Eerste aflossing van 2015 is weer gedaan!

Nu ik het sparen toch weer iets meer planmatig aan wil pakken en wat minder ‘go with the flow’ én ik probeer die 2-minuten-regel er toch wat meer in te krijgen, leek het me een goed idee om direct daad bij het woord te voegen toen ik zag dat er weer twee van de verwachte betalingen waren bijgeschreven. Ik kon op 1 januari weer Clix inwisselen én een betaling die via PayPal naar mijn gewone rekening moest worden bijgeschreven, was inmiddels binnen. Dat betekende dat de hypotheekrekening alweer over de €500 zou schieten. Hoewel ik verwacht dat er op die rekening later in januari nog zo’n €300 bij komt, besloot ik daar niet op te wachten, maar gewoon die €500 vast over te maken naar de bank als hypotheekaflossing.

Het maakt voor mij niet uit dat zij er extra werk aan hebben, ik heb hen er ook nog niet over gehoord en elke dag dat mijn hypotheekschuld weer lager is, telt weer mee in de rente. En aangezien ik over het deel waarop ik aflos 5,8% betaal (en effectief op jaarbasis zelfs 6%), vond ik het wel prima. Aflossen die hap! En het tweede deel komt dan later in de maand wel. Voor dit deel van de hypotheek heb ik in mijn Spaarplan een apart ‘Snowball-lijstje’, waarin ik ook de betaalde rente steeds noteer. Hoewel mijn laatste aflossing van €3000 nog niet helemaal verwerkt is, bleken de rentelasten toch al met een tientje per maand gedaald te zijn ten opzichte van vorig jaar. Niet gek als je bedenkt dat dat deel aflossingsvrij is en de maandlasten daarvan dus alleen omlaag gaan door bewuste aflossingen.

Inmiddels zitten mijn bruto hypotheeklasten nog nét boven de €1600 per maand en als het goed is kom ik daar vanaf 1 februari onder. Dan is namelijk de aflossing van €3000 ook helemaal verwerkt. Een heel verschil met de bijna €2250 die er in mei 2013 nog maandelijks afgeschreven werd, nadat er al zo’n €15.000 afgelost was. Nu zat daar natuurlijk ook een gedeelte inleg voor de spaarhypotheek bij, maar dan nog! Als ik dat zo weer even voor me zie, dan vind ik het eigenlijk toch best wel een prestatie.

Nu het deze kant op gaat én met het idee van verhuizen in mijn achterhoofd, zit ik steeds meer te bedenken wat nu wél normale, prettige hypotheeklasten zouden zijn. Kijk je dan naar je inkomen, of is daar wel een richtlijn voor te geven? Wat vind jij een mooi bedrag om kwijt te zijn aan hypotheeklasten (dus alleen hypotheek, niet de rest erbij)? Behalve 0 natuurlijk 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Goede vraag. Ik merk dat dit afhankelijk is van de levensfase waar je in zit. Met jonge kinderen veel hoge kinderopvangkosten. De komende jaren ook veel onderhoud aan de woning. Over 3 jaar hebben we dan gelukkig weer wat meer ruimte. De norm is ongeveer 30% van je inkomen, bij ons is dat nu minder dan 25% (variabele rente en veel afgelost). Maar dat is de komende jaren dus wel zo prettig.

 2. Goede vraag die je je stelt….!

  Ik heb berekend wat ik zou verdienen wanneer "alles mis loopt" en ik ofwel arbeidsongeschikt, (hiervoor ben ik verzekerd), ofwel failliet zou gaan en op korte termijn een bijgebrekaanbeterbaan zou moeten acppeteren. Wat kan ik bij een dergelijk inkomen nog permitteren? Daar streef ik dus naar, naar dergelijke vaste lasten.
  Over een jaar of twee hoop ik dat bereikt te hebben….!
  I

 3. Ik zie mensen in grote huizen wonen die vel kosten en denk dan, kan het ook kleiner. Met een kleinere woning is de hypotheek sneller afbetaald tenslotte. En kijk eens terug hoe mensen vroeger woonden, een stuk minder groots hoor.
  Maar goed, dat is mijn visie, ik zou kiezen voor een huis wat sneller afbetaald kan zijn, met tuintje, en als het afbetaald is, eens kijken of er echt wel behoefte is aan groter wonen, of dat er meer gespaard kan worden voor pensioenen die later natuurlijk niet meer bestaan. Maar dat is mijn mening he 🙂

  Groet,Gret

  1. Helemaal mee eens hoor! Ik woon nu toevallig in een groot huis, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ik ben daarom ook bezig met voorbereidingen voor de verkoop, om vervolgens kleiner en voordeliger te gaan wonen. Een groot huis heeft voordelen, maar er zit ook echt nog wel iets tussen dit en een kamer op zes hoog achter.

