Minder lenen en minder sparen?

Zoals volgens de ‘experts‘ meestal het geval is, doen we het wéér fout. Nederlanders moeten namelijk minder gaan lenen. En tegelijkertijd moeten ze ook minder gaan sparen op een bankrekening. Tenminste, de motivatie om te lenen en om te sparen moet zoveel mogelijk weggenomen worden. Mensen moeten gestimuleerd worden (in financieel opzicht dan) om hun hypotheek af te lossen en de hypotheekrenteaftrek moet beperkt worden. Het bezitten van een woning moet op die manier fiscaal neutraal worden gemaakt. Dat beperkt voor zowel banken als voor consumenten de risico’s. De huurmarkt moet worden aangepakt, zodat die een goed alternatief biedt voor koopwoningen. En, een buffer opbouwen blijft hoe dan ook toch wel een goed idee.

Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek gebeurde volgens mij al, voor het financieel interessant maken van aflossen kan ik alleen maar pleiten en dat sparen: ik durf dat echt niet alleen in mijn huis. Het meeste (schijn?)vermogen dat ik heb zit in mijn huis, maar ik ben toch hard aan het sparen voor een buffer. Op dit moment is dat nog niet wat ik graag wil dat het is (hoewel dat bij elke stap ook weer wat omhoog wordt bijgesteld, maar iets boven de €10.000 vind ik als eerste ‘station’ wel heel prettig). Het maakt me dus eigenlijk niet echt uit wat ze daarvoor bedenken (behalve die negatieve spaarrente dan), maar dat sparen blijf ik voorlopig echt wel doen. Sterker nog; daarvoor heb ik de laatste tijd alleen maar extra motivatie!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Volgens de overheid moeten we meer onze eigen verantwoordelijkheid nemen en wordt onder dat mom de verzorgingsstaat ontmanteld. Als brave burger ga je dan sparen om financiele problemen op te vangen. De overheid beloont dit goede gedrag dan met een vermogensrendementsheffing.
  Kortom, je doet het nooit goed volgens anderen.
  Wij zijn ook hard aan het aflossen, de buffer is gelukkig al hoog genoeg.

 2. hmm niet lenen en niet sparen… hoe moeten bijv. studenten dan hun studie betalen? Maar ik las in een artikel dat het vooral over pensioensparen gaat, die potten zijn veel te groot. En omdat mensen dan zo'n groot deel van hun inkomen daarin (moeten) stoppen, kunnen ze weer minder snel hun huis aflossen Julia

  1. Pensionpotten zijn niet te groot, belachelijk hoe de pensioenen te weinig geld kunnen oppotten door de lage rentestand.Pensioenen oo basis van middelloon en nu nog eens minder premie betalen.
   De laatste jaren de uitkeringen gekort en nu nog eens tien jaar geen inflatiecorrectie.

 3. En als je dan je eigen 10-jaren plan maakt en denk het zo goed te doen voor jouw situatie, dan koen er na een paar jaar wel weer veranderingen in belastingen en regeltjes waardoor jouw plan helemaal niet zo goed blijkt te zijn.

 4. Gezond verstand. Dat is wat we nodig hebben. Voor ons betekend dat vooral aflossen en een buffer voor onvoorziene zaken of leuke dingen in het leven. We houden maandelijks steeds meer over, omdat de maandlasten zakken en zo gaan we dus in de toekomst weer meer sparen waarschijnlijk.

 5. De (gemeentelijke) overheid zal altijd wet- en regelgeving blijven aanpassen als ze daar zelf financieel beter van wordt… Hele goede voorbeelden hiervan zijn toch wel de vermogensrendementsheffing gebaseerd op 4% rente, terwijl de rente nog maar zo'n 1,5% is en de OZB die maar blijft stijgen ondanks de steeds verder dalende WOZ-waarde. De WOZ-waarde van mijn woning is vorig jaar weer met 14.000 euro gedaald, terwijl de OZB weer fors gestegen is…
  Eerlijk gezegd denk ik niet dat negatieve rente realiteit wordt. Ik denk echt dat heel veel mensen hun geld dan van de bank halen en dan loopt ook de Belastingdienst heel wat niet meer traceerbare (!) spaarcentjes mis. Daarom zullen we altijd zelf goed moeten blijven nadenken en zelf onafhankelijk van wie of wat dan ook, onze beslissingen moeten nemen.

 6. Sparen op een bankrekening? Ik stop regelmatig geld in een glazen pot in de kruipruimte, in een sok onder mijn matras, in een uitgehold boek, en zo meer. Ik betaal rente over wat ik verdien, ik betaal rente over wat ik koop. Ik betaal geen rent over geld waar ik al belasting van heb afgedragen. Ik hoor het mijn opa nog zeggen. En ik geloof dat hij gelijk had. Ik ga denk ik maar eens op zoek naar een oude pot..

  Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.