Klaarmaken voor de winter

Het lijkt nog een beetje vroeg, maar aangezien het weer soms zomaar ineens kan omslaan, lijkt het mij niet gek om vast eens te kijken wat er nog moet gebeuren om klaar te zijn voor de winter. Vorig jaar moest er nog een heel stuk huis geïsoleerd worden. Dat is nu gelukkig achter de rug. We zouden in de keuken ook nog flink wat kunnen isoleren, maar dat is b.v. onder de grond en laten we liever over aan een bedrijf en het verbouwingspotje is op het moment leeg, dus dat idee kan ik maar beter wat los laten. Wat moet er dan wel gebeuren?

– De moestuin leeg. Helemaal leeg hoeft natuurlijk niet, maar ik moet wel zorgen dat de dingen die er in de winter niet in horen, er dan ook niet meer in zitten. Vandaag heb ik weer twee emmers vol wortels, boontjes en bietjes geplukt, die ik weck of blancheer en invries. Ik denk dat ik ook de boerenkool binnen niet al te lange tijd maar eens ga oogsten. Zo komen we in ieder geval gezond de winter door en hopelijk bespaart het ook goed op de boodschappen!

Gordijn ophangen. Vorige winter heb ik nieuwe gordijnen gekocht, om de kou tegen te houden. Overal in huis heb ik ze opgehangen, behalve bij de voordeur. Ook daar komt een hoop kou vandaan, dus het zou mooi zijn als dat gordijn straks gewoon hangt, zodat we én van de inkijk af zijn én de warmte wat beter in huis houden.

Gras bijhouden. In de winter kun (en hoef) je niet maaien, dus als we het nu een beetje goed bijhouden, zitten we straks niet met lang, half bevroren gras, waar je dan weer doorheen moet banjeren.

Beukenhaag bijwerken. De brandnetels overwoekeren de boel. Daar moet eigenlijk iets van boomschors komen, zodat de haag de kans krijgt om te groeien. Dat is alleen een enorm karwei, waar we behoorlijk tegenop zien en ook regelmatig geen tijd voor hebben. Toch zal daar een begin mee gemaakt moeten worden, willen we dat die haag ook daadwerkelijk wat gaat worden.

Schoorsteen laten vegen. De haard in mijn werkkamer staat regelmatig aan als het koud is en voor de veiligheid laat ik hem elk jaar vegen. Dit jaar is dat nog niet gebeurd, dus daar moeten we binnenkort maar een afspraak voor maken.

Opruimen van de logeerkamer. Dat hoeft niet per se voor de winter, maar het zou wel fijn zijn. Dan begin je een beetje met een frisse start. De schuur hebben we inmiddels al opgeruimd en de logeerkamer is één van de ruimtes waar we ook liever maar niet naar kijken. Ook moeten we nog een dierenverblijf leegscheppen. Dat is niet echt moet-moet, maar zou wel fijn zijn als dat nu gedaan is en het niet hoeft te wachten tot volgend jaar.

Verlichting in de schuur repareren. Die is al een tijd stuk en om het te repareren moet de stroom eraf. Dat komt vaak niet zo goed uit, dus is het blijven liggen, maar als het straks al heel snel donker is, dan is het fijner als dat weer werkt. Nu gebruiken we steeds een zaklamp, maar dat is ook niet echt ideaal.

Schuurlamp repareren. We hadden altijd zo’n mooi exemplaar met bewegingsmelder aan de schuur hangen, maar die heeft het om onbekende reden ineens opgegeven. Onhandig, want als ik nu de kattenbak wil verschonen, dan sta ik na 8 uur al in het donker te hannesen. Dat wordt straks natuurlijk alleen maar vroeger (en ’s morgens langer). Ik zou het liefst zo’n exemplaar hebben op zonne-energie, maar het dak van de schuur steekt uit, dus ik ben bang dat hij dan te weinig zonlicht vangt.

Buitenkraan aftappen. Pas als het echt gaat vriezen, maar dat moeten we niet vergeten, want vorig jaar is hij kapot geknapt en dat was behoorlijk onhandig!

Voor dit moment is dit mijn lijstje, maar het zou me niets verbazen als die in de weken en maanden richting de winter nog wat langer gaat worden. Hopelijk korter natuurlijk, dat betekent dat ik af heb kunnen strepen.

Bereiden jullie je nog op een speciale manier voor op de koudere dagen, of gaat het gewoon zoals het gaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Buitenkraan aftappen… misschien is het handig om in een vorstvrije buitenkraan te investeren. Die loopt altijd vanzelf leeg. Is heel fijn en als je er niet tijdig aan denkt kan er niets kapot.

