Onderhouden is verkopen

Een huis verkopen is tegenwoordig helemaal niet zo makkelijk meer. Je moet geluk hebben, je moet nét diegene treffen die zoekt wat jij biedt, je moet de juiste prijs hebben en – zo las ik in het blad van Eigen Huis – je moet de boel goed onderhouden. Eén van de mensen die in dat artikel aan het woord kwamen zei: ”Als ik een huis aantref met een verwilderde voortuin word ik achterdochtig. De eigenaar houdt blijkbaar niet echt van zijn huis. Waarom zou ik het dan kopen? Als hij zo met zijn voortuin omgaat, wat tref ik dan nog meer aan?”

Dat vond ik wel een hele goede! Onbewust is dat namelijk ook altijd de gedachte die ik bij een huis heb. Als het er niet verzorgd uitziet, dan krijg ik er geen goed gevoel bij. Nu zit er nog wel een levensgroot verschil tussen een huis dat er verzorgd uitziet en een huis dat ook echt verzorgd is, maar het geeft al wel een idee. En nu is een verwilderde voortuin aan de ene kant wel overheen te komen, maar als je bedenkt dat de meeste mensen liever hun voorstraatje netjes hebben dan hun binnenkant, dan geeft het te denken.

Los daarvan blijkt dat mensen ook niet zo snel meer een klushuis kopen. Dan kom je als verkoper een beetje in een vreemde spagaat: mensen willen graag hun eigen draai aan een huis geven (wat goed kan met een klushuis), maar ze willen dus ook weer geen klushuis. Een mooie middenweg is dan denk ik ervoor zorgen dat het er netjes en verzorgd uitziet, maar misschien niet alles (af) maken volgens de standaarden/smaak die je zelf hebt. Of iets helemaal casco te koop zetten. Maar dat gebeurt meestal alleen in de nare gevallen, ik denk niet dat veel mensen daar bewust voor kiezen. Bovendien moet je dan ook nog opletten met de prijs, want dan is het voor kopers helemaal duidelijk dat ze er direct geld in moeten steken.

Maar om terug te gaan naar het onderhouden: dat vind ik wel een belangrijke. Veel mensen hebben de neiging hun huis wat te laten zitten als ze het plan hebben om weg te gaan, maar dat is eigenlijk zonde. Onderhouden is dus blijkbaar verkopen én je wilt toch zelf – voor de tijd dat je er nog in zit – ook gewoon in een onderhouden huis wonen? Ik wel tenminste. En ja, dat kost misschien geld, maar onderhouden is vaak toch veel goedkoper dan in één keer toch hele renovaties door moeten voeren.

Hoe ga jij om met de onderhoud van je huis? En als je nu een huis zou ‘moeten’ kopen, waar let je dan op? Ga jij bijvoorbeeld voor een klushuis?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Wij zijn kortgeleden verhuisd en we wilden geen klushuis.
  Ons vorige huis was heel snel verkocht. We hebben het goed onderhouden. Alle rekeningen bewaard zodat zichtbaar was wat we hadden laten doen. De keuken en de badkamer waren gedateerd maar wel netjes en het functioneerde. Verder hadden we alles goed opgeruimd en schoon. We hebben de vraagprijs van ons huis heel scherp gezet.
  Ons huis was in vier of vijf weken verkocht, iets onder de vraagprijs.

 2. Ik ben net begonnen met de wc verbouwing. Hang wc nieuwe tegels. Toen ik deze flat kocht was de keuken al verbouwd en daarom heb ik deze gekozen. Ik weet hoeveel werk en geleven een keuken is.

 3. Bij mij waren keuken en badkamer up-to-date en modern. Het verfwerk en trappenhuis goed onderhouden. De kamers simpel maar wat gedateerd en dat is snel naar persoonlijke smaak aan te passen.

  De zolder heb ik bewust zo weinig mogelijk aan gedaan, wel geisoleerd en voldoende aansluitingen zoals wasmachine. De vaste trap was ook een grote verbetering.
  Omdat ik er al lang woonde en overwaarde had kon ik ook een scherpe vraagprijs stellen en ik ben tevreden waarvoor het is verkocht na 9 maanden.

 4. In 2011 kochten we een klushuis. Een echte, want sinds 1954 was er iets meer aan gedaan, behalve verven en schrootjes plaatsen. Er was wel met liefde in gewoond, het was wel schoon en netjes, het huis voelde goed. Nu een aantal jaren verder hebben we echt alles in handen gehad. Of ik het weer zou doen? Ja en nee. Het kost wel heel veel van je gezin. Maar als we tegen een lagere hypotheek ergens een ruimer huis met nog meer grond zouden kunnen bereiken, zou ik het 't overwegen waar vinden. We zijn na dit project wel een heel stuk handiger en praktischer geworden.
  Wat er vervangen is? De plafonds, de badkamer, de keuken, de wc, de vloeren etc.etc. het dak is geïsoleerd de tuin is aangelegd. Kortom het huis bijna helemaal vernieuwd.

