Is goedkoper of anders ook slechter?

Op persoonlijk vlak zijn er op het moment zoveel veranderingen, dat ik er eigenlijk nu nog even niet zoveel over kan zeggen. Ik wil wel iedereen heel erg bedanken voor alle lieve berichtjes die ik al gekregen heb, super!!

Het lijkt er trouwens sterk op dat ik niet de enige ben waar veel gebeurt. Op één of andere manier voelt het alsof er ook gewoon in Nederland veel verandert. Eén van de meest opvallende nieuwsberichten deze week vond ik wel de nieuwe richting die de Hema inslaat: nu ook voor notarisdiensten en zorgverzekeringen.

Wat moet je daar nu mee?

De eerste keer dat ik gebruik maakte van een notaris, was bij de aankoop van een huis. Voor mijn gevoel werd dat destijds min of meer door de makelaar geregeld, ik heb er in ieder geval niet veel meer mee te maken gehad dan dat ik op het afgesproken adres op ben komen draven en daar een handtekening heb gezet. Zo ging het daarna nog een keer, bij een verkoop en een aankoop van een huis. Bij de kosten stond ik niet zo erg stil, dat werd toch meegenomen in de hypotheek en dan lijkt het net alsof het van de grote bult komt.

Bij het laatste huis was dat iets anders; ik weet niet meer precies hoe het zat, maar op één of andere manier kwam ik erachter dat de notaris een aanbieding had. Natuurlijk gebruik van gemaakt, maar die werd daarna niet goed verwerkt op de factuur. Een paar telefoontjes later werd alles rechtgetrokken: binnen een half uur zo’n €1100 verdiend. Dat was dus een marge die ze blijkbaar konden geven op hun diensten.

Later heb ik nog een aantal keer een notaris nodig gehad, maar dat was voor – voor mij – meer rechttoe-rechtaan dingen. Vanwege mijn eerdere ervaring, besloot ik zelf eens rond te kijken. Ik kwam toen uit bij Doehetzelfnotaris.nl; daar kun je voor de standaarddingen terecht, tegen aanzienlijk lagere kosten. Je vult je informatie in, kiest vervolgens een notaris bij je in de buurt en gaat daar heen om alles door te lezen en te tekenen. Dat beviel eigenlijk behoorlijk goed. Het enige wat je ‘mist’ is dat je daar eerst een keer heen gaat om je wensen uit te leggen; dat doe je nu digitaal. Voor vragen kun je gewoon bellen met de notaris. Ik vond dat eigenlijk wel prima; notarissen zitten hier alleen op van die lastig bereikbare plekjes met duur betaald parkeren, daar ga ik liever alleen heen als het nodig is.

Mijn ervaring ermee is dus eigenlijk prima; je komt gewoon bij een goede notaris terecht en de prijs is aantrekkelijk. Het aanbod aan akten blijft wel beperkt tot dingen als standaard testamenten en samenlevingsovereenkomsten; voor de aankoop van een huis kun je er niet terecht.

Zou ik hiervoor naar de Hema gaan? Als het op dezelfde manier ging als bij Doehetzelfnotaris én het was nog goedkoper, dan zou ik het zeker overwegen. Ik snap dat het niet ideaal is voor de markt van notarissen, aan de andere kant; ze kiezen er zelf voor om zich wel of niet aan te sluiten. En als ik even terug kijk naar mijn ervaring, dan was het destijds meer kiezen tussen het wel doen op een betaalbare manier, of niet. Die keuze is er natuurlijk altijd.

Dat geldt niet voor een zorgverzekering; die is in Nederland gewoon verplicht. Toen ik deze week ook hoorde of las dat de Hema met zorgverzekeringen kwam, was ik even wat afhoudend. Maar ook wel nieuwsgierig. En wat bleek: ik kan er best wat mee besparen. Afgelopen jaren heb ik met maximaal eigen risico bij Anderzorg gezeten. Daar betaalde ik ongeveer €72,25 per maand (dat is inclusief de betaalkorting; ik heb het in één keer vooraf betaald). Tot nu toe stijgt de premie elk jaar. De Hema zit met dezelfde voorwaarden op €69 per maand en dan krijg ik daar ook een 10%-kortingspas bij (ik koop niet veel bij de Hema, maar over een heel jaar genoeg om daar toch ook weer wat voordeel uit te halen) en als ik de verzekering afsluit via Euroclix, dan levert dat omgerekend ook nog eens iets van €11 op. De maandelijkse premie naar iets van €66 of €67 per maand duwen moet op die manier wel lukken.

