Spaarplan: hoe gaat het tot nu toe?

We hebben Blue Monday inmiddels achter de rug en daarmee zouden ook veel goede voornemens weer verdwijnen. Eén van mijn goede voornemens was meer planmatig sparen en minder go with the flow. Daarvoor noteerde ik in Excel wat ik deze maand aan extra inkomsten verwachtte binnen te krijgen, waarbij direct werd uitgesplitst wat dat voor al mijn potjes (buffer, hypotheekaflossing, verbouwing, vakantie) betekende. Ik hoopte dat dat me zou motiveren om gewoon inderdaad écht alle extra inkomsten op te sparen, doordat ik dan zou zien wat het resultaat was.

Om het allemaal zo echt mogelijk te houden en niet te smokkelen, heb ik tot nu toe elke keer als ik wist dat er weer iets aan ging komen, dat erbij gezet. Hoe ziet het er dan tot nu toe uit?

– Ik heb de zorgverzekering in één keer betaald van de buffer. Aan het einde van deze maand eindigt die echter alsnog met een kleine €250 in de plus.
– De hypotheekaflossing had ik ingeschat op €800, waarvan ik €500 aan het begin van de maand al overmaakte. Zoals het er nu uitziet, wordt dat echter €1000!
– Van de verbouwingsrekening heb ik een paar dingetjes moeten kopen, maar naar verwachting staat die aan het einde van de maand zo’n €300 hoger. Ik twijfel nog een beetje of ik een nieuwe vriezer aan zal schaffen. Die ik nu heb is 1) heel oud en gaar (als in: roest, strips die helemaal losgeschoten zijn, enzovoorts) en 2) vanwege die ouderdom volgens mij ook behoorlijk stroomslurpend. Een nieuwe zou ik niet in de kelder plaatsen, maar in een inbouwkast bovenin. Dan kan ik hem netter houden (zowel van binnen als van buiten) en merk ik het hopelijk ook op mijn stroomrekening. Maar ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik twijfel dan ook tussen een kleintje en een grotere (klein is compact, groot kun je dingen netter opbergen en is voor vriezerkoken/moestuin etc. weer handiger) en weet niet precies wat ik eraan uit wil geven.
– De vakantierekening staat aan het einde van de maand zo’n €400 in de plus. Daar is niets vanaf gegaan, maar zal in februari wél o.a. de skipas voor de wintersport vanaf gaan.

Hoe gaat het sparen bij jullie tot nu toe? En heeft iemand nog goede ideeën met betrekking tot de vriezer? Zou je liever een grotere of een kleinere hebben (in de kast die ik op het oog heb past allebei)? Wat zou je ervoor uitgeven? En zijn er nog bepaalde merken die zuiniger/duurzamer/praktischer zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Misschien zou je kunnen sparen voor je vriezer? Bijvoorbeeld een bepaald bedrag bij elkaar sprokkelen uit mp-verkopen of overhouden van je boodschappenbudget of zo… en dan pas de rest bijleggen hit een evt. spaarpotje. Zo stel je de aankoop uit om eens goed na te denken wat voor jou een ah dige vriezer is, en ben je veel blijer met de aanschaf. Je hebt er immers speciaal voor gespaard.

 2. Ik zou de vriezer helemaal niet inbouwen, dan kan hij zijn warmte minder goed kwijt en verbruikt hij meer energie. Ik heb mijn vriezer juist in een koude ruimte staan zodat hij minder vaak aanslaat. Volgens mij zijn vrijstaande modellen ook goedkoper in aanschaf.

  Wat betreft de maat dat is heel persoonlijk. Misschien kan je ook eens kijken hoeveel het scheelt in verbruik en wat je dat op jaarbasis kost. Mijn ervaring is dat je je toch aanpast naar de maat die je hebt.

  Ikzelf kocht eind 2013 een tafelmodel vriezer met een inhoud van 71 liter en een jaarverbruik van 133 kWh. Deze vriezer koste mij € 158,- . Voor onszelf is deze precies goed voor een kleine voorraad van dingen die ik regelmatig gebruik, maar ik kan geen grote voorraad inslaan.

 3. Pas wel op dat je vriezer niet op een te koude plek staat. Google maar eens op omgevingstemperatuur: die mag in de meeste gevallen niet lager dan 10 graden Celsius zijn. En als je met losgeschoten strips de afsluitrubbers bedoelt, zeg ik: weg met dat ding. Of kijk eerst eens met zo'n apparaatje of het echt zo'n slurper is. Onze 16 jaar oude vrieskast, die er overigens nog als nieuw uitziet, verbruikt nauwelijks meer dan een nieuwe, dus die mag nog even blijven.
  Groet, Greetje54

 4. sparen ging goed in januari. man had veel overuren gemaakt voor en met kerst. dus zn salaris was hoog in januari en ook mijn inkomen viel niet tegen. we konden 1280 euro overboeken naar de spaarrekening! nog nooit zoveel gespaard in 1 maand 😀 maar voor de verandering eens geen extra kosten die daarvan af gingen.. dat scheelt ook haha. rest van t jaar nog geen idee, onze inkomens zijn elke maand enorm wisselend

 5. Wel zonde als je nu een inbouwvriezer koopt en je gaat dit jaar verhuizen… Misschien toch nog even wachten? Ik heb zelf een vrieskist, je weet wel zo;n grote waar je in kunt vallen… en een vrieskast met lades. Mijn voorkeur gaat overduidelijk uit naar de kist, omdat je er zo heerlijk in weg kunt duiken… ☺ Nee hoor, maar omdat ie zo groot is, kan ik er meer in kwijt.

  1. Ik wil dus niet een inbouw, ik wil hem alleen in een grote kast zetten. De vriezer kan dus gewoon mee naar een volgend huis 🙂 Anders zou het inderdaad zonde zijn! Ik heb nu zo'n kist en hoewel ik dat op zich wel handig vind qua ruimte, vind ik het qua sorteren en opruimen juist weer heel erg onhandig. Vandaar dat ik toch neig naar een (wat grotere) kast, zodat ik wat meer overzicht heb.

 6. Ik zou bij het aanschaffen van een nieuwe vriezer vooral letten op gebruiksgemak en energieverbruik. De aanschafkosten zijn eenmalig, maar het energieverbruik en gebruiksgemak blijf je al die jaren dat je hem hebt merken.

  1. Ja, daar zit ik ook aan te denken. Ik vind het prijsverschil tussen A++ en A+++ nog wel heel erg groot. Ik weet dus nog niet zeker of ik dan voor A+++ zal gaan of niet. Normaal doe ik dat wel, maar bij wat ik zie kosten die bijna het dubbele. Of ik dat er nu uithaal…

 7. Hoi! Hoe houd je potjes bij voor je buffer, hypotheek, verbouwing en vakantie? Heb je hier aparte spaarrekeningen voor?
  Groet, Inge

 8. Afgelopen zomer hebben wij een vriezer gekocht. AA plus met 6 lades en het aller belangrijkste no frost. Hoef nooit meerte ontdooien heerlijk. Dat hadden we eerder moeten doen. 🙂 voor 550 euro waren wij klaar. Natuurlijk een smak geld maar ik heb er voordeel van in de zin dat ik meer in kan vriezen en dus ook meer aanbiedingen mee kan pakken.

 9. Ipv een grote zou je ook 2 kleine(re) kunnen doen. Als de ene leeg)gegeten) is kun je die uitzetten. In het moestuinseizoen kun je hem weer aanzetten en vullen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.