Wat als de HRA er morgen vanaf gaat?

Wat als de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek morgen wordt doorgevoerd?
Ik zat zo eens te denken; wat zou er gebeuren als de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek van vandaag op morgen wordt doorgevoerd? Op dit moment komt hier ongeveer 750 euro per maand voor binnen. Dat bedrag maakt onderdeel uit van ons budget en zorgt ervoor dat er aan het einde van de maand geen rekening blijft liggen. Maar wat als die 750 euro er ineens af zou gaan? Red ik het dan nog? En wat zou dat betekenen voor mijn toekomst?

Opmerking: dit artikel schreef ik in 2012; inmiddels ben ik hypotheekvrij én vrij van zorgen rondom de eventuele afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Wel sta ik nog steeds achter mijn mening van toen.

Welke financiële speelruimte is er nog?

Ook hier passen de uitgaven zich ongemerkt een beetje aan aan de inkomsten. En zelfs bij het afsluiten van de hypotheek werd aangegeven dat je maar het beste met de netto bedragen kon rekenen, omdat je toch HRA kreeg.

Maar wat is er nog concreet aan financiële speelruimte op het moment dat er door afschaffing van de hypotheekrenteaftrek écht flink gesneden moet worden? Ik kwam tot het volgende lijstje:

 • Dan kan de vaste telefoonlijn opgezegd worden; 18 euro per maand
 • De sportschool kan eruit; 75 euro per maand voor twee abonnementen
 • Ik kan de spaarhypotheek weer terugbrengen naar het oude niveau (dus niet extra sparen/eerder klaar zijn); 200 euro per maand (zou net moeten lukken, met extra aflossingen tot nu toe in mijn achterhoofd)
 • Meer eten van de (nog aan te leggen) moestuin; 20 euro per maand
 • Een auto weg/inruilen voor een voordeliger exemplaar; 100 euro per maand
 • Alle korte ritjes op de fiets, ook met boutweer; 20 euro per maand
 • Geen giften meer; 15,50 euro per maand
 • Geen zakgeld meer; 125 euro per maand
  Niet meer sparen; 167,44 per maand

En dan blijft er nog een gat over van 9,06 euro per maand. Misschien kan dat opgevangen worden door geen frisdrank meer te drinken en op rantsoen te gaan. Of een extra krantenwijk ofzo.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe sociaal is afschaffing van de hypotheekrenteaftrek?

Dan vraag ik me zo even af; hoe sociaal is dat? Hoe sociaal is het, dat als je bijna de helft van je inkomen afdraagt aan de staat, je vervolgens elke vorm van luxe (ik neem internet hier niet in mee, want dat is onontbeerlijk voor mijn werk) mag inleveren, omdat mensen menen dat het nodig is om terug te komen op eerder gemaakte afspraken?

Ik snap ook best dat de HRA in huidige vorm tot problemen heeft geleid. Maar al die mensen die pleiten voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek bij hypotheken vanaf drie of vier ton, lijken zich niet te realiseren dat het gros van die mensen juist al bijzonder weinig overhoudt. Die betalen namelijk al een berg belasting en krijgen buiten de HRA niets terug. Behalve als je kinderen hebt, maar dat is weer een ander verhaal.

In de afgelopen jaren is mijn zorgpremie van 60 gulden zonder eigen risico naar een premie van 71,25 euro mét maximaal eigen risico gegaan. De gemeentelijke belastingen gaan alleen maar omhoog, evenals de brandstofprijzen, voedselprijzen of welke kosten dan ook, die je maakt om gewoon alleen nog maar te bestaan.

“Eigen schuld, dikke bult”

Natuurlijk kun je zeggen: ‘Ja, dan had je maar niet zo’n achterlijk duur huis moeten kopen!’ Is wat voor te zeggen. Maar dat vind ik ook vrij kort door de bocht, want 1) huizen met een beetje grond/privacy zijn in deze regio niet voordelig (en uren bij familie uit de buurt is ook duur.) en 2) noem het naïef, maar als je begin twintig bent en een hypotheekmeneer rekent mooi voor je uit wat je kunt lenen, benadrukt dat je maar de helft hoeft te betalen vanwege de HRA, je flink onder dat bedrag gaat zitten en ook nog zelf de kosten koper betaalt, dan voel je je al behoorlijk verstandig.

En ja; toen kon het goed betaald worden, toen was er nog extra inkomen (dat overigens ook gewoon in het huis is gegaan) en de crisis was nog niet zo hevig aan de gang. Nu de ziet de situatie er heel anders uit en de enige reden dat het nog allemaal wat doorkabbelt, is dat ik héél goed op de financiën let en geld dat over is alleen in hypotheek of huis stop.

Afschaffing hypotheekrenteaftrek is asociaal

Ik ben heel eerlijk: als de HRA er op zo’n manier af gaat, dat we in de financiële problemen komen, dan verdwijnt hier waarschijnlijk ook nog het laatste greintje sociale gevoel dat ik heb. Dan ga ik als de donder (ben ik nu al mee bezig) mijn eigen biologische voedsel verbouwen en kunnen supermarkten in de ? zakken.

Dat elimineert ook direct dat probleem van fietsen door vies weer; dat is dan helemaal niet meer nodig. Voor werk moeten er mogelijkheden zijn om te ruilen, werk uit te wisselen met gesloten beurzen. Jammer voor de Belastingdienst; wat je niet in geld binnenkrijgt, kun je ook niet in geld afdragen.

Ik reken er niet op dat dit huis op korte termijn verkocht kan worden; de markt is momenteel niet alles. Dan maar alles wat erin staat. Kan dat mooi in de hypotheek gestoken worden, om nog een beetje lucht te krijgen.

En zodra het ook maar enigszins kan, pak ik mijn spullen op en vertrek ik naar het Noorse boshuisje van Valhalla het buitenland. Dan ga ik mijn kennis en werklust echt niet meer in dit land steken. Sterker nog; ik vermoed dat ik dan al zo gewend ben om het met minder te doen, dat ik lang en gelukkig kan leven zonder mezelf zo af te beulen als nu soms het geval is.

Principe

En dat gaat me dus niet alleen om de HRA. Dat gaat om het principe. Nederland zou zoveel geld kunnen besparen als ze eens keken naar onnodige uitgaven in Europa, voor lelijke kunstwerken of cultuurprojecten waar geen hond op zit te wachten, initiatieven als burendag (waarom moet je daar geld voor krijgen? Het is voor JOU leuk en nuttig als je goed contact hebt met je buren), mensen die een uitkering krijgen, maar wel de hele dag zwart kunnen werken of activiteiten verrichten die andere mensen bij hun baas uitvoeren (waar andere mensen, die écht niet kunnen werken NU al de dupe van zijn), wachtgeldregelingen, bonusregelingen, declaratiegedrag van politici, auto’s die voor politici geregeld worden, om de haverklap verkiezingen en andere geldverspillerij.

Maar in plaats van dat te doen, wordt gekeken naar het verder uitknijpen van Jan Modaal, want daar zijn er immers het meest van, dus dat levert het meest op. En die kunnen toch lekker niet zo makkelijk weg, want die zitten vast aan huis/baan/enzovoorts. Dus die blijven wel schuiven. Nou, deze Jan Modaal (en ik zit niet eens op modaal!) is wel genoeg uitgeknepen. Als nou ook die laatste halve sigaar nog wordt ingenomen, dan is er helemaal geen stukje ‘sociaal’ meer over en voel ik er ook niets voor om daar zelf nog aan mee te werken.

Het is ook een kwestie van geven en nemen. Want denk overigens maar niet dat, na het intrekken van de HRA, dat sociale stelsel mij opvangt. Ik heb als ondernemer geen recht op WW en mag eerst mijn huis opeten (hoe? als je het niet verkoopt?) voor ik überhaupt in aanmerking zou komen voor bijstand.

Naschrift november 2018

De kans dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek van de ene op de andere dag wordt doorgevoerd is natuurlijk minimaal. Maar: toen ik dit artikel in 2012 schreef, was er nog niet eens sprake van een afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Nu is die er wél. Dus afschaffen zal misschien niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar het is nooit onverstandig om er rekening mee te houden dat het wel kán gebeuren. En dat je dan niet in de financiële problemen komt.

Zou het voor jou uitmaken als de HRA werd afgeschaft? En wie mag daarvoor van jou de rekening oppakken?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

97 Comments
 1. Ik denk dat/hoop dat geen enkele politicus de HRA in één keer af zal schaffen. Ik mag hopen dat ze de pijn over vele jaren verspreiden, en misschien zelfs dat er dan op een andere manier een beetje geld terugkomt bij iedereen.

