Hypotheeklasten weer een beetje lager

Het leuke aan een afschrijving van de hypotheek is dat je ook altijd weer kunt zien hoeveel minder rente je betaalt. Tenminste, bij een aflossing dan. Nu was ik sowieso wel heel benieuwd, omdat ik in de laatste maanden van het jaar nog best wat heb afgelost. En steeds in porties, dus niet dat je er elke keer de hele maand van kon profiteren. Dat was ook nu niet zo, maar dat wilde niet zeggen dat er geen verschil te zien was. Op mijn duurste hypotheekdeel betaalde ik namelijk deze maand dik €6 minder 🙂 Ik denk dat als ik nog een keer rond de €1200 aflos, ik met dat maandbedrag dus onder de €400 uitkom. Deze maand was het namelijk nog wat meer dan €405 en vorige maand was het nog een hele dikke €411.

Oké, misschien lijkt dat niet echt zoden aan de dijk te zetten, maar toen ik deze hypotheek in 2014 overnam, lag het maandbedrag nog ergens rond de €445. Dan is het in net 2 jaar toch best hard gegaan! Dan is bijvoorbeeld de set met woonverzekeringen inmiddels al bijna ‘gratis’.

Mijn aflossingen zullen op 1 februari pas volledig verwerkt zijn, maar ik hoop tegen die tijd toch weer wat te hebben afgelost, dus voorlopig zal het maandbedrag nog wel even in beweging blijven!

Kijk jij ook na elke aflossing weer uit naar het nieuwe maandbedrag, of maakt dat je niet zo heel veel uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Bij een extra aflossing kunnen we online al zien wat het nieuwe hypotheekbedrag is. En idd dat vind ik altijd heel leuk om te zien 🙂
  Wij hebben in iets meer dan een jaar onze hypotheeklasten met ruim 200 euro per maand laten dalen. We hebben veel afgelost, maar dat was ook op een heel dure hypotheek van ongeveer 20.000 euro. Dat was wat overbleef van de spaarhypotheek en dit bedrag moest in tien jaar worden afgelost omdat we al twintig jaar aftrek hebben gehad. Voor ons was het goedkoper dat we de spaarhypotheek niet mee konden nemen. Eigenlijk is het idioot hoe banken met hun klanten omgaan. Toen wij die spaarhypotheek afsloten wilden we beslist dat deze hypotheek meeverhuisd kon worden. Geen enkel punt werd toen gezegd. Maar daarna werd de hypotheekbank door diverse andere banken overgenomen, ging failliet, weer een andere bank en zo blijft er van je rechten blijkbaar niks over.

  Jij hebt echt lage lasten nu! Heb jij een aflossingsvrje hypotheek? Wij hebben een annuiteitenhypotheek. We betalen vanaf deze maand 630 bruto. We hebben de afgelopen weken besproken dat we ervoor gaan en het is ons doel om over ongeveer zeven jaar hypotheekvrij te zijn!

  1. Dit is maar van een deel hoor, totaal zit ik helaas nog dik boven de 1500 in de maand 🙁 maar dit is wel mijn duurste deel, waarop ik 5,8 procent rente betaal. Dat is idd aflossingsvrij. Van die genoemde dikke 1500 per maand is nog ongeveer 1100 rente, waarvan dit stuk dus alleen al goed is voor 405€. Ik heb grofweg half om half, half vrij en half annuïteiten. Jullie zijn ook echt supergoed bezig zeg, 200 euro eraf in een jaar!! Petje af!

 2. Momenteel lossen wij naast de annuïteit niet extra af, omdat we willen verhuizen. willen eerst de buffer flink spekken. Gaat bij jou wel lekker.

  1. Dat is ook een beetje de tweestrijd waar ik in zit: extra sparen of aflossen. Aflossen levert me geld op, maar niet zo snel als sparen. En ik heb mijn huis dus ook te koop. Lagere lasten zijn meer dan welkom, maar stel dat het nog jaren duurt, dan is het misschien niet nodig om tot het oneindige te sparen en kan ik beter aflossen.

 3. Lekker bezig zeg! Wij kijken zeker uit naar het nieuwe masnd bedrag. Wij lossen maandelijks het maximale bedrag af op het aflossingsvrije deel. Hoewel de rente stteds met kleine stapjes daalt, helpt het inderdaad om naar de beginstand te kijken.
  In ons geval is het masndbedrag sinds precies 2 jaar geleden gedaald van € 1.225 naar € 970,00 bruto per maand. Ook leuk om te zien dat het bedrag deze maand net onder de € 200.000,00 is gezakt. Daar worden wij vrolijk van! 🙂

 4. Ja! Dat is super motiverend om het bedrag omlaag te zien gaan. Daardoor bleef bij ons het doel helder voor ogen. Meer, meer, meer aflossen om te kunnen verhuizen. Wij losten ruim 17.000 euro af waardoor we inderdaad konden verhuizen. Er bleef helaas nog een restschuld over die wij inmiddels bij de bank afgelost hebben, nu nog lossen schulden weg werken bij familie. Daarna buffer bouwen en weer vol gas aflossen op de hypotheek. Ik kijk er erg naar uit. Mede omdat het betekend dat als we gaan aflossen we de buffer op gewenste niveau hebben

  1. Balen van die restschuld, maar die was er ook (en meer!) geweest als je niet had afgelost natuurlijk. En dat kon door het aflossen – naar ik het dan van jou begrijp – wel. Succes met het laatste wegwerken en sparen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.