De nieuwe rente: nu definitief

Ik kreeg gisteren van de bank de échte bankafschriften voor de nieuwe hypotheekrente. Die gingen in vanaf 31 juli en met betaling achteraf (zoals door één van de lezers werd opgemerkt), merk ik daar vanaf 1 september wat van in de maandelijkse hypotheekbetalingen.

Om de risico’s een beetje te spreiden, koos ik voor drie verschillende soorten: één deel werd variabel, één deel zet ik voor een jaar vast en één deel voor 3 jaar. Dat zou respectievelijk rentes van 2,6% en 2x 2,8% opleveren, in plaats van de 5% die ik eerder betaalde. Nu blijkt uit de afschriften dat het zelfs nog wat gunstiger is; ik informeerde bij de bank naar de renteopslag, die volgens mij wel kon vervallen. Waren ze het mee eens, dus per hypotheekdeel ging er nog eens 0,2% vanaf. Daarnaast is blijkbaar ook de variabele rente weer iets gezakt, want ik ga nu voor de variabele 2,3% betalen, voor de 1 jaar vast 2,5% en voor de 3 jaar vast 2,6%.

Volgens mijn eigen berekening moet dit zo’n €200 in de maand aan rente schelen, dus dat is mooi meegenomen. In september gooi ik die besparing mooi bij m’n vakantiepot, daarna zal ik het waarschijnlijk voornamelijk gaan gebruiken voor de buffer en aflossing.

Ik weet op zich wel dat het zo nu eenmaal werkt met rente en dat het alle kanten op kan gaan, maar dit is de eerste keer dat ik zo’n periode meemaak en nu dat ook nog eens zo’n bedrag per maand oplevert, voelt het gewoon als een cadeautje 😀 En helemaal omdat ik nog nooit zo’n lage rente gehad heb. Volgens mij is mijn laagste ooit iets van 4,9% geweest, en mijn hoogste 6%.

Wat is de laagste rente die jij ooit betaald hebt voor je hypotheek? En de hoogste?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. De laagste én de hoogste: 4,1 🙂 Alles staat bij ons vast voor 10 jaar. Over 10 jaar zullen we dat denk ik wel anders gaan doen en een gedeelte wat korter vastzetten. Tenzij de rentes dan alsnog zo mooi zijn 🙂

 2. Toen wij ons huis kochten in 1991 was de rente 9,8%. De huizenprijs was relatief laag. We wisten (hoopten) dat de rente binnen een redelijke tijd wel moest dalen. Hoelang we zo'n hoge rente hebben betaald kan ik me niet meer herinneren. Blijkbaar heb ik me daar niet druk over hoeven te maken.

  1. Op het dieptepunt van de crisis.
   Voordeel van variabele rente.
   Helaas verkopen ze deze variant niet meer.
   Vastzetten kon niet, dan werd het 3,5 ofzo. Maar dat wil ik niet. Deze lage rente zou nog wel even duren en de rente moet wel enorm stijgen wil vastzetten goedkoper zijn.
   Heb ik toen allemaal uitgerekend en besloten.
   En nog steeds blij met mijn beslissing. Kan ik lekker sparen om af te lossen (tja spaarrekening levert meer op, maar toch maar elk jaar wat van de schuld af zien te krijgen)

 3. Hoogste betaalde rente in 1977 12,9% en laagste nu 3,9%.
  Ik heb de rente 10 jaar vastgezet. Ik heb andere tijden meegemaakt en heb daar een soort van angst aan over gehouden en heb dus gekozen voor zekerheid. Ik woon nu met een huis van € 200.000,– goedkoper dan indertijd een huis van fl. 140.000,–.

 4. Je zit goed zo. Ik heb in een ver verleden wel eens 12,7% betaald. Toen het zakte naar 9 procent zette ik het vast voor 5 jaar. Was nog in mijn oude huis. Ben nog steeds blij dat ik daar eindelijk kon vertrekken. Op het huis zat toen een gemeentelijke herbestemming, ik kon het nog niet aan de straatstenen kwijt.

 5. op de aankoophypotheek hebben we 5,4% en per 1 september hebben we 2,3% op de 2e hypotheek. Voor 1 september betaalden we nog 4,6 % op de 23 hypotheek. Scheelt bijna meer dan 80€ per maand. Erg blij mee, nu extra aflossen!

 6. Hoogste was 5,2%, 10 jaar vast in 2007. Laagste heb ik op dit moment variabel 0,939%, dat is 1 maands Euribor + 0,85% opslag 🙂 Helaas hebben we daar maar iets meer dan de helft van de hypotheek mee gefinancierd. Dit deel lossen we dan ook voorlopig niet af!

  Bas

 7. Ik heb nu 1.7% op variabele deel. Die is Euribor-gekoppeld met een (schandalige) 1.35% opslag + 0.3% voor tophypotheek.
  Daarnaast heb ik nu een deel met vaste rente van 5.7% met nog 9 maanden de tijd om nieuwe rentevaste periode te kiezen. De grote vraag is nu: in die komende 9 mnd een goed moment kiezen om voor langere tijd vast te zetten (de lange rentes zakken nog altijd lekker), óf per direct voor 2 jaar vast zetten (korste periode die voor dit hypotheekdeel mogelijk is, en momenteel op 3.6%) waarbij ik dan weer in laastste jaar van die periode mag kiezen wanneer en voor hoelang ik de rente wederom vastzet.
  De vraag is dus kortom: bereiken de lange rentes hun dieptepunt in de komende 9 mnd of pas daarna…? De bank lijkt zelf van dat laatste uit te gaan, want de rentes voor 2 jaar en 5 jaar zijn nu gelijk aan elkaar (terwijl er toch meer onzekerheidsmarge op de 5-jaars rente ingecalculeerd zal worden).
  Wat denken jullie?

  1. Ik zou denk ik nog even wachten, in die 9 maanden gaat het nog wel omlaag of blijft het gelijk en dan kun je het (als ik jou goed begrijp) nog voor langere tijd vastzetten. Ik heb zelf nog wat aflopen in 2017 en 2019 en vind dat eigenlijk al best wel spannend, of de rente dan nog steeds zo laag staat. Als je nu voor 2 jaar gaat, kom je misschien ook wel net weer in de weg omhoog terecht. Maar het blijft giswerk, ik las laatst ook weer dat het dieptepunt nog echt niet bereikt was… Alhoewel, als je in dat laatste jaar weer mag kiezen, dan gaat het dus in feite ook maar weer om één jaar… Moeilijk te zeggen dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.