Weer een nieuwe rentevastperiode

Weer een nieuwe rentevaste periode

Vorig jaar moest ik rond deze tijd kiezen wat ik wilde doen met de rente van drie leningdelen. Voor één van die leningdelen zette ik de rente een jaar vast op 2,5%. Dat jaar is nu (alweer!) bijna om en ik kreeg van de week dan ook een brief van de bank, met het verzoek aan te geven wat ik er nu mee wilde doen. Wat zal ik gaan doen met mijn nieuwe rentevaste periode?

Opties voor de nieuwe rentevaste periode

Ik kreeg in een brief de volgende opties voor een nieuwe rentevaste periode aangeboden:

1 jaar vast voor 1,9%
3 jaar vast voor 2,0%
5 jaar vast voor 2,2%
10 jaar vast voor 2,5%
15 jaar vast voor 2,9%
20 jaar vast voor 3,1%

Blijkbaar zijn al die tarieven inclusief een betaalpakketkorting van 0,2%, die ik krijg omdat ze het geld van mijn Rabo-rekening afschrijven. Is me nooit eerder opgevallen (dat afschrijven wel, dat daar korting voor staat niet, en ik vind het ook wat dubieus dat die toevallig even hoog is als de korting die ik krijg vanwege de gunstige verhouding tussen woningwaarde / hypotheek, maar goed. Overigens kreeg ik die korting misschien wel al, want als ik naar mijn andere blogje keek, dan staat daar dat ik 2,5% zou betalen voor het deel dat nu aangepast moet worden, maar dat is volgens mij 2,3%.)

Rentevaste periode kiezen: lang of kort?

Nu zit ik weer een beetje in dubio. Ik houd in mijn hoofd rekening met een aantal dingen, maar weet nog niet helemaal goed welke dingen daarin het belangrijkst zijn en welke niet. Wat meespeelt:

 • Ik weet niet wat de rente gaat doen, nu is hij bijna een halve procent gedaald, maar ik heb even niet gevolgd in wat voor curve hij nu zit
 • Al het vastzetten tot en met 5 jaar levert lagere lasten op. Pas daarna wordt het percentage hoger dan het nu is
 • Het leningdeel waar deze rente betrekking op heeft is ‘maar’ €15.000, dus wat ik ook doe: de impact is relatief beperkt
 • Als je een huis verkoopt en wat nieuws terugkoopt, mag je dan een hypotheek plus rente meenemen naar een nieuw (goedkoper) huis? Dan zou langer vastzetten ook interessant kunnen zijn, hoewel ik ‘ze’ er ook voor aan zie dat ze me dan mijn deel van 5,8% aan willen laten houden. Ik maak me namelijk wel een beetje zorgen over mijn kansen om een nieuwe hypotheek af te sluiten, dus alleen het bedrag verlagen en het onderpand wijzigen zou niet gek zijn.
 • Dan kan ik ook nog gaan voor variabele rente. Ik heb al een leningdeel van dik €60.000 met variabele rente. Daar zou dit dan bij kunnen. Of ik zet beide delen nu juist vast voor een laag tarief en iets langere tijd. Als ik de website van de Rabobank bekijk, val ik op dit moment in de variabele rentecategorie van 2,5%. Totaal €75.000 voor bijvoorbeeld 5 jaar vastzetten op 2,2% zou dan bijna 20 euro in de maand schelen. Maar: ik hoor net van de bank dat het vastzetten van variabele rente €250 kost! Stelletje afzetters, dat zeiden ze er niet bij toen ik over ging op een variabele rente!
 • Ergens kan ik me bijna niet voorstellen dat de rentes lang zo laag blijven.

Wie kan hier iets zinnigs over zeggen, bovenstaande overwegingen in ogenschouw nemend?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
  1. Informeer je dan ook hoe het zit als je niet direct een nieuwe lening neemt na verkoop. Dat je bijvoorbeeld eerst huurt voordat je weer iets koopt en de lening dus niet meeneemt. Is er dan een boete voor je rentevaste periode die over is?

 1. tsja, de rente kan niet veel lager meer, wel veel hoger. Maar lang er aan vast zitten lijkt me ook niet handig als je wilt gaan verkopen. Dat laatste zou ik eerst informeren bij je bank. Zorg dat je weet waar je aan toe bent. Als je mag meenemen zou ik idd voor vijf of tien jaar vast kiezen.

  1. Bij verkoop mag je, zoals Anne inderdaad aangeeft, altijd aflossen. Dus je zit er nooit aan vast. Hooguit op de positieve manier, dat je de lage rente mee kunt nemen naar een volgende woning. Bij eerdere verhuizingen werd het huis steeds duurder en kwam er een leningdeel bij, waardoor het oude leningdeel (met de dan steeds nog aantrekkelijke rente) kon blijven bestaan.

 2. ik wil voor 10 jaar vast gaan. het verschil gaan we aflossen, als we dan na 10 jaar hogere rente hebben is dat niet meer zo erg. Dan is er weinig schuld over.

