Slimme meter: ja of nee?

Slimme meter: de voordelen en nadelen

Hij komt eraan: de slimme meter. Er is al jaren ‘gedoe’ over. In de eerste instantie wilde men de slimme meter verplicht stellen. En wie weigerde, pleegde in feite een ‘economisch delict‘. Dat is inmiddels wat afgezwakt en het is gewoon mogelijk de meter te weigeren, zonder dat je daarvoor tot een half jaar de cel in moet. Wat overigens natuurlijk ook te bizar voor woorden zou zijn. Zelf heb ik nog geen slimme meter, maar tussen 2015 en 2020 zal ik er ongetwijfeld een aanbod voor krijgen. Dan krijgen namelijk alle zogenaamde kleinverbruikers in Nederland er eentje aangeboden.

Betalen voor slimme meter?

Of je er dan ook voor moet betalen is me niet helemaal duidelijk, maar ik vermoed dat – gezien het feit dat er bijna 8,5 miljoen kleinverbruikers in Nederland zijn – de kosten toch waarschijnlijk ergens vandaan zullen komen.

Maar wat zeg je nu als jij het aanbod krijgt om een slimme meter te (laten) plaatsen? Hoewel ik zelf sterk naar ‘nee’ neig, vond ik het toch handig om wat voor- en nadelen op een rijtje te zetten:

Voordelen van een slimme meter:

 • Je hoeft geen meteropnemer meer langs te laten komen
 • Het levert inzicht op, waardoor je makkelijker kunt besparen op energie
 • Zelfs als je niet op de meter kijkt, krijg je elke twee maanden een overzicht van de kosten en het verbruik. Dat inzicht komt hoe dan ook vaker dan één keer per jaar binnen

Nadelen van een slimme meter:

 • Zo’n meter verbruikt stroom
 • Je hebt wat minder grip op wat een netbeheerder van je kan zien, hoewel het inmiddels al niet meer mogelijk moet zijn om per kwartier te kijken wat je verbruikt/welke apparaten je aan hebt
 • Als je zonnepanelen hebt, kun je beter een terugdraaiende schijf hebben dan een slimme meter, omdat de kans groot is dat je meer betaalt voor afgenomen energie, dan dat je krijgt voor terug geleverde energie

Algemene informatie:

 • Je kunt de slimme meter ook laten plaatsen, maar de communicatiefunctie uit laten zetten. Je meterstanden worden dan niet doorgegeven, maar je hebt wel meer inzicht
 • De meeste energieleveranciers bieden ook online inzicht in je verbruik
 • In Spanje hadden hackers gerommeld met meterstanden en rekeningen naar verkeerde adressen sturen. Dit zou in Nederland niet moeten kunnen, omdat elk adres een unieke ‘sleutel’ heeft. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets anders mee kan gebeuren dat op dit moment niet te overzien is.
 • De slimme meter is niet meer verplicht
 • Er is een strenge gedragscode opgesteld, waardoor huishoudens voor veel dingen (vwb informatieverwerking) expliciet toestemming moeten geven

Ik neig vooral naar ‘nee’ omdat ik de toegevoegde waarde er niet zo van zie. Zo’n meteropnemer komt hooguit één keer per jaar langs, het inzicht heb ik ook via internet en op die manier houd ik ook bij of mijn voorschot nog een beetje klopt. Waarom zou ik dan iets plaatsen dat zelf ook nog energie verbruikt én dat me tegenwerkt als ik nog wel besluit zonnepanelen te plaatsen? Daarnaast heb ik ook een beetje het idee dat je een deurtje open zet. Nu zijn er nog gedragscodes en wordt de boel alleen elke twee maanden uitgelezen, maar hoe is dat straks?

Heb of wil jij een slimme meter? En waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik wil hem wel ja. De slimme meter zal een eind maken aan een hoop conflicten die mensen met zonnepanelen nu hebben met hun leveranciers en levert ook meer inzicht op in geval van hoog verbruik. En geen gezeur meer met niet werkend dag nacht tarief 🙂

 2. Ik wil hem wel ja. De slimme meter zal een eind maken aan een hoop conflicten die mensen met zonnepanelen nu hebben met hun leveranciers en levert ook meer inzicht op in geval van hoog verbruik. En geen gezeur meer met niet werkend dag nacht tarief 🙂

 3. Nee, ik zou weigeren. Het kost geld (stroom). Inzicht kan ook handmatig en op de site van je energieleveraar. Een keer per jaar geef ik de meterstand door en een keer per twee jaar komen ze zelf langs, dus dat is absoluut geen reden om zo ding te nemen. O ja, hackers kunnen altijd inbreken. Als ze beweren dat dat hier niet gaat gebeuren, dan liegen ze. Het kan altijd. Om problemen te voorkomen zeg ik nee.

