Slim autorijden: goedkoop, goedkoper, goedkoopst

goedkoper rijden slim autorijden

De auto: voor mij onmisbaar, maar tegelijkertijd ook een beste kostenpost. Hoewel ik mijn autokosten zakelijk betaal en dus wel wat voordeeltjes heb, sta ik er uiteindelijk toch best even voor te werken. Daarom is het altijd lekker om te kijken of het ook wat goedkoper kan. Bijvoorbeeld als het gaat om de autoverzekering, de onderhoudskosten en het brandstofverbruik. Even wat tips op een rijtje, die jou kunnen helpen om goedkoper te rijden.

Goedkoper rijden: kies je autoverzekering bewust

Een autoverzekering is één van de vaste lasten, die jaarlijks toch weer enkele honderden euro’s aan schade aanricht aan je bankrekening. Niet verzekerd zijn is geen optie, maar erop besparen natuurlijk wel:

 • Kies de juiste autoverzekeraar: met het kiezen van een autoverzekeraar kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen. Toen ik research deed naar dit onderwerp zag ik bijvoorbeeld dat autoverzekeraar Allsecur met scherpe premies adverteert. Via een intermediair kun je – hoewel dat soms anders lijkt – ook goedkoper uit zijn. Ga eens na of je met je huidige autoverzekeraar wel het goedkoopste uit bent. 


 • Kleine schades zelf betalen: een kleine schade zelf betalen blijkt soms voordeliger dan de rekening sturen naar de verzekeraar. Als je daarna namelijk een lagere no-claimkorting krijgt, creëer je voor jezelf ook nog eens een financieel ‘ongeluk’.
 • Leun niet achterover: veel mensen hebben de neiging om alles bij het oude te laten, maar juist dieper in de cijfers duiken loont. Ga dus minimaal één keer per jaar na of je autoverzekering goedkoper kan.
 • Kies de dekking die bij je auto past: WA en Casco verzekeren en rijden in een auto van acht jaar oud rijmen niet met elkaar. Klinkt logisch, maar denk je eraan om te blijven checken of de verzekering en de leeftijd van je auto nog op elkaar aansluiten? Over het algemeen kun je dit als handvat nemen:
  • Leeftijd auto 0 t/m 5 jaar: allrisk, dus Casco en WA
  • Leeftijd auto 6 t/m 10 jaar: WA-plus, dus beperkt Casco en WA
  • Leeftijd auto ouder dan 10 jaar: alleen WA
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Onderhoudskosten

Dan: onderhoud. Ik vind het heel belangrijk, maar dat betekent niet automatisch dat ik er blij van word. Zo ben ik qua auto nu aan de grote beurt toe en heb ik netjes al op internet kunnen zien dat dat 292 euro kost.

Dát vind ik al veel geld, maar de kans bestaat ook nog dat daar wat bij komt, als er b.v. iets stuk is of vervangen moet worden dat buiten het pakket valt. Gelukkig zijn er ook manieren om op onderhoud te besparen:

 • Een lagere onderhoudskostenpost begint bij jezelf: rustig rijden kan je al vele euro’s schelen. Trotseer drempels rustig en pak geen stoeprandjes mee, zodat de vering en banden langer meegaan. 

In mijn eerste auto lukte het me om maar liefst 120.000 (veilige!) kilometers met mijn bandensetje te rijden. Dat scheelt!
 • Voer zelf gemakkelijke controles uit: een laag niveau smeerolie kan motorschade tot gevolg hebben en een te lage bandenspanning leidt tot bandenslijtage en meer brandstofverbruik. Controleer je auto zelf op deze twee punten. Hiermee voorkom je kosten voor auto onderhoud. Bovendien breng je je verbruik naar beneden, met goedkoper rijden tot gevolg.
 • Kijk rond in je kennissenkring: gemiddeld rekenen autogarages 80 tot 100 euro per uur voor het werk van een monteur. Door iemand uit je vriendenkring of netwerk in te schakelen, kun je hier direct tientallen, soms wel honderden euro’s goedkoper uit zijn.

  Zet je zoekvraag naar een reparateur desnoods een keer uit op Facebook. 

Maar: kies alleen voor iemand waarvan je zeker weet dat hij/zij ook goed werk levert. Je wilt wel veilig de weg op en niet achteraf met hoge kosten geconfronteerd worden.

Kosten van brandstofverbruik

De verbruikskosten van je auto heb je deels zelf in de hand. Bewust autorijden is hierbij de gouden regel. Door rekening te houden met enkele vuistregels, zorg je ervoor dat je minder snel een nieuwe lading benzine of diesel in je auto hoeft te gooien.

 • Rijd niet te hard: hard rijden maakt je auto hongerig. Als je hier bewust mee omgaat, scheelt je dat echt tientallen euro’s per maand. Rond de 90 kilometer per uur rijden, is het meest gunstig qua brandstofverbruik.
 • Houd de toerenteller rustig: als de toerenteller ver uitslaat, weet je vanaf nu hoe laat het is. Je verbruikt dan namelijk veel brandstof. Rijd bewust en schakel zo vroeg mogelijk door naar de volgende versnelling. Wat is het verschil? In de vijfde versnelling rijden, scheelt je de helft aan brandstof ten opzichte van rijden in de tweede versnelling.
 • Laat je auto uitrollen: optrekken kost je auto de meeste energie. Door goed te anticiperen, beperk je het remmen en terugschakelen. Als je goed vooruit kijkt, kun je jezelf al remacties besparen.Goedkoper rijden begint bij actie ondernemen

Als je bewust naar het kostenplaatje van je auto kijkt en daarop actie onderneemt, zet je je eerste stappen naar slim en goedkoper rijden. Heb je ook vakantie en even de tijd? Neem dan deze week nog je autoverzekering, onderhoudskosten en brandstofverbruik onder de loep en ga na waar je goedkoper uit kunt zijn.

Heb jij ook al eens kritisch naar je autokosten gekeken of ga je dit nog doen?

Dit artikel over goedkoper rijden is geschreven in samenwerking met Allsecur.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Deze post komt op een goed moment. Wij verwachten vandaag of morgen een flinke financiële meevaller, en gaan daarvan een nieuwe (tweedehands) auto kopen. We stappen over van diesel naar benzine, om zo flink in de wegenbelasting te kunnen besparen.
  En je andere tips neem ik zeker in overweging.

 2. Mijn kritische kijk naar autokosten betekent dat ik me op dit moment serieus afvraag of ik mijn eigen auto nog wel wil houden. Ik gebruik hem zo weinig (woon aan het randje van de hoofdstad, metro is 5 minuten snelwandelen) en veel en vaak stilstaan is erg slecht voor een auto. Autoverhuurbedrijf zit hier 3 metrohaltes verderop, en er ontstaan steeds meer autodelen-mogelijkheden hier in de buurt. En verder doe ik natuurlijk, zoals het een bewoner van de hoofdstad betaamt, heel veel op de fiets.
  Ik ben er nog niet uit. Een eigen auto is kennelijk toch niet iets dat je zomaar opgeeft.

 3. Ik heb een hoop geld bespaard door brommobiel te gaan rijden! De aanschaf is minder, onderhoud, tanken.. alles! Oke je mag niet over de snelweg en kan niet harder dan 45 maar dat is het helemaal waard

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.