De makelaar: het vervolg

De makelaar is geweest

Inmiddels heeft de makelaar een bezoekje gebracht aan mijn stulpje en aangegeven wat hij dacht dat er mogelijk was. Om eerlijk te zijn viel dat best een beetje tegen. Hij had wel (in mijn beleving) goede argumenten, maar het was zeker niet waar ik op gehoopt had. Ik moet het allemaal nog even laten bezinken, meestal komt dan de goede oplossing wel bovendrijven, maar het mindere nieuws motiveerde me wel om meteen een paar andere makelaars te contacteren, iets waar ik steeds de puf niet voor had. Eén nieuwe afspraak staat al ingepland, van de andere twee hoop ik ook snel wat te horen.

Prima verkoopbaar

Het goede nieuws dat de makelaar had, was dat het geen huis is dat slecht verkoopbaar is. Overigens betekende dit volgens de makelaar ook dat het geen zin had om te investeren, dan kreeg je echt niet meer. Het zou hooguit de
verkoopbaarheid verbeteren, maar dat kon ook door bijvoorbeeld goed op
te ruimen enzo. Maar het lastige is het segment waar het in valt. Als je écht veel geld hebt, dan koop je geen huis van vier of vijf ton; dan ga je beginnen bij 7 of 8 ton. Als je niet veel geld hebt, dan krijg je de financiering voor zo’n huis weer niet rond. Ik meende dat de makelaar zei dat je voor het financieren van een huis van 350.000 al een jaarinkomen van zo’n 100.000 euro nodig zou hebben. Wie heeft dat nu tegenwoordig nog?

Markt

Natuurlijk heb je ook altijd nog de mensen die zoiets kunnen kopen vanwege veel eigen geld, een mooie overwaarde of om een andere reden, maar het is niet de massa. Nu wist ik dat natuurlijk van tevoren al, maar ik had wel gehoopt dat dat niet veel invloed zou hebben op de prijs. Dat heeft het dus wel, wat op zich ook logisch is. Je bent toch afhankelijk van de markt en zult je daar een beetje op aan moeten passen.

Voorlopig staat in ieder geval vast dát ik het ga verkopen. Maar bij wie, wanneer en wat de vraagprijs wordt, dat blijft nog even spannend. Wordt vervolgd dus!

Hebben jullie ook wel eens meegemaakt dat je huis blijkbaar toch minder waard was dan je gedacht of gehoopt had? En hoe ben je daarmee om gegaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Leuke blog en wens je veel succes naar een mooie verkoopprijs. Wel duidelijk wat hij zegt. Wij gingen in 2008 onze flat te koop zetten met de gedachte nog in de plus te verkopen maar 2 maanden later stortte de markt in en we hadden al zojuist onze huidige woning gekocht waar we destijds nog 8 maanden op moesten wachten (oude bewoners wachtten op nieuwbouw) wat allemaal goed terecht is gekomen maar wel met verlies. Gelukkig is dat door sparen en gedeeltelijke onderverhuur aan oude bewoners (die moesten nog langer wachten op nieuwbouw en naar overdracht daar zitten in hun oude huis) goedgekomen. Daarnaast was dat natuurlijk weinig verlies of te overkomen. Maar ja het is wel flink bijstellen van de verwachting.
  Ben benieuwd naar het oordeel van de andere makelaar.

 2. Toen wij ons huis vorig jaar voor een scherpe prijs te koop zetten was het ook even schrikken wat betreft de vraagprijs. Gelukkig hadden we nog steeds veel overwaarde. Het was na vier weken verkocht en voor ons scheelt het veel geld nu manlief niet meer zo ver hoeft te reizen voor zijn werk.
  Het aantal potentiele kopers voor jouw huis is groter dan diegenen met een ton salaris per jaar. Er zijn ook nog steeds mensen met een flinke overwaarde op hun huis en die hebben aan een lager salaris genoeg.
  Succes met de verkoop!