 2. Dan hebben wij een probleem…en als dan ook nog de onbelaste reiskostenvergoeding wordt belast, btw wordt verhoogd, energieprijzen stijgen…
  De politieke partijen beseffen niet wat de effecten zijn van al deze maatregelen. Veel mensen zullen door deze maatregelen in de problemen komen, ook wij…Ik bespaar en bezuinig zoveel mogelijk, uitgaande van het sneeuwbaleffect, alle kleintjes maken een grote, los ik zoveel mogelijk af op mijn aflossingsvrije hypotheek. En als ik deze heb afgelost kan ik mijn eigen huis gaan opeten voor mijn pensioen of zorgkosten…

 3. Wij hebben gelukkig geen probleem. Het huis komt volgende week ergens op funda, ik wil er zo snel mogelijk vanaf en het idee van een huis huren begint steeds aanlokkelijker te klinken ook al zijn die prijzen ook niet leuk, maar ik heb in ieder geval het onderhoud en de huizenmarkt stress er niet van. Misschien is het een utopie maar dat lijkt ons steeds meer vrijheid blijheid… Hopelijk loopt het voor iedereen een beetje los met de HRA. Verhoudingen liggen zo scheef, en niemand die met een oplossing komt. De politici kunnen alleen elkaar maar de schuld geven, wat moet je er mee…

 4. Persoonlijk voor mij zou het niet uitmaken, maar dat heb ik al reeds uitgebreid besproken. Toch vind ik niet dat ze zomaar de stekker uit de HRA kunnen trekken omdat wat je zelf ook al aangeeft mensen er afhankelijk van zijn geworden. Het langzaam afbouwen ben ik echter wel voor! Voor nieuwe hypotheken zou het er niet meer moeten zijn, en voor bestaande moet er gewoon gesteld worden…. Langzaam afbouwen!

  1. Ook niet echt eerlijk. Heer trek je de hele huizenmarkt mee op zijn gat. Waarom zouden starters het niet moeten krijen en huidige huizenbezitters wel? Nee denk niet dat dat de oplossing is.

  2. Ik denk ook inderdaad dat dit niet dé oplossing is. Ik zou denken: eerst ervoor zorgen dat de verhouding schulden/waarde meer op niveau komt, bijvoorbeeld door aflossen te stimuleren of op een of andere manier de aflossingsvrije hypotheken om te zetten in iets anders. En daarna misschien naar een vlaktaks en gelijke aftrek toe?

 5. Wat ik begrijp is dat geen enkele politieke partij de HRA in een keer afschaft. In de meeste partij programma s staat dat het gefaseerd ingevoerd gaat worden.Wij konden ook wel vier ton lenen op onze vaste loonstrookjes toendertijd. Maar we hebben in het kader van het loopje wat het leven zo vaak bij ons nam" dat niet gedaan en een huis van de woningbouwvereniging gekocht. Niet groot maar de kinderen hebben een eigen kamer. Ik wens je veel wijsheid toe..

  1. D66 wil het wel hard aanpakken en de andere partijen willen het geleidelijk afbouwen. Iemand had op zijn weblog een link staan van een hypotheekverstrekker waarop je kon zien welke partij wat van plan was op basis van jouw hypotheek.

  2. Dat is bij zakelijk bezuinigen.

   Bij sommige partijen zouden we flink achteruit gaan. Alleen bij VVD en PVV blijft de HRA gelijk met nu in mijn geval.

 6. Als de HRA morgen opeens zou worden afgeschaft hebben wij een probleem. In die zin dat er financieel nog weinig ruimte overblijft om te sparen. Je kan zeggen dom dat je zo'n hoge hypotheek hebt afgesloten, maar er was weinig keus. Huizen in de randstad zijn niet goedkoop. En voor een huurhuis stonden we al 7 jaar op de wachtlijst en de buurt waar we in terecht konden komen daar wilde ik nog niet dood gevonden worden. Veel sociale huurwoningen (waarvoor we nu ook teveel inkomsten hebben) zijn vrije sector woningen geworden dus betaal je alsnog bijna 900 euro huur.

 7. Voor ons zou hetafschaffen van de aftrek 219 euro per maand schelen. En ja, als je kinderen hebt, krijg je meer van de staat, tenminste zolang ze minderjarig zijn, gaan ze studeren, dan kom je qua besteedbaar inkomen weer in een soort bijstandssituatie terecht. Wij verdienen goed, maar zijn 2000 euro per maand kwijt aan 3 studerende kinderen.

 8. Applaus voor je stuk, want dat zijn ook mijn gevoelens. Wij worden meestal ook het hardst gepakt en nu is de rek er wel uit. Mochten al die plannen van het Kunduz accord doorgaan dan komen we volgend jaar al flink in de problemen.
  Wat ik ook al niet begrijp is waarom huren moeten stijgen terwijl huizenprijzen zakken. Ik snap niet waarom daar geen koppeling is gemaakt. Ons huis in Ierland wacht al (dus geen Valhalla Noorse Boshut) wat overigens zichzelf bedruipt.

 9. Ik denk dat als de HRA eraf helemaal af gaat NL zijn economie helemaal op zijn kont ziet gaan. Als we minder netto inkomen hebben, dan hebben we ook minder uit te geven. Wat ondernemers weer gaan voelen, wat de staat weer voelt: minder omzetbelasting te innen, meer bedrijven failliet, meer uitkeringen, enz.

  Ik vind het wel een heel goed idee om verplicht af te laten lossen in 30 jaar.

  Maar wat er ook gedaan wordt: er zullen altijd mensen de dupe worden. Sommige mensen hebben echt zo'n hoge hypotheek dat aflossen ook niet lukt. Wat doe je daar dan mee?

  Chanel

 10. Hehe eindelijk een weldenkend mens. Inderdaad als de HRA er nu af gaat komen er veel woning aan de verkoop en uiteindelijk in de executieverkoop. Dit omdat mensen leven naar hun inkomen en veel mensen laten de HRA per maand uitbetalen.

  Als ik nu kijk naar de dure woningen ik vind niet dat de HRA in 1 klap er af moet, maar als je dit zo nodig wilt aanpakken neem dan bedrag X als drempelbedrag (niet dat ik deze mening toegedaan ben hoor). Dus bijv. tot een bedrag van 5 ton HRA en niet dat mensen die een hypotheek van 5,1 ton helemaal geen HRA meer krijgen alleen gematigd.

  Alleen helaas zit ik niet in Den Haag, ik weet echter wel waar ik op ga stemmen en ik stem voor het behouden van de HRA.

 11. Volgens mij zie ik hier een reactie van een tot op het bot verwende overconsumeerder. Wen er maar aan: Nederland zal de op de pof gekochte zaken van de laatste 10 jaar moeten gaan betalen.
  Overigens zal de HRA altijd langzaam afgebouwd worden.

  1. Als je ook even kunt laten weten waar ik aan het overconsumeren ben, dan hoor ik het graag. Als ik nog meer kan besparen, dan ben ik één en al oor.

   Mijn huis is inderdaad met hypotheek gekocht, verder leen ik nergens voor. Niet voor een auto, niet voor een studie, niet voor een wasmachine en niet voor een verbouwing.

  2. Ga kleiner wonen, beperk je hypotheekschuld. Neem verlies op je huis. Ja je legt er geld bij, maar je totale hypotheekschuld zal kleiner worden.

  3. Misschien bedoelt de anoniem met 'overconsumeerder' wel een te hoge hypotheek.
   Een hypotheek adviseur in de arm nemen betekent overigens niet dat je zelf niet meer hoeft na te denken. Wij konden ook whatever lenen, ervan uitgaande dat het altijd maar beter en meer met je gaat. Niet dat je ziek wordt/ontslagen/kinderen krijgt. Wij hebben dat toen niet gedaan en geleend op 1 salaris. Leek ons veiliger. Niet dat ik me op de borst klop dat ik het allemaal zo goed bekeken heb, helemaal niet. Want wij zitten weer met het SOORT hypotheek dat ons de das omdoet. Maar daar kan ik moeilijk 30 jaar over gaan miepen terwijl ik het zelf besloten heb.
   Maar gelukkig (welke partijen het ook voor het zeggen krijgen) wordt de HRA nooit in 1 keer afgeschaft maar in stadia. Neemt niet weg dat het over 30 jaar wel gewoon op tafel moet liggen.
   yvonne

 12. Hier zou het wel uitmaken,maar geen ramp zijn.Toen we het huis kochten,hield ik rekening met de inkomsten/uitgaven zónder tegemoedkomingen,in welke vorm dan ook.Zo heb ik altijd alles gedaan.Kinderbijslag rekende ik niet mee,voor het geval dat.Toeslagen/huursubsidie..ik hield er altijd rekening mee dat dat zomaar weg zou kunnen vallen.Maar we zullen het wel merken in ons spaarpatroon natuurlijk.Er zal dan minder weg gezet kunnen worden.Al zal voor ons niet snel echt iets gebeuren,we zitten op de 150.000 hypotheek,waarvan al een stuk afbetaald.Ik hoop voor een ieder dat men gefaseerd gaat afbouwen,zodat men de pijn wat minder scherp voelt.
  Maar zelf ben ik dus iemand die niets koopt wat zonder hulp niet zou kunnen,ook geen huis.Die consessie doe ik in de vorm van klein wonen en zeker niet op een stuk grote privacy.Voor mij was de rust die dit geeft belangrijker.Voor een ander tellen andere gevoelens.