 5. Net in januari een huis gekocht , een net huis wel helemaal kaal, geen vloerafwerking en de keuken erg gedateerd
  dus ; een nieuwe keuken erin, overal laminaat, nu is het helemaal naar onze zin!
  Blij dat de keuken zo oud was, als het een nette keuken was geweest hadden we het jammer van het geld gevonden om het eruit te halen, nu was dat geen punt van discussie.
  Als er goed laminaat had gelegen of tegels hadden we dat w.s ook gehouden.
  Maar nu ; helemaal onze smaak heerlijk ( het is net dit weekend afgekomen dus ik zit nog helemaal in de : wat is het mooi roes:-)

 6. Wij lieten 30 jaar geleden een bescheiden rijwoning bouwen waar we, totaal onafgewerkt introkken maar we voelden ons koning te rijk in ons eigen huis met grote tuin waar de kindjes naar hartelust konden in ravotten. We hadden geen keuken, geen badkamer (enkel toilet maar alle nutsvoorzieningen waren aanwezig) geen binnendeuren en zelfs geen trap…..
  Door de jaren heen, hebben we het huis afgewerkt en werd het huis naar onze zin. We wonen hier heel graag : dichtbij een stad maar toch veel natuur en open ruimten en hebben voldoende winkels rond onze woonplaats waar we, eens we niet meer zo mobiel zijn, toch nog alle boodschappen kunnen halen.

  Onlangs kwamen we te weten dat het supergrote perceel grond dat achter de tuinen in onze straat ligt en waar nu bomen en planten op staan, door de stad is opgekocht en dat het stadsbestuur van plan is om daar sociale woningen op te zetten om mensen te huisvesten die zich opnieuw moeten integreren in de maatschappij. 'Dat' zegt al genoeg : als die bouwplannen doorgaan, grenst onze tuin (en die van alle mensen in de straat) aan een verkaveling waar voor sociale gevallen, (ex)criminelen,….. zullen mogen gaan wonen voor ene appel en een ei.

  Wij zien het eerlijk gezegd niet zitten dat onze tuin eigenlijk rechtstreeks uitkomt op dergelijke woonverkaveling want ik vraag me af of ik 'dan' nog met een gerust hart de achterdeur kan laten openstaan, schuifdeuren kan openzetten wetende dat er bij wijze van spreken achter onze tuin ex criminelen wonen…..
  Tja, dan zijn we op een gezegende leeftijd gekomen, dachten we dat onze oude dag goed voorbereid was, waren we blij dat ons huis af en afbetaald is en dan krijg je dergelijk nieuws te horen….. Als die bouwplannen effectief doorgaan, betekent dat een serieuze waardedaling van alle huizen die grenzen aan dat project.
  Verhuizen ? Tja, een oude boom verplant je niet makkelijk meer en we zien het niet zitten om op onze leeftijd opnieuw te bouwen of te kopen en te beginnen renoveren. Voor een grondige renovatie moet je al voldoen aan bepaalde epc waarden, elektriciteit moet meestal worden aangepast aan de huidige AREI normen. Ik weet echt niet wat we moeten doen nu en ja, indien ik geweten had dat het stuk grond achter onze tuinen 'die' bestemming zou krijgen, hadden we nooit dit stuk bouwgrond gekocht……

 7. Mijn vriend en ik zijn ons aan het oriënteren op de woningmarkt. We willen graag een jaren 30 huis met van binnen een moderne uitstraling. We komen vanuit een huurhuis dat prima naar ons zin is dus nemen erg rustig de tijd voor. We willen zelf namelijk niet gaan klussen in een koophuis. We zijn dus op zoek naar een huis waar wellicht alleen nog een likje verf over moet.

 8. Ons appartement staat sinds juni te koop, en ondanks nieuw dak (2014), schilderwerk (2014), nieuwe combiketel (2012), actieve VVE waarbij BOR helemaal is uitgevoerd in 2010, en echt een net appartement, helaas nog geen koper gehad… Al het onderhoud is dik in orde, maar mensen hebben liever een net nieuwe badkamer en keuken (is bij ons 16 jaar oud – ziet er nog heel netjes uit, geen rare kleuren oid). Geen idee hoe we dit dus aan de man (of vrouw) moeten krijgen!
  Mariska

  1. Het hangt er vanaf of je haast hebt, maar je zou de keuken kunnen opknappen oid…heb ik ook een keer gedaan en dat hielp wel met de verkoop. Maar leuk is anders, want dan verbouw je voor een ander. Of de prijs aanpassen

 9. Als ik nu zou verhuizen, dan geen klushuis! Ik wil best witten, maar de huizen met allemaal kleurtjes op het houtwerk vallen echt af. Net zoals huizen met lelijke badkamers en keukens.

  Ons huis is een einde opgeknapt sinds we het kochten, maar er mag nog wel eea aan gebeuren. Badkamer en keuken zijn gedateerd zoals dat heet. Verder liggen er nog een stapeltje kleine klusjes. Die ben ik nu één voor één aan het afhandelen, dus misschien wordt dat ooit nog eens wat. Voortuin mag ook nog wel eens aangepakt worden. De achtertuin is daarentegen heerlijk: geen inkijk met een windvrij, zonnig hoekje waar je soms al in april in je bikini kunt zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.