Aan de slag in de tuin

Terwijl ik nog met de laatste schilderwerkdingetjes bezig ben (of althans; dat is de bedoeling, maar door werk is het er deze week nog niet van gekomen. Ik hoop op een mooi weekend, dan is het net wat beter in te plannen), en ben ik in de tuin aan de slag gegaan. De tuin is op het moment vergeven van allerlei bordertjes e.d. Op zich leuk hoor, als je de hele dag tijd hebt om ze onkruidvrij te maken. Anders wordt het binnen de kortste keren een woestenij. Wat ik wil is vooral wat begroeiing langs de randen voor een beetje privacy en de rest lekker gras. En bij de keuken nog een lekker zitplekje, ook niet verkeerd. Dat is bij te houden, zonder dat ik elk vrije moment de tuin in hoef om te werken.

Een poosje terug had ik al een begin gemaakt door allerlei struiken die compleet overwoekerd waren weg te halen. Dat was zo’n soort model kerstboom, dus dor van binnen en met alleen een groen randje. Naast dat ik niet dol ben op die struiken, leek alleen bijsnoeien me daardoor niet echt handig. Inmiddels heb ik weer een flinke slag geslagen; een beetje een vreemd, hoekje (dat uiteindelijk nog wel groter bleek te zijn dan de vorige tuin in de nieuwbouw) is van wildernis veranderd in een mooi veldje.

Tenminste, dat is de bedoeling. Want in plaats van dure grasmatten kopen en die erop leggen, heb ik er dit keer voor gekozen om gewoon gras in te zaaien. Dat stond toch al in de schuur. Wel is er een paar kuub schone grond besteld, om het gras ook een beetje een eerlijke kans te geven. Nu is het de komende weken een kwestie van goed nathouden en eventueel onkruid er snel tussenuit halen. Hopelijk levert dit met een maand hier een mooi grasveldje op en misschien nog een mooie struik in het midden. Ik zou zelf namelijk nog wel graag iets fleurigs daar willen hebben, ook voor bijtjes en vlindertjes.

Daarnaast kwam ik nog tot de ontdekking dat een ander stukje ook beter ingezaaid kon worden, dan dat ik er grind zou leggen. Dat zou veel mooier staan. Dus al met al is er binnen die twee dagen niet alleen veel gedaan, maar ook nog flink bespaard. Geen dure grasmatten, geen prijzig grind, geen worteldoek en geen arbeidskosten, alleen graszaad dat ik al had en een paar kuub schone grond. Als zo de rest van de tuin ook gedaan kan worden, dan komt het wel goed met dat budget!

