Besparen op je autoverzekering

(Advertorial)

Toen ik vorig jaar een ‘ongeluk’ (ja, het was er wel één, maar ‘ongeluk’ klinkt meteen altijd zo zwaar) kreeg, schoot mijn premie omhoog. Ik betaalde eerst rond de €33 en moest ineens rond de €53 per maand gaan betalen. Kijkend naar de terugval in schadevrije jaren, was het echter net zo’n rotschade, waarbij het een paar tientjes voordeliger zou zijn om gewoon de hogere premie te accepteren, ook al is dat dan elke maand toch weer een beetje zuur.

Niet verzekeren is natuurlijk geen optie. Nog los van dat je geen risico wilt lopen met iets dat zo duur kan worden, ben je als je een auto hebt verplicht om hier minimaal een WA-autoverzekering voor af te sluiten. Afhankelijk van je auto is het soms ook verstandig om een uitgebreidere dekking of een aanvullende verzekering, zoals pechhulp of rechtsbijstand te kiezen. Kijk hier wel mee uit, want je kunt namelijk onnodig veel te veel betalen!

Bijna de helft van alle Nederlandse automobilisten is oververzekerd

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van alle automobilisten in Nederland oververzekerd is. Dit kan op meerdere manieren zijn:

 • Je hebt zowel een ongevallen inzittenden als een schade inzittendendekking.
 • Je hebt een aanvullende Rechtsbijstandverzekering Motorvoertuigen, terwijl je ook via je algemene rechtsbijstandverzekering hiervoor gedekt bent.
 • Je dekking sluit niet meer aan bij je auto.

Bij de eerste twee manieren gaat het om een aanvullende verzekering, die je vaak enkele euro’s per maand kosten. De laatste manier kan je veel meer geld kosten.

Klopt je dekking nog wel?

Wanneer je een auto koopt, moet je daar ook een passende, en het liefst een zo goedkoop mogelijke autoverzekering bij afsluiten. Heb je deze gevonden en kijk je er daarna jarenlang niet meer naar om? Of denk je – zoals ik toch meestal het idee hebt – dat het toch niet goedkoper kan? Dan loop je dus snel het risico dat je teveel betaalt. Als je auto al 8 jaar oud is en hij is nog steeds allrisk verzekerd, betaal je in verhouding zo veel premie, dat dit niet in verhouding staat met het geld dat je ervoor terugkrijgt in het geval dat je auto total loss raakt. Vaak wordt het volgende aangeraden:

–    Voor auto’s tot 4 jaar oud is een allrisk dekking de beste optie.
–    Voor auto’s tussen de 4 en de 8 jaar oud is een WA+ dekking meestal de beste optie.
–    Bij auto’s ouder dan 8 jaar is de WA dekking vaak voldoende.

Door jaarlijks je autoverzekering te vergelijken, kun je makkelijk checken of je niet onnodig te veel betaalt. Je kunt sowieso altijd checken of je huidige autoverzekering nog wel de goedkoopste is. Ook kun je kijken of je ergens anders een betere deal kunt vinden wanneer je besluit om je auto iets minder uitgebreid te verzekeren. Overstappen van autoverzekering is online al binnen enkele minuten geregeld. Let overigens wel ook altijd op je eigen portemonnee. Als je zo nieuw mogelijk wilt blijven rijden, maar geen geld hebt om dit zelf te bekostigen, kan het aantrekkelijk zijn om een iets uitgebreidere dekking te houden, mits het er één is waarbij je dus ook een flink bedrag terugkrijgt (denk aan de dagwaarde als je auto nieuw was).

Maar moet ik dan niet wachten tot mijn contract afloopt?

Tegenwoordig gelden voor alle autoverzekeringen maximaal 1-jaarlijkse contracten. Na een jaar krijg je bericht van je autoverzekeraar over een verlenging. Vanaf dat moment is het wettelijk geregeld dat je binnen een maand moet kunnen opzeggen. Bij veel autoverzekeraars kan dit zelfs dagelijks. Hierdoor kun je dus makkelijk van autoverzekering overstappen en meteen beginnen met besparen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. Hopelijk scheelt het wat! Ik zit al heel goedkoop, waardoor ik ondanks die verdubbeling elders niet goedkoper uit ben, maar dat is toch op een bepaalde manier wel een beetje zuur. Mijn voorwaarden zijn in de praktijk dus niet echt optimaal. Al vraag ik me ook af of dat überhaupt mogelijk is voor een autoverzekering…

 1. Deze blog sluit een beetje aan bij onze blog Verzekeringen, als onderdeel het kader van de wekelijkse blog over budgetkeuzes. Het loont echt om regelmatig je verzekeringen onder de loep te nemen.