Dus: wat nu?

Ik ga even wachten waar Anderzorg mee komt. Tot nu toe gaan ze altijd onder de laagste premie zitten. Doen ze dat niet, dan is de Hema, ondanks mijn eerste verwarring, voor mij wel een serieuze kandidaat. Anderzorg en Hema werken allebei via Menzis, dus daarin zou het weinig verschil moeten maken. Ik heb gelukkig – behalve wat slechtere ogen – geen gezondheidsproblemen, dus weer een jaar met maximaal eigen risico durf ik wel aan. Hema biedt geen mogelijkheid om in één keer te betalen, maar dat wilde ik komend jaar sowieso eigenlijk al niet meer doen. Het komt me nu beter uit om de kosten wat te spreiden. Er vanaf zijn is heerlijk, maar voor elke keer een beetje betalen in plaats van in één keer heel veel is ook best wat te zeggen.

Ik heb me in ieder geval vast ingeschreven voor de premie-mail van Anderzorg en ben benieuwd. Duidelijk is wel dat ze met een érg goed aanbod moeten komen, wil het aantrekkelijk genoeg zijn. En bevalt de Hema uiteindelijk toch niet? Dan is het jaar ook zo weer voorbij.

Wat vind jij van deze nieuwe dienstverlening en zou je er gebruik van maken? Waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Sterkte met je persoonlijke situatie!
  Ik zit ook bij Ander Zorg en kijk er exact hetzelfde naar als jij, afwachten waar Het grote warenhuis mee komt.
  Gr, zonnestraaltje

 2. Ik heb er een dubbel gevoel bij. Omdat de hemaverzekering eigenlijk een menzisverzekering is, komt het er op neer dat mensen die goed kunnen zoeken op internet voordeel krijgen boven klanten die dat niet kunnen doen, die betalen dan eigenlijk meer. Zoals mijn moeder,die zit al jaren bij Menzis en durft niet over te stappen, te veel gedoe.
  Maar ik zou het zelf wel overwegen, niet de notarisdienst maar de zorgverzekering. Dat is telkens echt weer zoeken naar de beste deal…

  1. Maar zo werkt het toch eigenlijk altijd, Spaarcentje? De premie die ik elk jaar opstrijk door over te stappen van energieleverancie wordt toch eigenlijk ook betaald door de zittenblijvers? Wat de zorgverzekering betreft, geldt dit niet alleen voor de HEMA maar eigenlijk voor alle verzekeraars die graag willen dat je overstapt. Ze verdienen hun geld vooral aan de mensen die altijd blijven zitten…

 3. @zonnestraaltje: jij ook bedankt! En laten we idd zien waar ze mee komen 🙂

  @Spaarcentje: dat is waar, maar dat geldt eigenlijk voor bijna alles. Bij stroom e.d. grijpen vaste klanten ook vaak mis, terwijl je als 'energiehopper' wel steeds het voordeel krijgt. Die van Anderzorg is eigenlijk ook Menzis, maar daar zijn de reacties veel minder scherp op dan op dat van de Hema. Kruidvat had ook tijden zo'n zorgverzekering, via OHRA. Die was alleen niet zo goedkoop, maar daar kwamen volgens mij ook niet van die felle reacties op…

  1. Dat is hetzelfde bij abonnementen. Mijn oma en opa waren jaren lid van de ncrv met gids. Ze zijn vele tientallen jaren lid geweest, wel 40 jaar geloof ik. Ze kregen niets, terwijl elk nieuw lid korting krijgt of een cadeautje. Mijn opa en oma waren, zoals zoveel ouderen niet dat type mensen die elk jaar een andere gids nam om korting te krijgen. Zij bleven trouw aan waar ze lid van waren. Maar ze kregen nooit als blijk van waardering een bedanktje voor.

