10+ manieren om keiharde euro’s te besparen

10+ manieren om keiharde euro's te besparen

Deze week wordt er een begin gemaakt met het langverwachte dak. Supergaaf natuurlijk, want dat betekent dat ik eindelijk de regen buiten kan houden. En tijdens een bui kan zitten, in plaats van heen en weer te moeten rennen met emmers. Maar het betekent ook dat de spaarrekeningen straks leeg zijn. En daar word ik niet vrolijk van. Want ik verwacht volgend jaar minder inkomsten en meer kosten. Tijd om eens te kijken naar nieuwe manieren om keiharde euro’s te besparen.

Keiharde euro’s besparen én blijven aflossen

Besparen is één ding. Maar keihard euro’s besparen én blijven aflossen en verbouwen is weer iets heel anders. En laat dat nu net zijn waar ik naar streef. Want zeker met hogere kosten en lagere inkomsten, is het belangrijk om die lasten te blijven verlagen. Daarom besloot ik me weer eens te laten inspireren door een rondje door het huis. Ik kwam op de volgende manieren om weer meer euro’s te besparen:

1. Meer op Marktplaats zetten. Gaat nu vaak met tussenpozen. Wat niet verkoopt na maximaal een maand weggooien/-geven/-brengen.

2. Declutteren. Een net huis is fijn om te zijn en dan ga je minder snel op andere plekken (lees: winkels) naar gezellige dingen kijken. Ik doe dit sowieso niet zo heel veel, maar stink er ook nog best eens in.

3. Fietsen. Ik ben niet van suiker en het is goed voor de lijn ook.

4. Elektra. Ik ben veel overdag thuis. Een goed moment om eens te kijken naar een andere energieleverancier. Daarnaast wil ik nog scherper letten op het gebruik van nachtstroom; nu komt het toch nog wel eens voor dat de wasmachine overdag draait ofzo, terwijl dat gewoon zonde is van het geld. Ook de vaatwasser hoeft echt niet altijd gebruikt te worden. Scheelt ook weer water.

5. Gas. Meer in minder pannen koken, deksels er altijd op, verwarming minder snel aan, de boel goed isoleren. Meer verwarmen met houtkachel en kaarsjes. Korter douchen.

6. Moestuinieren. Dan kan ik daar hopelijk ook een flinke besparing uithalen qua boodschappen.

7. Sportschool opzeggen. Deze sportschool gaat de openingstijden straks zo beperken, dat de verhouding kosten/baten voor mij te scheef gaat liggen. Een andere sportschool kan ook, maar dan ben ik weer veel meer tijd kwijt aan reizen en moet ik meestal met de auto gaan, wat ook geld kost. Dan zeg ik liever op en houd ik 40 euro per maand in mijn zak.

8. Minder snoepen. Dat gaat al beter, maar kan nog beter. Is veel beter voor m’n gezondheid en scheelt ook weer geld.

9. Kijken naar extra klussen. Besparen heeft absoluut zin, maar meer inkomen genereren levert natuurlijk sneller wat op.

10. Vaker schoonmaken. Klinkt een beetje vreemd, maar nu heb ik daar nog niet zoveel systeem in, waardoor het steeds in pieken en dalen gaat en ik merk dat dat niet echt prettig voelt. Niet prettig voelen = minder weerstand kunnen bieden tegen auto pakken i.p.v. fiets, snoepen i.p.v. gezond eten, bankhangen i.p.v. iets leuks/nuttigs/handigs doen.

11. Inkomsten en uitgaven beter bijhouden. Ik doe dit wel, maar vrij korte termijn. En qua boodschappen enzo kan het nog wel iets beter. Daarin ga ik wat meer een voorbeeld nemen aan Spaarcentje 🙂

12. Persoonlijke uitgaven even op de rem. Ik had net besloten mezelf zakgeld te geven en dat doe ik nog wel, maar ik houd het even apart op een spaarrekening. Even als achtervang. Gaat het goed met de buffer, dan kan ik het gebruiken om mijn wintergarderobe wat aan te vullen. Is het toch nodig voor b.v. het isoleerproject? tsja, dan is het daarvoor.

