Onderhoud CV-ketel

Normaal gesproken ben ik redelijk helder als het gaat om onderhoud: ik weet dat het moet gebeuren en zorg er (meestal) ook voor dat het op tijd gebeurt. Maar dat ook de cv-ketel onderhouden moet worden, is me echt compleet ontgaan. Nu kreeg ik laatst een brief van Nefit, dat ze graag een onderdeel wilden vervangen. Dat zou namelijk stuk kunnen gaan.

De ketel is inmiddels een jaar of 6 oud, dus blijkbaar waren ze daar nu pas achter gekomen. Destijds is hij nog door de vorige bewoners geplaatst, vandaar waarschijnlijk ook dat ik er verder niet echt bij stil heb gestaan. In ieder geval een lang verhaal kort: die ketel is toch écht wel aan een onderhoudsbeurt toe en als ik dat er niet regelmatig in houd, dan gaat hij dus echt geen 20 jaar mee. Meteen ook daarvoor dus maar even een afspraak in plannen. Hoewel ik de cv ketel in ieder geval voor het verwarmen niet veel gebruik, zou ik qua warm water toch niet graag zonder zitten. En sowieso niet, want zonder cv zitten betekent waarschijnlijk mét een kostenpost van zo’n €2000 zitten.

Moet ik alleen nog even bedenken of ik ze gewoon een keer laat komen, of dat ik ga voor zo’n onderhoudscontract…

Laten jullie de cv-ketel met enige regelmaat onderhouden? En heb je daar een contract voor of bel je gewoon zelf af en toe?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik heb een servicecontract. Elk jaar zit daar een controle bij en 1x in de 4 jaar moet er een bepaalde ring worden vervangen. Servicecontract is geloof ik 86 euro per jaar. Als er wat met de ketel is komen ze "gratis" naar de cv kijken om hem te repareren. De ketel is uit 2007.

  1. Dat is dus een beetje het dubbele: zo'n contract schijnt voordelig te zijn als je alle onderdelen ook gratis hebt bij vervanging, want dat kan flink oplopen (aldus de monteur – en dan niet eentje die hier zou komen, dus niet eentje die er belang bij had). Maar aan de andere kant; het moet wel flexibel genoeg zijn om er bij verhuizen vanaf te kunnen. En nu moet ik toch sowieso 1x de controle in 'gewone' setting doen, dus wat hier aan kosten/problemen uit zou komen, komt toch voor eigen rekening en daarna zou ik er in theorie ook wel weer 1 of 2 jaar tegenaan kunnen, wat misschien wel voldoende is om het huis te verkopen en het verder over te laten aan de keuze van nieuwe bewoners.

  2. Contract met alle onderdelen gratis ter vervanging is er niet zo en mocht het er zijn is dat zeer kostbaar.

   Als ik kijk naar bv waar mijn moeder woonde als ze 4x langs geweest zijn is dat veel in 30 jaar.

   Stelt ook weinig voor een beetje onderhoud aan HR ketel goede monteur is in 20 minuten klaar en heeft dan branders gereinigd, uitgezogen (zelf stofzuiger neerzetten scheelt 5 minuten lopen naar auto 🙂 Nieuwe pakking geplaatst/afvoer gereinigd en nacontroleren op goed branden en eventuele lekkages.

  3. Die monteur zei dat er wel zo'n contract was en dat dat 7 of 8 euro in de maand was. Dat lijkt dan op zich niet gek. Maar goed, hij vertelde ook dat er zat monteurs/bedrijven zijn die er drie keer naar kijken en dan zeggen dat het onderhoud weer gepleegd is, dus dat was weer minder.

 2. Ook wij hebben een onderhoudscontract. Van gas toestellen heb ik weinig verstand, en als er problemen mee zijn, kunnen ze levensbedreigend zijn. I.g.v. ons onderhoudscontract, komt men 1x per jaar langs en als er een storing is, hoeven we alleen de materiaalkosten betalen. Hebben we al een aantal keren gebruik van moeten maken en dat scheelt ook weer. 1x bleek bij een onderhoudsbeurt dat er sprake was van waterlekkage met roestvorming. Werd de hele boel min of meer gereviseerd. Ook worden regelmatig op aangeven van de fabrikant, pakkingen vervangen. Nee, hier bezuinigen wij niet op.

  1. Ja, dit dus eigenlijk: als er iets mis is, dan is een systeem met een contract volgens mij altijd voordeliger. Maar ik moet er dan wel weer vanaf kunnen als ik de ketel niet meer heb. Dat zal ik dus even navragen als ze hier komen.

