De zolder opruimen

Eén van de opruimprojecten waar ik steeds een klein beetje mee bezig ben, is het opruimen van de zolder. Die stond een half jaar geleden echt nog helemaal stampvol. Het is een vrij grote zolder, zeker zo’n 50 vierkante meter, dus dat opruimen was best wel een beetje een afschrikwekkend vooruitzicht. Nu stond er vooral heel veel van ex, die dat grotendeels meegenomen heeft. Wat er over is, is mijn opruimproject. Het liefst zou ik de zolder helemaal, of op b.v. 3 vierkante meter na, leeg hebben. Wat je op de zolder zet gebruik je in de praktijk vaak toch niet meer, dus waarom zou ik het steeds heen en weer gaan slepen. Met een eventuele verhuizing moet het immers toch weer van zolder af, in een auto/busje en dan elders weer de zolder op. Ook een beetje onnozel.

Op zich zou ik de zolder in een dag makkelijk op kunnen ruimen, maar ik kies bewust voor de langzame route, omdat ik het liefst zoveel mogelijk verkoop, in plaats van weggeef/wegdoe. Ik kan het geld goed gebruiken voor andere projecten, zoals het afbetalen van de hypotheek, het aanvullen van de buffer en het verbouwen van b.v. de keuken. En dat gaat ook best aardig, ik geloof dat ik alle dingen die ik van zolder op MP gezet heb, al verkocht heb en daar een paar tientjes voor opgestreken heb.

Naast troep liggen er ook nog heel veel deksels van bananendozen. De dozen waren ooit compleet, maar nu niet meer. Aan deksels heb ik niet zo bar veel en ze halen hier gratis het oud papier op, dus ik denk dat ik die maar in delen aan de weg zet. Dat scheelt zo ook weer een hoop ruimte, want ik denk dat er wel 30-40 liggen, als het er niet meer zijn. Dat gaat straks mijn eerste puntje zijn, aangezien het 1) te doen is en 2) toch wel iets is waar ik wat tegenaan zit te hikken.

Hoe ziet jouw zolder eruit? En kan het beter, of ben je er zo blij mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Wij hebben helemaal geen zolder, en op de bovenverdieping alleen maar onze slaapkamer en de logeer/computerkamer. Ik mis dus wel een stukje extra opbergruimte. Nu staan er op de logeerkamer extra kasten om zoveel mogelijk op te bergen, wat echt niet weg kan… Die kamer is dus wel heel erg vol…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Wij hebben afgelopen december de zolder verbouwt om er een functionele ruimte van te maken. We hebben knieschotten gemaakt en een inbouwkast waar we alle zooi in kwijt willen kunnen. Voor de verbouwing al een enorme slag gemaakt met opruimen. Manlief is nu nog de laatste dozen aan het uitzoeken en dan kunnen die ook achter het schot. Dan de zolder leuk inrichten als speelzolder/ontspanningsruimte en een plekje voor de was. Het duurt nog wel even voor het af is hoor, alles gaat hier ook in kleine stapjes…..maar ben nu al blij met het resultaat.

  1. Mooi dat het zo door gaat! Het verbouwen van de zolder heb ik volgens mij ook op je blog gevolgd, of niet? Hier is het gewoon een ruimte die er is. En volgens mij kan hij ook bijna leeg, met uitzondering van bijvoorbeeld de kerstspullen. Dat is dus een mooie uitdaging, te beginnen bij het oud papier 😉

 3. De zolder is in 2 delen, een slaapkamer deel en een bewaar/opslag gedeelte. In het opslag gedeelte staan 2 tafels, 3 kasten (1 met boekhouding / 1 met foto boeken en 1 met spelletjes) Achter de knieschotten staat alles wat bewaard moet worden en wat we bewaren willen. oa. gereedschap / potten met schroefdeksels / vazen / (rug)tassen / kerstspullen / paas artikelen / gekke hoedenverzameling / dekbedden / verfspullen / kampeerspullen / 3 dozen vol herinneringen van de kinderen (krijgen ze later mee als ze het huis verlaten)
  Natuurlijk zitten hier spullen tussen die kringloopwaardig / dorcas geschikt zijn. Slik, als ik dat allemaal uit moet zoeken……….

 4. Na 14 jaar krijgen/hebben we eindelijk een zolder. Ongeveer 40 vierkante meter. Al zit daar ook veel schuine ruimte bij. Het voordeel is dat we hem nu we toch aan het verbouwen zijn, we de zolder direct in kunnen richten zoals we willen. Te beginnen met lekker isoleren. Dan alles wit (balken) en we hebben een witte laminaatvloer gekocht. Het wordt eerst mijn hobby zolder. En dochter wil het graag gebruiken voor 'slaapfeestjes'.

  1. Wow, dat wordt vast een prachtige ruimte!! Hier zitten zoveel constructiedelen in de weg dat het in ieder geval voor mij niet rendabel is om de zolder echt te verbouwen. Ik heb immers ruimte genoeg zonder die zolder. Maar het is wel heel fijn om een ruime zolder te hebben, voor zoiets als jij noemt, of om gewoon dingen op te bergen.

