Het (bijna therapeutische) genot van opruimen

Ik ben niet bepaald het huishoudelijke type dat bij een vrije dag direct denkt: ‘Lekker soppen!’ En ik kan troep ook vrij lang negeren, zonder daar enige hinder van te ondervinden. Maar opruimen… wat kan dat een genot zijn!

Als ik begin met opruimen, dan is het meestal ergens om. Ik doe natuurlijk wel dagelijks de rondjes waarbij kopjes naar de vaatplek worden verplaatst, was opgeruimd wordt en dekentjes weer netjes opgevouwen worden, maar het ‘grote opruimen’ heeft meestal een aanstichter. In de meeste gevallen is dat een nare gebeurtenis, zoals een ruzie. Dan kan ik ineens heel drastisch gaan opruimen. Dingen wegdoen is dan veel makkelijker (krijg daar overigens geen spijt van, gelukkig) en het maakt me weer wat rustiger. Alsof je door het opruimen weer een klein beetje de controle terugkrijgt over je leven.

Een ander moment waarop ik vaak veel meer ga opruimen, is als ik me zorgen maak over de toekomst. Stel dat er net weer een naar bericht is gekomen over hoge kosten/belastingen of als er een apparaat stuk gaat of als er op een andere manier onverwachte kosten om de hoek verschijnen. Dan kun je erop rekenen dat bij mij de auto en de kliko weer vol zitten, respectievelijk met kringloop- of weggeefdingen en weggooidingen.

Opruimen heeft zo’n lekker therapeutisch effect. Het is nuttig, maakt je hoofd leeg en het geeft controle. En eigenlijk heb ik met opruimen achteraf nooit zoiets van ‘had ik maar…’. Met niet opruimen wel, als er bijvoorbeeld onverwachts ineens iemand voor de deur staat.

Hoewel ons huis inmiddels redelijk opgeruimd is, is het nog lang niet zo netjes als ik het graag zou willen hebben. Daarbij houd ik mijn ouderlijk huis als voorbeeld. Dat was altijd netjes, gezellig en schoon. Je kon er van de vloer eten en niet omdat er genoeg lag. En er kon ook gewoon prima in geleefd worden, het was alleen wel een kwestie van je spullen achter je gat opruimen. Daar zitten we dan nog niet helemaal, maar we gaan de goede kant op. En het leuke is; je merkt gewoon dat dat goed voelt. Het kost niets, het levert eigenlijk alleen maar op en het geeft een veel beter gevoel dan bijvoorbeeld iets nieuws kopen. En misschien wel net zo vreemd: het wordt steeds lastiger om troep te negeren, zelfs als het ‘maar’ een klein beetje is.

Dit weekend wordt wat opruimen betreft weer een uitdaging; we krijgen weer mensen over de vloer. Dan blijft er al snel wat liggen. Maar nu heb ik in ieder geval nog twee dagen om redelijk voorbereid te zijn en die dagen ga ik zeker gebruiken. Kijken of het lukt om dan ook die zaterdag een beetje rustig en ontspannen door te komen!

Houden jullie ook zo van opruimen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.