Kleine hypotheek-mijlpalen

Het was gisteren weer de eerste van de maand, dus ik kon mijn hypotheekoverzicht weer bijwerken. Eerder deze week betaalde ik al de hypotheek aan de familiebank, waarmee ik weer een dikke €300 van het hypotheekbedrag af kon halen. Nu kwamen daar nog twee kleine annuïteitenhypotheekjes van de bank bij. Ik heb namelijk drie aflossingsvrije delen en drie annuïteitendelen, dit vanwege de nieuwe regels die in waren gegaan in de periode dat ik het huis en de hypotheek overnam.

Via de kleine delen bij de bank kon ik in ieder geval weer twee mijlpalen bijschrijven:

 • Voor het ene deel heb ik het kantelpunt bereikt: ik betaalde deze maand zowel aan rente als aan aflossing €39,05. Vanaf volgende maand wordt dat dus voor het eerst meer aflossing dan rente. Voor dat andere deel behaalde ik die mijlpaal al in september vorig jaar. Inmiddels zit ik voor dat deel op dik €5 meer aflossing dan rente. Dit deel is in totaal een dikke €18.000, vandaar de relatief lage rente en relatief lage aflossing
 • Voor het tweede deel kwam ik voor het eerst onder de €15.000 uit. Zo’n cijfer in de duizend er vanaf vind ik ook altijd weer mooi, ook al is er in feite maar ongeveer €30 afgelost.

Nu ik het huis verkocht heb, heb ik besloten om tot de overdrachtsdatum niet meer extra af te lossen. Qua rente is het niet echt de moeite meer waard, omdat de overdracht deze zomer al is. En als ik het wel heb afgelost, dan zit het daarna ‘vast’ in mijn hypotheek. Als in: ik moet het dan wel voor een volgend huis bewaren, vanwege de bijleenregeling. (Of natuurlijk een goedkoper huis, waardoor dat geld niet nodig is en er ook geen hypotheek met aftrek voor dat bedrag nodig is, maar dat is iets waar ik me nu nog niet op vast wil leggen) Nu ben ik even goed van plan het daarvoor te gebruiken, maar ik heb liever wel de vrijheid om voor een andere constructie te kiezen als dat zo uitkomt.

Nu ik trouwens zo naar mijn briefje zit te kijken, zou het op zich voor mijn idee best nog wel leuk zijn om net iets meer dan €2000 af te lossen. Als ik dat doe, dan heb ik namelijk bij de bank minder dan €200.000 hypotheek. Als ik dat zou doen, scheelt het me denk ik nog een tientje rente per maand. Maar het moet dan wel weer uit mijn buffer komen, want op mijn hypotheekrekening staat nog €61,75 en daarmee red ik het niet 😀

Ach, misschien maar gewoon even niets mee doen. Gewoon maar even rustig afwachten en de rit uitzitten.

Nu weet ik dat ik met 6 hypotheekdelen wat sneller een kleine mijlpaal heb dan wanneer je één hypotheek hebt (niet dat dat een pleidooi is voor de administratieve bull**** die ervoor heeft gezorgd dat het hier zo gesplitst is), maar dan zijn ze misschien wél indrukwekkender. Wat vind jij mooie mijlpalen? En let je daar ook op, of is het vaak meer een verrassing?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Onze hypotheek bestaat uit drie delen (lees ook ons aflosverhaal bij Opnieuw Begonnen, Beter laat dan nooit). Binnenkort ga ik op vakantie maar heb wel een extra aflossing ingepland. Wij hebben 3 aflosvrije hypotheekdelen. Na de komende aflossing is het saldo van deel 1 (met de hoogste rente en waarop we dus aflossen) op €500 na gelijk (nu nog hoger) dan de aflosdelen 2 en 3 samen. Deze laatste twee delen staan voor 1 jaar vast en kunnen binnenkort weer tegen een lagere rente vastgezet worden. Waarschijnlijk zet ik deze twee delen dan vast voor 10 jaar of misschien zelfs wel 15 jaar.

