Aanscherping hypotheeknormen per 1 juli 2015

In 2015 zijn er best wat dingen veranderd, waardoor je nog minder kunt lenen voor de aankoop van een huis. Zo is de belastingvrije schenking van maximaal €100.000 voor de aankoop of aflossing van een woning weer komen te vervallen en is de maximale hypotheeksom van 104% naar 103% gegaan, waardoor een nog groter deel van de kosten koper zelf betaald moeten worden. Per 1 juli 2015 worden de regels nog wat verder aangescherpt en wordt bijvoorbeeld de NHG-grens verlaagd naar 245.000 euro. Daarnaast gaat vanaf dat moment het btw-tarief voor verbouwingen en renovaties weer van 6% naar 21%. Nu heeft dat laatste natuurlijk niet zoveel met de hypotheek an sich te maken, maar is het wel van invloed als je een huis hebt en wilt verbouwen, of bij de aankoop van je nieuwe huis rekening moet houden met kosten voor een verbouwing/bouwdepot. Daarnaast gaat ook in 2015 de maximale hypotheekrenteaftrek een half procent omlaag, naar 51% in plaats van 51,5%.

Overigens blijft het wel mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen als je energiebesparende maatregelen mee wilt laten financieren.

Op zich snap ik de verdere aanscherping van de hypotheeknormen wel, maar ben ik er niet echt blij mee. Het is fijner als de woningmarkt gewoon een beetje in beweging blijft, zodat er straks genoeg mensen zijn die – hoezo eigenbelang? – mijn huis kunnen kopen. Bovendien wordt het voor mezelf natuurlijk straks ook weer spannender om een hypotheek af te sluiten, want als ondernemer moet je het vaak niet echt van je aantrekkelijkheidsfactor hebben. Maar goed, daar ga ik me nog geen zorgen om maken, dat zien we dan wel. Wie weet zijn er tegen die tijd wel weer andere maatregelen die de boel weer aantrekkelijker maken.

Wat vind jij van de aanscherping van de hypotheeknormen? En denk je er persoonlijk iets van te merken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Nee, mij maakt het niet zoveel uit. Als alles goed blijft gaan in het leven, lossen wij gestaag af en zijn wij over 15 jaar hypotheekvrij. Wel vind ik, jij houdt er rekening mee, maar hoeveel mensen zijn blind voor dit alles. Denken en staan er helemaal niet bij stil. Dat zien we straks wel. Die mensen hebben echt een probleem. Voor ons, degene die overal van op de hoogte zijn, valt het wel mee.

  2. wij merken er weinig van.. we zijn hard aan t sparen om uberhaupt te kunnen kopen.. we kunnen hooguit 2 ton lenen en dat is helaas niet genoeg voor de huizen die we graag willen hebben dus proberen we zelf veel bij te sparen zodat onze droom toch hopelijk ooit werkelijkheid wordt (alhoewel we nog t hardst blijven hopen dat ons huidige huurhuis te koop komt en we dat kunnen kopen…!! )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.