Spaarders gaan voor alternatief bij negatieve spaarrente

Als er echt een negatieve spaarrente komt, dan gaan veel spaarders voor een alternatief. Snap ik helemaal - ik ook!

Er gaan al enige tijd geruchten dat de spaarrente wel eens negatief zou kunnen uitslaan. Nu is die al een paar jaar niet zo heel royaal meer en moeten spaarders die vermogensrendementsheffing over hun spaargeld moeten betalen vaak al toeleggen op hun spaargeld, maar als die rente negatief zou worden, dan wordt het wel heel grijs. Bovendien krijgt iedereen er dan mee te maken, of je nu alleen of samen aan de grens komt die hiervoor van toepassing is.

Negatieve spaarrente

Negatieve spaarrente is iets waar ik dus écht geen zin in zou hebben. En zoals al eerder bleek: veel van jullie ook niet. En nu is er ook een enquête gedaan waaruit blijkt dat dat voor een groot deel van de Nederlanders geldt. Vooral spaarders met een – naar mijn mening – behoorlijk goed inkomen zouden hun heil ergens anders gaan zoeken bij een negatieve spaarrente. Ruim de helft van de ondervraagden stapt over naar een bank die nog wel rente geeft, in plaats van neemt. Een vijfde gaat voor de ouwe sok of een variant daarop.

Wat ik me dan wel afvraag: wanneer gaat die rente voor de hypotheek eens de negatieve kant op? Dat zou best lekker zijn, elke maand geld krijgen omdat ik een hypotheek heb. En dan ben ik ook écht wel weer zo geschikt dat ik het af zou lossen, dus dat banken ook weer sneller beschikking hebben over het geld dat ze aan mij uitgeleend hebben. Maar goed, de kans dat ik ooit de 30 miljoen win is waarschijnlijk groter dan de kans dat dat ooit zal gebeuren. Zelfs rekeninghoudend met het feit dat ik niet meedoe aan de loterij…

Ik kijk het in ieder geval nog even aan. Voorlopig krijg ik nog een – weliswaar magere – rente en dat is beter dan niets. Of moeten betalen. Gelukkig lijkt vooral de Rabobank erg happig te zijn op betalen voor spaargeld en daar heb ik vanwege de achterlijk lage rente toch al niets meer staan. Een hypotheek en betaalrekeningen vind ik daar écht genoeg.

Maak jij je zorgen over een negatieve spaarrente, of kijk je het net zoals ik een beetje aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Negatieve rente -> bankrun. Dus ik verwacht het niet.
    Alles boven de buffers gaat naar beleggen en aflossen. Als de rente negatief zou worden gaat een groot deel van de buffers in een kluis den ik.

  2. Ook ik verwacht geen negatieve rente. Als grote aantallen mensen hun geld van de bank halen (en dat gebeurt zeker met een negatieve rente), dan zijn die gelden ook niet meer te traceren door bijvoorbeeld… de Belastingdienst… Ik denk niet dat er veel mensen zijn die opgeven wat ze onder hun matras hebben liggen.
    Ook verwacht ik geen negatieve hypotheekrente, gezien het simpele feit dat die rente toch nog behoorlijk hoog is (bij bestaande hypotheken). Ik heb mijn hypotheekrente afgelopen maart/april voor 1 jaar vastgezet bij ABN AMRO voor maar liefst 3,15%. Dat is nog lang niet negatief… Waarom deze zo rente zo hoog is en de spaarrente zo laag, is mij ook een raadsel. Heeft vast iets te maken met banken en zo… Net als jij hou ik in de gaten wat er nu verder gebeurt.

  3. Wij lossen af en zetten minder op de spaarrekening. Hetgeen we overhouden door aflossen, is een stuk meer dan op een spaarrekening. Verder wat in crowdfunding, maar alleen dat gedeelte, wat we ook echt kunnen missen. Ik laat het verder maar wat op me afkomen. Tegen de tijd dat we klaar zijn met aflossen, ziet het er allemaal vast weer heel anders uit.

  4. Maak je gezellig een vakantie naar Scandinavië. Ga je naar een aantal banken, zoek er een die een d-nummer voor je wil aanvragen. Met dit d-nummer kan je een bankrekening openen. Hier krijg je nog met niet al te veel gedoe 2% rente (en dat is veel minder dan een tijdje terug). 't Is al met al niet veel beter geworden met die banken sinds 2008. Goh.

  5. heb helaas nog geen hypotheek, we willen wel graag kopen maar kunnen niet bijzonder veel hypotheek krijgen terwijl de huizen hier best prijzig zijn. maar we sparen dus nog vrolijk even door zodat een koophuis te realiseren is.. hopelijk.. en dan idd niet te veel spaargeld/buffer meer maar lekker aflossen.. ooit.. toekomstdroom..

  6. Ik verwacht ook geen negatieve spaarrente. Maar voor veel mensen is die eigenlijk al negatief. Negatief omdat de rente die ze ontvangen lager is dan de inflatie. Ik heb het dus niet over vermogensrendementsheffing als je erg veel spaargeld hebt.Maar gewoon de superkleine spaarder die € 1000,- apart heeft voor als zijn wasmachine het begeeft. Dis zijn vaak ook de spaarders die bij de grote banken blijven omdat ze niet over durven te stappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.