 13. Als de HRA wordt afgeschaft moet daar inderdaad iets tegenover staan. Lagere IB, OZB, BTW, vermogensrendementsheffing, accijnzen, energiebelasting, eigenwoningforfait, gemeentelijke leges, wegenbelasting, noem het allemaal maar op. Als je van negen tot vijf werkt, werk je tot half drie om al je belastingen te kunnen voldoen. Moet dat nou nog meer worden? Lekker makkelijk om mensen die toch wel geld in het laatje brengen nog verder uit te knijpen.

  En nee, we hebben het niet slecht maar ga eerst eens kijken aan de uitgavenkant van je begroting in plaats van de hardwerkende werknemer en ondernemer nog verder te pakken. Mafketels.

  1. Het probleem is dat de HRA ook steeds duurder wordt, bij oplopende huizenprijzen. Het is dus ook een uitgavenpost van de overheid.

 14. Voor mijzelf zou het niet zo heel veel uitmaken. Wij sparen dit bedrag. Heb dit jaar al een stuk HRA niet maandelijks laten uitkeren en volgend jaar wil ik het hele bedrag maar één keer per jaar hebben. Wat ik vind is dat de HRA maar maximaal 30 jaar mag. Verder moeten ze er vanaf blijven. De mensen zijn door de banken beïnvloed door de maandelijkse lasten te berekenen op basis van HRA. Dit werd altijd in alle offertes meegeteld. Wat je bruto moest betalen stond er weliswaar bij, maar elke adviseur liet je zien wat je netto moest betalen.
  Er zal zeker een oplossing moeten komen. Welke dat is? Geen flauw idee. Nogmaals ik ben voorstander van een maximum van 30 jaar.

  1. Dat maximum van 30 jaar is er nu al, dan weet je ook gewoon vooraf waar je aan begint, dus daar heb ik ook niet zoveel moeite mee. En wat je zegt; bruto staat erbij, maar bij ons zei de adviseur letterlijk: 'Daar moet je niet naar kijken, DIT (netto) betaal je!' Zonder ook even te noemen dat als ons inkomen achteruit zou gaan, we dus ook minder aftrek en hogere netto-lasten kregen…

  2. Ik weet dat adviseurs dit hebben gezegd maar in jullie geval zal het netto bedrag toch ook al fors geweest moeten zijn. Je kan toch op je tien vingers natellen dat als je inkomen daalt dat je netto lasten stijgen.
   Saar

 15. Neu zou ons niks uitmaken, toen ik begon te kopen 18 jr geleden was er al wat gezond verstand door mijn ouders ingepmpt 😉
  iets van zoveel x je jaarsalaris ofzo?
  Daarna nog eens gekocht en daar altijd rekening mee gehouden, dus nee ik zou het bijna niet merken :-)(berdagen weten zou me op jaar basis 1100 eurie schelen)
  Persoonlijk heb ik het altijd gek gevonden dat sommige mensen een veel duurder huis kochten en dat alleeen dankzij hra konden opbrengen, dit terzijde hoor, is geen kritiek ofzo, het bevreemde mij gewoon.

  1. Inderdaad. Mensen namen een te hoge hypotheek zonder erbij na te denken. Eigenlijk moet iemand zonder HRA een huis gewoon kunnen betalen. Het is de schuld van ons allemaal dat we hier aan hebben meegedaan.

 16. Als de HRA verdwijnt dan kunnen we niet meer afossen of sparen, dan doen we waarschijnlijk de auto weg. Ik probeer me er niet druk om te maken maar ik ga er wel van uit dat ie ooit zal gaan verdwijnen.
  Volgens mij is er in de landen om ons heen nooit HRA geweest. Daar waren weer andere voordelen, zoals goedkoop openbaar vervoer of gratis kinderopvang.
  Ik denk dat er veel mensen heel erg in de problemen gaan komen als t wordt afgeschaft want veel mensen hebben maximaal geleend toen dat nog werd aangemoedigd en daar staat nu al het water aan de lippen door de recessie.

  Maar een oplossing heb ik ook niet echt, behalve doorgaan met consuminderen en een strak financieel beleid.

 17. Voor mij zou het niet veel uitmaken. Ik heb altijd zonder gerekend. Ja in de dure Randstad, maar nooit meegedaan met de hype van groter en duurder. Ik heb nog maar een klein beetje hypotheek, dus krijg ook nog maar een beetje terug

 18. HRA moet ook aangepakt worden. Kan op veel manieren ben zelf wel voorstander voor de vlaktax en tot half miljoen of 1 miljoen HRA en het stuk erboven geen aftrek. Als je zulke duren huizen kan kopen heb je geen hulp nodig. Wat anoniem van 9.59 uur zegt is ook heel slim eigenlijk moet je wat je krijgt niet mee rekenen. Kan je dan al je kosten aan? (Zit ook in een koophuis en voel het zeker in mijn portemonnee als er aan de HRA veranderingen komen) Maar ze schaffen het echt niet in 1 keer af dus daar ben ik niet bang voor. klinkt voor mij een beetje al een heel erg doem senario zoals je hem nu schetst het zal altijd in fases gaan anders loopt het helemaal vast! sonja81

 19. Van mij zou deze geheel mogen worden afgeschaft. Ik heb een koopwoning maar kan hem ook zonder HRA gemakkelijk betalen. Als alleenverdiener net onder modaal. Gewoon niet te duur huis nemen. Kocht mijn huis op mijn 23ste maar was daar toen al heel verstandig in. Nam de helft van wat ik kon krijgen. Ik denk dat het wel handiger is om een afbouwregeling te doen. Bijvoorbeeld boven de 4 ton niets af trekken en dan vervolgens dit jaarlijks afbouwen in 30 jaar ofzo. Voor de langere termijn mi ook gezonder voor de economie. Mascha.

  1. Ik vind het plan dat Mascha voorsteld ook goed. Tot ongeveer 3 of 4 ton krijg je hypotheekaftrek en over het bedrag daarboven niet.
   Ik vind nog steeds dat die hypotheekverstrekkers een schop onder hun k*nt moeten hebben, of liever in hun portemonee, want eigen belang is bij veel adviesen het belangrijkst geweest.

 20. Wat een zuur stukje. Je angst van in een keer afschaffen is niet reëel en naar Noorwegen verhuizen lijkt me de optie niet! Volgens mij is daar de belastingdruk nog hoger.

 21. Weet je misschien zal mij dit niet in dank worden afgenomen, maar wij hebben door omstandigheden nooit de kans gekregen te kopen,( heel verhaal) we wonen in een sociale huurwoning van €633 per maand, vraag me steeds meer af of dit sociaal is hoor, ons inkomen is net iets boven de €29000 per jaar met vier studerende kinderen en wij krijgen nul komma nul cent huursubsidie, als iemand een behoorlijk inkomen heeft, en in een villa woont dan krijgt hij toch nog belastingvoordeel dus wat is eerlijk ?

  liesbeth

  1. Het systeem in Nederland is op praktisch geen enkele manier eerlijk, dat ben ik helemaal met je eens. Waar ik wel benieuwd naar ben; wat zijn die omstandigheden dan? Want in feite kan iedereen een woning kopen. Misschien niet waar je wilt of zo groot als je wilt, maar er is geen regel dat je geen huis MAG kopen oid. Onze eerste hypotheek zat ver onder de €633 per maand. Wel voor een appartement, maar toch, wel iets voor onszelf. En krijgen je kinderen geen studiefinanciering? Dat is natuurlijk ook een tegemoetkoming uit belastinggelden.

 22. Eén ding, als de HRA er morgen afgaat is het land in de problemen. Die gaat er morgen dus niet af.

  Twee, rechts Nederland heeft tot nu toe nooit iets willen doen aan het beperken van HRA. Waardoor jij een te duur huis hebt gekocht. Misschien heb je onwelwillend een te duur huis gekocht zonder er bij na de denken? Wij hebben er allemaal aan meegedaan. De HRA zal beperkt moeten worden om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar zoals het er nu uitziet wil geen enkele partij de HRA direct afschaffen, wel minimaliseren. Je zou dus niet direct in de problemen komen.

