Brexit: maakt het uit?

Ik was best verbaasd toen ik hoorde dat Groot-Brittannië écht uit de Europese Unie zou stappen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me er niet heel erg goed in verdiept had, maar ik dacht: ze hebben al geen euro, de EU schijnt goed te zijn voor de economie en voor zover ik kan zien, nemen de meeste landen er toch al een beetje een loopje mee en is NL een van de weinige landen die ook daadwerkelijk de bijdrage levert, de doelstellingen haalt of als gevolg van het niet halen de boete betaalt. Bovendien las ik ook ergens dat het uit de EU stappen elk Brits gezin een dikke 5000 euro zou kosten. Gelukkig verspried over een langere periode, maar toch.

En toch stapten ze eruit.

Wat zijn daar nu de gevolgen van voor mij/ons persoonlijk?

 • Ik heb Britse klanten. Dat kan dus twee kanten opgaan: of ik krijg minder Britse ponden voor mijn werk, of ze moeten meer ponden tegenover Eurotarieven zetten. In het eerste geval krijg ik sowieso minder, in het tweede geval ben ik duurder, dus is de kans op minder werk ook groot. Dit is overigens niet van toepassing als de koers weer wat aantrekt. Of in ieder geval minder sterk.
 • Ik twijfel een beetje of het nu nog handig/voordelig is om dingen uit Engeland te bestellen. Als er nieuwe verdragen worden afgesloten verandert er misschien niets, maar dan moet dat dus wel gebeuren.
 • Het bedrijf waar vriend werkt zit in de internationale handel; ook daar is het dus even afwachten wat de koers doet, wat er voor verdragen worden afgesloten, enzovoorts.
 • Een voordeel is natuurlijk dat vakantie naar Engeland nu voordeliger lijkt/schijnt te worden.

Over het algemeen blijft het gewoon nog even spannend. Het kan ontzettend goed zijn voor de economie van Engeland. Dan denk ik dat het op zich ook een positief effect op ons kan hebben; dan wordt het misschien aantrekkelijk voor de Britten om ‘iets’ met ons land te doen. De economie kan ook inkakken, dat heeft dan weer een negatief effect. Daarnaast zou het nog juist veiliger of juist onveiliger kunnen worden en is er nog het risico dat de Schotten (en daarna misschien wel nog meer landen) ook uit de EU willen stappen. Overigens schijnt dat dan weer een wat kleinere kans te zijn, omdat die blijkbaar wel meer ‘Europa-gericht’ zijn, zoals dat zo mooi heet.

Merk jij wat van Brexit? En wat vind je ervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Nee, voor mij heeft het voor zover ik me in kan denken geen effect. En wat ik er van vind? Als onze regering écht ballen heeft, vraagt zij nu ook maar eens aan haar volk wat die er van denkt..

  1. The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence. -Bukowski

  1. De schotten roepen zelf weer op tot een referendum om Het verenigd koninkrijk te verlaten. De vorige keer leverde die blijven op. Maar nu het VK eruit gaat willen ze nog een keer proberen om onafhankelijk te worden zodat ze bij de EU kunnen blijven.

 2. Ik werk bij een financiele instelling, die krijgt er waarschijnlijk nieuwe klanten van (bedrijven vertrekken uit GB). Maar hoe dat precies invloed heeft, zal nog wel even duren voor dat dat helder is.
  En misschien stort de hele EU in, dan wordt het plaatje nog weer anders. We blijven oplettend dus maar.

 3. Ik mis de democratie in de EU. De EU rammelt aan alle kanten en breidt maar uit.
  Als een bedrijf snel groeit, moet je op je hoede zijn, dan is vaak de basis te wankel en rolt er een failliet uit.
  De EU denkt dat zij dat allemaal kunnen.
  Onze pensioenen zijn na het Brexit over gedragen. TTIP komt er aan. Krijgen we hier ook dat Monsanto het voor het zeggen krijgt, dat er onvoldoende is gekeurd, voordat een medicijn de markt op kan?
  VK is ook een netto betaler.

  Op dit moment kun je nog rustig bestellen. De VK moet naar aanleiding van het referendum nog officieel het vertrek aanmelden.
  Dit gaat nu nog niet gebeuren. De PM gaat nog eerst met ontslag en zo.

  Zelfs de rekenkamer van de EU krijgt geen verantwoording van de declaraties van de regerenden. Hallo zeg. In NL moeten alle politici zich voor hun declaraties verantwoorden.
  Dit is echt het gevolg van te veel vertrouwen. Mijn motto: 'Vertrouwen is goed, controleren is beter'.

  Ik kan me niet voorstellen dat jij niet beter op de hoogte bent. Zeker als je met de UK handelt. Nee, dit is echt een grapje van je. Kan niet anders.

  In Londen heeft men voor blijven gestemd op het platteland voor vertrekken. In Londen heeft men meer voordeel van de EU.
  Anderen zeggen, dat het beter is dat 'Jan met de Pet' niet had gestemd. Voor het eerst is dit wel het geval.

  In deze tijd van internet en sociale media, denkt de EU nog steeds weg te komen met een niet democratie.
  Dat het hoofd van de ECB, vroeger Griekenland adviseerde in het sjoemelen met de boekhouding, zodat ze toch bij de EU konden komen.

  Een bedrijf gaat failliet en begint gezonder opnieuw. Dat zou de EU ook moeten doen.