 3. Wij hebben geen betaald contract. Wel belt het bedrijf zelf jaarlijks om een controlebeurt. Kosten daarvan rond de 50 euro. Als er verder niets is dus goedkoper dan een onderhoudscontract.
  GV

  1. Is een leuke melkkoe zo,n contract en nieuwe ketel kan best zonder onderhoud eerste 3 jaar hier daarna een pakking verder niets, stond erbij en ding was brandschoon zelfs sifonnetje uitspoelen was niet nodig.

  2. Hier bleek hij dus boordevol kalk te zitten. Ik denk wel dat hij na zo'n beurt echt wel weer even vooruit kan, maar de monteur adviseerde om dat toch wel eens in de twee jaar ofzo te doen. En dat klopt dan ook wel ongeveer; hij is van eind 2008 en ik heb er nooit echt problemen mee gehad. Maar de hele levensduur uitzitten zonder onderhoud is dus niet verstandig 😉 Of dat dan met of zonder contract moet, da's natuurlijk weer een tweede.

 4. Hier geen onderhoudscontract. ik heb bij een installatiebedrijf gewerkt en daar werden die contracten volop verkocht, maar eigen personeel werd zo'n contract afgeraden. Jaarlijkse controle zou niet nodig zijn. Wel werd er geadviseerd om altijd voor frisse lucht te zorgen in de ruimte van de cv-ketel (gevaar koolmonixidevergiftiging)

  1. Heb zelf geen cv installatie, maar zou geen contract afsluiten. Wat houdt onderhoud eigenlijk in? Hoe lang duurt die handeling? Zit de installateur in de buurt? Kun je niet zelf een afspraak maken elke 3 of 3 jaar?
   Als de cv er mee stop kun je toch wel even wachten. Je huis is gewoon warm met de houtkachel en voor warm water kan een pannetje op de kachel. Best te doen voor 2 dagen ofzo, (in mijn ogen he). Ik zou het advies van Loesje opvolgen, maar je moet het natuurlijk zelf weten.

 5. Hier in Dordrecht komen ze niet zonder contract… En met contract is ook geen feest gebleken… Had een contract bij Eneco/Tempus, vreselijk wat een afzetterij. Tussentijdse contractverhogingen (dat mag!) en vrijwel geen service… Verschrikkelijk, nooit meer!

  1. Die monteur zei idd ook nog dat je beter bij een plaatselijk bedrijf kon zitten en niet bij zo'n grote naam, dat je dan helemaal ongeveer onderaan de lijst kwam te staan en de service pet was. Jij hebt nu dan een andere partij gekozen? Als ze zonder contract helemaal niet komen?

 6. Hier dus een huurhuis maar de cv-ketel die we hadden was ruim 26 jaar oud. En viel regelmatig uit. Ik kan je zeggen dat is echt niet leuk… Blijkbaar waren ze bij de woonstichting vergeten dit ding een keer te vervangen, want al mijn buren hadden allang een nieuwe en een buurvrouw zelfs al haar tweede nieuwe na dit oude grote model. Inmiddels hebben we een soort van afgedwongen dat er hier ook een nieuwe kwam, want het rendement van die oude was natuurlijk ver onder de maat… Het scheelt gewoon ook een heleboel geld…
  En nu maar hopen dat ze ook regelmatig komen voor een onderhoudsbeurt…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 7. Geen contract. Wij zitten op stadsverwarming en er valt gewoon niks te onderhouden aan de ketel… Ketel is nu ruim 17 jaar oud. Eenmaal was er een onderdeel stuk en vervangen. Totale kosten € 50,-. Van het geld wat we bespaart hebben op het onderhoudscontract in de 17 jaar kunnen we nu makkelijk een nieuwe ketel kopen als deze het begeeft.
  Ingrid

 8. wat voor type is het ?
  Ik heb zelf een Pro-line van Nefit die 5 jaar oud is. Volgens mij is het voor Nefit onmogelijk mij te traceren. Ik heb geen onderhouds contract, na 20 jaar laat ik hem waarschijnlijk gewoon vervangen. (20 x 50 is inderdaad zo ongeveer een nieuwe ketel)

 9. Gelukkig is mijn oom ketelmonteur. Hij heeft deze ketel geplaatst 7 jaar geleden. Kosten € 1.000,00 ketel en toebehoren (Remeha HR voor twee onder 1 kap met drie verdiepingen) en € 50 voor het plaatsen. Hij geeft aan dat contract onzin is en jaarlijks onderhoud ook. Zelfs als ik mijn oom niet had zou ik nooit contract nemen. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand zonder contract dagen moet wachten. Is gewoon melkkoe. Er is echt geen wezenlijk verschil in hoe je wordt geholpen. Mascha.

 10. Onderhoudscontract met 1x per 2 jaar een servicebeurt en 2x per jaar nieuwe filters voor de warmteterugwin-unit. Zit wel een verschil in monteurs, die vorige maand hier was, deed zijn vak gelukkig eer aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.