Zolder opruimen: 5 praktische tips

Zolder opruimen: 5 praktische tips

Ik heb het opruimen weer redelijk te pakken en besloot onlangs om ook maar weer wat stappen op de zolder te zetten. Nu is dat al minder erg dan het was – zowel vorig jaar als het jaar daarvoor heb ik aardige stappen kunnen zetten. Maar: er staat naar m’n zin nog te veel. Op zolder zet ik namelijk allerlei dingen neer die ik nog niet direct weg wil doen, maar die ik ook zelden tot nooit meer gebruik. Sommige dingen HOEF ik ook nooit meer te gebruiken, maar wil ik wel bewaren. Denk bijvoorbeeld aan fotoboeken of bepaalde dingen van vroeger. Andere dingen kunnen gewoon weg.

Wat mij helpt bij het opruimen van de zolder zijn de volgende tips, misschien hebben jullie er ook wat aan!

Houd een doel voor ogen

Ik bedenk me gewoon bij alles: wil ik dit serieus mee slepen naar een ander huis?  Gewoon ‘ja’ of ‘nee’. Geen ‘Nee, maar weggooien is zonde’ of ‘Nee, maar ik wil het nu ook niet naar beneden slepen om af te voeren’, gewoon één antwoord en daarnaar handelen. Als ik gewoon kijk naar of ik iets wel of niet wil bewaren, ben ik daar niet altijd even helder in, maar als ik concreet iets bedenk dat het gevolg is van het houden, bijvoorbeeld meeverhuizen, dan maakt dat het aanzienlijk eenvoudiger om een keuze te maken die zorgt voor extra ruimte in huis.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Werk spullen direct weg

Hoe verleidelijk is het om alles netjes weg te zetten in een doosje, dat volgende week wel naar de kringloop/kliko/familieleden gaat? Niet doen! Werk dingen direct weg, anders hebben ze er gewoon een handje van weer terug in je huis te komen. Ruim liever wat minder op, maar zorg wel dat het helemaal afgehandeld is, als je bijvoorbeeld weinig tijd of zin hebt.

Doe het stapje voor stapje

De hele zolder hoeft niet in één keer leeg, als je elke keer bijvoorbeeld één vuilniszak of tas vult met spul dat weg kan, schiet je ook op. Dat geldt overigens niet alleen voor de zolder; ik ga zelf met enige regelmaat (oké, die regelmaat is wishful thinking, maar toch) door huis met een vuilniszak. Het lukt vrijwel altijd wel om die te vullen met troep voor de kliko. Van echt afval dat ik nog op had moeten ruimen tot dingen waar ik ook geen andere bestemming meer voor heb, maar wel gewoon vanaf wil.

Zet een muziekje op

Alles werkt beter met een muziekje, tenminste, dat vind ik zelf. Dat geldt overigens bij mij niet voor denkwerk, maar wel voor schoonmaken, opruimen, klussen, enzovoorts. Als ik op zolder aan de slag ga, neem ik meestal de bouwradio mee. Die kan lekker hard en mag toch vies worden. Niet dat mijn zolder speciaal smerig is, maar het is ook de enige radio die ik gemakkelijk kan verplaatsen.

Doe.dingen.weg

Het lijkt nogal voor de hand liggend, maar om één of andere reden kan het voor zolderspullen nog wel een uitdaging zijn: doe dingen weg. Het maakt niet uit of je ze al heel lang bewaard hebt, of dat je dénkt het nog een keer nodig te hebben, of dat het je niet in de weg staat (nu misschien niet): doe gewoon weg wat niet praktisch onmisbaar is of waar je helemaal blij van wordt als je ernaar kijkt. En als dat laatste het geval is, is het misschien de vraag waarom je het op zolder hebt gestald….

Laat je afschrikken

Helpt niets van het bovenstaande? Dan is het misschien tijd voor het grovere werk: laat je gewoon eens flink afschrikken. En denk vooral niet dat het bij jou nooit zo ver komt, dat dachten (en soms: denken!) deze mensen ook 😉

https://www.youtube.com/watch?v=ZTOP0RBxIx8

Doorlopend ontrommelen

Heb je je zolder eenmaal netjes en wil je hem graag zo houden? Dan heb je misschien ook nog wel wat aan deze 5 tips om je huis te ontrommelen. Ik wil niet beweren dat ik ‘er’ al helemaal ben, maar ik merk wel dat het ontzettend scheelt om bijvoorbeeld gewoon ‘nee’ te zeggen en er mee bezig te zijn, waardoor ik bijvoorbeeld ook weer minder koop. Dat scheelt geld, ruimte én energie. Beetje win-win-win dus, daar houd ik wel van!

Hoe ziet jouw zolder eruit? En heb je moeite met het opruimen ervan, of maakt dat je helemaal niet uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Wij hebben een zolder, een schuur en overal grote inbouwkasten.
  Afgelopen week ben ik flink bezig geweest met ontrommelen, met de gedachte alles in een keer naar de stort te brengen. Er staan nu vuilniszakken in de schuur, in de woonkamer én in de slaapkamer. En dan kom ik er achter dat het pasje voor de milieustraat kwijt is…..

 2. Vooral tip 2 is herkenbaar. Werk spullen direct weg. Hier blijft het nog even staan. Moet op mp of wegbrengen naar kringloop. Alleen gebeurt het niet. (kan nog wel even wachten en andere smoezen)

  Ik ben nu begonnen met de keukenkastje. Ik hoop die in 1 of 2 weken opgeruimd te hebben. Elke dag een kastje, dan is het te doen naast mijn andere bezigheden.
  De laatste tijd focus is me wel op opruimen. Ruimte in mijn huis is ruimte in mijn hoofd. En dat heb ik nodig.

 3. Hele goeie tips. Allemaal. Stuk voor stuk.
  Ja, als iets weg moet, doe het dan direct, want even tot later in de week spullen wegzetten in een doos… dan heb je voor je het weet een paar dingen weer er uit gevist… en staan ze weer terug op zolder of in de kast.. rigoureus, dat is de beste manier, als het om wegdoen gaat…
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 4. Onze zolder bestaat uit een grote slaapkamer en een voorzolder. HIerop staat een kast en een commode. Echt rommel staat er niet. Wat ik in tegenstelling tot jou doe is de kringloop spullen verzamelen in de garage. Eens in de zoveel tijd breng ik dat weg.

 5. Voor ons helpt het om echt alles er eerst uit te halen en dan alleen terugzetten wat bewaard moet worden of wat we nog gebruiken. Zo hebben wij een paar jaar geleden de zolder zeer goed opgeruimd. zo goed dat er een slaapkamer voor mijn dochter gemaakt kon worden. Afgelopen weekend hebben we de schuur met zolder opgeruimd. vrijdag met het hele gezin in een uur leeg gehaald. zaterdag is er een nieuwe werkbank in gekomen. En zaterdag zijn we twee keer naar de stort gereden. En nadat er maandag nieuwe stellingen in gekomen zijn en andere kastjes eruit nog een keer. Ook zijn er een paar dingen via de weggeefhoek bij anderen terecht gekomen. Nu dus in een paar dagen echt alles weg en netjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.