  1. Van vandaag op morgen zal het sowieso niet gebeuren nee en inperking is ook zeker nodig. Ik vraag me alleen af of ze met een goed plan kunnen komen, waarbij je niet de mensen dupeert die in de huidige situatie een hypotheek hebben afgesloten, maar ook niet de starters pakt die al moeite hebben met het rondkrijgen van een hypotheek en het vinden van een betaalbare woning.

 23. Als herstarter op de hypothekenmarkt waarbij korter dan 30 jaar de tijd, zouden we het financieel net redden als de hele HRA wegvalt, maar dan is het vullen van spaarpotjes voorbij. Vandaar dat we nu, voorzover mogelijk, deze aan het spekken zijn want je weet maar nooit wat er zometeen op en rondom dat Binnenhof besloten wordt.

 24. Ik ben ervan overtuigd dat er iets gaat veranderen, alleen al omdat er bezuinigd moet worden. Maar ook omdat dit systeem niet houdbaar is: mensen steken zich zo diep mogelijk in de schulden, die ze vervolgens niet aflossen omdat dat fiscaal gezien aantrekkelijker is ! De HRA zal echt niet van vandaag op morgen worden afgeschaft. En mocht dit wel gebeuren dan is dat voor ons niet problematisch maar wel jammer. We zijn net weer een beetje aan het opkrabbelen na de financieel zeer zware jaren die het hebben van studerende kinderen nu eenmaal met zich meebrengen. Mijn man en ik naderen de 60 en we hopen nog wat "leuke dingen" te gaan doen voordat onze gezondheid dat niet meer toelaat. En dat hoeft niet veel te kosten maar we hebben wel het gevoel dat we nog iets in te halen hebben. Toen we elkaar leerden kennen was het namelijk ook al crisis. Met torenhoge hypotheekrentes (boven de 10 %) en dalende huizenprijzen. Dus van verre reizen is het toen niet gekomen. Misschien als over 6 jaar onze spaarhypotheek afgelost is ? Want van die crisis hebben we wel wat geleerd: huizenprijzen kunnen wel degelijk dalen. Dus toen we dit huis kochten hebben we de overwaarde (ik spreek niet van winst, want we staken er ook veel eigen geld in) van het oude huis in het nieuwe gestoken zodat de hypotheek zo laag mogelijk was. Een looptijd van 20 jaar zodat de spaarhypotheek afgelost zou zijn als echtgenoot 63 is. Destijds dachten we nog dat hij dan met (vervroegd) pensioen zou gaan. Ja, we werden vreemd aangekeken en we waren "een dief van onze eigen portemonnee" maar ja, je kan toch zelf ook nadenken ? Eigenlijk is het misdadig wat makelaars en hypotheekbanken gedaan hebben: zij kennen toch ook de geschiedenis ? En we weten dat die zich herhaalt, of in ieder geval kan herhalen. Groet, Greetje54

  1. Heel slim dat je je ervaring met die vorige crisis hebt meegenomen! Ik ben in die periode geboren en wist helemaal niet dat het al eerder een keer zo erg is geweest, dat las ik laatst ineens in een artikel in Elsevier. Ik ga er ook vanuit dat de huizenprijzen nu eerst gaan dalen, en flink ook. Als 'tegengif' verbouwen we en lossen we af. Ik hoef er geen winst op te maken, maar kom liever ook niet in de positie dat ik dikke schulden maak, waar ik de rest van mijn leven voor moet boeten.

 25. Als de HRA er morgen af gaat, moeten we ergens iets schrappen om rond te blijven komen. Dat gaat lastig worden, maar is niet onmogelijk.
  Wij hebben dit jaar alle toeslagen die we kregen stop gezet. We moesten namelijk van de voorgaande jaren terug betalen omdat we er (bleek achteraf) geen recht op hadden. Dat was logisch, maar NIET leuk! Nu we die toeslagen (kindgebonden budget en zorgtoeslag) niet meer krijgen, zitten we ineens elke maand krap. Maar we weten nu dat we misschien aan het einde van het jaar iets terug krijgen. Dat is prettiger dan geld ontvangen waar je eigenlijk geen recht op hebt.

  Ik vind het eigenlijk allemaal rare, onlogische en overbodige regeltjes. Je betaalt belasting, maar krijgt een toeslag (zonder het aan te vragen!) als je te weinig verdient. Laat me dan gewoon minder belasting betalen, dat is toch logischer? Al die rompslomp… en die vervelende mensen bij de belastingdienst die het zelf ook niet meer snappen…

 26. Het valt me in de discussie op dat sommige mensen zeggen dat ze ervoor gezorgd hebben dat ze een goed betaalbare hypotheek hadden, om dan vervolgens te vermelden dat ze die vele jaren geleden hebben afgesloten.

  Volgens mij is het echter wel een verschil wanneer je een huis kon kopen. Wij kochten na de omzetting van gulden naar euro en de huizenprijzen (en daarmee de hypotheken!) zijn daarmee wel verdubbeld.

  Doe mij ons huis maar met de prijzen uit het guldentijdperk, dan zaten wij ook op rozen (en dan op de blaadjes, en niet op de doornen ;-))

  Wij hebben een (zeker voor Randstedelijke begrippen) zeer betaalbaar huis. Alleen met alle stijgingen van zorgkosten, benzineprijzen en dalingen van vergoedingen zouden wij alles bij elkaar wel in de problemen komen als de HRA eraf ging.

  Dit terwijl wij een hyptheek hebben afgesloten die goed bij ons inkomen paste en ons inkomen de afgelopen jaren nog flink is gestegen ook!

  De rek is er gewoon uit. Als middenmoot wordt je aan een stuk door uitgeknepen door de regering en indirect door zorgaanbieders.

  Ik zou het daarbij niet eerlijk vinden als de HRA er in 1 klap af zou gaan: je mag niet teveel aflossen bij een spaarhyptheek en kunt dan ook lastig inspelen op dit soort veranderingen in de maatschappij. En dat terwijl je met een spaarhypotheek (zonder aflossingsvrij deel) juist zo bijzonder verantwoord bezig zou zijn…

  1. Volgens mij zijn ze van die spaarhypotheek ook alweer teruggekomen. Maar wel jammer dat daar dus die beperking aan zit, dat je 'm minimaal 15-20 jaar aan moet houden. Al die tijd houd je dus eigenlijk ook je volledige hypotheekschuld over. En wat je zegt: de rek is er inmiddels gewoon wel uit. Hier wel in ieder geval.

 27. Wij komen niet echt in de problemen, maar zullen wel watmoeten bezuinigen op het eten en andere boodschappen wij krijgen zo'n €90 hra per maand. Van mij hoeft het echt niet weg zeker nu er nog steeds meer werkeloosheid bij komt.

  1. Wat moet dat heerlijk zijn zeg, waarschijnlijk heb je dan ook een vrij lage hypotheek. Voor de werkeloosheid lijkt het mij ook niet ideaal. Je weet gewoon dat er veel mensen zijn die hierdoor in de problemen komen. Gooi daar nog een ontslag tegenaan en je zit helemaal in de penarie.

 28. Wij zouden gelijk in de problemen komen.
  Hoewel het huis toentertijd op 1 salaris is gefinancierd is mijn huidige salaris (is toch minder dan die van m'n man toen hij stopte)niet voldoende.
  Wij krijgen het jaarlijks terug en gebruiken het voor de grote uitgave (ozb,beurt auto etc)
  Al die 'extra' uitgaven zijn dan niet meer te betalen. Tenzij manlief weer aan het werk gaat maar dan heb je weer kosten voor opvang.
  Ik denk dat wij weinig mogelijkheden meer hebben om veel verder te bezuinigen.
  Wel ben ik er voor dat een hypotheek binnen 30 jaar moet worden afgelost.
  Daar zijn we dan ook gewoon mee bezig.

  1. Dat vind ik ook een goede, de hypotheek moet voor iedereen weer duidelijk een schuld zijn, die afgelost moet worden. Niet een fiscaal aantrekkelijk potje oid. Wij zijn er ook hard mee bezig om ervoor te zorgen dat hij uiterlijk binnen 30 jaar is afgelost. We hebben de HRA nu nodig, maar hoeven daar zeker niet langer van te 'profiteren' dan nodig is.