  2. deels mee eens.. 😉 wij hebben zelf 2 kinderen en ik ben gastouder.. in een huis met 2 slaapkamers (beide kids op 1 kamer dus..) zou ik dus niet eens op kunnen vangen.. ja maar 1 of 2 kids.. meer kan ik dan niet kwijt en krijg daar dan van de ggd ook geen toestemming voor.. en dat zou me dus mn inkomen kosten per jaar 😉 het is dus erg dubbel.. want dan inkomen willen we graag gaan gebruiken juist om een huis te kopen en dushypotheek te gaan betalen (ipv nu huur… voelt zo zonde)

 4. Als ik eerlijk ben, zou ik wel graag op 0 uitkomen wat betreft woonlasten. Heerlijk lijkt het me niet meer afhankelijk te zijn van de bank. Wij zitten nu op een bruto maandbedrag van 330,00 euro (ongeveer, ik weet het niet helemaal precies). En ik probeer zoveel mogelijk af te lossen. Ik snap dat je blij bent dat jouw hypotheeklasten zoveel zijn gedaald! Het scheelt nogal wat! Succes verder ermee!

 5. Ik denkt dat het ook af hangt van je toekomstwensen. Wil je later kinderen, wil je in een buurt gaan wonen waar je misschien wat meer mensen wonen, aan hoeveel ruimte heb jij genoeg. Wat ga je met dat huis doen als je weer een partner vind waar je mee wilt gaan samenwonen en hoe denk je nog te groeien in je onderneming.
  Mijn bruto hypotheek + aflossing zijn ongeveer 15% van mijn inkomsten. Ik kan in dit huis wonen met mijn vriend en eventueel 2 kinderen. Mocht ik het op dat moment toch te klein en vol gaan vinden vind ik het prima om meer hypotheek te nemen. Ik wil het wel allemaal nog van 1 loon kunnen betalen.

 6. Je gaat goed! Wat lekker dat je die lasten steeds meer ziet dalen. Ik denk dat wat je wilt betalen aan je hypotheek er ook mee te maken heeft hoe je de rest van je geld wil besteden. Wij zijn ongeveer 22% van ons inkomen kwijt aan de bruto hypotheek en dat vind ik heel fijn. Ik ben echt heel blij dat we niet gekozen hebben voor een huis met een hogere hypotheek. Nu hebben we veel meer de mogelijkheid om te sparen en andere dingen eromheen te doen.

 7. hoeveel % hanteert een hypotheekverstrekker eigenlijk ? wij verdienen netto samen gemiddeld 3000per maand, man bruto 45000 per jaar, ik 9500, zoiets. maar kunnen een hypotheek krijgen rond de 220.000 ofzo, ik denk 1000/1100 bruto per maand? dat is dus 1/3 van ons inkomen… heeft dus niet alleen met streven te maken maar oko met de voorwaarden waarop een hypotheek verstrekt wordt… ?

  1. Volgens mij kijkt de hypotheekverstrekker naar je jaarsalaris en geven ze nu iets van 4,5x je bruto jaarsalaris. Ik heb in ieder geval nog nooit een overzichtje aan hoeven te leveren van mijn (andere) vaste lasten. Dat is dan overigens de hele hypotheeksom die ze bieden. Als ik even terug denk aan mijn oversluiten, dan gingen ze voor het bankdeel akkoord met iets van 35-40% van mijn inkomen volgens mij. Dus 35-40% aan hypotheeklasten. Ik weet niet in hoeverre dat representatief is (ik heb namelijk nog erg hoge rente), maar zoiets was het bij mij.

  2. nee idd, maar met een jaarsalaris, weten ze ook ongeveer je maandinkomen… (wel jammer dat ze niet naar andere uitgaven kijken.. we sparen bijna heel mijn salaris.. betalen nu 710 huur.. 800 of 900 netto hypotheek zou dusmakkelijk lukken:p maar ze kijken enkel naar inkomen…) maar ze hanteren idd bepaalde regels, dat maar max zoveel % van je inkomen besteed mag worden aanhypotheek, daarom krijg je max zoveel x je jaarsalaris.. maar je krijgt wel meer door de lage rente bijv. omdat dan je maandlasten lager zijn. weet niet precies hoe het zit, we zijn nog niet bij een hypotheekverstrekker geweest (geen idee ook welke, overal krijg je andere bedragen te zien.. maar eerst maar eens een huis tegenkomen wat we willen kopen :p zie er genoeg.. maar de meeste sowieso te duur of te ver weg van school :p)

  3. Ja, dat is 't 'm dus juist! Ik kon met mijn maandinkomen prima de hele hypotheek bij de bank betalen, maar dat wilden ze niet, omdat dat volgens hen niet zou kunnen. Ze houden dus wel rekening met wat je verder uitgeeft, maar gaan dan wel uit van iets waar de meeste consuminderaars volgens mij gewoon niet aan komen.

 8. Volgens mij mag je 1/3e spenderen aan je lening. Ik vind minder wél comfortabeler omdat er altijd iemand zonder werk kan vallen. Als je zegt dat je in 2013 aan 2200 euro bent begonnen hoeveel % van je inkomen was dit dan destijds want vind dit echt een heel hoog bedrag en op hoeveel jaar?

  Groeten
  Vipa

  1. Ik weet niet meer wat toen de verhouding was, maar het ging in feite toen natuurlijk om drie inkomens (2x loondienst en 1x zelfstandig). De hypotheek stamt al uit 2009, toen waren de regels natuurlijk ook nog iets anders. Ze wilden destijds nog wel iets van 2 of 3 ton meer geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.