Isoleren

Het heeft even geduurd, maar dit najaar/deze winter gaat het eindelijk gebeuren: ons hele huis wordt ‘dicht’. Zo dicht als kan voor een huis dat in de vroege jaren van de 20e eeuw is gebouwd, maar toch. Hopelijk maakt dat een einde aan achterlijk hoge energierekeningen die alsnog gepaard gaan met veel blauwbekken. Vorige winter was ongeveer de helft van het dak dicht, nu gaat de andere helft ook dicht. Natuurlijk zitten er nog genoeg andere zwakke plekken in, zoals oude stalraampjes, dubbel glas dat inmiddels toch al gauw zo’n 20-25 jaar oud is, deuren met enkel glas en niet fantastisch geïsoleerde muren, maar ondanks dat verwacht ik dat we hier wel een hoop van gaan merken.

 Omdat we het laatste deel ook eigenlijk direct willen aftimmeren, ben ik me maar weer eens aan het oriënteren op buisisolatie. Er lopen namelijk veel buizen die halfslachtig zijn ingewikkeld. Ik heb op andere plekken de buizen (die uit het zicht zijn) zoveel mogelijk met goede buisisolatie omwikkeld en afgewerkt met isolerende tape. Of het veel scheelt, weet ik niet, maar volgens mij kan het nooit kwaad. Als je het goed dicht maakt, dan MOET het helpen, dat kan niet anders.

De buizen die nog geïsoleerd moeten worden, lopen vrij dicht langs ‘buiten’, dus ook met oog daarop is het handig om te isoleren. We willen natuurlijk niet dat de leidingen bevriezen en de kans is groot dat we er straks niet zo heel makkelijk meer bij kunnen.

Maar wat is er dan veel keuze in materiaal! Buizen die je zelf open moet snijden of knippen en met van die tape dichtmaken, speciale stukken voor bochten, speciale stukken voor koppelingen/T-stukken, buizen die al open zijn en die je met een plakrand dicht kunt maken en zelfs (mijn favoriet, maar wel duur, dus tot nu toe nog niet gebruikt) buizen met een kunststof sluitstrip, die de complete naad die nodig is om de isolatie om de buis te wikkelen afsluit. Ik overweeg nu om voor die laatste te gaan. Dan is er geen kans meer op een gat en het scheelt veel tijd. De vorige keer had ik de buizen die je zelf open moest snijden, maar dat viel behoorlijk tegen. Bovendien had ik daar ook heel veel van die tape voor nodig, die ook behoorlijk aan de prijs is. Als ik voor die sluitstrips ga, dan hoef ik alleen om de twee meter nog een stukje tape te hebben, om de buizen aan elkaar te plakken. Die plakrand vertrouw ik niet zo, dus die valt wat mij betreft sowieso af.

Maar voor ik daadwerkelijk wat ga bestellen, ga ik eerst de boel maar weer eens goed uitmeten en kijken hoeveel er nodig is. De vorige keer had ik een klein beetje te veel, maar gelukkig niet extreem veel. Nu wil ik weer mooi uitkomen, omdat dit waarschijnlijk ongeveer de laatste buizen zijn die we gaan/kunnen isoleren. Een enorme voorraad overhouden heeft dan geen zin en is alleen maar zonde van het geld, iets waar we op het moment toch al niet in zwemmen!

Hebben jullie wel eens buizen geïsoleerd en hoe hebben jullie dat aangepakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Wij hebben de buizen ook geisoleerd met buizen met kunststof strip. Ideaal hoor, het werkt prima.Buizen in de slaapkamer of woonkamer kun je beter niet isoleren want deze geven nl. warmte af aan de omgeving. En daar heb je dus weer profijt van.

  2. Op werk van manlief kopen ze veel bij insulation solutions, als daar eens een paar meter voor eigen gebruik tussen zit is er geen haan die er naar kraait…

    Kan wel eens vragen of er op het werk nog materiaal ligt dat niet meer wordt gebruikt, als je weet hoeveel meter en voor hoeveel mm buis je het nodig hebt kan ik het allicht vragen, dan ben je alleen verzendkosten kwijt.

  3. ik heb ook die buizen met strips over de naad. Heel handig. Maar demeeste buizen bij mij zijn niet geisoleerd, want lopen gewoon door het huis. Zo wordt het trappenhuis tenminste nog een beetje warm. Of is dat stom gedacht?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.