En zij had overal afrikaantjes tussendoor staan. Van die kleine oranje plantjes, ik vond ze toen niet mooi, maar ze zullen toch wel nuttig zijn daarvoor. Ik weet niet wat ze wegjagen, maar dát ze wegjagen weet ik wel :-S. Ik zoek het op (just a minute). Met dank aan Wikipedia: "De geur van deze plant houdt wormpjes en ander ongedierte weg wat haar in de volksmond ook de bijnaam "stinkertje" heeft opgeleverd.". Niet zo spectaculair, maar toch iets, en zo zijn er vast meer planten die kunnen helpen in de moestuin. Succes!

  Lieve groet, Inge

  1. Afrikaantjes (ook wel 'stinkertjes', 'tagetes') houden het venijn tussen de groenten weg en dat werkt effectief wel. Van stinkertjes kun je zelf elk jaar zaad nemen dus da tis ook mooi meegenomen. Ajuinen planten tussen de aardbeien geeft dan weer een hogere opbrengst (naar het schijnt)Ajuinen lukken hier niet dus ik heb er dit jaar bieslook (ook beetje ajuinachtig van smaak en geur) tussengezet maar de opbrengst was niet specatculair tov andere jaren (was bij iedereen minder goed dit jaar)

 10. TIP tegen de slakken van een doorgewinterde moestuinhoudster en een hosta-liefhebber (beide aantrekkingskracht op de slakken).

  Graaf aan de rand van je moestuin (rondom) potjes in (bijvoorbeeld oude kopjes, of groentenconserven potjes). Vul deze met bier en de slakken zullen kiezen voor het bier ipv de groenten.

  Zelf ververs ik het bier eens in de 2 weken. Gewoon een bodempje van 2 a 3 cm, is voldoende. Ik vul met 1 groot blikje bier van de A.ldi 12 potjes af. En mijn potjes staan ongeveer 1 meter uit elkaar aan 3 zijden van de moestuin.

  TIP 2
  Houd katten op afstand en veel slakken gaan hierdoor ook rechtsomkeert. Steek tussen de potjes om de 3 cm tandenstokers in de grond tot ze net een paar mm boven de grond uit blijven steken. De katten vinden dit niet lekker aan de pootjes en kiezen vaak een andere plek om hun behoefte te gaan doen.

  1. Slakken worden inderdaad aangetrokken door bier maar als het een paar keer goed geregend heeft en het bier teveel verdund is met regenwater, drinken ze er ook niet meer van…. Allé, hier willen ze enkel het 'pure' spul

  2. Ik kreeg de raad om hier en daar pindakaas neer te leggen. DAt lokt namelijk egels en die eten weer veel slakken! Zorg dan ook voor egelvriendelijke plekken in de omgeving, niet te netjes maken alles.
   Mijn vader stond gewoon om zes uur op in de zomer en ging dan handmatig alle plante bij langs voor rupsen en slakken. In de zeer vroege ochtend zijn ze nog wel te vinden, later op de dag verstoppen de slakken zich op donkere plekjes.

 11. Een tip tegen slakken: met het meelvoeder dat wij aan onze hangbuikvarkentjes geven hebben we een "hekje" rond de sla gestrooid en alle sla is mooi groot geworden! Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin alle sla aangegeten was.

 12. Wij hebben op 100 m afstand van ons huis een moestuin van 150 m2 op een volstuinencomplex. Vanaf begin juni tot nu: 3 kg peultjes, 12 komkommers, 29 kroppen sla (kropsla en rode ijsbergsla), 45 courgettes, 19 kroppen andijvie, 34 tomaten, 7,5 kg tuinbonen, 30 kg aardappelen (nieuwe), 9 kg sperciebonen, 1 chinese kool, 6 pepers, 5 paprika's. Verder maar dat heb ik niet bijgehouden: rabarber, broccoli, snijbiet, aardbeien, frambozen, bessen, kruisbessen. Dat is het wel zo ongeveer.