 29. Ook hier gaat het een probleem opleveren als de HRA in 1 klap wegvalt. Wij krijgen bijna 500 euro per maand (dat is inclusief aftrekposten ivm kinderen etc.) terug. Het valt mij op dat mensen die zo honend zeggen dat je niet moet zeuren gemakshalve maar even vergeten dat wij wel 50% van ons inkomen al afdragen aan de staat. Wij betalen wel hun zorgtoeslag, kinderopvangbijdrage, etc, etc.
  Ik vind het prima hoor, maar dan wens ik dat ook niet meer te betalen. HRA weg, prima! Maar dan ook geen andere subsidies meer!
  En nee, ik vind mezelf absoluut niet zielig. Maar denk ook niet dat we maar rijk zijn omdat we kunnen profiteren van de HRA.
  Dus ja, ik begrijp je frustratie helemaal!

  Maar nu verwacht ik niet dat dit in 1x zal worden terug gedraaid. NL zal in een diepe crisis komen als dat gebeurt. Op zich ben ik voor afbouwen. Alle subsidies werken misbruik in de hand, zo werkt dat helaas. Maar dan ook alle subsidies afbouwen en een eerlijker verdienmodel scheppen!

 30. Het is echt de hoogste tijd dat er iets aan de hra gedaan word. Maar natuurlijk niet in één keer en het lijkt me ook redelijk om een drempel van bijv. 5 ton aan te houden. Wij hebben zelf ons huis goedkoop gekocht, lang geleden. Goedkoop omdat we op 1 salaris niet meer konden lenen, daardoor werd het een [heerlijk] oud huis waar alles aan gedaan moest worden, er was zelfs geen warm water. Alle verbouwingen hebben wij jarenlang zelf uitgevoerd zonder ooit hypotheek bij te lenen. Nu hebben we dus een lage hypotheek en een enorm huurwaardeforfait en worden dus min of meer 'gestraft' dat we nooit bijgeleend hebben. Maar ik betaal via de belasting een hele stevige duit mee aan het voordeel van duizenden euro's die de villa bezitter krijgt. En ja, hij betaalt ook iets meer belasting dan wij, wij zitten niet in het hoogste tarief, maar toch is het een volslagen oneerlijk systeem in deze huidige vorm. Maar er is gelukkig geen partij die het in één keer helemaal zou willen afschaffen dus je schetst ook wel een enorm doem-scenario wat gelukkig niet uit zal komen. Maak je daarover maar niet teveel zorgen. Succes verder met het consuminderen!

  1. Dank je! En dat het niet houdbaar is, dat ben ik ook met je eens. Ik vind het wel lastig om te bedenken dat wel werkt. Misschien inderdaad beginnen met een drempel voor nieuwe kopers, maar wel eentje die starters niet nog meer belemmert om in te stappen. En misschien ook iets met een combinatie van stimuleren van aflossen. Want dat zo'n hypotheek soms 30 jaar niet wordt afgelost, dat is volgens mij ook deel van het probleem. Dat forfait vind ik ook een vreemd systeem; houd dat bijvoorbeeld aan voor tweede huizen ofzo. Als je er 1 hebt, dan woon je daar toch in? Alsof je het dan verhuurt…

   Verbouwingen doen wij overigens ook allemaal van eigen geld, zo krikken we de waarde een beetje op, waardoor de verhouding met de hypotheek gunstiger wordt. Dit was (is) ook een vrij oud huis, wel met stromend water, dat dan wel, maar wel voldoende mogelijkheden voor verbetering.

  2. Jullie huis klinkt ook echt als een heerlijk huis. En daar werken jullie ook hard genoeg voor!
   Ik denk dat je gelijk heb dat het aflossen ook gestimuleerd moet worden, dat daar een deel van het probleem ligt. En tja, 'we' zijn ook allemaal gek gemaakt door mooie praatjes en beloften van de hypotheekverstrekkers…en nee, het is inderdaad niet eerlijk om de spelregels te veranderen tijdens het spel [dus voor de bestaande hypotheken misschien alleen maar stimuleren dat er afgelost wordt]
   Maar je hebt heel wat gevoelens los gemaakt hè met je blog. Kun je zien hoe het leeft…

 31. wanneer je € 750 per maand aan belasting terug ontvangt hoor je niet bij jan modaal. Sorry! Maar die krijgt niet zo'n hoge hypotheek. Jan Modaal zit bruto aan € 33.000.
  Die krijgt niet een hypotheek voor elkaar waar je zo'n giga teruggaaf op krijgt.

  1. Ik had dit even iets beter moeten uitleggen; omdat ik een eenmanszaak heb, krijg ik niets terug van de belastingdienst, maar betaal ik een deel aan de belastingdienst en een deel naar onze gezamenlijke rekening. Toen we de hypotheek afsloten, was dat laatste deel €750. Toen zaten we inderdaad op een heel ander salaris dan nu. Omdat we het voor de kosten nodig hebben, heb ik dat zo gelaten, maar inmiddels zijn onze inkomsten dusdanig gedaald, dat dat bedrag eigenlijk flink naar beneden moet worden bijgesteld. Het is dus niet zo dat de Belastingdienst dit elke maand op onze rekening stort; een deel ervan wordt afgetrokken van wat ik aan de Belastingdienst moet betalen en de rest leg ik vanuit mijn bedrijf bij. Door die gedaalde inkomsten betekent dat echter wel dat er daar ook verder niets in over blijft. Dat was een aantal jaar geleden wel anders.

   Dus: je hebt gelijk als je zegt dat je geen €750 terugkrijgt als je modaal verdient, ik denk dat we uiteindelijk iets van €500 nog van de BD krijgen. Maar dat komt dus ook deels door een hoge rente. De overige €250 komt uit mijn 'zakelijke zak'.

 32. Bij ons zou het helemaal geen probleem worden, ook niet als ik dan mijn werk kwijt zou raken. Wij hebben ons eerste huis goed kunnen verkopen, de hypotheek behoorlijk kunnen verkleinen, en op ons huidige huis hebben we nog een ton hypotheek…met een gunstige rente (het loont af en toe best, om tussendoor te onderhandelen met banken naar een lagere rente, al gaat dat nu niet zo makkelijk meer helaas). Dus wij betalen eigenlijk maar een schijntje meer. Wij hopen wel ons huis te kunnen verkopen, al hebben wij hem reeds 2 jaar te koop gehad, en geen enkele kijker gehad (rond 4 ton, in Drenthe).

  Ik vind het 'een beetje dom' als je je gek hebt laten maken door de banken (ja, want de banken hebben je de dollartekens in de ogen gestrooid), en een tophypotheek hebt afgesloten op 2 salarissen (je kan altijd 1 van 2 iets krijgen, en niet meer kunnen werken…), en niet bent gaan aflossen…en dan vind ik 'een beetje' nog zacht uitgedrukt, eerlijk gezegd.

  Sorry, als ik hiermee mensen op de kast jaag…maar het is nog altijd je eigen portemonnee geweest, toch?

  1. Super dat jullie het zo gedaan hebben! Het is overigens ook totaal niet mijn bedoeling om van 'onze situatie' de banken de schuld te geven, want wat je zegt: je bent er zelf bij en het is je eigen portemonnee. Het stukje waar het nog een beetje mis is gegaan, is denk ook een kwestie van naïviteit, je bent jong, je hebt hier weinig ervaring mee, enzovoorts. En ik ben het helemaal met je eens dat het dom is als je dat doet en vervolgens je plannen niet bijstuurt. Dat laatste doen wij echter wel; we zijn inmiddels ongeveer een jaar aan het aflossen en betalen al ongeveer anderhalf jaar extra aan de spaarhypotheek. Zo brengen we de hypotheek stukje bij beetje terug naar een niveau dat ons beter past. En ik heb me daarnaast zo in hypotheken e.d. verdiept, dat dit me niet snel nog een keer 'overkomt'.

 33. Ik mis het stuk verbouwen/ klussen aan je huis als bezuinigingspost.

  Loopt dat wat jou betreft koste wat kost door? Of heb je die post in je hoofd al op 0 gezet?

  Voor ons is dat nu namelijk al een bezuinigingspost: wij doen zoveel mogelijk alles zelf en dan materiaal enz zo goedkoop mogelijk inkopen. Zelfs voor verf speur ik op marktplaats. Een nieuwe keuken zul je hier trouwens ook nooit vinden.

  Zo klussen scheelt best wel heel veel.

  1. Verbouwen doen we alleen als we geld hebben, maar als die HRA eraf zou gaan, is dat er niet, dus stopt het automatisch, vandaar dat ik dat weg heb gelaten! We kunnen dan natuurlijk wel dingen doen met materialen die we hebben, of dingen die alleen tijd kosten, maar dat is dan weer geen aanslag op het budget. Wij doen nu inderdaad al eigenlijk alles zelf, de vaste hulp hebben we stopgezet. En qua materiaal speuren we inderdaad ook MP af, maar vragen we ook wel eens familie. Soms heeft iemand net iets over dat jij kunt gebruiken. Zij blij dat ze er vanaf zijn, jij blij dat je door kunt.

