Praten over geld, waarom ligt dat gevoelig?

Ik heb er eerder al wel eens over geschreven: praten over geld. Om één of andere reden blijft dat een gevoelig onderwerp, zoals bijvoorbeeld ook bleek uit de reacties op het blogje over Een dubbeltje op z’n kant. Waarom is dat toch zo? We praten met het grootste gemak over een nieuwe auto, over wat we in het weekend gaan doen en over tal van onderwerpen waarover je als gesprekspartner misschien wel liever helemaal niets te horen krijgt. Maar als je het over geld gaat hebben, dan is het ineens een ander verhaal.

Als ik er zo eens over nadenk, dan denk ik dat het vooral te maken heeft met dat het héél dichtbij komt. Waar je je geld aan uitgeeft, geeft eigenlijk aan waar je prioriteiten liggen. En als je dus ‘moet’ verantwoorden wat je waaraan uitgeeft, kan dat het gevoel geven dat iemand je aanspreekt op jouw prioiteiten. Geld krijgt dan een heel andere lading.

Daarnaast verbinden veel mensen geld – en dan vooral inkomen – nog met een soort eigenwaarde en gebruiken het op die manier als vergelijkingsmateriaal. Dan wil je niet schraal afsteken bij een ander, dus vertel je maar liever niet wat je verdient. Dan ben je in ieder geval zeker niet ‘de mindere’. En dat geldt dan overigens niet alleen voor inkomen, maar ook bijvoorbeeld voor auto’s, huizen, vakanties, etc. Persoonlijk kan ik daar echt helemaal niets mee. Dan leg je volgens mij zo krampachtig een nadruk op geld, dat het belangrijker wordt dan het is én dat je vooruitgang belemmert, terwijl je die vooruitgang soms juist nodig hebt om tot nieuwe inzichten te komen.

Als ik kijk naar wat traditioneel ‘succesvol’ is, dan heb ik niets te klagen. Ik schreef daar eerder wel eens over, over de vette jaren. Ik ben dan misschien geen miljonair of bekende Nederlander, maar heb wel gestudeerd, met succes een eigen onderneming opgezet en kocht op m’n 24e een huis dat voor veel mensen pas een jaar of twintig, dertig later in beeld komt. Daarmee kocht ik een bepaalde mate van vrijheid, maar leverde er ook weer veel voor in.

En nu? Nu sta ik voor mijn idee weer op een kruispunt. Ik kan doen wat ik altijd gedaan heb, met het resultaat dat ik tot nu toe gehad heb, of ik kan wat anders gaan doen. En ik weet dat ik dat laatste moet doen. Wat ik tot nu toe gedaan heb, gaat me makkelijk af. Als er nog een comfort zone in m’n comfort zone zou zitten, dan zou ik daar waarschijnlijk vastgeroest zitten. Vaak prettig, maar het brengt geen groei, geen ontwikkeling, geen uitdaging en ook niet echt voldoening. Wat dan wel? Het eindstation ken ik nog niet, maar ik probeer wel steeds bewust stapjes in een nieuwe richting te zetten. Bewust voor mezelf zorgen hoort daarbij, maar ook bijvoorbeeld alleen op reis gaan, nieuwe mensen leren kennen, dingen doen die ik normaal niet zou durven, ‘nee’ zeggen, grenzen stellen, enzovoorts. En dan verwacht ik eigenlijk dat zich wel een steeds duidelijker beeld vormt van wat me beter past. Wat ik wel zeker weet is dat dat beeld alleen komt als ik er ook echt mee bezig ben. Dat hoeft niet groots, dat hoeft niet van de ene op de andere dag, maar het moet wel. Anders zie je ook de kansen niet liggen en zit je binnen no-time weer op hetzelfde punt. Nou, daar heb ik dus ook geen zin meer in.

En om dan maar weer een hele omweg te maken naar het onderwerp waar ik eigenlijk mee begon: dat betekent nu dat ik dus ook mijn geldprioriteiten wat verschuif. Ik ga de boel nog wel iets strakker aantrekken, gewoon omdat wat extra armslag altijd prettig is, maar ik ga nu wel voor het eerst in 5 jaar NIET al m’n geld meer in het huis steken. Dat wel doen heeft veel gebracht, maar het wordt ook tijd om daar dan eens de vruchten van te gaan plukken. Ik heb een tijd voor het huis gewerkt, nu mag het huis voor mij gaan werken. Dat, in combinatie met andere prioriteiten, geeft me heel sterk het gevoel dat ik op de goede weg ben richting vrijheid, wat dat in mijn geval dan ook mag zijn.

