Van gordijnen naar de wasmachine

Wanneer is het een goed idee om de wasmachine te vervangen?

Je hebt soms van die momenten dat je met van alles tegelijk bezig bent. Was ik gisteren nog aan het kijken naar gordijnen (en nog steeds, ik ga eerst kijken welke stoffen er zijn en welke ik mooi vind/wat die kosten en kijk dan of ik het voeren de moeite waard vind. Voor de mooi vanaf buiten hoef ik het niet te doen, dat vind ik zelf niet eens speciaal mooier, maar voor de warmte zou ik het weer wel doen), nu zitten we midden in de wasmachines.

Want wat is het geval…

De wasmachine begint de laatste tijd steeds meer kuren begint te vertonen. Als in: water lekken en geluiden alsof hij opstijgt tijdens het wassen. Ook springt hij regelmatig een paar stappen naar voren. De wasmachine is al op leeftijd; ik gebruik hem 8 jaar en heb hem tweedehands gekregen toen hij ongeveer 10 jaar oud was. Dit type werd alleen tussen 1994 en 1996 geproduceerd, dus dat maakt ‘m ergens tussen de 16 en 18 jaar oud. Het is er wel eentje van Miele, die schijnen dan weer behoorlijk goed te zijn. In de eerste tien jaar heeft hij het zwaar gehad, met veel wassen en heel smerige dingen. Hier staat hij ongeveer 3 keer per week aan.

Het stroomverbruik

Nu werk ik al een tijdje aan het stroomverbruik verlagen. Ik heb inmiddels een zuinigere computer, bijna overal is led, het grote tv-scherm gaat lang niet overal meer voor aan (iPad is net zo fijn) en lichten, computers en andere elektronica gaan in de regel na gebruik gewoon uit.

Toch schiet het nog niet heel erg op: het verbruik zit nog steeds op iets van 4000-4500 per jaar. Voor twee mensen achterlijk veel. Nu denken we dat het ook deels te maken heeft met het klussen (gereedschap vreet stroom), maar mogelijk ook met wat verouderde apparaten. Zoals mogelijk de wasmachine, die is 2850 watt, zag ik net.

Dat, in combinatie met de gebreken die hij vertoont, deed me afvragen wanneer het eigenlijk zinvol is om een wasmachine te vervangen. De volgende zou géén Miele meer zijn. Het is een goed merk, maar het is ook duur. Als apparaten steeds zuiniger worden, dan zit ik liever niet 20 of 30 jaar aan één exemplaar vast. Bovendien denk ik dat als je zuinig doet met je spullen, ze sowieso lang mee kunnen gaan. Ik heb vast rondgekeken en zag o.a. een Bosch die me qua stroom- en waterverbruik aansprak.

Bij het nu vervangen van de wasmachine:

– Zal het water- en stroomverbruik ongetwijfeld dalen
– Is er waarschijnlijk geen sprake meer van lekkage of opstijgende wasmachines
– Kunnen de installatiekosten mogelijk laag tot nul blijven, omdat het bedrijf toch al langs komt voor een ander apparaat
– Hoeft het geen haastklus te worden op het vervelende moment dat hij het toch begeeft
– Maar: het kost NU geld, terwijl hij nog niet compleet stuk is

Bij het nu NIET vervangen van de wasmachine:

– Is er misschien straks nog wel weer een zuiniger exemplaar
– Hoeven we nog even niet bang te zijn voor een horrorverhaal met een nieuwe wasmachine. Ja, die hoor ik regelmatig. Denk je wat te hebben, heb je eigenlijk nog niets.

Wat is hierin wijsheid? Wij hebben nog nooit een wasmachine vervangen, dus ik heb geen flauw idee wat hierin het slimst is. En 2850 watt, is dat veel voor een wasmachine? Of valt dat best mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.