 4. Ik ga hem denk ik ook weigeren. Grootste reden voor mij is echter dat ik niet nog meer straling in huis wil. (Op mijn mobiel en laptop/iPad schakel ik de wifi uit als ik ze niet gebruik). Ik schijn er nogal gevoelig voor te zijn. Het wordt trouwens tijd dat er eens een gedegen onderzoek naar het effect van straling komt. O wacht…die onderzoeken zijn er al maar de resultaten daarvan worden in de kiem gesmoord omdat er veel te veel geld mee gemoeid is. Lekker dan….
  Ik zou toch iedereen aan willen raden om dit mee te nemen in het nemen van een besluit over het accepteren van zo'n slimme meter. Zoek maar eens ervaringsverhalen op op internet. Daar word je niet vrolijk van.
  Bovendien vertrouw ik het niet dat ze je zoiets zo 'dringend' aan willen smeren. Het zou allemaal in het voordeel van de gebruiker zijn. Jaja. Ze geven niets voor niets weg hoor! Dat houd ik altijd maar in mijn achterhoofd.
  Lilian

 5. ik ben al jaren mijn eigen slimme meter, ik houd wekelijks mijn energieverbruik bij en dat kost mij nog geen 5 minuten per week, dat kost mij verder helemaal niets en ik bespaar nog steeds op mijn energie verbruik, dat is een kwestie van de verwarming wat lager zetten en op tijd uit zetten, apparaten en licht uitzetten wat je niet gebruikt en geen apparaten op stand by laten staan. ik zal daarom de slimme meter ook weigeren, want ik heb hem absoluut niet nodig. er worden ons onder het mom van gemak en besparingen naar mijn mening iets te veel dingen op gedrongen , waar blijft de vrije keuze die wij in het verleden hadden. en het woord gratis heeft wat mij betreft ook totaal geen waarde , want die slimme meters kosten geld en daar gaan wij als consument hoe dan ook voor betalen is het niet linksom dan wel rechtsom. Ans

  1. je kan de dubbeltarief heel makkelijk laten omzetten naar enkeltarief. Even bellen naar je energieleverancier (actuele meterstanden doorgeven) en het is zo gepiept

 6. Gisteren was er in Kassa een item over de slimme meter. Ik wilde hem al niet en nu al helemaal niet meer. Buiten de bovengenoemde punten heb je echt geen privacy meer met zo'n meter. Iedereen kan jouw verbruik inzien. Daar wordt nog aan gewerkt volgens deskundigen maar ik heb er mijn vraagtekens bij.

  Niet alleen wil ik geen slimme meter, manlief en ik beginnen ook ernstig te twijfelen aan de aanschaf van zonnepanelen. Tot 2020 is het teruglevertarief zoals het nu is. Dus 1 op 1. Straks gaat dat veranderen. Hoe is nog niet bekend, maar de overheid vindt dat ze teveel belasting misloopt op deze manier.
  Ik denk dat het makkelijker is om met een slimme meter te gaan salderen, maar wellicht gaan ze met een ouderwetse meter wel een schatting doen ofzo. Beter wordt het er iig niet op.
  Wij willen de komende twee jaar veel geld steken in extra aflossingen, het jaar erna aan verbeteringen aan het huis en voor daarna stonden zonnepanelen in de planning.
  Daar slapen we nog maar wat nachtjes over en eerst maar eens zien hoe dit verder gaat. Binnenkort willen we ledverlichting kopen. Is vast een beter idee.

 7. Inderdaad in Kassa: o.a. over het risico dat je gegevens op straat komen te liggen. Op welke momenten verbruik je zo weinig dat duidelijk is dat je op die tijden niet thuis bent, en niemand niet. Dus ideaal voor inbrekers. Niemand kan 100% privacy en veiligheid van de data garanderen. Ik wilde 'em al niet (ik heb zonnepanelen en de verrekening gaat prima, daar is geen slimme meter voor nodig, die ben ik inderdaad zelf!). En nu wil ik hem al helemaal niet meer.

