Weet wat je eet

Weet wat je eet

Nee, dit blogje gaat even niet over E-nummers en biologisch eten, maar over wat je in het algemeen eet. Zoals jullie wel weten, ben ik de laatste weken flink fanatiek aan het sporten en probeer ik ook al ongeveer een maand goed op mijn eten te letten. Dat laatste is nog best lastig, want hoewel ik probeer b.v. biologisch te snacken, is dat zeker nog geen garantie voor succes. Het is misschien beter voor je, maar biologisch wil ook niet zeggen dat je je maar vol kunt stampen. Daarom was ik er ook maar wat blij mee dat ik op de Eetmeter gewezen werd. Via deze meter kun je precies bijhouden wat je eet en daarna krijg je te zien hoeveel calorieën daarin zitten, maar ook b.v. hoeveel verzadigd vet.

Te veel verzadigd vet

Zo kwam ik erachter dat ik de meeste tijd best wel goed zit met de calorieën, maar dat ik te veel verzadigd vet eet. En ook met natrium/zout zat ik aan de hoge kant. Dat verbaasde me helemaal, want ik kook bijvoorbeeld al nooit met zout. Maar blijkbaar zit er in van alles toch wel natrium, zelfs in kraanwater. Overigens maak ik me daar dan weer niet zo druk over; als ik vooral zout binnen krijg via water, dan is dat volgens mij nog wel redelijk gezond. Ik verbaasde me ook over hoeveel onverzadigd vet er in (oude) kaas zit en dat je met een eetlepel pijnboompitten ook direct 100 calorieën opeet.

Nu wil dat natuurlijk niet zeggen dat je dat allemaal maar niet meer moet eten, maar ik merk wel dat het helpt om wat bewuster te worden van mijn eetpatroon. Je kunt de gegevens uitprinten en je kunt ook een advies vragen, waarbij wordt aangegeven van welke voedingsstoffen je eigenlijk te weinig binnen krijgt en hoe je die intake kunt verbeteren. Ik krijg bijvoorbeeld veel te weinig vitamines binnen, dus daar moet ik wat aan doen. En dat verzadigde vet, dat mag wel wat minder!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Scherp blijven

In ieder geval vind ik de Eetmeter een aanrader. Ik houd er normaal niet zo van om van alles bij te houden, maar dit is leuk om te doen en houdt je scherp. Het is toch een uitdaging om een beetje binnen de goede marges te blijven! En je kunt ook weegmomenten invoeren, dus het is helemaal leuk om die grafiek een klein beetje naar beneden af te zien buigen!

Kende jij de Eetmeter al en gebruik je hem? Of lijkt het je wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ja ik ken de eetmeter en heb hem ook kort gebruikt. Maar vond het niet echt handig eerlijk gezegd. Telkens achter de laptop kruipen om alles in te vullen was me teveel gedoe 😉

 2. Nu moet je wel uitkijken met de eetmeter want de instantie erachter (voedingscentrum) ziet in verzadigd vet de duivel, terwijl tegenwoordig er wat genuanceerder over verzadigd vet wordt gedacht. het is juist goed voor allerlei processen in je hersenen, je hebt het nodig.
  En sommige verzadigde vetsoorten bestaan niet in de eetmeter, zoals kokosolie (althans niet de laatste keer dat ik keek).
  Ik zou alle dagen veel te veel verzadigd vet binnen krijgen omdat ik roomboter op mijn brood smeer, omdat ik het verdom een enge samengestelde margarine of halvarine te eten waar vitamine D aan toe is gevoegd. Terwijl dat van nature in roomboter zit.

  Ik vind de eetmeter voor mij dan ook niet echt zinvol.

 3. Wou dus grotendeels typen wat spaarcentje zegt. Het voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld ook light-frisdranken voor peuters. Met aspartaam, ken geen kwaad.

  Pijnboompitten zijn hartstikke gezond! En het kan echt geen kwaad om de ene dag 'te weinig' vet te eten en de dag erna zogenaamd 'veel te veel' als je lekker hebt genoten van een schaaltje gemengde noten en een dikke klont kokosolie om je stukje vlees in te bakken.

  Ken je het boek van Michael Pollan, Een Pleidooi voor Echt Eten? Heel interessant 🙂

 4. Ik kende de eetmeter niet maar ga er beslist naar kijken. Ik ben me ook wel bewust van calorieën en vetten. O.a. door het hardlopen, waardoor ik leerde dat je een uur moet hardlopen om een BigMac te verbranden!

 5. Ik gebruik ook Eetmeter, maar het best lastig om natrium naar beneden te krijgen (ik kook ook zonder zout) en verzadigde vetten blijven, ook al let ik op, steeds weer op.

  Maar het is inderdaad wel eens goed om zo te zien wat je eet en waar je te weinig of te veel van eet. Ik vulde het eerst dagelijks in en nu steeksgewijs… en dan merk ik dat ik toch weer bij moet stellen, hahaha.

 6. Vreselijk om zo te tellen en het bij te houden, ik begin er niet aan. Als je voornamelijk plantaardig eet en eet wat je grootmoeder zou eten en herkent zou hebben als eten (maar dus geen drie boterkoeken ofzo ;-)) dan kan je bijna niet fout zitten. Zorg voor veel levend voedsel als groenten en fruit en laat de bewerkte (!) voedingmiddelen achterwege. Samen met brood, granen , aardapelen en peulvruchten kun je dan net zoveel eten als je wilt zonder er dik van te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.