Hypotheekrenteaftrek: ineens snapte ik ‘die mensen’

Je kent ze misschien wel: mensen die gaan voor maximale hypotheekrenteaftrek. Want dan profiteer je maximaal. Dus het liefst met een dure spaarhypotheek, want dat betekent veel rente op het geld dat je daarin spaart. Even niet stilstaand bij het feit dat je die rente krijgt over de tientjes die je per maand bij elkaar spaart, maar betaalt over de volledige openstaande som. 30 jaar lang. Ik kom regelmatig mensen tegen die iets in deze richting vertellen en me op die manier aan willen praten dat het vooral maar heel goed is om maximale hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen. En meestal probeer ik ze daar dan weer vanaf te praten. Vaak lukt dat niet of nauwelijks, want het idee dat dit supergunstig is, is nu eenmaal heel erg ingebakken.

En laatst betrapte ik mezelf er ineens op dat ik óók dat gevoel had!

Ik zat bij de accountant en we liepen mijn aangifte door. Ik had vooraf al een beetje berekend hoe het uit zou komen (zat ik overigens compleet naast) en toen kwamen we bij het stukje ‘hypotheekrenteaftrek’. We hebben het hier (weer) nog steeds over 2014, maar dat was voor mij dus wel een gunstig plaatje. Ik mocht na verrekening van eigenwoningforfait een dikke €13.000 aan betaalde rente aftrekken. En ineens schoot door mijn hoofd: ‘Au! Ik heb geen huis meer! Straks mag ik dat dus allemaal niet meer aftrekken en moet ik belasting betalen! Huiliehuiliehuilie!’

Zit ik zelf altijd tegen iedereen te verkondigen dat de hypotheekrenteaftrek een sigaar uit eigen doos is, ga ik ineens bijna verlangen naar een aftrekpost die me in feite veel minder voordeel oplevert dan gewoon helemaal geen rente betalen. Ik ga straks natuurlijk wel meer belasting betalen – mijn voorschot van nu is immers berekend op mijn situatie mét huis – maar uiteindelijk zou ik volgens mij meer over moeten kunnen houden. Het is immers niet zo dat de ongeveer €1200 die ik eerder maandelijks alleen al aan rente aan de bank betaalde, nu ineens naar de Belastingdienst gaat.

Maar toch: op een bepaalde manier voelt het blijkbaar toch anders om een stevige aftrekpost te hebben. Want ook na dat ene moment schoot het nog een aantal keer door m’n hoofd heen, waarbij ik echt even logisch moet nadenken en me realiseren dat die aftrek misschien 40% van een sigaar is, terwijl ik nu de hele sigaar mag houden. Min of meer dan.

Heb jij ook wel eens een beetje een ‘krom’ (financieel) idee, waarbij je jezelf echt moet corrigeren, omdat je ook gewoon weet dat het niet klopt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Daar zit ik inderdaad een beetje over te dubben. Dat lijkt mij wel prettig, maar de accountant is daar (voor kleine ondernemers) nogal op tegen. Niet dat ik me daar wat van aan moet trekken, maar qua advies moet ik het daar op dit moment nog wel van hebben. Ik ga idd even vragen wat de mogelijkheden zijn. Het potje zoals ik dat nu heb voor pensioen is niet groot, dus 5000 ofzo erbij is niet iets dat risicovol is (want daarom is de accountant erop tegen; veel ZZP'ers komen daarmee in de problemen omdat ze het geld niet écht reserveren), maar het kan er wel net voor zorgen dat ik bijvoorbeeld dit jaar onder de VRH-grens blijf.

