Nog meer makelaars

Vorige week kwam hier voor het eerst een makelaar om de mogelijkheden van een verkoop te bespreken. Dat gesprek viel een beetje tegen, hoewel het wel goed was om te horen dat dit niet aan de ‘verkoopwaar’ lag, maar meer aan de tijd/markt/watjeookmaarkuntbedenken. Om niet over één nacht ijs te gaan, besloot ik nog wat makelaars uit te nodigen. Vier in totaal. De laatste afspraak moet ik nog maken, maar inmiddels zijn er wel twee anderen geweest. Mijn indruk tot nu toe:

Makelaar 1:
Op zich positief, maar komt wel met een prijsvoorstel dat veel lager ligt dan wat ik in mijn hoofd had. Het is wel een realistische makelaar, maar ik had ook niet het idee dat mijn idee onrealistisch was. Vrij hoge kosten: 1,65% courtage ex. btw + nog eens €495 opstartkosten (ex. btw), optionele Funda-plattegronden voor €125 en publicatie in een krantje voor hetzelfde bedrag per keer. Daarnaast worden er nog eens €900 intrekkingskosten in rekening gebracht als je voortijdig de opdracht intrekt. Makelaar heeft wel veel kennis van de markt en een groot netwerk.

Makelaar 2:
Hele enthousiaste makelaar, hij stak mij bijna aan! Dit prijsvoorstel kwam grotendeels overeen met wat ik zelf verwacht had. Ook hij gaf aan dat het een moeilijke markt e.d. was, waar langzaam weer wat beweging in kwam. Geen opstartkosten, maar er werd wel sterk aanbevolen om voor dit huis ook o.a. hoogtefoto’s en een Funda-plattegrond te maken. Dat zou bij elkaar (inclusief btw) €300 kosten. De courtage hier is 1,5%.

Makelaar 3:
Ook enthousiast, maar ook hele markt-verhaal. Hij begon zelfs nog over internationale conflicten e.d…. Zijn prijsidee kwam een beetje overeen met dat van makelaar 1. Deze makelaar rekende €575 opstartkosten, €135 voor een (optionele) 360-graden-film en 1,5% courtage, alles exclusief btw. 

Alle makelaars werden goed beoordeeld op Funda, zijn bekend in de regio en aangesloten bij de NVM. Zelf neig ik op dit moment nog naar makelaar twee, vanwege zijn enthousiasme en positieve instelling, maar natuurlijk ook een beetje omdat zijn prijsidee het meeste overeen kwam met dat van mij. En nu begin ik dus even te twijfelen of ik dan ook zo’n verkoper aan het worden ben die helemaal niet realistisch is… 😉

Alles maar even laten bezinken, geloof ik. En die laatste afspraak ook maar maken!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. En een 'doehetzelf-makelaar?', zou dat iets voor je zijn. Wij hadden http://www.sellityourself.nl. Je schrijft zelf je Funda-tekst en verzorgt zelf de rondleidingen. Makelaar zorgt desgewenst voor een fotograaf en voor plaatsing op Funda. Sellityourself.nl promoot je huis niet, dat doe je zelf en voornamelijk op Funda. In ons geval bleek een relatienetwerk niet nodig… Je betaalt hier geen courtage! Ik zou je ook aanraden professionele foto's en een plattegrond te laten maken (plattegrond heb je misschien wel, wij hebben deze laten maken ivm complexiteit van de woning). Een plattegrond is heel handig om een goed overzicht van de grootte en indeling van een huis te hebben, vandaar. Als je bespaart op courtagekosten, kun je hier weer iets meer geld aan uitgeven.
  Als je echt een realistisch beeld wilt hebben van de waarde van je woning, laat dan een taxatie uitvoeren. Dit is uiteraard een momentopname, maar dan weet je waar je staat en kun je hier een realistische vraagprijs op baseren. Ook de koper van je huis zal (naar alle waarschijnlijkheid) een taxatie van je woning moeten laten uitvoeren voor het verkrijgen van een hypothecaire lening die in 2015 maximaal 103% van de taxatiewaarde (= marktwaarde) mag bedragen. Is het gat te groot tussen de overeengekomen verkoopprijs en de taxatiewaarde, dan loop je mogelijk risico dat je koper de financiering niet rondkrijgt en moet ontbinden… Moeilijk he? Hopelijk heb je hier iets aan!