 34. Ik vind sommige mensen hier zo makkelijk reageren met ach ja dat had je niet zo'n hoge hypotheek moeten nemen. Wij waren in 2007 starters (ik was 21 en mijn man 27) en kochten een arbeiderswoning uit 1923 en betaalde hier de hoofdprijs voor. Bijna 2 ton. Je kan moeilijk zeggen ja 20 jaar geleden hebben jullie er maar 40.000 gulden voor betaald dus ik koop hem nu voor 20.000 euro. Die mensen die in de jaren 80 en jaren 90 een huis hebben gekocht omdat hun toen starters waren zijn er gewoon zeer goed mee weggekomen en hebben giga winsten op hun huis binnengehaald en nu worden de starters gestraft met ja dan had je geen hoge hypotheek moeten afsluiten. Ja hallo! Je moet toch ergens wonen? Kan moeilijk tot je 40ste bij je ouders blijven wonen. Nee sommige mensen hier kletsen erg makkelijk.

  1. Het is denk ik toch altijd makkelijk praten als je in de jaren '80 of '90 een huis hebt gekocht. Dat is niet te vergelijken met starten in 'onze' tijd. Ik kocht ook voor het eerst een huis in 2007 en mocht toen ook bijna 200.000 neertellen voor een rijtjeswoning bovenin Groningen. Nu is een rijtjeswoning natuurlijk prachtig qua ruimte enzo, maar dat je dat zelfs bovenin Groningen al betaalt, zegt wel wat. Want daar liggen de prijzen nog relatief laag.

 35. Zena: LLMM weet zelf ook wel dat ze tig jaar geleden een forse hypotheek heeft afgesloten op 2 inkomens in een tijd dat alles kon. Waarschijnlijk zal ze dit met alles wat ze nu weet en onderhand geleerd heeft niet meer doen. Maar de situatie is zoals ze is en ik vind dat ze het geweldig doet gezien de omstandigheden! Ik heb enorm veel bewondering voor de manier waarop ze de zaken aanpakt en gemotiveerd blijft!
  Het huis verkopen (i.v.m. restschuld) is geen optie in deze tijd, zeker een huis dat nog verbouwd moet worden.
  LLMM en haar vriend maken nu een leerproces door en zullen er alleen maar beter en sterker uitkomen! (geen leuk leerproces…)
  LLMM inspireert en motiveert me enorm bij het consuminderen!

 36. Wat een lelijke blog! Ik had hier niet zo'n hooghartig en verwend stukje verwacht. Mijn haren gingen overeind staan bij het lezen en normaal lees ik hier graag. "Grond/privacy zijn natuurlijk geen grondrechten, maar ik heb het ook zonder geprobeerd en daar werd ik doodongelukkig van" Toppunt van verwend!!! Blegh!!!

  1. Dat mag je vinden. Ik werk keihard om op een plekje te wonen dat me gelukkig maakt en om eerlijk te zijn vind ik daar weinig verwends aan. Het is geen grondrecht, dus je moet er voor werken. Dat doe ik, omdat dat iets is waar ik gelukkig van word. Daar vind ik niets mis mee. Andere mensen werken misschien voor een heerlijke vakantie of een mooi nieuw bankstel of de studie van hun kinderen. Ook geen (grond)rechten, maar wel dingen waar je blij van kan worden. En als zij daarvoor werken, vind ik daar weinig verwends aan.

 37. @Anoniem: Wat een lieve reactie, dank je!

  @Zena: Ik maak me niet gek, ik vroeg me gewoon af wat dat zou betekenen. Wat het worst case scenario zou zijn. En dat zou wat mij betreft voorkomen in een (Neder)land waarin ik niet wil leven. Gezonder eten kan ik prima betalen, ik vind het alleen je reinste lulkoek om alles dan maar te kopen met een bio-stempel erop. Je kunt ook gewoon je gezonde verstand gebruiken. Mijn opa had vroeger een moestuin waar wij (gratis) van aten, biologischer kan niet. Daar hoef ik geen €600 per maand aan uit te geven. En ja, ik kies er inderdaad voor om bijvoorbeeld minder vlees te eten, omdat dat minder gezond is én duur. Maar dat lijkt me alleen maar een keuze die win-win oplevert.

  Dat geld voor dat dak hebben we bij elkaar weten te sparen door onze vakantie op te geven, door boodschappen te doen met ons gezonde verstand, door te stoppen met hulp bij de verbouwing en bepaalde wensen (zonnepanelen, een nette slaapkamer, een terras buiten) tijdelijk op te geven, door extra te werken, door onze verzamelingen te verkopen, door geen dure uitjes te doen, door niet meer uit eten te gaan of afhaalmaaltijden te eten, door geen schulden te maken die ook weer afbetaald moeten worden en door over de hele linie zuinig aan te doen. Inderdaad: zonder hummeltje, maar wél met de verantwoording over 13 dieren.

  Als jij vindt dat dat allemaal bij elkaar iets is dat aan komt waaien en maar weer duidelijk maakt dat ik uit een goed nest kom en niet weet hoe ik met weinig rond moet komen, prima.

 38. De HRA bestaat nog…ik krijg een beetje het gevoel, dat voor mensen een koopwoning heilig is. Wat is er mis met huurwoningen (ja, ik weet het, de huren stijgen maar en stijgen maar). Maar als je op het 'moment supreme' niet het geld hebt voor een koopwoning, doe het dan niet! Allemaal mosterd na de maaltijd, veel mensen zitten nu in hetzelfde schuitje, maar laat de schijn voor de buitenwereld varen…ik weet het, dit geldt lang niet voor iedereen, maar hoeveel mensen moeten er nu nog 2 keer (of vaker) op vakantie, op wintersport, weekendjes weg, want: dat hoort erbij, om er even uit te zijn. Waarbij hoort dat? Bij het beeld dat je hebt opgebouwd, dat het zo goed gaat? Nou, het gaat nu niet meer zo goed, en een BBQ in je tuin is ook heerlijk, zet de tent in de tuin en slaap er in, of de kinderen, of sleep je matrassen naar de woonkamer, ga lekker met je kids in de slaapzakken, glaasje drinken en bakje chips erbij…en je kinderen hebben een onvergetelijke avond…MAAK ER WAT VAN, ook zonder (veel) geld is het leven aangenaam te maken. Wees creatief!

  Wij hebben een eigen bedrijf, in hoogtijdagen met 20 mensen in dienst. Nu zijn we nog met 11 (waarvan man en ik, en zwager en schoonzus). Door tegenslagen als failliete klanten, teruglopende orders, en zaken als 'wij kunnen dat ook zelf', en onze crediteuren die onze winst onder onze neus vandaan weggeven aan onze klanten (daar lopen al onze collega-bedrijven tegenaan, maar kunnen er niets aan doen). Nu moeten alle personeelsleden eruit…en zullen we met ons 4-en overblijven, het kan niet anders…maar dit heeft heel veel slapeloze nachten gekost, hoe moeten we dit oplossen, we hebben ons eigen salaris ingeleverd, tegen meer uren werken. Maar op een gegeven moment kun je zelf niet meer inleveren, dus moeten we andere oplossingen zoeken: personeel wat 1 of 2 dagen in de WW komt, met de garantie dat dit teruggedraaid kan worden als het werk aantrekt; dit levert ook niet genoeg op, de orders worden nog minder, en nu moet iedereen eruit…vreselijk!

  Nu is onze spaarrekening best gevuld, onze hypotheek vrij laag, we kunnen onze kosten betalen, en hebben geen schulden, maar dit is absoluut niet leuk om mensen hun baan te laten verliezen, terwijl ze hun werk goed doen.

  Laten we allemaal positief gaan/blijven denken, zorgen dat we heel zelfstandig zijn, en onze eigen boontjes kunnen doppen.

  1. Wat verschrikkelijk zeg, dat je mensen moet ontslaan. Maar je hebt inderdaad op een gegeven moment geen keus meer. Maar wat je zegt: je moet wel positief blijven denken en er zijn veel dingen waarop de gemiddelde Nederlander nog kan bezuinigen. Wij gaan er ook graag even tussenuit, maar dat doen we thuis, in de tuin. Dan besteden we even wat extra aandacht aan het eten en laten we het klussen voor wat het is. Natuurlijk is het soms ook lekker om een andere omgeving te zien, maar ook dat proberen we alleen gratis, dus bijvoorbeeld door op de fiets door de omgeving te gaan. Voor iets anders hebben we op het moment het budget niet, dat steken we dan liever in een aflossing of gewoon het betalen van de vaste lasten.