  Zoals in deze blog uitgelegd heeft het weinig zin om onze autoverzekering te vergelijken aangezien deze onder personeelscondities valt. Goedkoper kan gewoon niet 🙂

  1. Regelmatig checken levert idd veel geld op, dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen. Ik heb jaren terug ook ontzettend op mijn huisverzekering bespaard. Sindsdien gaat er elk jaar wel weer een euro of wat af, maar toen ging het echt om een halvering. Mooi dat jullie zo goedkoop zitten dan!

 2. Good for you. Kennissen hebbensinds afgelopen week een huurauto van hun verzekering. Ze hadden gelukkig nog een al-risk voor hun acht jaar oude auto. Hun auto werd gestolen!! Wat inbraken en gestolen auto's betreft kun je beter in Friesland wonen denk ik zo.

  1. Oh, wat zonde! Ik heb daar gelukkig nog nooit mee te maken gehad, hoewel de laatste tijd hier bij de buurtwacht wel steeds berichten verschijnen van verdachte auto's enzo. Maar als ik thuis ben, dan staat mijn auto naast het huis, toch wel in zicht. En ben ik niet thuis, dan zit ik er meestal in. Dat maakt het jatten ook weer wat lastiger.

 3. Ik heb geen auto, dat scheelt enorm in de maandelijkse kostenpost. Al hoewel dat niet de grootste reden was om mijn auto weg te doen. Autorijden is een behoorlijke belasting voor het milieu.

  Groetjes Sas

  1. Heb je hem daarom weggedaan? Wel super dat je zonder kunt en wilt, want het is inderdaad een belasting, zowel financieel als voor het milieu. Ik geloof niet dat mijn leven er leuker van zou worden als ik geen auto meer had; je hebt hier bijna geen openbaar vervoer en familie e.d. woont allemaal op tenminste een half uur afstand (met de auto).

 4. Ik woon in een grote stad, zowel met de fiets als met het openbaar vervoer kan ik hier goed uit de voeten. Ik heb hem idd weggedaan vanwege de milieubelasting en ook vanwege dat het een stuk goedkoper is om geen auto te hebben.

  Ik kan me voorstellen dat als je op het platteland woont het haast niet mogelijk is om geen auto te hebben. Dus heel begrijpelijk dat jij er wel 1 hebt. Ik denk ook dat er bijna geen deelauto's bij jou in de buurt zijn, anders zou dat een optie kunnen zijn.

  Groetjes Sas

  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb even gekeken, maar het houdt hier inderdaad niet over met deelauto's. Er zijn er wel een aantal, maar ook op 8-10 km afstand, dus dat is niet heel praktisch. Als ik in de stad zou wonen, dan zou ik er denk ik wel anders over denken. Dan zijn er zoveel prima alternatieven…

  2. Nee dat is zeker niet praktisch om een deelauto op 8 tot 10 km afstand te hebben. Jammer ergens dat het op het platteland zo slecht geregeld is. Maar dat zal ook komen omdat het niet rendabel is om beter OV te regelen.

   Groetjes Sas

 5. Wij profiteren ook van de aangepaste opzegtermijnen en het inlezen over dit soort zaken. Zo hebben wij eind december besloten om de all risk van onze inmiddels 8 jaar oude auto om te zetten naar beperkt casco wat ons weer tientje scheelt per maand. Hiermee hebben we onze lasten weer per maand verlaagt.

  1. Netjes! Mijn auto is nog geen drie jaar oud, dus ik houd het voorlopig nog even op volledig. Mijn vorige auto was 7 jaar oud toen ik die inruilde. Die heb ik ook altijd op volledig gehouden, omdat het verschil geloof ik 3 euro in de maand was. Daar wilde ik geen extra risico voor lopen, omdat ik ook niet zonder kon.

  2. Ja dat is logisch, zo raadde ze dat bij ons ook aan, maar toen ben ik toch eens gaan kijken en vergelijken en kwam er achter dat het wel meer was dan enkele euros. Maar in jouw geval met 3 jaar is allrisk nog steeds een aanrader.

  1. Jou bolide is dan wel goed voor jou portomonnee maar minder interessant voor het milieu vanwege de leeftijd van jou auto.

   Groetjes Sas

  2. Wegenbelasting is idd hoger, al rijdt ie op benzine. Grootste voordeel van zo'n auto is dat ik geen afschrijving meer reken. Ik rekende met 1000 euro maar met dit bedrag was ik 2 jaar terug klaar met afschrijven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.