Wonen in een huis van stro

Goedkoop, duurzaam en veilig: een huis van stro is het allemaal, zo meent Pim Hondeveld. Hij heeft zelf op zijn eigen erf een gebouw gemaakt van stro en leem. Met een speciale methode maakt hij soort grote blokken van het stro, die hij vervolgens gebruikt om makkelijk iets op te stapelen. De muren kunnen vervolgens verder worden ingesmeerd met leem.

Ik zag zoiets jaren terug ook al eens in dat Engelse programma, waar die presentator bij Britten in het buitenland op bezoek gaat en hen volgt tijdens hun verbouwing (De Grote Verbouwing?). Daar was een keer een stel dat zo duurzaam mogelijk wilde wonen. Zij bouwden ook een huis van stro en gebruikten hierbij een zelfde soort systeem. Ik weet niet of het ooit echt helemaal afgekomen is, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik het een geweldig idee vond. Voor daar dan, niet voor hier.

In Nederland zou ik het echt niet aandurven om in een huis van stro te gaan wonen. Het regent hier mij net wat te veel en ik ben bekend met de geur van rottend stro, dus: nee, dank je. Maar in een warm land? Dan lijkt het me wel ontzettend leuk om zoiets te bouwen, al is het maar om het eens te proberen. Vroeger hadden mensen ook niet veel meer dan alleen hun handen en wat er om hen heen lag. Die bestelden echt niet even een vrachtwagen met bouwstenen.

Inmiddels staan er in Nederland al wel een aantal van dit soort strowoningen. In Lent bij Nijmegen zijn volgens het artikel 25 huurwoningen op deze manier gebouwd, in Velp wordt een zelfde soort project uitgevoerd. Misschien toch maar eens in de gaten houden hoe dat uitpakt, wie weet wonen we over 100 jaar wel allemaal (wéér!) in huisjes van stro en stront leem!

Overigens valt dat ‘goedkoop’ nog wel wat mee; ze zijn nu qua bouwen 20-25% goedkoper dan stenen huizen, terwijl er geen fundering meer nodig is. Ik heb het idee dat dat verschil nog wel groter zou moeten kunnen worden, misschien zit er in de strohuisjes meer arbeid? 

Lijkt een duurzaam huis jou wat? En zou je dan een huis van stro overwegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik heb die aflevering ook gezien! Dat zag er echt prima uit. En ook iets waarvan ik dacht: 'Hé dat zou ik zelf kunnen!' Want het was vooral een kwestie van stapelen. En goed, daarna isoleren en zo.

  Maar bij een huis van stro moet ik altijd aan de 3 biggetjes denken. En we weten allemaal hoe het met het biggetje afliep dat zijn huis van stro bouwde!

 2. De vakwerkhuizen van vroeger die je veel in Zuid-Limburg ziet zijn ook deels opgebouwd met stro en leem. Het karkas is van eikenhout, tussen de ruimtes die ontstaan werd een vlechtwerk van hout gemaakt waarna het geheel werd dicht gesmeerd met een mengsel van stro, leem en koeiepis. Als laatste kwam er een laag kalk overheen.

 3. Ik ken de aflevering ook van De Grote Verbouwing. Ben gek op dat soort programma's. Het werd een heel mooi bijzonder huis, maar ik denk ook niet dat het wat voor ons land is. Het huis uit die aflevering staat in Frankrijk…
  Ik wens jee een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Ja geweldig vind ik dat. Ik heb zelf 20 jaar geleden mee geholpen met het bouwen van zo'n huis. Een collega van mij die had het ontworpen en bouwde dat huis. In het weekend werd ze geholpen door heel veel mensen. Was heel bijzonder om aan mee te werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.