 39. Ik las ergens dat jullie nog maar niet aan kinderen moeten beginnen, omdat dan het zuinig/krap leven wel eens heel moeilijk kan worden. (ik zeg het vast anders, maar dit was de strekking)
  Wij hebben nu 3 kinderen, en eigenlijk zijn ze helemaal niet zo duur. Ze hebben ervoor gezorgd dat we gezonder (en dus goedkoper, in ons geval!) zijn gaan eten. Kleren is wel een uitgave, maar als je dat goed spreidt, en als je het geluk van weggevertjes hebt, valt dat ook wel mee. Luiers: we doen nu wasbaar, scheelt uiteindelijk ook geld (helemaal als je de luiers tweedehands koopt).
  Sporten, zwemles, dat zijn wel uitgaven. Maar daar staat tegenover dat we onszelf geen zakgeld meer geven, en dat we zelf geen dure sportschool abonnementen (meer) hebben. Speelgoed: kijk voor de lol eens op Marktplaats, en je schrikt je dood…
  Dus ook met een hypotheek is een leven met kinderen best te doen 😉 Als je maar niet leeft van kinderbijslag naar kinderbijslag, hahaha!

 40. Guttegut wat een stormloop-post. Opeens kruipen allerlei zure figuren onder hun stenen vandaan om te vertellen hoe goed zij het hebben gedaan, hoe fout jij het hebt gedaan en hoe je het had moeten doen.

  Tijden zijn veranderd en in plaats van bij de pakken neer te zitten kijk jij naar wat je kan doen om lekker te blijven leven (met minder). Je zou ze de kost moeten geven die in zo'n geval doorconsumeren en op kosten van ons allen de WSNP indraaien.

  Wat zijn sommige mensen toch helderziend door de schermpjes van hun laptopje heen, getver. De mensen met de grootste bek hebben vaak het leven dat ze leven ook niet zo bewust gekozen, maar het is nu effe lekker om tegen de mensen die je hebt benijd te kunnen schoppen?

  Ik ben blij dat ik niet in jouw schoenen sta maar heb heel veel bewondering voor hoe je omgaat met de tegenslagen, en met het besef dat je hypotheek een schuld is die je moet afbetalen. Heel veel mensen hadden dat niet bij het afsluiten en hebben dat nog steeds niet.

  Je komt er wel 🙂

 41. Ik ben eigenlijk meer een lezer dan iemand die overal reacties achterlaat. Misschien niet echt aardig voor de mensen die veel tijd steken in hun blogs, maar reacties moeten wel ietwat meerwaarde hebben vind ik.

  Het is jou toch gelukt Zena om mij een reactie te laten plaatsen.
  Ik vind het werkelijk tenenkrommend dat je deze mensen, die voor hun dromen en doelen gaan en daar andere dingen voor opgeven, wegzet alsof ze onder een steen hebben geleefd. Omdat ze een bepaalde tas zouden willen hebben of omdat ze niet de keuze maken om "biologisch" eten te willen kopen, of omdat ze veel bloggen over hypotheken, besparen en het consuminderen.

  Dit is volgens mij een blog of lekker leven met wat minder en een blog waarbij alleen berichten worden gepost waarin ze genieten van hun omgeving of hun verbouwde huis hebben denk ik niet echt enorm veel meerwaarde. Ze laten hier de bespaartips zien en hoe ze tot bepaalde doelen komen. Op een volgens mij heldere en eerlijk geschreven manier.

  Ik heb je blogs eens bekeken en volgens mij ben jij de laatste die iets mag zeggen hierover. Je blogt continue over zakgeld terwijl je elke keer weer over je budget gaat. Je wilt een garage, spaart ervoor maar kies uiteindelijk toch weer voor een vorm van lenen.
  En denk je werkelijk dat biologisch eten zoveel beter is? Het is misschien wel hetzelfde als met die tas, je betaald voor een merknaam en ietwat kwaliteit. Controleren of het betreffende beest echt een goed leven heeft gehad kun je niet. Ook jij bent dus gevallen voor de truc die marketing heet.

  Dat mag en kan allemaal, maar ik lees liever een blog van iemand die duidelijke doelen stelt, zich daaraan houdt ook al kost dat moeite en moeten er andere dingen voor opzij worden geschoven, dan een blog van iemand die steeds weer over het budget gaat en uiteindelijk maar gaat lenen om de garage wat sneller te kunnen bouwen.

  Je komt namelijk op deze manier niet echt geloofwaardig meer over als je wel voor ruim 600 euro aan boodschappen haalt (wat in mijn ogen gewoon idioot is) maar nog niet de discipline hebt om een eenvoudige garage bijelkaar te sparen.

  Nee, geef mij de blogs van deze mensen maar. Helder, duidelijk met een visie en leerzaam. Heel wat beter dat de zoveelste huisvrouw die thuis kennelijk aandacht tekort komt en haar ditjes en datjes opdringt aan de rest van de wereld.

 42. tja…ik heb mijn best gedaan om alle reacties hierboven te lezen (en te snappen) maarre …Sjongejonge. Ben maar gestopt halverwege. Heb er ook eigenlijk niets aan toe te voegen, behalve dat ik bewondering heb voor jullie doorzettingsvermogen en vooral ook voor je financiële kennis. Ik ga me toch maar eens verdiepen in de HRA… iemand nog stemadvies voor woensdag?

  1. Dank je!! En qua stemadvies; ik las bij Zuinigaan dat er een aantal stemwijzers waren (daar kun je zien welke) en dat bij haar steeds ongeveer dezelfde richting eruit kwam, dus misschien kun je die gebruiken om te kijken wat het meest aansluit bij jouw denkbeelden?

  2. ja die stemwijzers… ik krijg steeds drie of vier partijen die allemaal min of meer (in verschillende volgorde) bovenaan staan. Ik weet vooral waar ik níet op moet stemmen! Ga toch nog maar een keer kijken dan….!

 43. Wow, wat een reacties zeg! Ik moet zeggen dat het wel heel gemakkelijk is om te roepen dat je kunt huren. Tja, als je bovenaan de lijst staat van huurwoningen en je komt in aanmerking voor sociale huurwoningen dan is huren idd goedkoper.
  Nou, ik zal je zeggen dat we daarvoor niet in aanmerking kwamen en het volle pond in de particuliere sector moesten betalen toen we huurden. En elk jaar steeg de huurprijs met 12 euro per maand, reken maar uit!
  Toen we moesten verhuizen ivm werk keken we weer naar huurwoningen. We zitten nu in een veel goedkoper deel van het land, maar ook hier konden we alleen een woning vinden waar we 650 euro per maand voor moesten neerleggen en kwamen we zeker niet in aanmerking voor huurtoeslag.

  Nu hebben we dus gekocht en betalen 780 bruto (en dat staat nog 9 jaar vast, zonder maandelijkse verhogingen!), bijna evenveel als de huur in ons vorige huis, wat nu door huurstijgingen wel gelijk zou zijn. Dank zij de HRA krijgen we nog eens een paar honderd terug. Zonder zouden we het denk ik wel redden, ook al kunnen we het goed gebruiken.

  Gemakkelijk gezegd dan gedaan als je geen starter bent dat je beter kunt huren of een goedkoper huis moet kopen. Wij wonen gelukkig niet in de Randstad, anders hadden we vast een groter en vooral duurder probleem.

 44. Met de reactie van Jolanda ben ik niet eens. Het is niet terecht om Zena nu te gaan verdedigen; die laatste zat gewoon fout en zal niet voor niets haar reactie hebben verwijderd.

 45. Je hebt heel wat losgemaakt met je gedachtenexperiment "wat als..". Maar ook huurders met huurtoeslag (als ikzelf) moeten daarover nadenken: wat als de huurtoeslag zou komen te vervallen? Dat zal ook wel niet zo snel in zijn geheel gebeuren, maar anticiperen is een goed ding. Ook ik zou (verder) moeten gaan bezuinigen.

 46. Nu het, bijna een jaar na je blog, toch wel duidelijk is dat de HRA er in stukjes daadwerkelijk aan gaat, ben ik benieuwd hoe jij, LLMM, daar mee om gaat. Want niet alleen heeft dit ABSOLUUT gevolgen voor je aftrekpost, maar ook voor de verkoopwaarde van je huis. En over een aantal jaar mag je helemaal niks meer aftrekken. Hoe bereid je je daar nu op voor? Want dat huis waarvoor je nu nog al die aftrek krijgt, is al lang niet meer de prijs waard die je er voor betaalt hebt, en je schuld blijft staan. Ook als je geen rente meer mag aftrekken over een tijdje.

  Wel moet ik zeggen dat het argument 'de 50% aftrek is terecht want wij dragen ook 50% belasting af' natuurlijk niet helemaal geldig is, want de mensen in de hoogste schijven zijn ook mensen die het meest profiteren van de zaken die met al die belastingopbrengsten bekostigt worden, zoals infrastructuur en onderwijs.

