Rente bijna gelijk aan aflossing

Nadat gisteren weer van alles afgeschreven was, heb ik mijn Hypotheek-staatje weer bijgewerkt en ineens viel me op dat ik met het annuïteitendeel bij de Rabo bijna gelijk zit voor wat betreft rente en aflossing! Ik betaal nu nog €69,93 aan rente en €69,20 aan aflossing. De rente daalt/aflossing stijgt wel steeds maar met iets van 13 cent per maand, dus het duurt nog wel een maand of 4/5 voor het écht gelijk is of de aflossing zelfs hoger wordt dan de rente, maar toch! Ik vond het wel heel leuk om dit even te zien.

Overigens is dit natuurlijk nog helemaal niet representatief voor de hele hypotheek: dit gaat slechts om ongeveer 10% van het totale hypotheekbedrag. Als ik er zo mee bezig ben, dan kan ik eigenlijk niet wachten tot het 2017 of 2019 is, bij voorkeur met de actuele rentestanden. Dan zou ik voor een dikke ton ineens geen 5,8% en 5,3% rente meer betalen, maar bijvoorbeeld 2,3% of 2,5%! En aangezien dat aflossingsvrije delen zijn, betekent dat dat het maandbedrag ook echt meer dan gehalveerd wordt!

Maar goed, dat zal nog wel even bij dromen blijven, want twee jaar terug was de rente niet zo laag als nu, dus de kans dat dat over twee of zelfs vier jaar wel zo is, is misschien wel net zo magertjes. Aan de andere kant: wie weet heb ik dan allang een compact huisje met bijbehorende compacte maandlasten 🙂 Neemt niet weg dat ook met een lagere hypotheek een zeer lage hypotheekrente heel aantrekkelijk is. Dan heb je immers volop de kans om een flink gat in die hypotheek te slaan, daar heb je alleen maar weer profijt van op het moment dat de rente weer gaat stijgen!

Welk jaar zou het voor jou wel mogen zijn, voor wat betreft je hypotheekrente? Of heb je alles gewoon vast staan voor 20 of 30 jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. helaas geen hypotheek. wel nog een studieschuld. nu 0,12 % rente.. ja je leest t goed.. 0,12%… het standaard maandbedrag is iets in de 60 euro dat vul ik zelf aan tot 100 euro (hou van ronde bedragen) we lossen dus ietsje extra af, ondanks dat het eigenlijk geld kost omdat t op de spaarrekening meer opbrengt met 1,4% rente :p maar wil er gewoon vanaf. in 2020/2021 zijn we er als t goed is vanaf, hopelijk eerder :p (maar we willen niet nog meer versneld aflossen omdat we ook graag een huis willen kopen en dat kost spaargeld..)

 2. Momenteel zijn wij er ook meer mee bezig, de 1e rentevastperiode van 10 jaar loopt binnenkort af, na 10 jaar 3,8% (spaar) en 3,9% (aflossingsvrij), We hebben een hypotheek met groter deel spaar en de rest aflossingsvrij. Van die laatste is al 10% afgelost. We twijfelen nu tussen 5 jaar vast tegen 2,45% of 10 jaar tegen 2,9%. Best fijn die lage rente, al zet het niet veel zoden aan de dijk bij een spaarhypotheek. Wel bij aflossingsvrij inderdaad, erg leuk om dat verschil in rente te zien 🙂
  Ook wij kijken naar opties om te verhuizen en ' compacter' te wonen. Kan makkelijk, en zo verlagen we zelf ook de hypotheek. Helemaal met je eens LLMM!

  Groetjes, Tineke

 3. Bij ons staat alles voor 10 jaar vast (nog 8 jaar!) Ik kijk er nog niet naar uit dat het zo ver is, want we hebben nu een mooie rente vind ik zelf 🙂

 4. De rentevasteperiodes van onze hypotheek lopen eind 2019 af. Onze aflossingsvrije hypotheek van ruim een ton is dan op een haar na afgelost. Een variabele rente lijkt dan het meest logisch, omdat we dan het resterende deel onbeperkt kunnen aflossen. Het andere deel van bijna anderhalve ton is een bankspaarproduct. Het is dan lood om oud ijzer: als de rente nog steeds laag is, betaal je fors meer inleg. Tegen die tijd maar eens kijken of we dit deel kunnen omzetten, met aflossing van de opgebouwde spaarwaarde, naar een product waarbij we makkelijker kunnen aflossen, zonder vast te zitten aan de fiscale regels. In de afgelopen wekek nog gevraagd of ze aan rentemiddeling doen, helaas niet….
  Barry

 5. Onze rentevaste periode loopt in juli 2016 af. We moeten dan nog een keus maken voor 3 jaar omdat juli 2019 de spaarhypotheek afloopt. Onze bedoeling is dat we volgend jaar juli de hypotheek gaan aflossen, er staat dan nog een bedrag van 15.000 euro open. Daarvoor willen we niet een nieuwe periode ingaan, we sparen nu zoveel mogelijk dat we na de aflossing volgend jaar ook onze buffer op peil kunnen houden. Rianne

 6. Wij hebben nog een jaar of 7 alles vast staan. Een deel aflosvrij en een deel banksparen. Het is wel leuk om te zien dat onze rente van het banksparen bijna net zo hoog is als de maandelijkse inleg! Aflossen zit er nu nog niet echt in. Eerst meer buffer sparen als basisbuffer.

 7. Bij ons staat het nog ruim 8 jaar vast. We hopen in die 8 jaar het aflossingsvrije deel een stukje afgelost te hebben en daarna hopelijk vastzetten voor een lagere rente. Maar dat is koffiedik kijken. Het spaardeel moet nog een tijd lopen en daar is niet veel aan te doen. Annuïtair deel loopt ook nog 8 jaar. We zullen het zien tzt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.