Wat is voor jullie belangrijk in een tuin? En geef je daar (veel) geld aan uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Wij hebben een groententuin, die veel onderhoud en tijd vraagt én een gazon. Het gazon is afgeboord met in totaal ongeveer 70 lopende meter bloembak en voor het huis ligt nog een voortuin waar ook bloemen instaan. Ik vind het onderhoud van de bloembakken een hele klus want tegen dat ik klaar ben met het wieden, kan ik eigenlijk vooraf beginnen. 2 jaar geleden hadden we zelfs nog ongeveer 15 lopende meter bloemboord extra maar aangezien ik het onderhoud moeilijker aankan of vroeger, heeft mijn man (na zeer lang aandringen) die bloemboord weggedaan en er gras gezaaid. Naast het 'gewone' onderhoud van gazon, bloemboord en het extra werk in de groententuin vind ik de jaarlijkse snoei ook een zware en tijdrovende karwei. Achteraan de tuin hebben we een 15 m Leylandi's staan, vooraan ter afsluiting naar de straat toe ongeveer 20 m Thuya's. Elk jaar moet die groene haag worden bijgesnoeid bovenaan en aan de voor- en achterkant worden rechtgezet. Zwaar werk vooral omdat die achteraan nogal hoog zijn en mijn man daarvoor op ene ladder moet staan met zijn elektrische heggeschaar. Ik ben altijd blij als de snoei voorbij is omdat ik vrees dat hij één of andere keer 'iets' tegenkomt bij het snoeien met die elektrische heggeschaar op de ladder. Nadien heb je dan bergen groenafval die je niet op de composthoop kan gooien omdat het veel te lang duurt eer het 'teert' en die afvoel moet ik dan allemaal in zakken proppen om naar het containerpark te brengen.Nu kunnen we de jaarlijkse snoei nog aan maar ik vraag me wel af wat het zla zijn binnen enkele jaren of in t slechtste geval als mijn man wegvalt. Ik ben er zeker van dat hij geen tuinman zal willen nemen daarvoor omdat dat zoveel kost en op de kinderen moeten we zeker niet rekenen voor hulp (ondanks wij voor hen altijd klaarstaan)Echt veel geld hebben wij aan de tuin niet uitgegeven : behalve de thuya's en de Leylandi's hebben we destijds ene paar struiken gekocht, wat vaste planten, een paar bessenstruiken en wat fruitbomen. De vaste planten zijn ondertussen al meerdere keren 'gescheurd' om op meerdere plaatsen te zetten of om aan vrienden of familie te geven. Wij kregen zelf ook een aantal stekken van planten vna buren of van vrienden zodat onze tuin mooi volstaat met allerhande planten. Wat de ervaring ons leerde, is dat je bj de aanleg van je tuin de planten en struiken niet te dicht op elkaar mag zetten omdat ze, na verloop van de jaren, groter en groter worden en elkaar verdringen zodat ze er, ofwel weer uit moeten omwille van plaatstkort ofwel doordat ze elkaar staan te verdringen. Elk jaar kopen we in Aldi een paar zakjes bloembollen (vooral narcissen) omdat ik het leuk vind dat ik in maart/april al bloemen in de tuin heb en bloembollen gaan na een tijdje kapot of worden opgegeten door beestjes.Het gazon onderhoud ik door regelmatig gras af te rijden (niet tekort dan komt er minder onkruid tussen) en door manueel onkruid in het gazon uit te stekken met een oud mes.In het maart en in september verticuteer ik het gazon om 'dode' grassprieten te verwijderen en te grasmat te verluchten. Onze grasmat is best wel mooi toegegroeid en krijgt elk jaar een kalkbemesting (tegen mos) en 'voeding'.In het maaiseizoen rijd ik het gras afwisselend af met de grasopvangbak aan de machine of op mulchingstand.

  1. Zo, 70 meter is veel! Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar doorlopend mee bezig kunt zijn! Dat willen we dus niet, want soms gaat dat prima, maar in veel van de gevallen redden we dat gewoon niet. Dan liever gras, daar kunnen we met de zitmaaier overheen. En misschien dan iets van een struik, een vlinderstruik of struik met katjes. Dan heb je wel een blikvanger, maar er praktisch geen werk van.

  2. Je besteed wel heel veel zorg en aandacht aan de tuin, terwijl je tegelijkertijd aangeeft dat het je eigenlijk te veel is.

   Misschien iets minder perfect en een aantal planten die veel werk vragen verwisselen voor iets wat minder werk vraagt?

   Mijn ervaring is dat kale grond VEEL werk vraagt qua wieden.

   Bodembedekkers zouden je waarschijnlijk heel veel tijd schelen (als je tenminste niet gaat proberen ze perfect binnen lijnen te houden…)

 2. we hebben een tuin van 510 m2, en voor is belangrijk,bloemen voor de bijen, zonder bijen geen leven meer, groente, fruit en kruiden, ook lekkere zithoekjes en zo, geniet ervan , liefs marion p.s. ben ook bezig met stukken gras in te zaaien.

 3. Helaas hier geen tuin, wel een dakterras 🙂 Van de huisbaas mag ik niet te veel plantjes neerzetten… Gelukkig kan ik mijn ei kwijt in de tuin van mijn ouders, lekker groot en altijd wat te rommelen. Heerlijk!