  Nomoskar

 3. Als je je huis verkoopt mag je altijd vervroegd aflossen zonder boete, dus je kan zo lang vastzetten als wil. Ik zou 10 jaar vast doen, lager kan de rente bijna niet.

 4. Deze rente is echt bizar laag, snap niet hoe je eraan komt.. wij zitten bij de Rabo en vandaag begon onze nieuwe renteperiode we hebben hierover in januari een brief gehad en hebben gekozen voor 3,2 voor 5 jaar vast, was heel benieuwd naar vandaag omdat de rente mee zou zakken, zag nu in het online dossier dat het 3,1 is geworden dus nog wel iets gezakt maar bij lange na nog geen 2,2 wat jou aangeboden is… voel me wel een beetje belazerd door de bank dus.. heb je enig idee hoe dit kan? onze hypotheek is ten opzichte van de woz waarde 91 % we zijn hard aan het aflossen om onder de 90 te krijgen maar volgens de bank krijgen we dan 0,1 korting per leningdeel.. Gr. Anne

  1. Ik krijg in ieder geval 0,2% korting omdat ik ook een betaalpakket heb bij de Rabo en ik heb de renteopslag er vanaf. Die was vorig jaar nog 0,2%, maar als ik er nu op internet naar zoek, dan kom ik uit op 0,4%. Dat zou betekenen dat ik al een voordeel heb van 0,6%. Dat komt dan met 2,8% voor 5 jaar wel iets dichter bij jouw 3,2%. De rente zal in de afgelopen maanden mogelijk ook weer gedaald zijn. Vorig jaar was het aanbod nog een stuk minder, toen viel het me ook wat tegen. Nu lijkt het inderdaad wel netjes, want nu is zelfs 5 of 10 jaar op zich wel aantrekkelijk.

 5. zit net te kijken op de site staat idd bij 90procent van de marktwaarde (onze rabo zegt de wozwaarde, maar die ligt nu echt lager dan de marktwaarde) 3,1 procent dus dat klopt wel, hoop dit jaar onder die 90 te komen door aflossingen volgens onze bank scheelt dit 0,1 per leningdeel, maar zie net op de site dat tussen 67,5 en 90 procent 2,6 voor 5 jaar is, dat scheelt 0,5 ipv 0,1 ga daar dus echt over mailen als we zover zijn (na de belastingteruggave) jij hebt in verhouding een erg lage hypotheek onder de 67,5 procent van de marktwaarde dan is de rente 2,2 staat op de site. wij zitten voor de overige leningdelen op 5,5 en 5 procent daar zou 0,5 echt een hoop schelen.
  Gr. Anne

  1. Ik heb dus ook nog een deel van 5,8 en 5,3. Als dat door de helft ging, dan ging de vlag uit! Maar die lopen nog tot 2019 (5,8) en 2017 (5,3), dus daar kan ik nu nog niet zo heel veel mee, helaas. En voor marktwaarde koop je natuurlijk niets hè, maar een lagere hypotheek is altijd meegenomen. En voor zover ik weet gaan ze ook niet elk jaar aan je vragen hoe het nu weer met de marktwaarde zit, dus als je eenmaal de opslag er vanaf hebt, dan gaat hij er volgens mij ook niet zo snel weer op.

 6. Nee daar vragen ze daarna niet meer naar denk ik. maar bij ons is het niet de marktwaarde maar de woz waarde die ze hanteren en die wordt door de gemeente ieder jaar omlaag gedaan, was 340 en nu 310 dus dan is het weer een hoop aflossen voor je aan de 90 procent zit. hoop dat ze de opslag er dan af willen halen. 2017 komt voor jou al aardig in de buurt, hopen dat de rente nog laag is dan, bij ons lopen ze in 2019 af en in 2027 en 2030(dit zijn de spaarhypotheken) Gr. Anne

 7. Zou de rente 1 jaar vast zetten om daarna hem voor een langere periode vast te zetten. Denk dat de rente licht gaat stijgen en zelfs over 2-3 jaar harder omhoog.
  Oké altijd lager dan 5.3 of 5.8 of voor 10 jaar zodat je weet dat dat stuk vast staat.
  Mocht het laag blijven zou ik over een jaar kijken wat voor de rest zou gaan kosten om te middelen.
  Daarna lang vast zetten. Boete voor lief nemen want dat is nog aftrekbaar( nog wel)
  Beste haal je er toch niet uit. Maar wat is goed voor de portemonnee en je gemoed.
  Ik heb 3 maanden geleden boete betaald en vast gezet voor 12jaar À 2.15% dit word nog 12 jaar laag zitten en geld over om te sparen.
  Later was de rente zelfs 1.95 voor 12 jaar en nu 2.09 % dus het schommelt zeker.
  Betaal nu 118 neto per maand en het bedrag wat open staat los ik over 12 jaar af.
  Weet niet wat jullie vooruit zicht is maar zou kort gaan en daarna vast voor lang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.