Zelf bakken of kopen?

koek zelf bakken of kopen, wat kun je beter doen?

Koek zelf bakken of kopen: wat is nu echt beter en voordeliger? En kost zelf doen echt veel meer tijd dan kopen, wanneer je bijvoorbeeld niet naast de winkel woont? En hoe zit het met de gezondheidsaspecten? Het is iets dat ik me onlangs ineens afvroeg.

Zelf bakken

Zelf iets bakken is vaak lekker makkelijk; de ingrediënten heb ik negen van de tien keer in huis en dan hoef ik er niet uit. Maar ik vraag me soms wel eens af of het nu echt goedkoper is. Als ik een cake oid bak, dan kun je daar ongeveer 10-12 stukjes uit halen. Zeg maar ongeveer 2 pakken luxere koeken.

Die koop ik bij de C1000 voor 59 cent per stuk, dus 1,18 voor twee. Voor de cake heb ik suiker nodig (ongeveer €0,20), boter (dat is het duurst, ook al gebruik ik gewoon margarine, €0,25), meel/bloem (€0,10) en eieren (€0,30). Dan zit ik al op €0,85 en heb ik nog geen speciale vulling ofzo. Als je er nog rozijnen of kokos in wilt doen, zit je zo boven de €1,18. Nu hoef ik er alleen nog de stroom bij op te tellen.

Is het verschil wel groot genoeg?

Het verschil is dan veel kleiner dan ik in de eerste instantie dacht. Vooral die boter zorgt voor hoge kosten. En de suiker wordt nog veel duurder als je bijvoorbeeld voor Stevia wilt gaan. Natuurlijk blijft het gemak dat je niet de deur uit hoeft. Daar bespaar je in feite ook weer brandstof mee. En een cake kun je als het moet iets dunner snijden, zodat je er nog een stukje extra uit kunt halen. Ook dat is weer een voordeel.

Het grootste nadeel is de tijd die je ermee kwijt bent. Je moet ‘m maken, soms de spullen nog van tevoren uit de koelkast halen (niet veel werk, maar je moet er wel net aan denken) en hij moet nog ongeveer een uur in de oven. Vandaag ga ik er weer eentje maken, omdat ik even geen tijd heb om naar de winkel te gaan. Maar als die op is, overweeg ik toch maar weer om te wisselen tussen kopen en maken.

Wat doe jij liever en waarom?

P.S. Voor mij gaat het even om iets voor bezoek, zelf eet ik eigenlijk nooit koek oid.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

43 Comments
 1. Ik bak al jaren zelf. Eerst nog met gewone bloem/meel. De laatste tijd met glutenvrij meel. Onze zoons hadden veel liever de zelfgebakken koek(jes) en brood dan het spul uit de winkel. Veel lekkerder en voedzamer. Soms kocht ik iets en dan proef je toch vaak dat het koekje gemaakt is van zo goedkoop en zo weinig mogelijk ingrediënten.
  Als je af wilt vallen zijn koekjes uit de winkel denk ik een betere optie. Voor je gezondheid is zelfgebakken spul vaak beter. Geen geharde vetten en geen toevoegingen die je er niet in wilt hebben.
  De laatste weken hebben wij heel goedkope 'koekjes'. Een rijstwafel met honing en frambozen uit onze achtertuin 🙂

  VeggieMo

 2. Ik wissel het af. Maar idd zijn bepaalde koeken goedkoper om zelf te kopen maar er zit dan geen rotzooi in. En zelfgemaakt vind ik lekkerder en gezelliger. Maar meestal maak ik muffins: veel goedkoper en daar kun je ook eindeloos mee wisselen. Heb je 12 voor hooguit €0,70 cent. Maak er vaak meer en die doe ik dan in de vriezer.
  Groet, Tina

 3. Bij zelf bakken weet je wat je er aan ingredienten in doet, dat is het belangrijkste voordeel vind ik.
  Afgelopen kerst zag ik bij AH kleine roomboter cakes voor maar liefst 5,95, met diverse luxe smaken. Het zag er lekker uit en thuis heb ik ze succesvol nagemaakt voor minder dan de helft van de prijs. Lekker smaakjes varieren is veel goedkoper dan variatiesmaken van de bakker kopen.
  Als het alleen voor visite is, kun je ook kleine cakes bakken in muffinvormpjes. Die zijn in ongeveer 25 minuten klaar en je kunt de rest invriezen.
  We bakken hier in het weekende ivm laag tarief stroom. Koekjes deeg maak ik bv op vrijdagavond, helft invriezen en de helft bewaren tot de zaterdag, dan op zaterdag verse koekjes bij de koffie. Probeer Teunies gemberkoekjes eens, je eet je vingers er bij op (Dat is dus ook een van de redenen om de helft van het deeg in te vriezen!).
  Loonlijstmama

 4. Ik zeg zelf bakken. Je weet wat er in zit en ik geloof dat het evengoed ook nog goedkoper is dan koek kopen uit de winkel. De ingredienten heb je vaak sowiewo inhuis zoals suiker boter en bloem. Dat zijn dingen die je toch wel koopt ook als je geen eigen koek bakt. Dus inprincipe ben je dus op die manier al goedkoper uit je koopt nl. niets extra's.
  tenminste dat is bij mij zo.

