Eigenwoningforfait gaat omhoog

De belasting die je betaalt op je huis – het eigenwoningforfait – gaat komend jaar omhoog. Op dit moment is dat nog 0,7% en het gaat straks naar 0,75%. Dat is opvallend, want de meeste huiseigenaren denken juist dat dat eigenwoningforfait steeds daalt, omdat de waarde van veel huizen ook daalt. Voor de berekening hiervan wordt echter niet alleen gekeken naar de eigen WOZ-waarde; ook de huren worden meegenomen. Nu zijn er onlangs huurverhogingen doorgevoerd, waardoor het eigenwoningforfait dus ook omhoog gaat.

In de laatste jaren is het eigenwoningforfait best hard gestegen; twee jaar terug was het nog 6 procent en nu zit daar dus een kwart bij. Voor mij is dat concreet een belastingverhoging van zo’n €500, even afhankelijk van wat de WOZ-waarde volgend jaar weer gaat doen. Nu merk ik het niet altijd, omdat het in de aangifte verwerkt wordt en het niet iets is waar ik een concrete aanslag van krijg, maar toch. Ik zou het niet erg vinden als het de Vereniging Eigen Huis lukt om het eigenwoningforfait los te koppelen van de huurstijgingen!

Had jij al meegekregen dat het eigenwoningforfait omhoog gaat? En wat vind je daarvan? Denk je dat je het echt gaat merken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
    1. Inderdaad. Zoals het eigenwoningforfait nu is vormgegeven in de wet, is het eigenlijk geen belasting op het hebben van een huis, maar op het hebben van een hypotheek.

    2. de eigenwoningforfait wordt van de hypotheekrente afgehouden, en is nooit hoger dan de hypotheekrenteaftrek. In die zin is het dus een inperking van de hypotheekrenteaftrek.
      De stijging van eigenwoningforfait kan je dus eigenlijk zien als een afbouw van hypotheekrenteaftrek. En daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

  1. Dit is ons eerste jaar als 'grootgrond' bezitters. Ik ben benieuwd naar alle kosten. OZB stijgt in onze gemeente volgend jaar naar 6,5%. Ik ben blij dat we niet zo'n hoge hypotheek hebben.

  2. Stel dat je WOZ 500.000 euro is dat gaat het eigenwoningforfait van 0,7 naar 0,75 procent = 0,05% van 500.000= 250 euro bruto omhoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.