 3. Wij zijn 10 jaar geleden al geinformeerd door de bank dat je ongeveer 25% van je investering 'terugverdient' bij verkoop van een huis. En 75% dus niet… Tel daarbij de waardedaling van je huis bij op (of feitelijk verminder) en je ziet een heel andere, lees lagere, verkoopwaarde van je woning… Jammer, maar helaas…
  Bijkomend nadeel; de maximale hypotheeklening bedraagt in 2015 103% van de marktwaarde = taxatiewaarde. In de meeste gevallen is dat niet kostendekkend, dus moeten kopers zelf geld inbrengen. Hoe hoger de taxatiewaarde, hoe hoger de kosten, hoe hoger de eigen inbreng… Dit is de realiteit anno nu. De overheid wil de maximale hypotheeklening terugbrengen naar 100% van de taxatiewaarde, vanaf dan moet je dus nog meer eigen geld hebben om een huis te kunnen kopen… MIsschien is nu verkopen daarom niet eens zo;n gek idee… Natuurlijk is het verstandig meer makelaars in te schakelen. Een taxatie laten uitvoeren is ook een aanrader, dan weet je waar je staat. En ach, je hebt maar 1 koper nodig en dat kan heel snel gaan. Wel heel spannend hoor, ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen. Succes, het gaat je lukken!

 4. Wij kochten ons huis in 2008 voor 450000 Euro. We kregen niets van de prijs van de eigenaars, maar op dat moment wilden we heel graag dat huis. De schrijfkosten bedroegen 50.000 Euro extra. Maw : gekocht voor 500000 Euro. We deden er werken in want het was een oud huis: extra 150 000 Euro.
  Na 2 jaar was het nog steeds niet verkocht, maar wij woonden al elders want ik was daar niet echt gelukkig.
  Uiteindelijk is het verkocht voor 385000 Euro en doordat onze bank extra lang wachtte hebben we nog meerkosten gehad van 25000 Euro.
  Veel verlies dus!!
  We wonen nu beter :-), maar dat verlies van dat vele geld halen we nooit meer op. Daar draait het nu niet echt om in het leven. Genoeg is genoeg weet ik. Je wordt niet gelukkiger van een mooiere auto (die ik nu niet kan kopen) of dure reizen.

  Succes alvast. Laat je niet afschrikken door ons verhaal.
  Vandaag zou het eindelijk verkocht zijn voor 385000 euro.

 5. Wij hebben een woonboerderij in Friesland. Gekocht in 2008 voor 435.000 (excl kk) Woz waarde 415.000. Verbouwing 40.000,00 (uit eigen geld betaald). Nu is de Woz waarde 330.000. Waarschijnlijk is de boerderij bij verkoop 300.000. Door een schenking is onze hypotheek nu 288.000. Wij verkopen niet, we wonen hier prachtig!! Maar als je de cijfers op een rijtje zet dan is het wel schrikken…ik ver wacht niet dat onze boerderij ooit nog op het oude prijspeil terecht komt. Het zij zo…succes met de verkoop en zeker met meerdere makelaars in gesprek gaan!! WMT

  1. Mmm… dan mag ik dus nog in mijn handjes knijpen, denk ik, want qua koopperiode en bedragen raken onze situaties elkaar niet zoveel. Hoewel ik mocht willen dat mijn hypotheek 288 was 😉 En er staan inderdaad meerdere afspraken ingepland, dat leek me wel net zo goed voor een compleet beeld. Het is echt niet zo dat ik klakkeloos in zee zou gaan met degene die de hoogste prijs eraan koppelt, want het moet ook realistisch zijn, maar ik let natuurlijk wel op gevoel erbij + kosten, want vooral dat laatste speelt natuurlijk ook een rol in wat er uiteindelijk onder de streep uitkomt.

 6. Onze overburen hebben hun huis al twee jaar te koop staan. Dat betekent dat ze gewoon teveel vragen voor wat het huis op dit moment waard is. Je kunt nu natuurlijk hoog inzetten, maar als je merkt dat er dan echt geen belangstelling is, zak dan. Als je tenminste het huis kwijt wilt.

  1. Dat wil ik dus een beetje voorkomen. Er is natuurlijk niet 'een' goede prijs, maar ik wil het wel graag realistisch houden. Als je eenmaal gaat zakken, dan wachten mensen soms ook weer af tot je verder gaat. Bovendien moet je dan alsnog je verwachtingen bijstellen, dan doe ik dat liever meteen, zodat ik niet – zoals ik ergens anders las – een (achteraf) goed bod weiger en uiteindelijk alsnog veel lager uitkom.