 13. Ik zou willen dat ik een tuin had waar ik ruimte voor een moestuintje had, maar volgend jaar dus proberen met een vierkante meter op het dakterras; komende winter voorbereiden en kijken of het werkt, al is het alleen maar voor het aantal kroppen sla wat er hier doorheen gaat 🙂

 14. Wij hebben ook al jaren ene groententuin en de meeste jaren hebben we een zeer grote opbrengst. Dit jaar was het voor bepaalde groenten minder goed of vorige jaren. Ik heb ongeveer 60 tomatenplanten moeten uittrekken omdat ze met de krulziekte zaten, snijbiet en rode biet zijn niet goed opgekomen, spitskool doet het minder goed of vorige jaren. We hebben wel veel aardappelen gehad,heel veel stokbonen (kan elke dag trekken), massa's gele, groene en witte courgetten. De zurkel (doorlevend) staat ook heel goed en daar hebben we ook al meerdere keren van kunnen eten. Verder hebben we ook nog selder, lavas,peterselie,bieslook en andere kruiden, rabarber. Kleinfruit zoals aardbeien, rode, witte en zwarte bessen, gewone frambozen en ook een gele variant. Sla zet ik niet meer omdat de slakken er altijd mee weg zijn.Vroeger zette ik altijd struikboontjes maar sinds een aantal jaren zet ik enkel nog staakbonen omdat die een grotere opbrengst hebben (vind ik), de boontjes makkelijker te plukken zijn omdat je niet zo voorovergebukt moet staan en bij een onweer liggen struikbonen vaak plat op de grond en dan rotten de boontjes heel vlug.Een groententuin brengt veel werk (zaaien, uitplanten,onkruid wieden, oogsten, klaarmaken voor de diepvries) met zich mee maar ik zou hem zeker niet willen missen.Van de meeste groenten neem ik zelf zaad dat ik dan het jaar nadien gebruik voor d enieuwe oogst. Dat lukt perfect met boontjes, courgetten, pompoenen,alle tomatensoorten. In elk geval een pak goedkoper of elk jaar opnieuw zaad moeten kopen

  1. Je bereidt het net als spinazie en het smaakt nogal zurig. 'k Kan niet echt vergelijken met een andere groente wat betreft smaak : gewoon scherper en zuurder of spinazie….

 15. We hebben een zogeheten postzegeltuin en dan is moestuinieren geen echte optie. Het blijft bij tuinkruiden, een bessenstruikje hier en daar en eens een bak voor doppers of boontjes. Bij ons doet de sla het ondanks de slakken juist wel goed: die heb ik in balkonbakken aan de schutting hangen en daar komen geen slakken (of katten) bij. We hebben de hele zomer regelmatig sla van eigen pluk gegeten, heerlijk vers. Kwestie van iedere drie weken of zo even een nieuwe bak inzaaien en dan blijft het wel doorgaan.
  Succes met je tuin! Met je tante als helpdesk gaat het vast goed komen.

  Loonlijstmama

 16. Alsof we hetzelfde dachten vandaag…..
  Ben vanmorgen begonnen met het stukje tuin naast ons huis onkruidvrij te maken. Het staat er zo hoog, dat ik dat zo 123 nog niet klaar heb, maar het begin is er. En het "excuus" slakken heb ik niet eens, want die hebben we hier maar weinig. Bij mij is het gewoon laksheid, ik moet er echt meer tijd in stoppen dan ik nu doe. En nieuw zaad kopen want veel kwam inderdaad niet op.
  We gaan het gewoon doen!

 17. Wegens geen tuin op 3 hooj, staat een volkstuintje op mijn lijstje. Dit jaar was dat niet haalbaar, maar ik ga proberen voor volgende zomer. Ikzelf vind tuinieren buiten echt lekker.

 18. Ik heb niet alle reacties gelezen misschien staan deze tips er wel al bij, maar wat helpt bij slakken is schoteltjes op z'n kop neer zetten slakken zitten daar graag onder. Dan kan je ze vangen en verderop weer uitzetten. Zo doen wij dat altijd.

  Ik kan het je echt aanraden om een moestuin te beginnen, wij hebben dit jaar weer een goede oogst. Wat ook helpt tegen slakken is bij je groente knoflook te poten, deze geur vinden ze nou niet bepaal lekker.

  Wat ook handig is is om iedere keer een beetje bij te zaaien, zodat je achter elkaar groente hebt. Ik zaai overigens alles eerst voor in zaaibakken, deze zet ik bij ons in de kas.

  Succes met je moestuin, Groetjes Dreadlocks

 19. Tijm, rozemarijn (kan wel groot worden), oregano, peterselie, basilicum (wil het wel graag warm hebben en veel zon), bieslook. Echt heerlijk, zo'n kruidentuintje!

 20. Egels eten slakken, zoals hier al gezegd werd. Ik zou ze dus je tuin in lokken! (en ik dacht dat er bij ons geen egel kon komen, want verhoogde borders, 3 katten en tuin in de stad, maar gisteravond zat er toch één bij de kattenbrokjes!).