 4. Ik ben erg van de bloemetjes, maar vooral vaste planten die elk jaar terug komen en veel bloembollen. Verder staan er ook wel wat struiken in voor vulling, want anders heb je in de winter zo'n kale tuin. De eerste jaren hebben we best wat wat geld geinvesteerd in de beplanting. Nu kan alles goed tot grote pollen groeien en past er niet zo heel veel meer bij. De lege plekken probeer ik zo veel mogelijk nu op te vullen met eetbare planten en kruiden. Ik heb er in ieder geval een hekel aan om kale aarde te zien, want dan heb je ook veel meer last van onkruid.

 5. Sinds we deze hond hebben,doe ik niet veel aan de tuin. Het is een sloper.Ik wil niet hele dagen lopen verbieden. De groenten staan in potten,daar blijft ze wel van af. Alleen de onderste bramen eet ze op.

 6. Ik ben dit jaar met een moestuin begonnen. Helaas doe ik blijkbaar iets verkeerd want de opbrengst is minimaal of grootendeels door slakken opgeschrokt. Heel veel geld heb ik daar overigens niet aan uitgegeven. Ik heb een paar zakjes zaad gekocht, op stek gezet en eenmaal groot genoeg voor de tuin geplant.

  Voor de rest doe ik niet heel veel aan de tuin. Het overwoekert een beetje maar dat vind ik juist wel gezellig en het past ook wel bij mij.

 7. Wij hebben van het voorjaar een terras laten aanleggen en een gazon laten zaaien. Dat hebben we laten doen, omdat de tuin echt een puinzooi was en geëgaliseerd moest worden. Het gaat om 210m2, en we hebben geen ervaring, dus dat hebben we laten doen. En blij toe! Het grasmaaien is in 15 minuten gedaan met onze accu-maaier en het terras met zandbak is heerlijk.

  In september/oktober wil ik langs de randen van het gazon en in een strookje langs het terras wat vaste planten/groente/fruit gaan neerzetten. De planten moeten hun plek echt verdienen, door bijvoorbeeld eetbare bessen te leveren.

  Siebrie

 8. Wij hebben een tuin van 5400 m2, we hebben een oude kas met groente erin, een boomgaard met fruitbomen een moes- en kruidentuin en een kippenhok met kippen en een oude grote schuur (voor het hout) verder alleen gras. We hebben als pad gewoon oude stoeptegels. We zitten gewoon op het gras en hebben daarvoor dus geen teras oid. Verder is de tuin afgezet met een haag van bomen.

  De tuin is redelijk onderhoudsvrij behalve dan het gedeelte van de moes- en fruittuin.
  Groetjes Dreadlocks

 9. Helaas maar piepklein tuintje dus weinig te doen, ga mijn "groene vingers" daarom volgend jaar maar wat aan laten rommelen in de vierkante meter moestuin die ik op het dakterras wil maken.

 10. Voor mij is het in de tuin belangrijk dat het:
  * Er gezellig en mooi uitziet
  * Je er beschut kunt zitten (uit het zicht en uit wind / zon desgewenst).
  * Weinig onderhoud kost
  * Je er goed in kunt bewegen / dingen kunt doen (er moeten kinderen kunnen spelen, je moet een beetje loopruimte hebben enz).

  Mijn speerpunten:
  * Goed nadenken over de vormgeving en die opvolgen.
  * Veel bodembedekkers… ;-))
  * Geen planten die teveel werk vragen: alles wat jaarlijks ingegraven en weer opgegraven moet worden dat komt er bij ons niet in (of blijft er in en zoekt het maar uit).

  Bodembedekkers helpen enorm tegen onkruid.

  Verder hoeft het hier allemaal niet perfect en laat ik mijn leven niet regeren door de tuin. Dus… er wordt best eens een snoeiseizoen overgeslagen / een poos niet gewied of gemaaid en verticuleren doen we ook niet. (of in ieder geval niet jaarlijks).

 11. Mijn belangrijkste prioriteit is niet aan onkruid ten onder te gaan. Daarom zet ik twee keer per week de eierwekker op een uur, en trek alle onkruid er overal uit. Ik geef geen geld uit aan de tuin, maar zit er wel heel graag in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.