Huis verkocht: tot wanneer hypotheek betalen?

Als je je huis verkoopt, tot wanneer moet je dan je hypotheek betalen? Ik vond dat eigenlijk wel handig om te weten, dus zocht het uit.

Wat ik me zo eens afvroeg: hoe werkt dat eigenlijk met die laatste hypotheekbetaling? Als je je huis verkoopt, tot wanneer moet je dan je hypotheek betalen? Als ik tot nu toe een huis verkocht, dan was er altijd een ander huis in beeld, dat al iets eerder aangekocht was. Dan was er dus sprake van een overbruggingshypotheek en werd er volgens mij – maar dat kan ik nu niet echt meer nakijken – ook altijd iets van de maandlasten verrekend met de hypotheek. Maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. Bovendien betaal je je hypotheek natuurlijk achteraf, dus als ik bijvoorbeeld op 1 september de overdracht heb, dan betaal ik op die dag nog voor augustus. Maar hoe zit dat als je je huis verkocht hebt en géén nieuw huis koopt. Tot wanneer moet je dan hypotheek betalen?

Huis verkocht, tot wanneer moet ik hypotheek betalen?

Ik vroeg het me zo ineens af. Hoe zit het met die hypotheek betalen? En met name met die laatste termijn. Betaal ik die vooraf, betaal ik die achteraf, verreken ik dat bij de notaris?

Per saldo maakt het natuurlijk allemaal helemaal niet uit, maar ik was wel even benieuwd vanaf wanneer je dan met je nieuwe maandbudget moet rekenen; als alles via de notaris gaat, dan heb ik straks een maand van tevoren voor het laatst via het lopende systeem mijn hypotheek betaald. Als dat niet zo is, moet ik er natuurlijk voor zorgen dat er voor de overdrachtsdatum ook weer genoeg geld op mijn rekening staat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo zit het

Uiteindelijk heb ik mijn woning op 2 augustus laten overschrijven. Een dag na de dag waarop normaal gesproken de hypotheek betaald zou worden. Ongeveer een week daarvoor kreeg ik de concept afrekening van de notaris opgestuurd, waaruit duidelijk bleek dat ik 1 augustus geen hypotheek zou hoeven te betalen.

Op de afrekening stond (naast de koopsom en de verrekening van de jaarlijkse betalingen aan vaste lasten qua gemeentelijke belastingen etc.):

Aflossing hypotheek

Hoofdsom

Lopende rente

2 x dagrente (voor die twee dagen van augustus)

En dat kwam uit op een totaalbedrag. Omdat er een volledige aflossing plaatsvond, was het niet meer nodig om een annuïteit te verrekenen en ging het dus alleen om de rente die ik (achteraf) betaalde over de maand juli en ‘vooruit’ over de twee dagen in augustus.

Weten we dat ook weer.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
  1. Nou ja, dan is de vraag nog of je je annuïteit ook vooraf of achteraf betaalt. Maar dat maakt het inderdaad wel makkelijker. Dan kun je dat immers op de eerste al zien. Ik geloof dat ik gewoon maar uitga van normale lasten, dan kan het alleen maar meevallen.

 1. zoiets weet de notaris. en volgens mij stort die het 1 a 2 werkdagen na de overdracht, maar waarop? het moet in ieder geval op je eigen naam staan, zodat dit geen witwasroute wordt.

  1. Wat er overblijft komt inderdaad binnen 1-2 werkdagen op de bankrekening die je hebt opgegeven. Ik weet niet zeker of die van jezelf moet zijn, maar ik heb wel mijn eigen nummer opgegeven. Ik geloof dat ik mezelf het toch het meest gun 😉

 2. Bij de berekeningen op school is het de eerste dag niet en de laatste dag wel. Je hebt rekenmethoden maand dertig dagen. Ik heb nooit bij een bank gewerkt, maar ik denk dat de bank meer kan, dan jij als particulier. Ik denk op mijn klompen dat de laatste dag inrekenend wordt gebracht.

  1. Ja, elke dag wordt in rekening gebracht, ga ik vanuit. Waar ik meer benieuwd naar ben is wat ze via de normale maandbedragen verrekenen en wat via de eindafrekening gaat. Oftewel: moet ik op bijvoorbeeld 1 september zorgen dat ik het normale bedrag op mijn rekening heb staan, of kan ik mijn salaris al bijstellen (naar beneden) en extra sparen, omdat het via de notaris gaat.

 3. De notaris vraagt aan jou de gegevens van de hypotheek(maatschappij) en regelt het verder. (Ik neem aan dat al wel bekend is bij welke notaris de akte gepasseerd wordt.) Alles staat keurig vermeld op de afrekening die je van hem/haar krijgt. Voor een eventuele overwaarde moet jij je bankrekeningnummer opgeven en dan heb je het geld binnen een dag of twee erop staan. (Zou er onderwaarde zijn, dan moet je zorgen dat het toereikende bedrag tijdig op de derdenrekening van de notaris staat, zodat hij voor volledige betaling van de hypotheek kan zorgen.)
  Als het goed is, betaal jij je hypotheek automatisch. Tenminste, dat eisen de meeste hypotheekmaatschappijen. Zij zetten ook de automatische betaling stop.
  Ik heb in het verleden diverse malen een huis verkocht en zo ging het bij mij altijd.