 5. Een cake bak ik meestal gewoon zelf, vele leuker en dan ook die lekkere geur in huis.
  Maar ik begrijp wel wat je bedoeld hoor, wij hebben dat jaren geleden eens gehad met rode kool, vinden wij en onze kinderen heel lekker (met worst :-)) en wanneer het seizoen er weer was kocht ik een rode kool en appeltjes om die dan zelf klaar te maken. Anders koop ik gewoon een pot in de winkel. Wij hebben er daarna ook eens bij stil gestaan wat de aankoopkosten waren, energie er nog bij en de tijd die erin kruipt tegenover dan zo goed als dezelfde prijs (zonder energie bij te tellen, zou niet weten hoeveel daarvoor de rekenen:-)) in de winkel kan kopen, en sindsdien maak ik het dus niet meer zelf, maar wordt het altijd gekocht…

 6. Ei in winkelcake is meestal kooi- of scharrelei, beiden niet echt diervriendelijk. Idem met de boter, grote kans dat dat van kiloknallermelk komt. Omdat ik liever zelf kies wat er in mijn eten zit, bak ik het zelf maar geld uitsparen doe ik er niet echt mee… tenzij je het gaat vergelijken met de prijzen bij de echte bakker.

 7. IK koop ook wel eens koeken, maar vaker bakken we zelf, omdat er in onze vetten geen gehydrogeneerde vetten zitten en dat is veel beter dan margarine of wat ze bij de supermarkt gebruiken. Wij gebruiken roomboter van 0,79 per pakje.

 8. Ik bak veel liever zelf. Ik weet wat er in zit, kan ingrediënten vervangen (bijvoorbeeld honing ipv suiker), ik word er rustig en blij van (:-D), ik mag de beslagkom uitlikken. We zorgen dat we altijd bloem, bakpoeder, baksoda, suiker en boter in huis hebben. We bakken nu ook altijd zelf onze pizza, en we snappen niet dat we ooit gingen voor een diepvriespizza!

 9. Je moet het eigenlijk wel vergelijken met de prijzen bij de echte bakker. Als ik cakejes bak kan ik ze daar mee vergelijken. Ik gebruik namelijk roomboter. Vijf cakejes kosten bij de bakker 4,75. Als ik het omreken 1,50 ongeveer.

 10. 'Luxe' koeken voor 59 cent? Cake bakken met margarine?
  Dan zou ik liever een halve cake bakken ofzo…
  En verder: als je plezier in het bakken hebt, lekker blijven bakken (ook leuker om voor te zetten aan visite) en anders je tijd stoppen in dingen die je wel leuk vindt.

  1. Ik denk niet dat er veel appel in die koeken van 59 cent zit en mijn idee van luxe koeken is heel anders maar goed ik snap je vergelijking met kaakjes. Bakken doe ik voornamelijk met de kinderen, muffins en koekjes. Man bakt een lekkere kruidkoek en clafoutis. Meestal komt bezoek ook eten en dan doen we geen gebak of grote koeken maar een chocolaatje bij de koffie/thee. Als er bezoek komt voor de koffie dan haal ik wel eens een taartje bij de banketbakker. Natuurlijk duurder dan zelf bakken maar erg lekker.
   groetjes Nikki

  2. Ik denk dat je een cake het beste kunt vergelijken met een… cake. Probeer voor de grap eens zo'n cake uit de supermarkt.

   Zelf bakken dus!

 11. Interessant stukje! Zelf wissel ik ook af tussen kopen en zelf maken. Voor het bakken wil ik echt rustig mijn tijd nemen en dit lukt nou eenmaal niet altijd met een rondkruipend baby'tje in huis! Wel vind ik het een voordeel dat zelfgemaakte cakes en taarten altijd net iets beter smaken.

 12. Qoute van Bianca: "ik mag de beslagkom uitlikken"

  dat is toch een geweldige reden om zelf te bakken!. Als je zelf bakt kan je minder suiker gebruiken en er zijn geen conserveer- kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Daarom ga ik voor zelf bakken en koop voor een echt speciale gelegenheid een hazelnoottaart van bakkerij Kelder in Den Haag, die is niet zelf te maken!

