Amerika, Amerika

Amerika, AmerikaSommige mensen kunnen precies vertellen waarom ze ergens dol op zijn. In die categorie val ik niet; als ik ergens dol op ben, dan is dat meer een gevoel en dat kan ik niet zo makkelijk uitleggen. Maar ik ga een poging doen 🙂 Zoals inmiddels misschien wel duidelijk was, ben ik laatst op vakantie geweest naar Amerika. De keuze voor dat land lag voor mij voor de hand: ik ben gek op Amerika. Ik ben dol op de cultuur (of het gebrek daaraan), de mensen, de natuur en vooral het ‘gevoel’ dat ik er krijg. Amerikanen zijn bovenal Amerikaan. Ze zijn trots op hun land en dat dragen ze ook uit. Ze voelen niet de behoefte zich aan te passen aan andere landen, steken hun mening niet onder stoelen of banken (dat kan op persoonsniveau natuurlijk anders zijn, maar als het erop aan komt, weet je precies waar ze staan) en als het telt, staan ze met z’n allen achter één vlag.

Ik ben op zich blij dat ik in Nederland woon, maar ik vind het ook wel bedroevend hoe we hier door de eeuwen heen van een innoverend, ondernemend en krachtig land naar een soort beige vlekje op de kaart zijn gegaan. Zo doorgeslagen in het vinden van een middenweg richting iedereen, op alle vlakken, dat er eigenlijk nog maar weinig aan eigen identiteit over is.

Die liefde voor Amerika zat er al vroeg in. Blijkbaar vertelde ik m’n moeder als kleuter al dat ik daarheen ging, als ze door bleef gaan met mij met rotklusjes als opruimen opzadelen… Toen ik op de middelbare school zat, liep ik tegen American Studies aan. Vervolgopleiding was dus ook gekozen. Dat iedereen (mogelijk terecht) aangaf dat je er echt niets mee kon, dat kon me echt niet schelen. Ik wilde een opleiding doen die ik leuk vond, en de rest zag ik later wel. En zo geschiedde. Nog voor ik überhaupt een keer in Amerika was geweest, schreef ik me in voor die studie.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het beloofde land

In het derde jaar kwam ik voor het eerst in ‘het beloofde land’. Daarna ging ik nog 4 keer. Hoewel die eerste keer al leuk was, werd het eigenlijk alleen maar leuker, met als hoogtepunt de laatste keer. Ik geloof dat ik zo’n beetje overal van genoten heb: lekker cruisen over de mooiste routes langs de oceaan, muziekje aan, stoppen bij National Parks, me vergapen aan de 80 soorten M&M’s in de Target, avondje bios, zo’n typische mani-pedi in een (overigens écht overactieve) massagestoel, ronddobberen in de oceaan, paardrijden over het strand, praatjes maken met echt alle soorten mensen die je je maar kunt bedenken en natuurlijk kick-ass dingen als skydiven, naar een shooting range, vliegen, racen, enzovoorts.

En wat het lekkerst was: ik voelde me voor het eerst in heel lang weer eens gewoon mezelf. Gewoon blij en tevreden, nieuwsgierig en enthousiast. En meevaller na meevaller incasserend, ook leuk 😉

Vasthouden

Nu ben ik weer terug en doe ik m’n best dat gevoel vast te houden. Ik heb sowieso weer een vakantiepotje dat ik aan het vullen ben, want zo’n reis smaakt echt naar meer. Daarnaast draai ik hier de muziek die ik daar ook draaide, dan hoef ik niet eens m’n ogen dicht te doen, of ik zit daar al. En het lezen zit er weer een stuk meer in. Ik heb daar een paar boeken gekocht (en vanuit de VS in NL besteld wat me wat te zwaar leek om mee te nemen) en heb de eerste twee alweer uit.

En dat gevoel om mezelf weer te zijn, dat vasthouden lukt ook aardig. Het lijkt wel of er een soort knop is omgegaan. Zo had ik na de vakantie al een paar dingen waar ik normaal zenuwachtig voor zou zijn, maar dat lijkt helemaal weg. Ik doe het gewoon. Zonder de knopen in m’n maag of het honderd keer nadenken over hoe ik iets het beste kan brengen. Het lijkt wel of heel veel dingen waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest ineens samen komen. Heerlijk is dat!

Dit volhouden blijft natuurlijk wel een uitdaging, zeker met de herfst/winter (not my finest moments) voor de deur. Maar als het dan lukt, dan kan het volgens mij helemaal niet meer mis gaan 😉

Hebben jullie een favoriet land? Waarom (niet)? En wat doe je ermee, zou je er willen wonen, of ga je er vaak heen op vakantie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Grappig, ik heb ook een ontzettende fascinatie voor de VS. En ik wilde ook American Studies gaan doen, maar heb gekozen voor journalistiek. Misschien ga ik ooit nog naar de universiteit om Amerikanistiek te doen, als de kinderen wat groter zijn. In juni gaan we drie weken door Amerika rijden als het goed is 🙂

 2. Ik heb dat met Canada. Ik heb voor mijn studie een paar maanden in Vancouver gewoond en wilde eigenlijk niet meer naar huis. Amerika vind ik ook fantastisch!