Praat jij makkelijk over geld? En hoe zit het met jouw geldprioriteiten, zijn die altijd een beetje hetzelfde, of heb je daar ook een ontwikkeling in doorgemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Volgens mij ben jij goed bezig met alles als ik het zo lees.
  Mijn prioriteit ligt in het aflossen vd schuld en ook nog 'n beetje lekker kunnen leven. Dus niet álles gaat daarheen, af en toe doen we ook iets leuks .
  Vroeger was dit zeker niet de prioriteit, door ziekte overzagen we de boel niet. Nu gelukkig wel doordat mijn ziek zijn wel zover verbeterd is …en we worden ouder, dat scheelt misschien ook.

  1. Dat idee heb ik ook wel, hoewel ik ook nog geen flauw idee heb waar het naar toe gaat. En zo'n combinatie van leuke dingen doen en aflossen lijkt me heel verstandig, zeker als het gaat om een langer traject. De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld echt wel een maand of wat alles afknijpen, maar als dat jaren achter elkaar door gaat, dan raak je volgens mij snel geïsoleerd en is er ook niet zo heel veel aan.

 2. Ik praat gemakkelijk over geld, maar dan op het gebied van geld besparen. Over ons gezinsinkomen praat ik niet. Na het lezen van je stukje bedacht ik dat er nog een punt is dat er niet instaat. Door het hebben van meer inkomen wordt ook vaak gedacht dat je veel meer dingen kunt. Vakantie, auto, uit eten, kleding. Allemaal materialistische zaken. Het gros van de bevolking hangt dat toch op aan een hoog inkomen. Wij hebben een hoog inkomen, maar ik spaar daarvan heel veel. Zodanig veel dat wij meer sparen dan anderen in de maand aan inkomen hebben. Wij zijn tevreden met ons leven en gooien het geld niet over de balk.
  Misschien dat jij ook nog eens de rust krijgt dat je het goed vind zo. Steek je energie en geld inderdaad eens in jezelf i.p.v. jouw huis.
  Over 10 jaar zul je, daar ben ik nog steeds van overtuigd, tevreden terugkijken op je leven en de keuzes die je gemaakt hebt. Ook t.o.v. je huis.

  1. Dat klopt inderdaad ook, en niet alleen dat je veel kunt, maar ook dat je dat allemaal wilt. Dat je van alles zou willen kopen, groot wilt rijden en wonen, enzovoorts. Maar dat geldt ook niet voor iedereen. Ik woon nu groot en ik weet dat dat niet nodig is. De volgende keer zou ik dus niet weer zo groot gaan wonen, om maar een voorbeeld te noemen.

 3. Lijkt me prima, Wat bedoel je trouwens met het huis voor jou laten werken?
  Wij hebben nu zo'n 3 jaar flink afgelost, de maandlasten zijn flink gedaald. Daarnaast zonnepanelen laten plaatsen, waardoor de energielasten ook zijn gedaald. We kunnen nu fijn sparen, dat geeft een goed gevoel.

 4. Praten over geld blijft inderdaad vaak zo'n lastig iets. Ik heb wel eens meer verteld dan normaal en dan hebben mensen toch gelijk een mening over je.
  Onze focus op geld is de laatste jaren wel veranderd, van gewoon uitgeven wat we wilden naar besparen en daardoor kon ik mijn baan waar het helemaal niet leuk was toch opzeggen. Hierdoor kunnen we straks zelfs rondkomen met 3 kinderen, gewoon door een aantal aanpassingen. We willen ook nog steeds de hypotheek extra aflossen, maar dat zal dan langzaam gaan, maar dat maakt niet uit, alle beetjes helpen.

 5. Nee, ik praat niet gemakkelijk over geld. Ook omdat mijn man niet altijd dezelfde prioriteiten heeft als ik wat dat betreft, en dan kan het overkomen alsof je het over je relatie hebt ipv over je portemonnee.

 6. Dat ligt eraan wie het vraagt, of ik makkelijk over geld praat. Mensen dichtbij mij, die geef ik open kaart over geld. Ik vind het zelf ook leuk om te weten wat iemand verdiend en aan zijn hypotheek betaalt. 🙂
  Geldprioriteiten, het liefst zou ik al mijn geld doorsluizen naar de hypotheek, maar er is ook nog leven waarin je spullen soms ook nodig hebt, en dat geld hebben ook wel gemakkelijk kan zijn, vooral het idee dat je het hebt en de keuze maken kan om wat minder te werken, is erg prettig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.