 8. Nee ik wil hem ook niet. We zijn zuinig, letten op lampen verwarming etc. en als ik iets wil veranderen kan en doe ik dat zelf wel.
  Ik zou ook niet van plan zijn om apparaten niet meer te gebruiken als ze wat meer stroom gebruiken dan ik dacht als het geen apparatuur is die dag en nacht aanstaat. Of andersom sommige dingen vaker re gebruiken als het meevalt..

 9. Zoals al eerder beschreven, ben ik ook mijn eigen meter. We nemen wekelijks onze standen op, voor eigen inzicht en dat helpt prima! Ik zal niet zuiniger leven door zo'n slimme meter. Ben van mezelf al slim genoeg.

 10. Ik ben erg gesteld op m'n privacy en ga hoogstwaarschijnlijk nee zeggen.
  Twijfelpuntje: slimme meter is gratis en zal het waarschijnlijk heel wat jaren goed doen. Als ik de slimme meter weiger en m'n huidige gaat kapot, moet ik dan betalen voor een nieuwe (slimme) meter? Hier kan ik nog geen info over vinden.

 11. Wij houden zelf onze stand regelmatig bij. En de communicatiefunctie uitzetten werkt niet. Of je moet hem inwikkelen met aluminiumfolie. En dan krijg je een telefoontje dat ze je meter niet uit kunnen lezen.
  Wij kiezen er niet voor. Het zal voor ons geen geld besparen. En ik wil niet een hackersgevoelig apparaat in huis hebben.

 12. Wat heet besparen bij een slimme meter als men er € 42,00 meer voor moet betalen op zijn jaarafrekening aan abonnements geld , om over € 270,00 aanschafkosten nog maar te zwijgen , bij mij wilde stedin ook een slimme meter plaatsen maar dat heb ik geweigerd , stedin kwam na vier weken terug en plaatste op mijn verzoek een digitale domme meter , deze geeft niks door aan wie dan ook daar dit er niet opzit. dus met een slimme meter bespaar je niks maar je moet juist meer betalen dat hebben die slimmerikken goed bedacht, dus wees slim houd wat je heb of laat allen een domme digitale meter monteren deze kost helemaal niets. nog beter ben je af als nou toch digitaal wil gaan met alle voorzieningen die toon ook heeft , koop dan een honnywel termostaat bij de bouwmarkt deze kost
  € 180,00 euro,s heeft geen abonnements kosten is van je zelf en dan kan je ook vanuit spanje de kachel in Nederland aanzetten voor je thuis ben. dat is geld besparen snap je wel.

 13. kreeg ook een brief van Stedin nadat ik de slimme meter geweigerd had; strekking van de brief was: je mag binnen 28 alsnog GRATIS de sl. meter laten plaatsen en, oh ja: het dag- en nachtstroomtarief kan in de toekomst dan niet meer worden afgenomen bij uw stroomleverancier. Ik heb gebeld naar Nuon en ik heb nu het bewijs (per email) dat dit een broodje-aap verhaal is.

  Natuurlijk kan je de slimme meter laten uitschakelen m.b.t. meterstanden doorgeven maar ook dat argument kon mij niet overhalen. Vind 't een grote opgezette actie die mij als consument (zonder zonnepanelen) weinig oplevert….

 14. loop nu iedereen te gissen ??
  heleboel onwaarheden op een rij jammer dat er niemand is die eerlijk en real is
  meters moeten vervangen worden ivm ouderdom dat hebben ze uitgesteld tot de slimme meter kwam kosten stroom verbruik heb je nu ook alleen door het relay dat stroom verbruikt analoge meters bestaan niet meer dus alles is zo wie zo digitaal en als je zonodig niet gehacjt wil worden waar neimand wat aan heeft kan je de meter tijdelijk afschermen met folie daar bij ieder een weet wanneer je met vakantie bent en dan nog loopt verlichting en koelkast in je huis door dus nul verbruik heb je nooit dus alles bij elkaar is er een hoop gezwam ps de meter opnemer blijft komen om de drie jaar slim of niet want controle op de instalatie moet blijven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.