 1. Ik voelde me heel erg belazerd toen ik erachter kwam dat het bedrag wat je in een soaarhypotheek opbouwt bij een verzekeraar niet onder het depositogarantiestelsel valt. Bij een bank is dat wel het geval.
  Hier een man met een hoge opleiding op financieel gebied, dus als ik iets niet snap of een verkeerd idee heb wordt me dat uitgelegd. Al wist manlief dat dus ook niet van de spaarhypotheek. We hebben nu geen spaarhypotheek meer.
  Toen er een offerte gemaakt werd van de nieuwe hypotheek heeft mijn man die hele offerte van voor naar achter gelezen en uitgezocht en gevraagd wat hem niet helder was. De hypotheekadviseur viel zo ongeveer van zijn stoel van verbazing omdat niemand dat doet en er zelfs mensen zijn die de enveloppe van de offerte niet eens geopend hebben.
  Wij hebben nauwelijks meer rente aftrek omdat het huurwaardeforfait zo hoog is, dat hoef jij iig ook niet meer te betalen 🙂 En elke maand die lagere lasten is ook fijn. Wij betalen nu honderden euro's minder per maand dan toen we hier kwamen wonen.

 2. Ik ben altijd bijna omgepraat wanneer ik in de bank ben, maar heb ondertussen geleerd om eerst erover na te denken en dan pas iets te beslissen.
  Zo had ik bijna weer een bedrag heropgenomen om de tuin en badkamer te financieren want dan konden we er onmiddellijk geniet van hebben, maar achteraf gezien is dat dom.
  Sparen dus maar…
  Geen lening is nog altijd beter dan een lening.
  Wanneer ik vertel dat wij voortijdig aflossen zegt men mij altijd: 'Maar dan moeten wij meer belastingen betalen!!'
  Toch ken ik ondertussen al één gezin die ons voorbeeld gevolgd is en deze zomer hun vakantie liet schieten om voortijdig af te lossen.

 3. Haha ik zeg altijd maar: ik zou wel willen € 1.000.000 belasting per jaar zou moeten betalen, waarvan mensen dan altijd denken dat ik niet goed snik ben.. Maar het betekent dan wel dat je € 2.000.000 verdient hebt!

  Ik heb een beetje het idee dat wat jij schrijft komt doordat veel mensen belasting betalen nog erger vinden dan aan de bank rente betalen, komt dat jou ook bekend voor? En dat ze daarom zichzelf voorhouden dat die hypotheekrenteaftrek eigenlijk wel heel gunstig voor ze is.

  Fijn weekend gewenst!

  1. Ik denk dat het vooral (bij mij dan) is dat je het idee hebt dat je toch al megaveel belasting betaalt, vrijwel overal op, en dat dit er dan nog eens bij komt. Rente op de hypotheek is een beetje onvermijdelijk. Die lasten bekijk ik ook altijd bruto, niet netto. Dus daar voelt het niet of ik speciaal teveel betaal.

 4. Dat komt omdat je brein je in de maling neemt. Het ene is positief (belasting aftrekken) en het andere negatief (belasting betalen). Wat je moet doen om je brein weer op het rechte spoor te zetten is op uitrekenen wat je per saldo betaald hebt in het ene (alleen belasting) of in het andere geval (belasting plus netto rente) en die twee bedragen naast elkaar zetten. In je achterhoofd weet je dat ook wel, maar het primitieve deel van je brein ziet dat gewoon niet meteen, die moet je het letterlijk voorrekenen. 🙂

  Ik heb dat soms als ik veel moet voorschieten voor een geld terug actie of iemand geld lenen als we gaan stappen ofzo. Ik weet dat ik het geld terug krijg, en het gaat over beslist geen erg grote bedragen, en toch vind ik het niet fijn om het eerst te betalen. Ook zo'n stom dingetje.

 5. Ja gek in je hoofd he! Minder voorlopige teruggaaf omdat je aflost werkt ook zo. Omdat je minder op je rekening gestort krijgt van de BD voelt het alsof je minder te besteden hebt. Maar als je het naast je besparing legt gelukkig niet.
  Idd cijfertjes naast elkaar leggen helpt!

 6. Herkenbaar, met een afgelost huis en geen inkomen hoef ik nu helemaal geen belastingaangifte meer te doen. Best prima natuurlijk, maar zo rond april, als iedereen (en ik vroeger ook..) grote bedragen terug krijgt, mis ik het toch. Het was toch een feestelijk moment, waar ik erg naar uit kon kijken. Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.