 4. Dat is per bank verschillend. Sommige banken laten je eerst de maand betalen, en betalen na passeren het verschil terug, andere banken berekenen per das en laten je dat via de notaris betalen (Zeg maar overwaarde minus het aantal dagen wat je moet betalen).

  Bel gewoon even met je bank en vraag hoe hun dat zien. Kom je er met de bank niet uit, spreek dan met de notaris. Vraag zowieso bij de notaris een concept nota van afrekening! Kan je vooraf controleren en doorrekenen of de bedragen juist zijn!

 5. Het veranderen van huis en daarbij het veranderen van hypotheek kan nog onverwachtse wendingen geven.
  Wij hadden een potje (zat in hypotheek bedrag) waarvan uit een spaarbelegging betaald werd, maandelijks,wat na 20 jaar uitgekeerd zou worden.Dit zou toentertijd een mooie constructie zijn was ons verteld omdat we een deel terug kregen van de fiscus en een belegging hadden.
  De twintig jaar heeft het door scheiding niet gehaald en het bedrag wat in het potje over was werd automatisch op een derdenrekening gestort, tot onze verbazing. Onze verwachting was dat het gedeeld werd en op onze lopende rekening gestort zou worden. Echter zo ging het niet. We moesten achter ons eigen geld aan,dus aanvragen en daarbij moesten we ook nog een bankoverschrift laten zien van onze eigen bank dat we rekeninghouder waren waarop het geld gestort kon worden ( en als ik me niet vergis, is al een paar jaar geleden ) moest ex-partner ook ondertekenen dat hij het hier mee eens was ( wederzijds dus, ik voor hem dat hij zijn deel kreeg).Al met al waren we door deze bureaucratie een paar maand verder…..

  1. Wow, dat is ook lekker!! Was dat dan wat er overbleef nadat alles gedeeld/huis verkocht was? Ik moest hier een formulier invullen waarop letterlijk staat: Naar welk rekeningnummer dient een (eventueel) door u te ontvangen bedrag te worden overgemaakt? Ik heb verder niets meer in spaar-/beleggingshypotheken, dus hoop dat ik daar niet achteraan hoef. Niet zoveel zin om daar een paar maanden op te wachten. De rente is al niets, als het dan ook nog eens maanden bij een ander staat… 😉

 6. Bij ons werd alles bij de notaris verrekend daar kregen we een overzicht met alle bedragen en mochten daar ter plekken betalen, voor boete van openbreken van de hypotheek, maar ook die 11 dagen hypotheek die we open hadden staan inplaats van een volledige maand. Wij kregen dus serieus een boete omdat we na 7 jaar de hypotheek stopte ivm verkoop woning en niet de 10 jaar vol hadden gemaakt. Wij hadden die hypotheek mee kunnen nemen maar 4.95% was toch wel heel hoog vergeleken met de 3.1% die we nu betalen.

  1. Je hypotheek mag je toch altijd 'gratis' aflossen als je je huis verkoopt? Of hadden jullie al iets van rentemiddeling gedaan? Het verschilt soms idd volgens mij wel als je een nieuw huis koopt. Ik heb hier ook nog hypotheken opzitten van eerdere huizen, vandaar ook dat het zoveel delen zijn.

 7. hallo LLMM,

  Behalve dat ik graag je blog lees, heb ik even nagekeken hoe het bij ons gegaan is: wij hadden nog een tweede hypotheek die al afgelost was, maar moest nog wel doorgehaald worden. Twee hypotheken doorhalen: € 196 (komt nog BTW bij), daarnaast ook nog doorhalen bij het kadaster: €25,-.En de rente van de lopende maand moesten we gelijk betalen. We hebben het totale hypotheek bedrag moeten aflossen, en later kregen we het opgespaarde deel betaald, maar dit heeft wel ruim tijd gekost (2mnd of zo?). Misschien nog een meevaller: De OZB, rioolrecht en waterschapslasten heb je begin het jaar al betaald, en het gedeelte van voor de nieuwe bewoners is krijg je terug. Hoe het met een familiehypotheek gaat: geen idee. Succes! gr. Petra
  o ja, vergeet ook niet dat de rekening van de makelaar gelijk ingehouden wordt bij de notaris

  1. Bedankt voor het checken! Ik hoop dan eigenlijk niet dat ik 6 keer doorhaalkosten hoef te betalen :$ De kosten van de makelaar had ik idd al rekening mee gehouden. OZB enzo doe ik in termijnen, daar krijg ik misschien nog iets van terug, maar dat zal wel niet heel veel zijn, denk ik.

   Ik had het van de familiehypotheek al even bij de notaris nagevraagd, maar nog geen reactie gekregen. Ik denk dat ik die zelf over moet boeken (dan krijg ik gewoon meer van de notaris). Hier gelukkig geen opgespaard deel, dus als het goed is wordt alles gewoon binnen 1-2 werkdagen op mijn rekening overgemaakt.

   Met deze info kan ik wel wat, bedankt!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.