Verder gaat de hand natuurlijk gewoon ouderwets op de knip. Uit ervaring weet ik dat je dan soms binnen vrij korte tijd toch weer een mooie buffer kunt opbouwen, dus dat komt helemaal goed 🙂 Zolang ik het allemaal een beetje positief blijf bekijken…

Ik las bij meer mensen dat de hand goed op de knip moest, hebben jullie daar speciale plannen voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Jullie hebben het tot dusver zo goed gedaan, dat het ook straks weer in orde gaat komen! Even als aandachtspuntje, van thuiswerker aan thuiswerker: zorg dat je wel voldoende onder de mensen komt nu je niet meer naar de sportschool gaat. Als je bij wijze van spreken een tientje per maand kwijt bent aan andere activiteiten waarbij je eens even buiten de deur bent, gun jezelf dat.
  Iets heel anders: ik las dat jullie veel dieren hebben. Zitten daar ook kippen bij? Lijkt me zo gezellig en ze eten ook nog eens slakken

  1. Ja, ik heb straks weer een (gratis) cursus en een soort jongerengroep, dus dan kom ik de deur nog wel uit 😉 En we hebben nog geen kippen. Vriend wil ze wel, ook om de eieren, ik ben zelf nog niet helemaal overtuigd, omdat ik de zorg voor alle dieren nu soms al wel zwaar vind vallen. Je kunt nooit eens een paar dagen weg ofzo, zonder praktisch huisoppas te hebben. Kippen vragen niet zoveel aandacht, maar ze hebben natuurlijk wel wat verzorging nodig.

 2. Hoewel ik net weer voor 70 euro aan voorraad heb besteld, staan we hier ook zwaar in de bespaarstand. Zijn vooral kleine dingen: was op koud, kort douchen, geen nieuwe kleren, hopen dat de kippen eindelijk eieren gaan leggen ;), alles lezen van de bieb en geen boeken kopen, goedkope recepten maken, zo min mogelijk auto rijden, netjes de kosten declareren op werk, achter de verzekering aan blijven zitten voor 250 euro te vergoeden reiskosten, misschien toch wat spulletjes op MP zetten, kachel op max. 18, opmaken wat er is…. je kent het wel 🙂

 3. Af en toe heb ik het idee dat ik niet verder kan minderen dan ik nu doe. Toch sluipt er ongemerkt vaak weer wat in en dan met name op het gebied van kleding, eten buiten de deur en boodschappen.

 4. Ik ben nu zo ver dat ik nauwelijks meer kleren voor mezelf koop. Kan het gewoon niet verantwoorden, de kleren die ik heb zijn niet stuk en passen nog. Natuurlijk wil ik er leuk uit zien, maar ik kan gewoon niet veel geld meer uitgeven. Mijn laatste uitgave is 2 zomerjurkjes en een legging voor nog geen 20€ (en ja, die jurkjes ga ik dus in laagjes in de winter dragen, ze waren in de aanbieding ivm de verandering van seizoen!).
  Zakgeld geef ik mezelf ook al heel lang niet meer. Ik vind het leuk om kleren voor de kinderen te kopen, en maak er een sport van alleen te kopen wat nodig is, en zo goedkoop mogelijk. Manlief wil wel zakgeld, maar gewoon om eens een keer soep op zijn werk te kunnen kopen ofzo. Dat ga ik dus ook niet meer doen, lekker lunchen op het werk…
  Kachel gaat maximaal op 18 graden, is in de woonkamer voldoende. Boodschappen budgetteren doen we al, met resultaat. Binnenkort hebben we een afspraak om eens te kijken naar onze verzekeringen.
  Voor meer inkomsten zou je ook eens kunnen kijken naar bol.com. Je kunt er je tweedehands boeken verkopen (ik heb onze kinderen boeken uitgeplozen en een heuleboel in de verkoop gezet), en je kunt ook partner worden en boeken via je site aanprijzen voor commissie. Zo heb ik via MamaWijs al 2 keer het boek Hypotheekvrij verkocht, dus 2 keer commissie verdiend (dat is niet veel, maar mijn blog is erg nieuw en heeft weinig bezoekers. Op mijn andere site met meer bezoekers loopt dit erg goed!)