  Ik probeer een beetje te moestuinieren in de achtertuin. Vorig jaar ging dat wel aardig, sla, courgette, peultjes, frambozen, aardbeien. Maar ons grote nadeel is dat we te weinig zon hebben door enorme eikenbomen naast ons huis. Gelukkig willen we toch ons huis verkopen en verhuizen 😉

  Courgette is, als je de plant eenmaal een beetje groot hebt gekregen, een fool-proof plant die veel oogst geeft. Sla kun je ook oogsten voordat het een krop is, dat blijft doorgroeien. Zo hebben de slakken ook wat, en jij kunt gewoon genoeg blaadjes oogsten voor de maaltijd! Oh, en zaai om de week wat sla, dan kun je doorlopend oogsten, en zit je niet ineens met 4 kroppen die op moeten 🙂
  Peultjes deden het bij mij (in de schaduw) ook erg goed, en daarom wil ik komend seizoen ook eens boontjes proberen. Ik heb wel zin om weer te beginnen, dit seizoen heb ik ervoor gekozen niets te doen, omdat ik in juni uitgerekend was van baby#3. Maar volgend jaar ga ik weer los!

 21. Ik heb rucola en pluksla in de tuin waar ik al vanaf eind juni minstens 2 keer per week van eet. Courgette's goed bemesten, zo'n dankbare plant! Heerlijk roerbakken, lekker soep! Vandaag weer 1 kilo verwerkt tot marmelade!! Alle spercieboonplantjes opgegeten door konijnen en de groenekool door rupsen. Rode kool, prei en uien, paksoi en peultjes volop geoogst en nog te oogsten. Al div. pompoenen verwerkt. Geen last gehad van slakken dit jaar. Bovendien vind ik het werk in moestuin niet zoveel tijd kosten als in een siertuin!

 22. Voor een heel aantal groenten is het te laat om nog te zaaien. Groente is in de winkels nu behoorlijk goedkoop, je kunt overwegen groot in te kopen en te vriezen.

 23. leuk zeg, ik hoop dat het deze keer wel goed lukt. hier alleen een balkon, we hebben hier verse muntplantjes, basilicum en bieslook. zelf zou ik wel willen uitbreiden met rucola, hier ben ik echt gek op, maar weet dus niet of het haalbaar is 🙂

 24. Hoi hoi, even een vraagje, jij hebt advertentie's op je blog staan en je kunt sparen met klik programma's. zou dit ook iets voor mij zijn. Zitten er geen addertjes onder het gras? levert het ook iets op? Ik hoor het graag van je alvast heel erg bedankt!

 25. Ik ben nu 3 jaar aan het moestuinieren en eigenlijk breiden we ieder jaar een stukje uit.

  Het eerste jaar was een testje met een aantal tomatenplantjes.
  Het jaar daarop een minmoestuintje aangelegd in een border van 2 m2, maar niet intensief beplant.
  Dit jaar wel intensief beplant (de ene soort eruit, dan de volgende erin) en een ander stukje border in gebruik genomen.

  Voor volgend jaar heb ik ook al plannen.

  Een minikasje is wel handig voor sommige groenten (en om langer te kunnen oogsten).
  Ook handig: 's morgens vroeg slakken vangen.
  Dat lijkt geen zoden aan de dijk te zetten (ik bleef 30-40 van die beesten per ochtend vangen) maar uiteindelijk worden het er toch minder.

  Niet erg aardig, maar ik gooi ze in de kliko… (moet je wel uitkijken dat ze er niet weer uit kunnen klimmen).

 26. In mijn moestuin op de kleigrond ook enorm veel slakken maar desondanks een zeer goede oogst.Ik gebruik soms wat Escargo (ecologische slakkenbestrijder), maar doe verder weinig tegen de bestrijding ervan. Ik zorg er wel voor dat diverse plantjes groot genoeg zijn voor ik ze in de volle grond zet. Courgette en pompoen zaai ik (ook vanwege de hogere temperatuur die ze nodig hebben om te ontkiemen) binnen voor en wacht dus tot het een stevig plantje geworden is voor ik ze uitplant. Zelfde met bonen, peulen, capucijners etc waar vogels of muizen vaak de boosdoeners zijn.

 27. Vraag ook eens aan je tante? Zij heeft een succesvolle tuin in jouw buurt (dus ongeveer dezelfde soort grond, en hetzelfde ongedierte en onkruid), misschien weet zij wat je wel moet doen en wat je absoluut niet hoeft te proberen?

 28. Verl succes!
  Lijkt mij ook wel wat, maar we hebben geen grote tuin…en ik denk dat dat voor ons wel het beste zou werken, een tuin aan huis en niet ergens verderop…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.