 7. Als ik je blog lees zou je bijna denken dat alle huizen tussen de 3 en 7 ton moeilijk verkoopbaar zouden zijn, en dat is natuurlijk niet zo.
  Wij wonen in een huis met aankoop waarde van ruim 5 ton ( nu een ton minder waard) we financierden dat inderdaad grotendeels met overwaarde eigen woning en spaargeld, op onze salarissen zouden we denk ik maar 2- 2,5 ton aan hypotheek kunnen krijgen.
  Maar mensen die extra afgelost hebben op hun huis en verkopen, moeten de overwaarde ook weer ergens instoppen toch?
  waar je jaren voor gespaard hebt ga je niet in 1x omzetten in "opmaken die hap"
  Kortom ik denk dat ook voor de duurdere huizen altijd wel kopers blijven, voor veel mensen is een huis een droom om aan te werken (was het voor ons ook)
  maar let bij makelaars ook op andere dingen
  Zo betaalden wij bij onze makelaar niets om mee te doen aan een open huis ( alleen evt extra advertentie kosten als we dat wilden) we horen ook van mensen die hiervoor bv 100 euro per keer moeten betalen
  En bekijk de advertenties van makelaars waarmee je in zee zou gaan eens,
  zijn de foto's mooi en duidelijk , of is het zo'n makelaar die ook een onopgemaakt bed en open toilet fotografeert? staan de foto's met kerstboom in januari nog op Funda?
  Een 1e keer op Funda kan maar 1x, dan moet het wel gelijk goed
  kijk op de website van foute huizen dan zie je wat ik bedoel
  en ook belangrijk , kijk naar het verkoop percentage van de makelaar
  Op funda kan je tegenwoordig ook reacties van verkopers zien op hun makelaar
  Veel makelaars zetten die mogelijkheid uit, dat vind ik vreemd.
  Maar bij een makelaar hier in de buurt die ik niet kende zag ik wat mensen in hem waardeerde ( altijd snel terug bellen, rieeël zijn, no nonsens en heel actief op social media)
  Je moet ook geen makelaar hebben die je binnenhaalt en denkt dat het werk dan gedaan is 🙂

  w.b ons vorige huis, we verkochten het ver beneden de verwachte prijs (in 2009)
  dan is het een kwestie van het is niet anders, en doorgaan
  Bij de pakken neerzitten lost ook niets op.

  1. De makelaar gaf aan dat een beetje tussen de 350 en 600 wel een lastig segment was, maar zoals hierboven ook al aangegeven is; mensen hoeven het natuurlijk niet alleen van hun salaris te hebben. Spaargeld, overwaarde of andere dingen kunnen er ook voor zorgen dat ze wél voor zo'n huis gaan. En bedankt voor je tips over de makelaar, dat is zeker goed om naar te kijken! Ik heb nu ook al afspraken gemaakt/contact gelegd met een aantal die op Funda positieve beoordelingen kregen. De foto's van huizen die ze te koop hebben bekijken is ook een goeie! Waar ik trouwens ook steeds een beetje op let is of ze ook huizen in mijn prijsklasse verkopen, dus niet aanbieden, maar daadwerkelijk verkopen.

  2. Mijn broer had ook meerdere makelaars gevraagd en 1 deed het aanbod, : ik zet het een jaar te koop, lukt het niet dan mogen jullie het terugtrekken en betalen jullie ook niets op de advertentie kosten na.
   Dat lijkt mooier dan het is , je kan voor 500 euro van elke makelaar af, maar toont wel dat de makelaar inventief is

   Het huiswerd ( bij die makelaar ) na 14 maanden verkocht

  3. Dat laat idd zien dat hij inventief is, en dat hij dus zelf ook een bepaald 'risico' wil lopen. Als je een slimme makelaar bent, dan zet je wel gewoon alles op alles om het huis dan te verkopen. Eens kijken of zo'n aanbod hier ook langskomt 🙂

 8. Makelaarsland.nl!
  Wij hadden ons huis zélf verkocht binnen 2 weken. 3 makelaars die een veel lagere prijs gaven. Toch maar in die richting te koop gezet….en binnen een week 3 biedingen, uiteindelijk iets boven de vraagprijs geeindigd.
  Ik zou het zelf verkopen, vooral omdat je zelf goed kan schrijven, tekst is zo gemaakt, je de robdleidingen zelf kan doen als het jou goed uitkomt, en potentiele kopers alles aan jou kunnen vragen, en je weet ook nog het antwoord, itt een makelaar met nog 50 huizen in de portefuille.