 4. Sterkte met alle persoonlijke gedoe…. hoop dat je snel in je eigen huisje met je houtkacheltje zit zoals je toen schreef. Althans, als je dat zelf ook nog wil natuurlijk 😉

  Ga ook naar de hema als die goedkoper is dan anderzorg. Omdat ik het belachelijk vind hoeveel winst er gemaakt wordt en hoe alles is verschraald dankzij die geweldige marktwerking die alles beter zou maken. Ga niet, met toch geen zorgkosten in het vooruitzicht, veel zitten betalen.

  En met stroom ook weer 300 euro bespaard dit jaar, dus tel uit je winst.

 5. Veel sterkte met de persoonlijke dingen! Ik hoop dat alles snel weer iets rustiger voor je wordt.

  De Hema heeft al langer verzekeringen, wij hebben een aantal jaar onze autoverzekeringen daar gehad, naar onze tevredenheid totdat een concurrent goedkoper was 😉
  Ik ga dus zeker kijken naar de zorgverzekering, ik ben heel benieuwd!

 6. Met notariskosten hebben wij voorlopig niets te maken maar met zorgkosten natuurlijk wel. Ik heb al uitgerekend dat een zorgverzekering bij de HEMA ons nu ruim 20 euro per maand zou schelen. Maar net als jij wacht ik nog op het aanbod van andere verzekeraars want het zit er dik in dat ook zij omlaag gaan. Even geduld hebben tot half november maar ik zou het graag nu al gaan regelen!

 7. Tja, het is gewoon een tussenpersoon he, net zoals er andere tussenpersonen zijn via wie je korting kan krijgen bij een toch bekende zorgverzekeringsmaatschappij. Wij hebben al jaren een doorlopende reisverzekering lopen via de Hema, goedkoper heb ik 'm nog niet kunnen vinden. Dus waarom dan geen zorgverzekering?
  Succes met al je persoonlijke dingen! Ik hoop voor je dat je snel weer in wat rustiger vaarwater komt!

 8. Blij weer van je te horen! Sterkte nog in deze toch wel heftige periode… Denk maar even aan je eigen centjes, als de voorwaarden dezelfde zijn maakt het niet uit wie de tussenpersoon is!

 9. We hebben afgelopen jaar voor zo min mogelijk eigen risico gekozen. Ik heb iets te vaak in mijn omgeving gezien dat als je te laag verzekerd bent en je mankeert ineens wat ( je weet maar nooit) dat je dan ineens enorme bedragen zelf mag ophoesten. Ook kozen we voor een zorgverzekeraar waarbij je het eigen risico eventueel in termijnen mag betalen.

 10. Hoewel ik in de afgelopen jaren ( een stuk of 40) zeer weinig gebruik heb gemaakt van zorg, zal ik geen hoog eigen risico nemen. Je weet nooit wat het leven in petto heeft. Ik weet nog niet of ik overstap van Anderzorg naar Hema. Ik kan nergens de voorwaarden vinden van 10% kortingsregeling. Ik meen te hebben gelezen, dat je er hooguit 10 maal gebruik van kan maken bij de Hema.

  1. Ik heb de voorwaarden er even bij gepakt en er staat niets over een maximum qua gebruik. Wel is hij b.v. niet geldig op boeken, geneesmiddelen, vermaakkkosten, waardebonnen, enzovoorts. Maar dat geldt eigenlijk bijna voor alle kortingsbonnen bij elk bedrijf. Maar er staat in de voorwaarden niets over dat je het maar tot een maximum bedrag of een maximaal aantal keer mag gebruiken!

 11. Ik vind de hemaverzekering erg aantrekkelijk. Het enige wat mij op dit moment tegenhoud is dat ik niet weet met welke zorgaanbieders zij een contract hebben/ krijgen. Ik wil b.v. bij het ziekenhuis van mijn keuze terecht kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.