 5. Gaat helemaal lukken!
  Ik kook heel vaak voor twee dagen. Scheelt ook de helft van je kooktijd. Dat kunnen hele maatijden zijn of bijvoorbeeld alleen extra aardappelen die ik de volgende dag eenvoudig en snel opbak, verwerk ik andere dingen etc.
  Werkt alleen met een weekmenu, vind ik.

 6. Ja hier gaat de spaarstand ook weer volledig aan. Het is vandaag mijn eerste dagje alleen thuis en ik heb mezelf net een schop onder mijn kont gegeven om de administratie verder op poten te zetten en verder in de hypotheek te duiken. Ik ben al veel wijzer geworden en morgen komt de tussenpersoon praten dus moet wel goed voorbereid zijn.

 7. Ik ben weer begonnen met het noteren van alle prijzen van de boodschappen.
  Verder krijgen we binnenkort nieuwe raamkozijnen met dubbel glas boven. Niet dat we boven stoken maar het zal in ieder geval warmteverlies schelen.

 8. Ik vind het zo knap hoe jullie het doen; dat dak gaat er toch maar mooi op!

  Maar ik snap je gevoel van die lege bankrekening; ik word daar momenteel heel onrustig van terwijl er een reservepot is, we sparen voor extra hypotheekaflossing / bijstorting en nog tig andere potjes proberen we overzichtelijk te vullen. Er zijn nog altijd tig verbeterpunten en zodra mijn energiezak weer eens wat gevulder is, ga ik daar nog kritischer naar kijken.

  1. Dank je! Ik ben er ook superblij mee, dat het nu ook echt gaat gebeuren. Aan de ene kant is het balen dat het moet, aan de andere kant voelt het wel heel goed dat we er zo hard voor gespaard hebben en het kunnen doen. En het huis wordt weer als nieuw, ik weet zeker dat het ook een effect heeft op een eventuele verkoopwaarde. Niet dat dat het uiteindelijke streven is, maar ik steek dan liever zoveel geld in een dak, dan bijvoorbeeld in een dure designerbank of iets dergelijks.

 9. Tip; bij de A.ction zijn de ledlampen momenteel in de aanbieding voor 2,99. De lampen die hier het meest branden, zijn nu vervangen voor led lampen.
  Na een onstuimige septembermaand nu weer de hand op de knip!!

 10. Ik consuminder vooral omdat, met het geld dat ik op die manier bespaar, ik onze kinderen dan 'sponsor'. Sinds onze kinderen het huis uit zijn, sparen we veel minder of toen we nog met meer personen van één wedde leefden gewoon omdat we nu de kinderen regelmatig 'steunen'. Ik weet uit ervaring heel goed wat het is om met weinig te moeten rondkomen en ik ben het nu toch deze levensstijl gewoon. Onze kinderen zijn jong, zitten in verbouwingen, hebben een jong gezin en kunnen de extraatjes goed gebruiken. Op die manier maak ik hen het leven een pak makkelijker of het mijne destijds was (rekenen en blijven rekenen om toch maar rond te komen en alles te kunnen betalen)

 11. Hier ook weer bespaaracties, ik heb net de anwb opgezegd en ben overgestapt naar route mobiel. Ik zal niet rijk worden van het verschil, maar t is wel 36 euro per jaar minder. En een paar van dat soort acties merk je wel.

  Maar jij zal veel gaan merken qua energielasten van een goed dak! Dan heb je het over grote bedragen denk ik!

  1. Ik weet niet of het dak zelf verschil maakt, misschien inderdaad wel 🙂 Sowieso wel de isolatie die nu dan wel optimaal kan werken én overal aangebracht kan worden, zonder dat we bang hoeven te zijn voor rottend materiaal. Ik hoop echt dat we het gaan merken, want hoe het nu gaat is het echt niet leuk; je scheel betalen en toch nog in de kou zitten :S