  1. Ik ga het even bekijken, want van die site heb ik nog niet gehoord, maar om eerlijk te zijn denk ik niet dat ik op dit moment de tijd en de energie kan opbrengen om het zelf te verkopen. De plattegronden werden mij ook geadviseerd, zeker met een wat groter huis. Mooie foto's lijken me ook essentieel, mensen moeten eigenlijk al overtuigd zijn van het huis voor ze komen en dat zou dan in het echt nog bevestigd moeten worden. Een taxatie vind ik een beetje een lastige; het lijkt me inderdaad een goed idee, maar het kost ook wel weer een hoop. En het zegt natuurlijk niet superveel van de marktwaarde, alleen van de woningwaarde, dus aan de ene kant is het een plus, aan de andere kant helpt het qua informatie misschien ook maar half/half.

 2. Maar je weet nu ook dat potentiele kopers zich door makelaars laten vertegenwoordigen met mening over de waarde van de woning die vergelijkbaar is met de makelaars die je nu over de vloer hebt gehad. Als de koper zich laat vertegenwoordigen door de makelaar die je nu van plan bent in te schakelen, dan zal hij hen enthousiast adviseren dat het een hele redelijke prijs is van de woning.

 3. Voor zelfverkopen heb ik zelf de foto's en plattegronden gemaakt, maar dat is best veel werk. Floorplanner.nl is degene die ik heb gebruikt.

  Maar je bespaart wel veel geld, is dus een afweging die alleen jullie kunnen maken.

  Succes met de beslissing.

 4. Moet je extra betalen voor plattegronden? Wat belachelijk zeg, ik vind zoiets echt tot de standaard behoren.
  Ik zou trouwens nog wel onderhandelen over de courtage

 5. Ja, altijd extra betalen voor plattegronden (want is een dienst van F.unda en zij vragen daar dus geld voor bij de makelaars). Je kan toch alsnog voor makelaar 2 gaan en de vraagprijs naar beneden zetten? Wij hebben zelf een voorstel gedaan voor een vraagprijs en het daar met de makelaar over gehad. Of, je kan het in de markt zetten voor de vraagprijs die de makelaar in gedachten had, en dan afwachten of er wat bezichtigingen komen. Je kan dan altijd de prijs naar beneden bijstellen (dan wel de makelaar vragen of hij/zij het huis dan anderhalve week van F.unda haalt en er weer op zet als nieuw huis – dat is goedkoper dan huidige prijs aanpassen op F.unda).

  Succes iig met de verkoop!
  Mariska

 6. Wij hebben een keer ins huis zelf verkocht, maar vorig jaar hebben we een makelaar ingehuurd. Ook wij hebben meerdere makelaars laten komen en op internet gekeken naar de ervaringen met de makelaars. We hebben gekozen voor degene met wie we de beste klik hadden. Grappig genoeg heeft zijn collega ons huis verkocht aangezien de makelaar van onze keuze net op vakantie ging toen de bezichtigingen begonnen.
  Ik vond het fijn dat ik de bezichtigingen niet zelf hoefde te doen. Ik vond alle stress en schoonmaakwerk al vermoeiend genoeg.

 7. Als je bijvoorbeeld ook al weet wat je dan hierna wilt, kan je misschien iets gaan bezichtigen dat door bovengenoemde makelaars verkocht wordt. Je merkt dan zelf hoe ze zijn en overkomen op de mensen die ook jouw huis komen bezichtigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.