Betalen of niet?

Vorig jaar heb ik met mijn auto een ongeluk gehad. Dat heeft toen in totaal ongeveer €1000 gekost, iets dat ik ook zou betalen als ik het via de verzekering deed. Omdat ik toen niet zo heel dik in de slappe was zat, heb ik het gewoon via de verzekering gedaan en ging mijn premie omhoog. Of beter gezegd; ik ging een paar treden naar beneden.

Nu kreeg ik van de verzekeraar ineens de optie om de schade alsnog zelf te betalen en dan met terugwerkende kracht weer omhoog te gaan in de schalen (en naar ik aanneem: de extra betaalde premie terug te krijgen). Dat mag tot het einde van het jaar.

En op dit moment heb ik een mooie buffer op de zakelijke rekening, waardoor ik dat makkelijk zou kunnen betalen. Bovendien betaal ik al ongeveer een jaar die hogere premie, dus van die bijna €1000 die ik dan moet storten, krijg ik volgens mij meteen al zo’n €250 of €300 terug aan teveel betaalde premie. Ik heb dan in feite natuurlijk helemaal geen bal aan die verzekering, tot ik de auto total loss rijd, maar het verlaagt wel mijn maandlasten weer en is gunstiger als ik ooit weer eens een andere auto koop. Schadevrije jaren tikken nu eenmaal aan qua korting. Ik zit nu geloof ik weer op 62,5%, maar kan in principe op 76% zitten.

Hebben jullie wel eens zo’n voorstel gehad? En ik neig nu dus een beetje naar betalen, slim of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Nee, nog nooit. Maar ook nog nooit een ongeluk gehad (klopt dit af op hout) 😉 Wist eigenlijk niet eens dat het kon.
  Als ik zie hoeveel premie je terugkrijgt, ben je het er in een paar jaar uit (tenzij je weer moet claimen). Het punt is dat zo'n claim je je hele leven achtervolgt.
  Ik denk dat ik, als ik een ruime buffer zou hebben en de terugverdien tijd reëel is, zou betalen.

 2. Ik heb het wel eens als advies gekregen nadat mijn buitenspiegel er was afgereden. Toen adviseerde de verzekering mij om het zelf te betalen omdat ik anders na 1 jaar al meer aan extra premie kwijt was dan het bedrag dat ik moest betalen.
  Maar achteraf nog nooit.
  Ik zou ook wantrouwend worden als de verzekeraar je een voorstel in jouw voordeel doet na zo'n lange tijd? Moeten ze dringend hun buffers vullen om de premiestijging voor volgend jaar binnen de perken te kunnen houden?

  1. Ja, ik vind het ook wel een beetje apart. Overigens is het niet speciaal in mijn voordeel, alleen die treden zijn gunstig. Ik kreeg het voorstel destijds ook al, maar toen was mijn buffer niet zo ruim. Ik heb het vooraf idd (ook met een spiegel.. zo klink ik overigens wel als een enorme brokkenpiloot…) ook eens gehad. Nu had de kostenpost nog hoger kunnen worden, als de tegenpartij ook geclaimd had. Dat is echter niet gebeurd en dat is nu blijkbaar duidelijk. Zullen ze wel een bepaalde periode op moeten wachten.

 3. Dit is heel gebruikelijk. Je kunt de bespaarde premie afzetten tegen het schadebedrag. Ook is het goed om nog even in je verzekeringsvoorwaarden te kijken hoe ver je terug zou vallen qua korting wanneer je nóg een schade zou krijgen. Vooral dat laatste kan flink aantikken

 4. Ja, hier is niets spannends aan. Een voorstel waarbij je denk ik voordeel hebt. Gewoon zelf even uitrekenen wat het gunstigste is. Ik zit al vele jaren in de hoogste groep, (afkloppen) dus al ik al een ongeluk zou veroorzaken dan blijf ik daar in zitten.

 5. Ik zou het zeker zelf betalen zeker als je nu al berekend dat je het terugverdiend. Mocht je nog een keertje pech krijgen zak je waarschijnlijk nog harder naar beneden en betaal je nog veel meer premie dus bij quitte of bijna quitte zelf betalen indien mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.