Moestuin Maandag: oogsten, oogsten, oogsten

Eigenlijk heb ik dat dit weekend al gedaan, maar ik dacht; ik wacht mooi tot maandag met het schrijven van een stukje. Omdat de herfst vaak sneller om de hoek komt kijken dan verwacht, we straks ook nog een paar dagen weg zijn en ik niet de met zorg gekweekte dingetjes wil laten verpieteren, besloot ik zaterdag weer even de tuin in te trekken om wat te plukken en klaar te maken voor latere consumptie. Ik stortte me dit keer op de boontjes, wortels en bietjes.

Bieten heb ik al vaak geoogst, dit keer had ik er nog zo’n 9 ofzo die ik straks wil wecken. Wortels oogstte ik tot nu toe vooral voor de konijnen of voor directe consumptie, dus als ik er eentje nodig had voor een recept ofzo. Nu besloot ik ook wat worteltjes te trekken en dat leverde bijna een kilo voor in de vriezer op. Netjes schoongemaakt, in plakjes gesneden en geblancheerd. Ook de boontjes gaven weer gul; ruim anderhalve kilo kon na het schoonmaken, in stukjes snijden en blancheren de vriezer in.

De boerenkool laat ik denk ik toch nog even staan. Ik heb wel gehoord dat de vorst er ook overheen gaat in de vriezer, maar het staat me niet in de weg en wordt misschien alleen nog maar groter. Maar zodra ik er rupsen op zit, ga ik wel oogsten, ik vind het zonde om het op te laten eten. Verder heb ik dan nu nog wat boontjes staan, een veldje wortels, wat bieten, spinazie en prei. Die prei laat ik eerst staan, die mag nog wel wat verder groeien. De spinazie wil ik voor de vakantie ook nog oogsten, schoonmaken, blancheren en invriezen. Anders weet ik wel hoe dat gaat, dan verpietert het. Ook heb ik nog wat peterselie, waarvan ik in ieder geval (om te proberen) een bosje ga ophangen om te drogen.

Verder staat er nog superveel rabarber, maar daar schijn je niet meer aan te mogen komen. Echt zonde, want het is bij elkaar wel zo’n 10 vierkante meter, dus daar zou nog best wat lekkers van gemaakt kunnen worden.

Zijn jullie ook al druk aan het oogsten? En maak je de dingen direct op, of bereid je het vast om het later op te eten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. 'k Las ergens dat rabarber na de langste dag teveul oxaalzuur opslaat in de stengels en dat spul staat de opname van calcium in de weg.
  't Gebeurde ook wel dat m'n moeder, om die reden, een schoolbordkrijtje (de witte) door de rabarber verkruimelde.
  Nou vin 'k rabarber toch al niet echt lekker, misschien wel vanwege die krijtjes,
  groet

 2. Ik kan elke dag frambozen oogsten. En al was ik het niet van plan, ik vries toch een deel in. Ik prak ze van te voren, dan kan er meer in zo'n diepvriesbakje. Over een paar weken ga ik frambozenjam maken.
  Laatst kon ik een paar dagen niet oogsten en had ik mega veel. Toen heb ik jam gemaakt van dus de frambozen, gecombineerd met sap van zwarte bessen uit de vriezer (had ik eerder gemaakt van een deel van de oogst) en ik had nog een onverklaarbaar potje pruimenmoes (oogst vorig jaar). Dit samen met gewone suiker (want bessensap heeft pectine zat) is heel lekker geworden.
  De frambozen ga ik met appel combineren. De smaak vind ik dan lekkerder.
  Verder snoepen we dus van de frambozen en gaat het door de fruitsalade 's morgens.

 3. Ik heb zelf geen groentetuin, maar in een paar potten heb ik toch wel een maaltje bietjes en een maaltje worteltjes gehad. Zo leuk om te eten uit eigen tuin, zelfs al is het maar op zo'n kleine schaal. Ook had ik een paar boerenkoolplantjes van iemand gehad. Die zijn niet groot geworden. Er kwamen van die groene rupsjes in en voor ik het wist stonden er alleen nog maar nerven. Dus hou die boerenkool maar goed in de gaten hoor…
  Het lijkt me zalig om een eigen groentetuin te hebben, ik zou er iedere dag in werken… Een droom die misschien nog wel eens uit gaat komen. Je weet tenslotte maar nooit…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.