Jaarafrekening en overstap

Jaarafrekening en overstappen van Essent naar Greenchoice

Amper een paar dagen nadat ik mijn meterstand had ingevoerd op internet, kreeg ik mijn jaarafrekening van Essent in de bus. Weer bijbetalen. Het bedrag viel met krap €119 op zich mee en wordt in principe gedekt door de premie die ik terugkreeg, maar erg blij werd ik er natuurlijk niet van. Die premie is immers allang overgeboekt naar de spaarrekening 😉 Bovendien ziet die jaarrekening er heel vreemd uit, met een herberekening over het hele jaar, terwijl mijn contract eigenlijk pas op 30-1 in ging. Daardoor heb ik bijna een beetje het gevoel teveel te betalen. Tijd voor overstappen: van Essent naar een energieleverancier die me niet zo’n vervelend gevoel geeft.

Overstappen

Ik besloot dan ook direct over te stappen, weer terug naar Greenchoice. Omdat ik mijn hele periode bij Essent al het idee had dat ik veel te veel moest betalen. En omdat ik bij Greenchoice wel voor mijn idee lage tarieven had. En omdat ik vanwege een mogelijke verhuizing dit jaar geen duurder pakket wil kiezen met zo’n premie, als dan later blijkt dat ik dat niet krijg omdat ik voortijdig op heb gezegd.

Ik kon ook nog kiezen voor E.on, die rekenden geen vastrecht. Wel waren daar de tarieven weer wat hoger. Alleen dat ging ook weer om een actietarief, dus durfde ik niet aan. Maakt ook niet uit, ik heb hier wel een goed gevoel bij. Ik ben benieuwd of de overstap nu direct geregeld wordt of pas aan het einde van de maand januari, aangezien ik de premie al wel gehad heb en de tarieven liepen tot en met eind 2015, maar mijn contract officieel pas op 30-01-2015 in ging.

Kan jouw energierekening omlaag? Bekijk het in deze onafhankelijke vergelijker >>

Lagere lasten

Hopelijk pakt het volgend jaar dus wat voordeliger uit. Het scheelt natuurlijk al ontzettend veel met de €238 ofzo die ik eerst per maand betaalde, maar ik vind het minder dat de kosten langzaam maar zeker weer omhoog kruipen, van €58 naar €70 en nu – als ik Essent hun zin had gegeven – €88.

Wél leuk is dat ik een mooi staatje kreeg om mijn verbruikskosten te vergelijken met het landelijk gemiddelde. Oké, van 2012, maar toch. Qua elektriciteit zit ik net wat onder een tweepersoonshuishouden, maar qua gas zit ik met mijn vrijstaande woning zelfs nog onder het gasverbruik van een appartement 🙂 Ik ben dus best een grootverbruiker, maar weet m’n verbruik wel enigszins aan te passen naar mezelf, los van mijn woning. Dat is wel weer een geruststellende gedachte.

Ben jij dit jaar nog overgestapt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Nee, nog bijna nooit trouwens. Wij hebben juist ons contract bij Essent weer verlengd voor 3 jaar, met een fikse korting in het 2de en 3de jaar. Mochten we gaan verhuizen, dan nemen we het contract mee.
  Ik begin niet aan al dat jaarlijkse overstappen, ook niet v.w.b. de ziektekostenverzekering.

 2. Ik stap ieder jaar over via een vergelijkingssite. Zo krijg je de laagste prijs en een welkstbonus van een flink bedrag. Volgens mij geven ze je dan prijzen die veel te goedkoop zijn in de hoop dat je na dat eerste jaar blijft.

 3. Wij zijn in december voor de tweede keer overgestapt bus en vergelijkingsite. Hoewel wij erg tevreden zijn over G.reen Choice is de jaarlijkse welkomstpremie van € 230,00 bij E.ssent te aantrekkelijk. Dat scheelt weer 20 euro per maans. Het nadeel is dat nu niet alle diensten groen geleverd worden. Dit is het zoeken naar een balans tussen het milieu en onze portemonnaie.

 4. Wij zijn in december voor de tweede keer overgestapt bus en vergelijkingsite. Hoewel wij erg tevreden zijn over G.reen Choice is de jaarlijkse welkomstpremie van € 230,00 bij E.ssent te aantrekkelijk. Dat scheelt weer 20 euro per maans. Het nadeel is dat nu niet alle diensten groen geleverd worden. Dit is het zoeken naar een balans tussen het milieu en onze portemonnaie.

  1. Dat heb ik dus vorig jaar gedaan, van GC naar Essent. Maar uiteindelijk was ik daar toch duurder uit, dus ik ga toch weer terug. Moet ik wel zeggen dat ik dus geen €230 kreeg, anders was het misschien een beetje om het even…

 5. Volgens mij klopt er echt iets niet als je binnen een jaar een jaarrekening ontvangt. Wij zijn de eerste keer na 8 maanden (van een jaar) overgestapt en dat werd uiteindelijk ook een duur jaar.
  Persoonlijk zou ik er achteraan gaan waarom je nu al een jaarafrekening ontvangt.

  1. Wordt dat niet automatisch aan het einde van het jaar gedaan, ongeacht wanneer je instapt? Ik laat mijn nieuwe contract nu een jaar ingaan nadat mijn andere (jaarcontract) begon. Volgens mij zit ik dan precies goed volgens de voorwaarden.

 6. Nee ben nog nooit over gestapt, tot nu toe steeds een leuke aanbieding bij mijn eigen leverancier.. dan zet ik het wel meteen voor paar jaar vast maar we krijgen tot nu toe steeds terug.

 7. Ik stap elk jaar over via vergelijkingsite: easyswitch.nl of pricewise.nl. Daar krijg je dan elk jaar actietarief. Eerst betaalde ik rond de 200 per maand, nu is dit al naar 150 euro per maand met nagenoeg zelfde verbruik..

  Je moet dan kiezen voor vast contract voor 1 jaar! niet langer..
  En elk jaar overstappen, dan krijg je de actietarief met bonus.

  Ook bij familieleden heb ik gedaan en we hebben allemaal al veel bespaard. Als je direct afsluit bij een leverancier, betaal je dure tarieven en krijg je geen bonus na 1 jaar.

  Tip: pak je jaarrekening erbij, daarop staat het verbruik van electra en gas. Vul deze in op de vergelijkingsite en zie wat er als totaalprijs uitkomt. Zo kun je het vergelijken met de jaarrekening die je hebt ontvangen en zie je direct de besparing met jouw verbruik..

  1. Wou dit nog erbij vertellen: ik heb ook een zaak. We verbruiken daar veel energie en gas. Na het overstappen, heb ik ruim 1000 euro bespaard met zelfde verbruik. Bedrag is hier hoger, omdat er ook veel verbruikt word.

   Bij een thuiswoning kan je rond de 200-450 euro besparen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.