Verrassing: waterschapsbelastingen

Wij betaalden altijd elk jaar een dikke €400 aan de waterschapsbelastingen. Een behoorlijke smak geld, zeker als je bedenkt dat die aanslag precies in dezelfde periode komt als de aanslag van de gemeente, die ook al snel zo’n €800 is. Toen ik mijn begroting moest maken voor mijn nieuwe situatie, heb ik op basis van de oude bedragen en de tarieven die ik op internet zag staan een nieuwe som gemaakt. Volgens mijn berekening zou ik ongeveer €330 moeten gaan betalen voor alleen de waterschapsbelasting. Dat betaalden we samen altijd in één keer, maar ik had al uitgedacht dat ik dat net zo goed in 10x kon doen, want betalingskorting krijg je toch niet. Zo’n €33 per maand dus.

Kom ik terug van wintersport, ligt de aanslag op de mat. Dat is op zich niet zo’n leuke verrassing, maar de inhoud ervan wel. De volledige aanslag is ‘slechts’ €132,33, oftewel €13,23 gedurende 10 maanden. Dat scheelt zo ongeveer €20 per maand in mijn begroting! Dat komt mooi uit, want zo worden de bedragen die ik kan sparen toch langzaam maar zeker weer hoger. Eerst al die besparing op de energielasten en nu dus dit. Hopelijk valt de aanslag van de gemeentelijke belastingen ook nog mee, maar daar zit volgens mij niet zo heel veel ruimte in, aangezien het aantal bewoners daar geloof ik weer wat minder impact heeft. Die kosten heb ik nu op €66,15 per maand en minder is natuurlijk altijd beter 🙂

In ieder geval is deze brief een mooie aanleiding om mijn budget weer wat aan te passen, zoals de bedoeling voor maart was; dingen beter in beeld krijgen, spaarbedragen gaan ‘vastzetten’ en weer wat meer grip op de financiën krijgen, waardoor hopelijk deze maand nog een project uitgevoerd kan worden!

Wat betalen jullie aan waterschapsbelasting? En heb je dat altijd netjes in je begroting staan, of is het af en toe toch ook weer een verrassing? (Zoals het hier eigenlijk toch wel vaak was…)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
    1. Je krijgt inderdaad altijd 2 delen eigenaren en gebruikersdeel. Wij krijgen altijd die eerste pas ergens in mei omdat de WOZ pas in februari bekend is. Denk dat je nu iets te enthousiast bent geweest 😛

  1. Gemeentelijke is gisteren binnen gekomen. WOZ-waarde 11.000 euro minder. Hypotheek 41.000 euro boven de WOZ-waarde inmiddels. Een bedrag waar echt niet tegenaan te sparen is. De aanslag was op 2 cent na hetzelfde als vorig jaar. Jaja de gemeente vult zijn kassa wel.

    Waterschap krijgen wij altijd pas eind maart. Die wordt in 8 termijnen afgeschreven. Is meestal rond de 45 euro per maand. Wacht wel even af.

  2. hoi, ja ik neem het mee in onze vaste maandlasten, bij ons wordt het verdeeld over 8 maanden. Misschien is de woz bij jou omlaag gegaan omdat er huizen in de omgeving zijn verkocht voor een te lage prijs. Mooie meevaller voor jou!!

  3. Hier worden de waterschapslasten en gemeentebelastingen in 1x gefactureerd. Eerst schrik je, want dat was vorig jaar niet zo. We betalen 30 euro meer dit jaar. Dat valt nog mee.

  4. bij ons gaat het van de spaarrekening omdat we van een vast bedrag per maand (proberen te ) leven, en het gewoon vergeet. maar het er voor volgend jaar wel in gezet, dan komt er dus in totaal 600 extra van de spaarrekening ipv alleen het maandbedrag (geenkoophuis dus geen woz)

  5. Als het klopt is het een mooie meevaller voor jou. Ik huur, dus met woz-waarde heb ik niet veel te maken. Waterschapsbelasting zit op 100 euro (en een paar dubbeltjes) per jaar. Dat is begroot, je weet immers dat die aanslagen er aan gaan komen. Ik hou daar rekening mee en betaal in maandelijkse termijnen. Ook om het overzichtelijk te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.