  Basis is, als je te snel groeit en de basis is wankel, dan gaat iets failliet. De EU is daar geen uitzondering op.

  Ik hoop dat ze de EU verlaten. De beurs heeft zich redelijk hersteld.

 4. Ik vind het geen goede zaak. Als je kritiek hebt op de EU kun je denk ik veel beter proberen van binnenuit veranderingen in gang te zetten. Door te vertrekken heb je niks meer te zeggen en stiekem zul je dan nog steeds heel afhankelijk zijn van de EU. Wat hierboven staat klopt ook echt niet. Juist op het platteland hebben de mensen (ook in Wales, Engeland etc) veel voordeel bij de financiering van de EU. Ja, het kost wat, maar door investeringen in infrastructuur, landbouw etc krijgen die gebieden juist ook heel veel terug van de EU. Ik vrees dat dat vertrouwen in de eigen regering (die juist alleen maar denkt aan Londen en de gebieden waar ze snel veel kiezers bereiken) nog eens flink kan tegenvallen. Uiteindelijk bestaat 'Brussel', waar altijd zoveel kritiek op is, niet. Het zijn de nationale politici, ministers en ministeries die uiteindelijk de beslissingen nemen in Brussel. En het is heel gemakkelijk om de schuld af te schuiven op Brussel, want mensen weten blijkbaar gewoon niet hoe het werkt.
  Bovendien herstelt de beurs zich helemaal niet, vandaag was weer een bloedrode dag.

  Helena

  1. Helena, ik ben het wel met bovenstaande eens. Brussel bestaat wel, van daar uit trekken enkele mensen aan de touwtjes en ik herken het beeld niet dat nationale politici en ministeries besluiten nemen. De democratie is in de EU ver te zoeken en hoor toch ook de galm dat het hierin anders moet gaan worden. Ik weet zeker dat veel mensen in Nederland, en niet alleen laag opgeleiden, best ook hier een referendum zouden willen. Uiteindelijk denk ik dat we gewoon als zelfstandig Nederland veel beter af zouden zijn. Heb persoonlijk niets met hele EU gebeuren, het is er gekomen met de bedoeling dat er nooit meer een oorlog zou komen. De wereld staat behoorlijk in brand op dit moment en dan nog het immigrantenprobleem wat ze totaal niet aan kunnen en waar nog grote problemen van gaan komen. Dus wat heeft het ons gebracht? De doelstelling waarvoor het is opgericht is totaal voorbij geschoten en echte leiders hebben we niet. Maar dat is mijn mening.

  2. Wie beslist er dan in Brussel volgens jou? Het zijn echt ónze ministers en regeringsleiders die daar in de Raad de knopen doorhakken hoor… Maar mensen weten dat blijkbaar niet, dus Europa is een makkelijke zondebok.
   En je kunt je wel afwenden maar veel problemen zijn grensoverschrijdend en kun je in je eentje gewoon niet doeltreffend aanpakken denk ik.
   Helena

  3. In Brussel komen inderdaad de wereldleiders bij elkaar, en dat is dus ook "Brussel". Het probleem is alleen dat ik deze mensen hierin niet echt bekwaam vindt, er worden geen knopen doorgehakt en daarom zijn er zoveel grensoversschrijdende problemen. Als de landen hun eigen soevereiniteit hadden behouden en hun eigen grenzen en beslissingen hadden we al deze grensoverschrijdende problemen niet gehad. Neem het immigratieprobleem, nog elke dag worden mensen uit zee gevist maar oplossingen zijn er niet en komen er denk ik ook niet. De leiders zijn hierin niet capabel en als ik kijk naar Noorwegen en Zwitserland die niet in de Eu zitten en het toch allemaal prima doen is deze geldverkwisting niet nodig. Maar er zijn voor en tegenstanders en dat zal ook wel altijd zo blijven, iedr heeft zijn eigen beweegredenen en inzichten.

 5. Wanneer je zaken doet met bv. Het VK en je betaald krijgt in ponden is het handig om valuta risico's bij de bank af te dekken. Ik zag dat het Brexitkamp op de BBC schermde met het feit dat GB over een aantal jaren p er gezin een bijdrage moet leveren aan de EU van 5500 pond.

 6. Wanneer je zaken doet met bv. Het VK en je betaald krijgt in ponden is het handig om valuta risico's bij de bank af te dekken. Ik zag dat het Brexitkamp op de BBC schermde met het feit dat GB over een aantal jaren p er gezin een bijdrage moet leveren aan de EU van 5500 pond.

 7. Mijn dochter heeft zich gaat per 1/9 studeren in UK.
  Het collegegeld gaat verdriedubbelen. Dat is niet op te brengen. Wellicht wijkt ze uit naar Schotland of Ierland.
  Echt jammer die Brexit, degene die voor de Brexit stemden hebben totaal geen zicht op de gevolgen.

 8. Wat ik ervan vind? Nou, ik denk niet dat het er allemaal beter op wordt. Het is ook wel een beetje de schuld van de politiek zelf, want er is geen EU-positieve campagne gevoerd. Een hoop mensen hebben niet eens in de gaten gehad dat er consequenties aan vast zaten. En heel veel kiezers hebben ook gedacht: als de brexit positief uit de verf komt, gaan ze dat nooit doorvoeren. Nou, de stemmen worden daar dus wél serieus genomen.

  Ik denk dat Schotland zeker nog gaat heroverwegen om onafhankelijk te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.