 12. Hier ook weer naar de bespaarmodus! Veel van je aandachtspunten gelden voor mij ook. Ik kwam er net achter (bij het doorgeven van de gas en elektriciteitsmeterstanden) dat we relatief weinig gas verbruiken 1500 kuub per jaar in een woonboerderij met 5 personen , maar veel elektra verbruiken! Dus dit is een belangrijk aandachtspunt! Zeker voor onze 3 pubers!
  Vanochtend weer naar de tandarts geweest: kroon a 500,00 euro (450,00 euro vergoeding van de zorgverzekering al verbruikt en de kroon moet echt…)
  APK en grote beurt, deze week. En al heel veel extra noodzakelijke kosten gehad afgelopen maanden.
  Dus nu blij en opgewekt in de extra bespaarmodus!
  Ik weiger moedeloos te worden van alle extra kosten en nare berichtgevingen in de media…Ook blijf ik extra aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek, ook al is het deze maand maar 100,00 euro. Ik zie deze extra aflossingen als een normale vaste last waar ik niet aan kan tornen anders komt de klad erin!
  Succes met je aandachtspunten en vooral met je dak! Dit zal zeker gaan schelen in je energieverbruik!Hoeveel verbruiken jullie in jullie woonboerderij?

  1. Ik heb de jaarrekening er even bijgepakt. In de periode 2009/2010 zaten we op 3048 aan gas en 4266 aan elektriciteit, in 2010/2011 zaten we op 2684 aan gas en 6303 aan elektriciteit. In 2011/2012 was gas 3095 en elektriciteit 4745.

   In 2009 hebben wij maar de helft van het jaar er gewoond, in 2010/2011 hebben we erg veel verbouwd en was de verwarming stuk, waardoor we minder gas verbruikten, maar meer stroom aan een straalkacheltje. In 2011/2012 werkte ik thuis, dus meer verbruik. Het gasverbruik valt me wel wat tegen, want de winter was heel zacht. Wel hebben we de kachel toen vaker aangehad, omdat die winter daarvoor echt niet te doen was en we afgelopen winter bevroren leidingen hadden.

   Het verwachte verbruik voor deze periode is volgens Essent 3337 aan gas en 4596 aan elektriciteit.

 13. Super goed, dat wordt vast genieten van jullie nieuwe dak. Ik ben al druk in de bespaarmodus al wordt het in oktober best een dure maand , nieuwe schoenen voor de kinderen en mijn man had geen waterdichte schoenen meer ( dat is niet handig) dus die heeft inmiddels ook een nieuw paar.

  Groetjes Annelieya

 14. Hoi, ik doe met je mee! Ook zwaar weer bij ons,manlief is zijn baan kwijt na 19 jaar bij de firma gewerkt te hebben. Het is zuur dat er door de crisis geen plek meer voor hem is.Per direct de dingen op een rijtje gezet, koor,fysiofit ed afgemeld,MP verkoop intensief gestart metheerlijk resultaat tot nu toe enz Alle beetjes helpen om het gaat van de WW op te vangen, 70% ipv 100% salaris is een flink bedrag terug.Je inspireert mij en mede bloggers om het positief in te zien.

  1. Sterkte met bezuinigen! Mijn man is er met een nieuwe baan 400,00 euro netto op achteruit gegaan. Heeft het enorm naar zijn zin in z'n nieuwe baan, is gelukkig geen dag werkloos geweest, maar de emotionele tijd die daarmee gepaard ging wil ik nooit meer overdoen! Consuminderen gaat met vallen en opstaan, Succes!

 15. Oh dit is al een ouder artikel zie ik nu 🙂
  Het verschil tussen dag en nachtstroom is hier echt centenwerk … dat is de moeite niet.
  Ik ga ook echt niet ’s nachts wassen want daar wordt iedereen wakker van.
  En 7 vind ik zo’n dooddoener!
  Er zijn ook zat mensen die wél lekker naar de sportschool gaan en dus wél dat abonnement er uit halen! Het geldt niet voor iedereen dat ze niet gaan.

 16. Oh dit is al een ouder artikel zie ik nu 🙂
  Het verschil tussen dag en nachtstroom is hier echt centenwerk … dat is de moeite niet.
  Ik ga ook echt niet ’s nachts wassen want daar wordt iedereen wakker van.
  En 7 vind ik zo’n dooddoener!
  Er zijn ook zat mensen die wél lekker naar de sportschool gaan en dus wél dat abonnement er uit halen! Het geldt niet voor iedereen dat ze niet gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.