 5. Wij hebben geen zolder, en dus kunnen we die ook niet volzetten met rommel ;-). We hebben wel een schuurtje in de tuin en dat heb ik pas helemaal opgeruimd. Wel veel weggegeven of naar het containerpark gebracht. Ik had er misschien ook beter nog wat geld voor proberen te krijgen, alle beetjes helpen hé…

 6. Onze zolder is georganiseerde puinhoop. Kleren in een hoek, huisinrichting in een andere, fietsen-op-de-groei in een derde, tuinspullen in een andere. Speelgoed dat tijdelijk niet beneden staat, staat er ook; cadeautjes uit de uitverkoop, feestartikelen voor het hele jaar. We hadden ook een plek voor spullen voor Afrika, maar aangezien manlief daar nu is, en lang niet alles kon meenemen, hebben we besloten de rest weg te doen. Hoera!

  Straks de tuinspullen weer naar de tuin, de kleren wat netter in dozen, de Afrika-spullen weg. Langzamerhand komt er orde in de chaos.

  Siebrie

 7. Onze zolder staat erg vol. Een 2 persoons logeerbed, kasten, wasmachine en -droger. Dan nog een gedeelte hobbyruimte voor mezelf. Verder is het een opslagplek voor al het babyspul, dat moet tot echt een keer op marktplaats. Misschien een goed idee om binnenkort een keer te doen….

 8. onze zolder.. ene kant muur met 5 mooie ramen, andere kant gelijk schuin dak, erg hoge ruimte omdat boven de mooie ramen nog wel een stuk schuin dak zit.. kant van t schuine dak is opslag voor te kleine kleding, maxi cosi, babyspul, wandelwagenbak(wandelwagenzitje gebruik ik nog nl) wat spullen die ik nog wil bewaren (maar wie weet ook ooit gewoon uitzoeken en weg, net wat je zegt, je sleept t altijd mee en waarom.. maar dat leer ik langzamerhand wel, steeds meer weg doen en minder bewaren), babykleren bewaar ik voor mn zus als zij kids heeft. de ruimte heb ik dus vind het niet erg, juist fijn om wat te kunnen doorgeven, bewaar ook niet alles, rest probeer ik te verkopen ook al gaat het niet snel (dus ook deel opslag te verkopen kleding en spullen), schoenen die ik nu niet aan heb (bijv zomerschoenen, bepaalde nette schoenen oid (maar moet ook die weer eens kritischer gaan uitzoeken..) ) en wat speelgoed van dekids als ze bovenspelen en een boekenkast, met paar boeken die ik wil houden en rest staat op fb tekoop (maar geen vraag naar 🙁 ) een kast met beddengoed, tv erop en nog wat mandjes met spullen. daarachter de wasmachine, droger, droogtoren en plank boven de machines om op te vouwen. en onze kledingkasten en ons bed. we slapen dus ook op zolder. probeer dus regelmatig weer wat op te ruimen, de dozen weer netjes t stapelen zodat het netter is enz lukt niet altijd maar doe mn best.

 9. geen zolder en sowieso erg weinig bergruimte, toch verbaasd het me om te zien hoeveel rommel we toch weer verzameld hebben, maar er gaat binnen kort aardig wat weg aangezien mijn dochter een flatje heeft gekregen en daar na het opruimen en klussen over ongeveer een maandje gaat wonen en de meeste spullen toch van haar zijn , dat betekend dat ik straks een kamertje over heb ,waar ik mijn naaimachine en dergelijke neer ga zetten en waar ik straks ook mijn droogrek kwijt kan joepie, natuurlijk zal ik mijn dochter missen ,maar ze gaat niet zo ver weg wonen,misschien 20 minuten met de fiets.

 10. Ook wij hebben geen zolder. Wel een ruimte waar de cv-ketel hangt van 4m2, waar we ruimte hebben voor de naaimachine, slaapzakken, kerstspullen en schaatsen enz. Verder hebben wij een garage die binnendoor bereikbaar is en daar staan behalve de fietsen, een werkbankje en het gereedschap, een paar kasten met de kampeerspullen, de jassen van-het-andere-seizoen en spullen voor de volgende rommelmarkt. En in het hoekje naast de deur staan altijd wel een paar dingen klaar voor de volgende rit naar de kringloop. Omdat de ruimte beperkt is moeten we heel kritisch zijn op wat we bewaren: in ons geval is dit denk ik een groot voordeel ;-))
  Groet, Greetje54

 11. De mijne is helemaal opgeruimd. Knieschotten met daarachter kampeelspullen, kerstspullen en dan nog ruimte over. In de rest van de ruimte inbouwkasten met kleding, de wasmachine, de strijkplank en een droogrek. Heerlijk. was maanden terug ook anders. Ik heb ook heel veel verkocht. Mascha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.