Meer aflossing dan rente!

Oké, direct even een disclaimer: niet OVERAL meer aflossing dan rente. Maar op mijn twee kleinste hypotheekjes betaal ik sinds deze maand voor het eerst meer aflossing dan rente. Ik verlengde mijn rentevaste periode met 5 jaar en ging daarom van een rente van volgens mij 2,3% (heb dat natuurlijk net weer even niet bij de hand) naar 2,2%. Hierdoor daalde mijn maandbedrag voor die hypotheek van €61,03 naar €60,25, waarvan ik €28,10 aan rente betaalde en €32,15 aan aflossing. Dat blijf ik trouwens vreemd vinden hoor, dat als je rente naar beneden gaat, je maandbedrag amper zakt, omdat je aflossing weer omhoog gaat. Je zou juist denken dat een hogere aflossing dan automatisch weer leidt tot een kortere looptijd?

Daarnaast zette ik een deel van ongeveer €62.000 vast op 2,5%. Dat was voorheen een variabele rente van inmiddels 2,6%. Ook daarop viel de daling van de maandlasten me tegen, dat was amper €5 per maand. Hiervoor moest ik wel €250 betalen. Maar dat heeft denk ik wel te maken met dat het laat verwerkt is, want als ik op jaarbasis reken en dan deel door 12, dan moet de besparing daarop toch echt rond de €15 per maand liggen. Dat deel is bovendien aflossingsvrij, dus daarin heb ik niet te maken met een hoger wordende aflossing. Het gaat allemaal niet megahard, maar al met al kom ik steeds dichter in de buurt van een totale hypotheek van €350.000 en een bruto hypotheeklast van €1500.

Weet jij waarom een renteverlaging op een annuïteitendeel zo apart doorwerkt, waarbij je rentedeel niet even hard daalt als de rente op zich? Of dat tenminste zo lijkt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Wat in de tekst staat! Maar dat gaat dus alleen over de kleinste hypotheekdelen, niet over alles. In totaal betaal ik maandelijks ongeveer €350-400 aan aflossing. Voor de grotere delen zit ik echter voorlopig nog op meer rente dan aflossing…

 2. Annuitair houdt in dat je over de hele looptijd hetzelfde bedrag betaald. In het begin betaal je meer rente en minder aflossing, en elke maand stijgt de aflossing en daalt de betaalde rente.

  Een lager rente-tarief zou ook een lagere maandlast moeten betekenen. Als dit niet het geval is, dan los je dus harder af (want de rente is lager) en verkort je de looptijd.

  In jouw geval betaal je 0,1% minder aan rente en ga je maandelijks 78 cent minder betalen, € 9,36 per jaar. Dat zou betekenen dat je momenteel dus nog een kleine 9360 euro openstaande schuld hebt. Klopt dat? Zoja, dan klopt ook de berekening.

  1. Nee, dat bedrag klopt niet. Ik kijk komende maand wel even of ze misschien maar een deel van de maand berekend hebben. Volgens mij zou een lagere rentelast ook een lagere maandlast moeten betekenen, ongeacht dat het annuïtair is. De rente daalt immers, maar de aflossing staat daar in feite los van. Het is dan natuurlijk wel zo dat alleen het rentedeel daalt, maar daar had ik in mijn eigen berekening ook rekening mee gehouden. Ik heb gewoon berekend wat het normaal aan rente per jaar kost en wat dat dus per maand zou schelen als er vanaf zou gaan. Maar even geduld nog denk!

 3. Ik probeer even mee te rekenen, met je tweede voorbeeld waarbij je ook het hypotheekbedrag geeft. (62.000 euro). Op basis van een rente van 2,6% betaal je dan circa 134 euro aan rente per maand, bij 2,5% is dat 129 euro. Die bijna 5 euro lijkt dus te kloppen.
  Ook in een annuïtaire vorm zou het zo uitkomen. Dan betaal je respectievelijk dit jaar circa 248 en 244 euro. Mits je uitgaat van aflossing over 30 jaar natuurlijk, misschien heb je zelf met een kortere looptijd gerekend?

  Ik gebruik altijd de annuïtaire formule in excell, dan zie je precies hoe de rente en aflossing over de looptijd worden ‘uitgesmeerd’.

  =BET(2,5%/12;360;62000;0;0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.