Eindelijk: een nieuw maandbedrag

Het heeft even geduurd en ik heb geloof ik nog nooit zo hard op de afschrijving van de hypotheek zitten wachten, maar nu was het zover: de rentewijziging is doorgevoerd en ik kon eindelijk zien hoeveel ik per maand ging besparen. Het kwam niet echt helemaal overeen met mijn berekeningen, wat dat betreft viel het een beetje tegen. Waar ik dacht zo’n €220 per maand extra over te houden, bleek het werkelijke verschil zo’n €175 te zijn. Nog een mooi bedrag natuurlijk.

Het verschil zit ‘m vooral in de annuïteitenhypotheken. Het aflossingsvrije deel is precies naar het maandbedrag gegaan dat ik verwacht had (€125 minder, dus de grootste klapper), van de annuïteiten is ‘maar’ €50 afgegaan. Overigens is de aflossing daar wel weer hoger geworden. Ging er vorige maand per keer nog ongeveer €44 van de hypotheek af en werd er €146 aan rente betaald, is dat deze maand bijna €70 aflossing tegenover bijna €70 aan betaalde rente. Kortom, de aflossing is vrijwel verdubbeld, terwijl de rente meer dan gehalveerd is.

Al met al overigens sowieso geen reden tot klagen, het is toch min of meer ‘gratis’ geld. Als de rente langer had vast gestaan, dan had ik gewoon nog aan het oude bedrag vastgezeten. Hopelijk blijft de rente lekker laag, dan hoef ik ook niet zo op te letten bij dat variabele deel.

Vanaf 1 november gaat de extra besparing waarschijnlijk weer richting de hypotheekaflossing of buffer. Deze maand gaat het namelijk op aan nieuw laminaat voor in de slaapkamer en komende maand houd ik het mooi voor de vakantie. Als ik daarna nog wat over heb, kan het altijd nog in een spaarpotje gestopt worden.

Kunnen jullie op bepaalde momenten ook echt uitkijken naar zo’n afschrijving, bijvoorbeeld als je net weer een aflossing gedaan hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Haha, ja, zeker herkenbaar. Ik ben na een afschrijving ook altijd erg benieuwd wat het nieuwe maandbedrag wordt. Maar soms weet je dat pas 2 maanden later en dat is dan wel balen.

  2. ja daar kan ik echt naar uitkijken 🙂 We hebben nog 2 jaar te gaan en dan loopt onze rentevaste periode af. Hopelijk gaan wij dan ook minder betalen.

    1. Klopt, maar die verwerk ik altijd met mijn zakelijke aangifte, dus heeft wat dat betreft weinig invloed op mijn maandlasten. Uiteindelijk wel, maar niet concreet elke maand. Bovendien ben ik die steeds al aan het afbouwen, om de zakelijke reserve wat groter te krijgen.

  3. Hier is pas na een volle maand duidelijk wat het nieuwe bedrag word na een aflossing. Gisteren dus weer ons nieuwe bedrag… tatadaa… nu nog "maar" 202 Euro p/m schoon aan de haak. De HRA laten we sinds vorig jaar per jaar komen, het zal niet veel meer zijn, maar we hoeven dan ook niet bij te betalen. Nooit gedacht dat we al zo snel aan zo'n belachelijk laag bedrag zouden zitten. En alle centen die overblijven maandelijks, sluizen we natuurlijk direct weer naar het potje "aflossen". Zodra er weer 2 of 3000 is, word er een aflossing gedaan. Joepie!

  4. Wij hebben net 6000 euro in de spaarpremie van de spaarhypotheek gestort. Zo houden we de HRA nog op peil,die we eens per jaar terug krijgen. De hypotheek loopt nog 5 jaar, maar gaat nu al een mooi stuk lager uitkomen. Ik ben erg benieuwd wat we nu per maand moeten betalen, schat zo rond de 275 euro..Er zal wel gauw bericht van komen

  5. Ik hoop dat die dag ooit komt, want dan zijn we aan het aflossen. Hoop volgend jaar hier een kleine start mee te kunnen gaan maken, maar beter dat dan helemaal niets!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.