 9. Makelaarsland vraagt 'maar' 1000 euro. Je moet wel zelf de foto's maken ( dat scheelt, dan kun je dat precies doen als de zon goed staat + je hoeft alleen dat deel op te ruimen waar je de foto van maakt + het valt de bezoekers dan altijd mee als ze de ruimte in het echt zien), zelf de tekst, zelf de rondleiding. Maar zij zetten het op funda, doen het contact maken etc.

 10. Wij hebben ons huis onlangs verkocht en gaan volgende maand verhuizen. Makelaars: ga vooral op je gevoel af, een makelaar moet je ook liggen.

  Ons huis valt in een (veel) lager segment (vraagprijs 225k) maar daar staan er wel veel van te koop in de regio. Het goede nieuws is dat de markt echt aan het aantrekken is.
  Toen we wisten dat we gingen verhuizen hebben we ruim van te voren:

  *Uitgezocht en opgeruimd. Echt veel weggedaan, weggegeven, weggegooid.
  *nog een goedkoop fris behangetje gegooid tegen 2 wanden
  * keukenmuur opnieuw geverfd met witte latex
  *een heul grondige schoonmaak gedaan
  * bij bezichtigingen een opgeruimd huis. Niet alles hoeft weg, maar teveel rommel leidt af

  Onze ervaringen met kijkers (we kregen er 10)
  -ze willen eigenlijk zo in een huis trekken, zonder al te veel moeite of
  -ze moeten het idee hebben dat ze met weinig klussen erin kunnen

  Na 2 mnd hadden we ons huis verkocht (voor 210K). Das lager dan we dachten we hadden gedacht. We hebben ook wat verlies geleden. Gelukkig hadden we overwaarde (die hebben we nog steeds).
  We verhuizen om financiële reden en omdat mijn man dan een stuk minder ver hoeft te rijden voor werk én omdat de rente laag staat. Alles bij elkaar zijn we straks 300 euro netto minder kwijt aan hypotheekkosten per mnd. Dus dan maar een klein verlies slikken en verder kijken naar de toekomst 🙂

 11. Wij hebben ons huis onlangs verkocht en gaan volgende maand verhuizen. Makelaars: ga vooral op je gevoel af, een makelaar moet je ook liggen.

  Ons huis valt in een (veel) lager segment (vraagprijs 225k) maar daar staan er wel veel van te koop in de regio. Het goede nieuws is dat de markt echt aan het aantrekken is.
  Toen we wisten dat we gingen verhuizen hebben we ruim van te voren:

  *Uitgezocht en opgeruimd. Echt veel weggedaan, weggegeven, weggegooid.
  *nog een goedkoop fris behangetje gegooid tegen 2 wanden
  * keukenmuur opnieuw geverfd met witte latex
  *een heul grondige schoonmaak gedaan
  * bij bezichtigingen een opgeruimd huis. Niet alles hoeft weg, maar teveel rommel leidt af

  Onze ervaringen met kijkers (we kregen er 10)
  -ze willen eigenlijk zo in een huis trekken, zonder al te veel moeite of
  -ze moeten het idee hebben dat ze met weinig klussen erin kunnen

  Na 2 mnd hadden we ons huis verkocht (voor 210K). Das lager dan we dachten we hadden gedacht. We hebben ook wat verlies geleden. Gelukkig hadden we overwaarde (die hebben we nog steeds).
  We verhuizen om financiële reden en omdat mijn man dan een stuk minder ver hoeft te rijden voor werk én omdat de rente laag staat. Alles bij elkaar zijn we straks 300 euro netto minder kwijt aan hypotheekkosten per mnd. Dus dan maar een klein verlies slikken en verder kijken naar de toekomst 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.