  1. Canada lijkt me, zeker qua natuur, ook prachtig. En van wat ik ervan gehoord heb zijn de mensen ook erg vriendelijk en is de sfeer er gemoedelijk. Daar wil ik dus zeker ook nog een keer heen, maar m'n hart gaat vooralsnog meer uit naar de VS. Ik zat wel te denken om een volgende city trip naar b.v. Vancouver te doen, en eventueel (geen idee hoe makkelijk dat kan) de grens over te steken naar Seattle. Dat lijkt me nog wel een leuke combinatie van steden, maar toch ook een beetje verplaatsen.

 3. Ik vind reizen fantastisch en zou ook graag een tijdje ergens in het buitenland willen wonen (Vancouver is mijn droomlocatie). Maar om eigenlijk heel eerlijk te zijn zou ik nergens anders permanent willen wonen dan in Nederland. Als puntje bij paaltje komt is alles hier zo ontzettend goed geregeld, daar kunnen maar heel weinig landen tegenop.

  1. Over het permanent wonen ben ik ook nog niet helemaal uit. Ergens wonen is toch anders dan ergens op vakantie gaan, ook als je er bijvoorbeeld een half jaar bent. Ik zou denk ik – zeker als mijn verplichtingen in Nederland tot een minimum beperkt zijn – liever eerst eens een paar keer ergens wat langer gaan zitten, bijvoorbeeld 1-3 maanden. In Amerika, maar misschien ook wel op het Franse platteland of in een stad als Wenen. Juist de afwisseling van een ander land spreekt me aan, als ik ergens zou gaan wonen, zou het misschien ook wel heel snel 'gewoon' worden.

 4. Hier nog zo fanatieke Amerika ganger, zie ons blog;).
  Wij gaan sinds 2007 met ons gezin met vakanties die richting op, heerlijk vinden we het alle 4.Onze zoon wilt ook heel graag na zijn havo richting de USA voor een jaar studie daar!
  Ik zou er zelf ook wel willen wonen voor een jaar of 3, maar helaas, man heeft geen werk waar voor die daar heen hoeft .Dus we houden het maar bij vakanties!

 5. Oh adres van blog is fout trouwens, die bestaat niet meer, als je het leuk vind om onze verslagen te lezen is dit de link
  somertjes.nl/florida

 6. Vroeger was Engeland mijn favoriete land, we gingen er vaak heen en waren van plan er een jaar te gaan wonen maarre…..
  de oudste dochter bleef na haar promotie-onderzoek in Melbourne wonen, is inmddels getrouwd en we hebben drie Australische kleinkinderen.
  Nu is Australië ons favoriete land 🙂

 7. Grappig, wat jij met Amerika hebt, dat heb ik met Engeland. Amerika lijkt me prachtig om eens te zien, maar verder vind ik het maar een derde-wereld-land. Maar mijn zus is er een paar keer geweest, en ook die heeft een fascinatie voor de VS. Ik voel me beter thuis bij die nuffige Engelsen 😉 Grappig hoe iets je kan trekken voordat je er uberhaupt geweest bent, en dat alles dan gewoon klopt als je er bent.

 8. Zweden is mijn favoriete vakantieland. De natuur en rust en ruimte die je daar hebt! Ik kom er helemaal tot rust. Maar er wonen hoeft voor mij dan weer niet, daarvoor duren de winters te lang daar.

 9. Ik ben een aantal malen in de VS geweest. De natuur, zeker in het Westen , vind ik prachtig. Ook NY is leuk, ,maar die mensen. Brrr. Zo bekrompen en vaak zo onwetend over de rest van de wereld. ik voel me veel meer thuis in ZO Azie

 10. Wij zijn ook dol op vakanties naar Amerika maar niet bijzonder op de mensen en de sociale omstandigheden. Nergens zag ik zulke oude mensen aan het werk als in Miami en Orlando. Ook de opvattingen van mensen die we spraken in Florida vond ik erg bekrompen. Tuurlijk ook hele leuke mensen ontmoet maar kerk en politiek zijn toch een beetje off limits. Verder prachtig en we willen graag een keer naar de Westkust. Nu we twee dure (hihi) kinderen hebben gaan we maar naar Griekenland (opoffering hoor). Uren in de auto zitten met een puber en een prepuber doen we maar niet. Dat is leuk voor een dagje op een Grieks eiland maar niet te vaak.
  Ilse

 11. Ik had het met Canada. AL op de lagere school een onderwer gemaakt over het land. Ooit gesoliciteerd(was er een poststaking, dus pas een half jaar later of zo afgeleverd, plus ze hadden inmiddels al iemand he). En nu wonen we dus in Canada, Manitoba. Veel soorten mensen, wat ik altijd erg interessant vind. Genoeg soorten kerken, duits, engels russisch etc. etc…
  Mooi land. En de instelling daar moet je aan wennen, als het ooit went, :is het vandaag niet dan morgen wel of daarna. Zou niet meer terug willen hoor. Als ik weg zou gaan, is het hier groot genoeg en anders trekt mij Nieuw Zeeland.
  Groet, WIlma

 12. IJsland! Nu 2 keer geweest en ik vind het er prachtig. Mooie natuur, prachtige geisers, watervallen, uitzichten, vergezichten. We liepen hele dagen, zonder iemand tegen te komen, die rust! (2e keer wat drukker, begin van de crisis en een reis naar IJsland was toen goedkoop)
  We hebben een klein deel ervan gezien. Graag zou ik in een camper een rondreis willen zien. Langs alle hoogtepunten.
  Zweden lijkt me net zoiets, zou ik ook nog wel eens heen willen.

  Wintersport vind ik ook geweldig, maar dat is niet aan een land gekoppeld.
  Zon en warmte, daar heb ik niet zoveel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.