  Greetz,
  Jacqueline

  1. Aan die kant kan dat helaas niet, omdat de waterleiding daar een deel over de buitenmuur loopt en de kraan niet bij het aftappunt (als dat zo heet) direct naar buiten kan. Aan de andere kant van het huis hebben we dat wel, inderdaad ideaal!

  2. Ik heb een herinnering in mijn agenda om in de herfstvakantie (meestal voorlaatste week oktober) de kraan af te sluiten. Ook maken we dan een afspraak voor de winterbanden.

 2. Misschien de goten leegscheppen? Al moet je daarmee wel wachten tot de meeste bomen kaal zijn, anders heeft het weinig zin.
  Goeie lijst, heb zelf wat puntjes bij jou gezien die ook wij niet mogen vergeten.

 3. Oh das nogal wat. Ben opeens weer erg blij met ons nieuwe huis. Hoewel dat vermoedelijk volgend jaar in de verf moet *zucht*. Wil ook nog van alles doen (tuinhuis opruimen en er een leuke plek van maken om te spelen voor de kindjes, gras zaaien, zandbak volgooien met zand, kas verplaatsen ect) maar kom met onze superwakkere en mobiele baby nergens aan toe!

 4. ik maak elk jaar in september een lijstje met doe dingen voor de winter, vind ik zelf wel handig want dan kan ik niets vergeten, op mijn lijstje staat ook het aanleggen van een voorraad van grote houdbare producten zoals kattenvoer e.d. omdat ik op de fiets boodschappen moet doen en ik als het slecht weer word er niet te vaak met de fiets op uit hoef om deze zaken te kopen als ik mijn voorraad op peil heb.

 5. Boerenkool kun je niet alleen heel goed laten staan in de winter, maar is zelfs lekkerder als er een nachtje vorst over is geweest! Het is dan lichter verteerbaar. Om die reden bewaar ik mijn gekochte boerenkool ook altijd in de diepvries en niet in de koelkast.
  Er zijn ook diverse soorten veldsla en zo die nog vrij laat in het seizoen kunnen blijven staan. Als je nog zin hebt om dan in de tuin te werken, dat is 😉

 6. Anoniem hier boven was me voor, laat de boerenkool maar lekker staan tot je het wilt gebruiken, verder heb 'k bij jouw tips een paar gezien waar 'k ook maar 's even aandacht aan moet besteden,
  groet

 7. Wij hebben ook dikke gordijnen voor de deuren. Die kan ik zó pakken.Ik liep wel tegen een kapotte koplamp van de fiets aan,toen ik voor het eerst in het donker reed.

  1. voor dit soort gevallen heb ik altijd zon setje lampjes die je aan je jas kunt vastmaken in mijn fietstas zitten , zo ontloop je in ieder geval een bekeuring als je onverwacht een kapotte lamp hebt en je kunt veilig in het donker fietsen want je hebt in ieder geval een beetje licht .

 8. De herfstvakantie gebruikte ik voor veel van dit soort winterklaar klussen.
  Oa de fietsen van het hele gezin controleren, banden,licht,remmen, en de winterjassen en handschoenen enzo weer bij de kapstok

  Groet,Greet

 9. Ik bereid me nog niet echt voor, heb er gewoon nog niet over na gedacht, maar ik heb nu wel gelijk een reminder in mijn agenda gezet om volgend voorjaar de schoorsteen te laten vegen. Dank voor de tip!!
  Die lamp van je schuur zou ik maar snel repareren want de dagen worden al snel korter. En heb je niet van die lampen met een aparte sensor, die je dan aan de rand van het overhangende dak kunt bevestigen?
  Mooi lijstje, het zal vast nog worden aangevuld, ik ga mezelf maar na, maar heerlijk als je er ook steeds wat van af kan strepen natuurlijk…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Zelf houtkachel schoon gemaakt , en schoorsteen zelf geveegd scheelt weer 30 eurie

  Nog wat hout zagen en verkleinen voor de wintermaanden om een flinke voorraad te hebben.

  Verot stukje leiding cv vervangen , en de CV opnieuw bijgevuld (staat nog niet aan)

  Bloem bakken aan het legen .

  Moet nog een raampje Hr++ plaatsen voor de winter.

  nog mijn opslag berging isoleren en gipsen voor de echte kou

  Nog heel wat te doen aan mijn kant

 11. Het enige waar ik om hoef te denken is dat de lampen van de fietsen het doen, dus alle batterijen worden gecheckt en waarnodig vervangen zodat we veilig door het donker naar school en werk kunnen fietsen! En ik zorg er altijd voor dat er genoeg kaarsjes in huis zijn voor die eerste gezellige avonden met de gordijnen dicht….

  Gr. Boukje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.