 13. Ik bak zelf omdat ik het lekkerder vind dan de baksels uit de winkel maar ook omdat ik weet wat erin gaat. Ik denk dat je inderdaad goedkoper uit bent als je een simpele cake in de winkel koopt maar als je iets luxer gaat bakken dan ben je wel goedkoper uit. Ik schrik vaak als ik bij een bakker binnenloop hoeveel men durft te vragen voor een simpele appeltaart, dan heb ik het al helemaal niet over de luxere taarten.

 14. Zelf bakken! De geur die in je huis hangt krijg je niet voor elkaar als je het plastic van een cake uit de winkel er afhaalt. Verder weet je precies wat je erin stopt + een portie liefde.

  Heb momenteel al een eeuwigheid niets gebakken vanwege de afvalrace van mij en mijn dochter, maar als ik nog aan speculaasmuffins denk..mmmmmm!

  En inderdaad, de baksel van de banketbakker zijn vaak schrikbarend duur.

 15. Ik bak al ongeveer 30 jaar, dus nog ver voor de rage van het broodbakken, ons eigen brood, taarten, cake, pizza….. Elk weekend bak ik op nachttarief 8 broden (4 bakvormen naast elkaar op 2 baklagen) in mijn heteluchtoven. Meestal gebruik ik de ovenwarmte dan ook nog om nadat mijn broden de oven uit zijn nog taart, cake of pizza te maken. Aangezien ik 8 broden in één keer bak, kan ik de kosten van de elektriciteit van de oven delen door 8 dus dat komt voordelig uit én ik bak daarbij nog eens op nachttarief. Zelfgebakken brood is veel lekkerder of gekocht brood. Zelfs brood van een bakker is vaak nogal schuimig en dat vinden wij niet lekker. Of zelfbakken nu echt zoveel goedkoper uitkomt of brood en gebak kopen, weet ik niet aangezien je toch rekening moet houden met de kost van de grondstoffen, kost van de elektriciteit om de oven op te warmen, aanschafkosten van de oven…Bak je in de koudere periode dan heb je bijkomend het voordeel dat de thermostaat van de verwarming minder vlug zal aanslaan omdat de keuken en living dan een beetje mee opgewarmd zijn door de oventemperatuur.

 16. Ik snap je helemaal hoor.
  Zelf bakken vind ik leuk en lekker.
  maar ik moet er wel de tijd voor kunnen nemen.
  Ik vind het ook fijn dat ik zelf weet wat er allemaal in gaat.
  geloof me maar die koeken van € 0.59 zijn lang niet zo gezond als een door jou zelf gebakken cake.
  soms is het gewoon makkelijk om iets te kopen als je geen tijd hebt of zin.

 17. Ik denk inderdaad dat je tegen fabriekskoek niet op kunt bakken. Dat is natuurlijk ook wel logisch: hoe meer je in 1x bakt hoe voordeliger het wordt.
  Maar ik denk dat er ook een psychologisch effect achter zit: als je er voor naar de winkel moet, heb je toch de neiging om meer te kopen dan alleen die koeken. En tja, wat zit er werkelijk in? Glucose-fructose-stroop, legbatterij-eieren en behoorlijk wat meelverbeteraars en e-nummers…..

  Maar als je daar niet om geeft en je het met de wekelijkse boodschappen meeneemt, denk ik dat je wel goedkoper uit bent (maar niet zelf opeten voordat de visite komt ;-)).

  1. Geen legbatterij eieren, die zijn al sinds januari verboden in de eu, en je wilt ze als producent niet buiten de eu kopen ivm andere wetgeving waar je aan moet voldoen.

  2. In bv. sauzen en koek kun je wel degelijk nog legbatterij-eieren aantreffen. Leer mij een producent kennen die niet op een voordeeltje uit is. Tevens slaat de naam "scharrel-ei" ook nergens op. Die kippen hebben amper meer ruimte!

 18. Waarom bak je niet een paar cakes te gelijk? Scheelt elektriciteit en werk. En je hebt altijd wat in huis. Je kunt als het nodig van de bevroren cake in het aantal plakjes die je nodig hebt afsijden en de rest weer terug in de vriezer.

  1. ik snijd de cake of tulband eerst in plakken en vries ze dan per 2 in in aluminiumfolie. Een uurtje van tevoren uit de vriezer halen. Heerlijk.
   Lidy

 19. Wij hebben bijna nooit lekkere koeken of cakes in huis. En we bakken ook niet heel veel. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar zelf bakken. Het proeft heerlijker, je weet wat er in gaat, het is gezonder, het is een leuke bezigheid, vooral om samen te doen met de kinderen. Het is gezelliger en je huis ruikt zo lekker. Heb eigenlijk nog nooit de kosten berekend. Maar ik eet liever een plak zelfgebakken cake dan een gekochte voorverpakte cake uit de supermarkt…

