Goed zijn met geld als het niet hoeft

Als de nood aan de man komt, zijn er altijd wel dingen die je kunt doen om stevig te besparen. Echt prettig is dat niet altijd; niemand zit te wachten op financiële stress, tenminste, dat kan ik me bijna niet voorstellen. Het is vaak juist de kunst om goed te zijn met geld (of middelen) als het NIET hoeft, zodat je dezelfde mate van overvloed kunt ervaren als het wél moet. Voor wie bekend is met Bijbelverhalen; een beetje het idee van Jozef. Tijdens de 7 vette jaren bouwde hij loodsen die hij vol liet gooien met rijke oogsten, waar tijdens de 7 magere jaren niet alleen door het volk van Egypte, maar ook door andere volken van gegeten kon worden.

Soms denk ik wel eens dat ik de vette jaren al achter me heb liggen. Tijdens mijn studietijd werkte ik veel en had ik weinig vaste lasten, daarna had ik meerdere banen, iets hogere vaste lasten, maar in verhouding een heel royaal inkomen. Of nou ja, in verhouding; het ging uiteindelijk wel ten koste van mijn gezondheid, dus laten we het maar gewoon houden bij: toen had ik veel geld om uit te geven. Nu lijkt het misschien anders; door hogere lasten heb ik minder te besteden, door een combinatie van persoonlijke keuzes en de economische crisis is mijn inkomen een stuk lager en ik lijk niet meer de energie te hebben die ik eerder had en die er voor zorgde dat ik helemaal alles aanpakte.

Nu kan ik me daar natuurlijk bij neerleggen, maar wat zou dat zonde zijn! Ik ben namelijk nog heel rijk! Ik woon in een prachtig huis, dat ik kan betalen en dat elke maand een klein stukje meer van mij wordt. Ik héb in ieder geval werk en ik weet dat ik nog mogelijkheden laat liggen, dus dat er ook nog wel meer in zit dan ik nu heb/doe. Ik heb nu veel minder nodig dan eerder, ik weet inmiddels hoe heerlijk het is om gewoon niet te veel troep te hebben. En die energie, daar is iets aan te doen. Ik heb op allerlei fronten uitputtende jaren achter de rug, maar ben jong genoeg om er nog wat van te kunnen maken. Ja, dat kost tijd en ja, dat kost inspanning en ja, dat zal soms misschien even zoeken zijn naar de juiste manier, maar de tijd tot écht oud is nog te lang om nu al oud te doen.

En wat dat betreft heb ik hopelijk nu een belangrijk voordeel; er zitten nog wel wat vette jaren in en nú heb ik het besef dat ik in eerdere vette jaren wat minder had: vette jaren slim gebruiken maakt je leven zoveel leuker en makkelijker! En het kan zoveel voldoening geven om goed te zijn met geld als het niet hoeft.

Voor mezelf heb ik voor wat betreft de komende vette jaren nog wel wat uitdagingen. Zo ben ik niet helemaal gelukkig met mijn werk en zou het een mooie uitdaging te zijn om geld te verdienen met dingen die ik wél leuk vind. Bloggen is één van die dingen en er zal zeker meer zijn, maar dat zal ik nog moeten ontdekken. Het fijnst voor mij is geld verdienen in combinatie met veel vrijheid, want van ’s morgens 5 tot ’s nachts 2 werken en daarna slapen, dat vind ik echt zonde van een mensenleven. En ik heb het gedaan, dus het is ook een les die ik geleerd heb.

Het grappige is; hoewel ik dit blog inmiddels al ruim 3 jaar geleden begon, kan het zomaar zijn dat er nu pas écht ruimte in mijn leven is voor Lekker Leven Met Minder. Het is vaak Leven Met Minder geweest, het is ook wel Lekker Leven geweest en het is ook Minder Leven geweest. Maar Lekker Leven Met Minder, en dan écht met minder zorgen, minder spanning, minder stress, minder ongeluk, minder onbalans, minder verdriet, enzovoorts; misschien is daar nu de tijd wel voor aangebroken en is de combinatie tussen LLMM en werken aan vette jaren een gouden methode om zowel heerlijk in het ‘nu’ te leven, als oog te hebben voor de toekomst.