  En ik? Ik woon in een piepklein appartementje dat ik kan betalen. Ook nu ik zonder baan zit. Het is niet zoals ik het wil, maar het is wel verstandig geweest. Want ik heb het appartement gekocht vanwege de locatie. Niet vanwege de ruimte. En 'nee', ik heb geen extra slaapkamer voor mijn kind. Slaap zelf in de keuken als hij er is. So be it. En mijn hypotheek is over 18 jaar afgelost. Omdat ik er vanuit ga dat de welvaart zoals wij die gekend hebben, niet terug gaat komen en ik niet teveel schulden wil hebben als ik straks helemaal niks meer kan aftrekken.

  1. Ik vind het argument dat ik noemde nog steeds valide, waarom profiteren mensen die meer belasting betalen meer van de infrastructuur en onderwijs? Als ik even voor mezelf praat; ik werk vanuit huis en gebruik bijvoorbeeld helemaal geen wegen om op mijn werk te komen. En de dingen die ik wel gebruik, zoals internet, neem ik af van een commercieel bedrijf dat niet gesponsord wordt door belastingcenten. En onderwijs betaal je, naar mate je meer verdient, over het algemeen ook vooral zelf. Je krijgt namelijk bijna geen tegemoetkomingen, terwijl je die met een lager inkomen wel krijgt. Dus nee, daarin ben ik het helemaal niet met je eens.

   En om op je vraag antwoord te geven; ik ga gewoon door op deze manier. De HRA gaat er inderdaad aan. Ze zeggen in stukjes, maar ik denk dat het steeds sneller zal gaan. We lossen nog steeds zoveel mogelijk af, verbouwen/verbeteren het huis alleen met eigen geld en bouwen een buffer op. Het zou mooi zijn als we in de komende jaren zoveel kunnen aflossen, dat de HRA in feite niet meer nodig is om rond te komen.

   Zolang we niet in de positie komen waarin we moeten verkopen en we kunnen onze lasten blijven betalen, dan zitten we feitelijk goed. Dan kunnen we namelijk blijven aflossen en een eventuele restschuld vermijden. En in de tussentijd kunnen we dan in ieder geval genieten van de rijkdom die het wonen hier brengt, de ruimte, de rust, de mogelijkheid om b.v. eigen groenten en fruit te verbouwen en op die manier weer meer zelfvoorzienend te zijn, enzovoorts.

   En dan hoop ik dat we naar een steeds rustiger leven toe kunnen, waarin steeds minder geld nodig is. Dan kan de te betalen belasting ook mooi naar beneden, wat ook weer een heel ander gevoel ten opzichte van het rendement daarvan met zich mee kan brengen.

  2. Ik zit trouwens nog even het rijtje na te kijken en intussen hebben we al een auto ingeruild voor een zuiniger/goedkoper exemplaar en de sportschool opgezegd, om ondanks een bijna halvering van de inkomsten, toch nog zelf de broek op te houden.

 47. …wat ik bedoel, is dat de mensen in de hoogste belastingschalen statistisch gezien meer gebruik maken van onze infrastructuur (ze hebben vaker 1 of 2 (lease)auto's en gebruiken het wegennet vaker, gebruiken vaker het vliegtuig), van ons onderwijs (wat NOG WEL een post van de overheid is) en door dat onderwijs ook weer betere banen kunnen krijgen, omdat ze langer leven dan de mensen uit de lage schalen, gebruiken ze zo ook meer van onze welvaartsstaat. Daar zijn wel publicaties over…

  Maar al met al wordt het nadeel van de 52%-schaal alleen al door de voordelen van de baan in de 52%-schaal weggenomen (vaker een lease-auto, extra bonussen of dertiende maand, vaker een baan met meer keuzevrijheid van bijv. thuiswerken (;-)), en dan nog de fiscale aftrekposten…) plus het feit dat er onder de streep gewoon een stuk meer over blijft dan de lonen in de lagere schalen, dus kortom: ook zonder de HRA hebben de mensen die in de hoogste schalen zitten, het gewoon beter dan de mensen die in de lagere schalen zitten.

  Maar ik vind het wel goed van je dat je bewust bezig bent met zaken als 'consuminderen'en zo. Ga zo door!

  1. Dat is dus niet waar, tenminste, niet voor iedereen. Voor mensen die goed in die 52%-schaal zitten misschien wel, maar niet voor mensen die er krap in vallen. Die hebben hogere woonlasten, omdat ze niet in aanmerking komen voor huurtoeslagen en subsidies, krijgen behalve de HRA verder ook geen voordeeltjes meer en leveren voor die zogenaamde 'materiële welvaart' hun kostbare tijd (voor zichzelf of om met hun gezin door te brengen) in. Onder de streep houden die geen reet over en mogen ze blij zijn als ze een keer in het jaar op vakantie kunnen. Dan ken ik daarnaast iemand die in een uitkering zit (en wél kan werken, maar gewoon niet wil) die wél allerlei voordeeltjes heeft, alle tijd van de wereld voor zichzelf kan gebruiken en hierdoor maandelijks veel geld kan uitgeven aan luxe dingen, bijvoorbeeld dure hobby's, nieuwe computer, enzovoorts.

   En over dat onderwijs; een hoge opleiding komt je niet aanwaaien, daar moet je wat voor doen. Er zijn genoeg mensen die dat kunnen, maar het niet willen en dat heeft niets met geld te maken, maar meer met b.v. een milieu waarin dat niet gestimuleerd wordt, want 'waarom zou je, het gaat zo ook prima'. Als je een kans hebt, maar die niet grijpt, dan is dat voor je eigen rekening. Grijp je die kans wel en heb je daar later wat aan, dan zou dat ook iets moeten zijn waar je zelf van kunt profiteren, zonder direct de rest van de maatschappij ook omhoog te moeten houden.

   En nogmaals, ik probeer dus niet superrijken tegenover arme, chronisch zieke bijstandsmoeders te zetten, maar probeer duidelijk te maken dat er ook een groep keihard werkende middenklassers is die tussen wal en schip vallen en aan de ene kant niet zo rijk zijn, dat het inleveren het wel goed maakt, maar aan de andere kant ook niet arm genoeg zijn om ondersteund te worden.

 48. Klopt. En zo een ben ik er dus. Verdien niet genoeg voor de 52%, maar wel genoeg om niet te profiteren van wat dan ook. En ik krijg dus geen 52% aftrek, maar 41% aftrek. En heb geen auto en ga niet of nauwelijks met vakantie. Maar heb ook geen dikke hypotheek, maar 1 die ik in mijn eentje kan betalen ook als ik geen baan heb… Geeft niks. Bewust zo gedaan. Keuzes, keuzes. Allemaal keuzes die je moet maken als gevolg van gemaakte beslissingen. Jij wilde zelf een vrijstaand huis buiten de stad met leuke tuin en zo die je met 2 werkende mensen moet betalen, je krijgt een dikke hypotheek. So be it.

  Succes met je bewuste leven!

  1. Dank je! Overigens val ik zelf ook in dezelfde categorie (41%) als jij, maar idd wel een wat andere situatie, vanwege andere keuzes. Ik vind het alleen altijd jammer dat veel mensen zo negatief kijken naar mensen die in de 52%-schaal zitten, terwijl daar vaak ook een groot kostenplaatje aan hangt. Is het niet in daadwerkelijke kosten omdat je geen tegemoetkomingen krijgt, dan is het wel in weinig tijd voor jezelf/je gezin, niet makkelijk om uit de ratrace te stappen, enzovoorts. Allemaal keuzes, maar soms komen keuzes ook weer voort uit keuzes die je eerder hebt gemaakt en is het niet altijd even makkelijk om een ommekeer te maken.

   Nog niet zielig, want je maakt de keuze en daar moet je gewoon voor staan, maar het oordelen daarover (en niet speciaal van jou, maar in het algemeen) mag van mij best wat minder. Het is niet zo dat iedereen in de 52%-schaal met een glijbaan daar terecht is gekomen. Daar staat in de meeste gevallen ook wat tegenover en daar heeft 'de maatschappij' maar bar weinig in bijgedragen.

 49. wauw 750 per maand??? zal wel komen omdat we een redelijke hypotheek hebben (228.000 nog) en een lage rente 2,65%.. maar wij krijgen 137 per maand….kan dat dus met gemak missen. spaar t nu op de spaarrekening voor onderhoud aan t huis

 50. Gelukkig hoeven we ons hier geen zorgen meer over te maken. We betalen voor ons nieuwe huis maar €360 per maand aan rente. Dat is, terwijl het huis in aanschaf bijna dubbel zoveel koste als ons vorige huis, minder dan we gewend waren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.