  1. Ik niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn cakes (nog) niet te eten zijn. Op een of andere manier krijg ik ze niet 'groot' en blijven ze heel compact, dus veel minder luchtig. Met gekocht cakemeel gaat het wel, maar met zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder niet. Misschien eerst die kunst maar eens verfijnen 😉

  2. Even wat uitproberen qua temperatuur en ovenduur. Ovens verschillen sterk en hogelucht is weer anders dan gewoon elektrisch. Bij ons gaat een cake van 200/200/200/4 eieren 55 minuten op 145 graden, en heeft dan de juiste mate van plakkerigheid en droogheid die wij lekker vinden. Maar wat het allerlekkerste is, is een wonderpan cake, die zijn altijd nog net wat lekkerder. Maar omdat we weer huisdieren hebben, gebruik ik momenteel de oven weer. Ik durf zo lang niet bij het gas weg.
   Loonlijstmama

  3. O ja en wat ook goed kan, is de dooiers en de witten afzonderlijk kloppen en dan de witten als laatste door het beslag snijden. Wordt het heel luchtig van !

  4. LoonlijstMama heeft het over de wonderpan, die heb ik sinds kort ook in huis, nog van mijn oma geweest die al 30 jaar dood is. Vorige week een poffert mee gebakken voor mijn ouders en het was heerlijk. Volgende keer ga ik een gewone cake proberen. Het is inderdaad minder kritisch met temperatuur en tijd, blijft heerlijk sappig.

 20. Als je de tijd die er in stopt mee gaat rekenen dan kan het nooit uit in vergelijking met de winkel (net als met moestuinieren eigenlijk). Wat voor mij wel enorm opweegt tegen goedkope winkelkoekjes is wat er in zit. Dus qua gezondheid maak ik het liever zelf, ik vind het ook leuk om te doen, dat scheelt wel enorm natuurlijk. Als je met een chagerijnige kop een cake maakt terwijl je dus net zo goed naar de winkel kan dan schiet het niet zo op.

 21. Ik zou het zelf maken. Al is het alleen al dat je week wat er in zit. Ook meegeteld dat je met liefde een cake gemaakt hebt. Een eigen gemaakte cake smaakt altijd beter dan een gekochte met een fabriekssmaakje.

 22. Ik zou die goedkope 'luxe'koeken geeneens voor durven zetten aan mijn visite, neem dan nog eerder roomboterstroopwafels (pakje 139 o.i.d.) dan van die goedkope appelkoeken/gevulde koeken. Vind daar zelf zo weinig smaak aan zitten. Maar als je budget verder niets toelaat moet je misschien..?
  groet Anne

  1. Ik vind ze persoonlijk wel lekker, als ik ze vies vond, zou ik ze ook zeker een ander niet voor zetten! Aan de andere kant maak je mij weer totaal niet blij met roomboter-dingen, dus ik vermoed dat het ook een kwestie van smaak is.

 23. Ik krijg altijd last van mijn maag van cake uit de winkel (geen idee waar dat door komt).

  Verder is het geen vergelijking naar mijn mening.
  De meeste spullen uit de supermarkt van de koek-afdeling zijn gewoon regelrechte zooi.
  Cake waar geen roomboter inzit (en wel 15 andere ingredienten), superzoete koeken…

  Nee… doe mij dan maar zelfgebakken met definieerbare ingredienten, echte roomboter (als ik met roomboter bak) enz. Dat is echt een andere kwaliteit dan supermarktkoeken.

  Mocht je zelf geen verschil proeven, niet van bakken houden en gaan voor het goedkoopste: dan zou ik dus vooral naar de supermarkt gaan… 😉

 24. Koek uit de winkel is volgens mij beter voor het milieu. Want veel koek maken in één grote oven en dat doorlopend, verslindt minder energie dan dat iedereen zelf alles in zijn eigen oventje bakt. Je moet ook de energie rekenen om alle ingrediënten in huis te halen en voor te bereiden. En dan natuurlijk de afwas van al die kommetjes en bakvormen.

  Zelf bakken is gezelliger en gezonder (vatbaar voor discussie), maar het milieuvriendelijkst is koek uit de supermarkt.

 25. Ik vind het een beter idee om meerdere dingen tegelijk of na elkaar te bakken. Voor een paar cupcakes die ongeveer 20 minuten in de oven moet, is het wel duur om de oven op te warmen. Trouwens, ik heb ooit een extra rek voor mijn oven meegenomen uit een oude oven die bij het grof vuil stond. Nu kan ik op 2 rekken bakken. Een andere tip is om de oven voor het einde van de laatste baktijd alvast uit te schakelen. Dit scheelt ook weer stroomverbruik.

  1. Dat ligt aan het vermogen van je oven en hoe lang de cake erin moet, maar hier staat een lijstje met wat het gebruik van apparaten ongeveer kost per keer. Oven staat er ook bij, voor 2010 zou dat zo'n €1,05 per gebruik zijn:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.