Mijn idee voor dit blogje was wat anders, maar dat komt wel een andere keer. Voor nu denk ik: het is vandaag weer een nieuwe dag en ik ga er op mijn manier een mooie dag van maken! Wie doet er mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Wat heb je dat mooi beschreven! De inhoud van je stukjes is wat aan het veranderen vind ik, je kijkt veel meer naar binnen bij jezelf, dat vind ik heel mooi om te lezen. 'k Heb dezelfde zoektocht gehad als jij, 'k heb geen vette jaren in financiëel opzicht, maar wel in persoonlijke tevredenheid, en dat is zoveel meer waard. Veel succes met alles!

    1. Dank je! Jij hebt 'het' dus uiteindelijk wel gevonden? Ik merk inderdaad wel dat ik op een soort zoektocht ben en dat ik daarvoor in de eerste instantie bij mezelf moet zijn. Ik merk ook wel dat dat best lastig kan zijn, want dat betekent dat het gewoon écht waar is dat je er zelf iets van moet maken. Dan heb je dus blijkbaar zelf zo'n invloed, dat het bijna een beetje eng is. Want hoe fijn is het soms niet om op de stroom mee te gaan, ook al levert dat dan niet altijd persoonlijke tevredenheid (mooie term!) op. Maar ook mooi, want daar kun je volgens mij ongelofelijk sterk van worden.

  2. Die vette jaren zijn niet in 1 dag ontstaan. Geef het ook de tijd om jou lekkere leven weer te vinden. Je kunt het roer ook niet in 1 x omgooien. Er komen altijd onverwachte zaken in je vaarwater (hoezo vaarwater?) / op je weg.
    Voor mij gevoel schrijf je veel losser dan een jaar geleden. Het leek of je je vast klampte aan iets, het kwam mij heel benauwend over. Mijn conclusie naar jou toe: volgens mij heb jij je weg gevonden, nu nog wat puin ruimen en je zelf de rust gunnen.
    Veel sterkte en succes!

  3. Ik probeer ook zo bewust mogelijk om te gaan met nu redelijk vet. Ik weet dat mager elk moment voor de deur kan staan. Geld verdienen met mn blog, daar had ik het snel mee gehad.

  4. dit is precies de reden waarom wij met een variabel inkomen juist leven van een vast (lager dan het inkomen) bedrag per maand leven.. 😉 alle inkomsten door naar de spaar. 1e van de maand vast bedrag naar de betaalrekening. zo sparen we automatisch alles wat er meer binnenkomt dan het maandbedrag, ipv het automatisch uit te geven.. 😉 we leven zo al jaren van ongeveer het zelfde maandbedrag (aangepast aan vaste lasten en de situatie met ondertussen 2 kinderen ) terwijl het inkomen vaak verandert is, positief maar ook wel eens negatief toen ik zwangerschapsverlof had van de eerste en t gebasseerd was op het jaarsalaris van een jaar waarin ik maar 6 maanden had gewerkt.. dikke pech dus want mn maandsalaris ging flink omlaag(zez uitkering) maar dit konden we makkelijk opvangen door de spaarrekening.. erg fijn. ik snap dat we het luxe hebben omdat het een keus is. en bij nood dus van de spaar af kunnen halen (of andere niet nood aankopen/uitgaven..) wij zouden moeten verhuizen naar een goedkopere huurwoning denk ik als er echt veel inkomen wegvalt. onze dure huurwoning (vind ik dan..) valt net boven de huurtoeslaggrens nl. en natuurlijk kunnen we als het echt moet op boodschappen en andere uitgaven besparen. maar voor nu vind ik dat we het netjes doen. genieten maar niet extreem uitgeven en sparen voor de kids en onszelf..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.