  1. Dat verhaal is vorig jaar oktober al geplaatst, LLMM. In de commentaren probeer zo af en toe een update te plaatsen. Het aflossen gaat voorspoedig, maar we hebben een lange weg te gaan……

 2. Ik vind ronde bedragen altijd een mooie mijlpaal! Bijvoorbeeld als we op 170.000 komen, dat is denk ik onze volgende grote mijlpaal. Of bijvoorbeeld weer 2.500 extra afgelost, dat vind ik ook altijd leuke mijlpalen. Als je de hypotheek versneld wilt aflossen zijn er genoeg redenen voor een feestje te bedenken hihi 😉

 3. Eerste mijlpaal is straks een bedrag van onder de €300 voor het annuïteiten deel van de hypotheek. Dan de gehele restschuld afgelost en vervolgens de hypotheek onder de €195.000. Maar die laatste (twee) worden pas volgend jaar.

 4. Dat is toch een mooi moment! Ook al is het een van de zes. Onze hypotheek bestaat ook uit meerdere delen, als gevolg van administratieve onzin. Het duurt echter nog wel even voor we er eentje afgelost hebben 🙂
  Ik vind elke 10.000 een mooie mijlpaal. En als de schuld op een gegeven moment met een 1 begint in plaats van met een 2, dan vind ik dat ook een hele fijne.

 5. Lekker hoor dat het zo voorspoedig is gegaan met aflossen.
  Weet je al wanneer de overdracht plaats gaat vinden? Ik zou lekker even wachten met aflossen verder.

  Mijlpaal? Voor ons altijd onder een duizendtal. Streven is dit jaar onder de 72.000 euro uit te komen. Volgens mij redden we dat door nog 695 euro extra af te lossen. Ach wie weet doen we ruig en gaan we voor de 70.000 euro. Eerst maar de keuken en badkamer verbouwen.

 6. Wij hadden deze maand twee mijlpalen. We zitten op schema met het extra aflossen en hebben nu de helft afgelost van wat we van plan zijn en deze maand is onze bruto maandlast onder de 600 euro gekomen 🙂
  Wij hebben nu nog maar op eenderde van onze waarde van ons huis een hypotheek.

 7. http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index/994

  Voor je nieuwe hypotheek, zou ik gewoon weer meerdere delen nemen, al zijn ze allemaal annuitair (of daarvan 40% lineair, zoals Rentenier zegt http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2013/09/kan-je-een-nieuwe-hypotheek-afsluiten.html)
  Zeker als je bij Rabo blijft. Wij hebben drie delen met verschillende looptijden en daarvan onlangs twee overgesloten naar een lagere rente. Je betaalt dan 1x de wijzigingskosten, dus nadelen zijn er niet aan meerdere hypotheken. Of laat ik voor mezelf spreken: ik heb ze niet ervaren en zie ze niet aankomen.
  Hanna

  1. Ik ben straks eerst even nergens bij, omdat ik bij mijn vriend intrek. We hopen dan met een jaar of 2-3 wat anders te vinden, dan zal er weer een hypotheek afgesloten worden. Weet jij toevallig of je meer betaalt als je vraagt om verschillende delen? Ik vind 6 een beetje irritant om bij te houden, maar heb er verder ook geen last van. En het is wel fijn dat je inderdaad wat kunt spelen met rentes, zonder meteen voor de hele som beslissingen te moeten nemen. Wat dat betreft vind ik het ook niet per se nadelig. Anders had ik straks alles tegen 5,8%, nu is dat gelukkig maar een royale kwart van de hypotheeksom.

  2. Nee, meerdere delen kosten niets extra (tenminste niet bij de Rab0, ik weet het niet van andere banken). En van de Rab0meneer mochten we ook 30 delen nemen met 30 verschillende looptijden 🙂
   Maar ik ben dus blij dat we 3 delen gedaan hebben, daardoor konden wij de boete voor de oversluiting betalen. Als het 1 groot deel was geweest, hadden we voor meer zekerheid gegaan en was oversluiten echt onbetaalbaar geweest.
   Hanna

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.