Inzicht in wat je eet

Net zoals het belangrijk is om inzicht in je geld te hebben om financieel gezond te blijven, is het belangrijk om inzicht in wat je eet te hebben om gewoon gezond te blijven. Omdat dat de laatste tijd (het eten dan, het gezonde viel wel wat mee, met uitzondering van een paar kilo’s) niet echt geweldig ging, heb ik de Eetmeter maar weer eens van stal gehaald. In 2012 ben ik ooit eens begonnen met het invullen daarvan. Dat deed ik niet heel trouw; steeds een paar dagen, tot ik er na een dik half jaar weer helemaal mee stopte. Maar ik kan me wel herinneren dat het me altijd scherp hield, dus vandaar weer even in de herkansing.

Via de Eetmeter kun je bijhouden wat je eet en wordt berekend hoeveel je aan bijvoorbeeld suikers, vetten, verzadigde vetten, zout, enzovoorts binnen krijgt. Je kunt zo makkelijk zien waar je goed zit en waar je mogelijk bepaalde voedingsstoffen tekort komt.

Nu vul ik hem pas net weer in, dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar het heeft me gisteren in ieder geval een paar blokjes kaas en een (halve/hele?) zak chips bespaard. Die zou ik gaan eten, maar het idee dat mijn verder toch redelijk ogende lijstje dan helemaal verpest zou zijn, weerhield me ervan en dreef me naar de kwark. Ook een betere keuze na het sporten, is toch beter voor je spieren.

Waar de Eetmeter in 2012 nog niet zoveel producten bevatte, lijkt hij nu aardig compleet. De meeste dingen kan ik er tot nu toe wel in vinden, iets dat toen toch nog wel een flink minpunt was. Daarom ben ik wel benieuwd hoe het bijhouden nu gaat, of het zo ook makkelijker is. En ik ben ook wel benieuwd naar de adviezen. De eerste dag ziet er – vooral dankzij deze stok achter de deur – aardig uit: alles in het groen, behalve verzadigd vet en vezels. Dat verzadigde vet ging hard met dat beetje oude kaas dat ik wél at en voor die vezels zit ik wat onder de maat, waarschijnlijk omdat ik maar weinig brood eet en het dus van mijn groenten/fruit/havermout moet hebben. De energie was onder de richtlijn van 2100 kcal, maar dat vind ik niet erg, want als mijn lichaam dan meer energie nodig heeft, kan het mooi even dat buikspekje gebruiken 😉

Heb jij de Eetmeter wel eens gebruikt? Of doe jij iets anders om je eten in de gaten te houden, zodat je niet ongemerkt toch ineens té ongezond eet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik ken de eetmeter. Deze houdt calorieen, eiweitten vetten en koolhydraten etc in. Best leuk, maar eerlijk gezegd ben ik vooral geinteresseerd in vitamines en mineralen en ik heb nog geen app gevonden waar ik echt bij van word. Ik werk nu met nutricion watcher, maar die is wel erg Amerikaans….

  Ik zoek dus nog even verder en mocht iemand een tip hebben dan houd ik me aanbevolen…!

  1. Ik weet niet hoe het met de app zit, maar op de website kun je wel verschillende vitamines en mineralen bekijken hoor! Als je daar kijkt bij het tabje 'Overzicht' en dan naar de zijkant schuift, zie je b.v. de verschillende vitamines B langskomen en mineralen als zink en foliumzuur.

 2. Ik gebruik hem om af te vallen. Naar de adviezen die je krijgt aan de hand van wat je hebt ingevuld, kijk ik nooit. Zij vinden al heel snel dat je teveel vet eet en te weinig koolhydraten. Maar ik eet liever minder brood en dan een eetlepel olijfolie over de groente. Verder vind ik die eetmeter erg handig !

 3. Ik gebruik de myfitnesspal app en een fitbit stappen teller. Ze praten met elkaar dus wanneer ik meer loop dan ik meer eten. Awesome. Marjolein

 4. Ik probeer zo min mogelijk suiker te eten. Er zijn heerlijke recepten te vinden op de blog van mijn zusje, speakingofsugar.com. Ook hele lekkere tussendoortjes en snacks zonder suiker. Wie weet ook wat voor jou?

 5. Ook ik gebruik de site van myfitnesspal, deze bevalt mij veel beter dan de eetmeter. Het voordeel vind ik dat je hier maaltijden kan onthouden en later weer kunt selecteren in een klik. Ook kan je recepten invoeren of laten overnemen van een site, en ook weer opslaan. Dit bespaart mij veel werk!
  Ondanks dat het een engelse site is vind ik hier eigenlijk alle Nederlandse of Duitse producten die ik gebruik, en kan ik niet alleen kcal maar ook bijvoorbeeld mijn vezelinname bijhouden.

 6. Ik begin er regelmatig aan maar ik vind het veel te omslachtig. Ik heb een tijdje weight watchers gedaan en uiteindelijk vond ik die methode veel gemakkelijker (zowel om mee te werken als om af te vallen). Ik denk dat het bijhouden van een eetdagboekje op papier of via de notities op de telefoon ook al zal helpen. Ook zonder de eetmeter kunnen de meeste mensen wel bedenken dat een zak chips ongezonder is dan een bakje kwark.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.