‘Nee’ zeggen

sboneham via Visual hunt / CC BY

Als er iets is dat ik echt ontzettend lastig vind, dan is het wel ‘nee’ zeggen. En dan vooral als het gaat om werk. Dat werkt een beetje twee kanten op; ik wil mensen niet teleurstellen, maar ik wil natuurlijk ook niet graag werk mislopen. Het ene moment heb ik het als zelfstandig ondernemer misschien druk, maar het andere moment kan dat heel anders zijn. En het is ook vaak gewoon makkelijk om ‘ja’ te zeggen. Dan hoef je de geen mogelijke confrontatie aan. Want niet iedereen accepteert direct een ‘nee’. Zeker als het gaat om werk, proberen mensen toch vaak nog wat te onderhandelen.

Toch doe ik het de laatste tijd vaker en wil ik het nóg vaker doen. Dat niet ‘nee’ willen/durven zeggen hangt namelijk samen met een andere ‘makke’ die ik heb: ik vind het moeilijk om grenzen te stellen. Maar ik kán niet alles, ik wíl niet alles en wat ik wél wil komt vaak in het gedrang doordat ik te vaak ‘ja’ zeg. En ik denk dat ik er na bijna 10 jaar ook best een beetje vertrouwen in mag hebben dat ik ook echt niet direct op een dieet van droog brood hoef als ik iets beter afbaken wat mijn werktijden zijn, wat ik in die tijd aan wil nemen en wat ik wil doen met mijn vrije tijd. Dat geldt natuurlijk ook voor wat ik doe in die werktijd, want doordat ik eigenlijk altijd bezig ben met brandjes blussen (het werk waar ik in zit moet eigenlijk het liefst gisteren gedaan zijn, dus het zijn veel relatief korte projecten, waarbij je veel moet schakelen), heb ik soms ook wel het idee dat ik niet echt een stap verder kom. Ja, ik verdien geld en ja, ik haal soms meer nieuwe klanten binnen. En op zich is het ook nog wel bijzonder dat ik hier goed van kan leven. Maar is dit wel wat ik wil (blijven) doen? Op de manier waarop ik het nu doe?

Volgens mij is het ook een beetje een vrouwendingetje. En volgens mij ook iets van ‘middelste kinderen’. Die staan een beetje bekend als onderhandelaars, conflict vermijdend en loyaal. Op zich allemaal prima eigenschappen, maar niet als ze ten koste gaan van jezelf. En daar kan ik soms wel een handje van hebben, als ik weer aan zit te werken tegen deadlines of aanhik tegen opdrachten die ik eigenlijk helemaal niet zo leuk vind en die ook nog eens weinig geld opleveren. En dus ook op die manier niet echt motiveren.

Maar natuurlijk heb ik er niet veel om hier alleen over te klagen. Ik wil er graag wat aan doen. En begrijpen waar het vandaan komt helpt een beetje, maar denken aan wat het me brengt als ik meer ‘nee’ zeg is een focus op iets positiefs en ik denk dat me dat nog veel meer brengt. Wat ik hier dan aan ga doen? Oefenen. Het gewoon doen. Gewoon ‘nee’ zeggen als ik ergens geen zin in heb of geen tijd voor heb. Ik denk dat er dan nog vaak genoeg momenten zullen zijn waarop ik merk toch teveel te hebben aangenomen, maar als ik dan in ieder geval niet met extreme tegenzin iets aan het doen ben (en veel minder vaak dan nu wel eens het geval is), dan is dat denk ik wat beter te pruimen.

Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Waar komt dat bij jou door en heb je misschien ook technieken om het tóch vaker te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Tussen de regels door lees ik, dat je balans tussen werk en privé aan het zoeken bent?
    ik doe het 36 dagen plan van Christel (het rijke wijf) Het zet je tot nadenken. Voor mij kwam dit op een goed moment, wellicht ook iets voor jou?

  2. herkenbaar.. 🙂
    ben de oudste thuis trouwens :p maar wel vaak vervanger geweest voor mn moeder dus bemiddelen tussen mn zusjes misschien :p

    zeg ook te weinig nee. zeg alleen nee tegen werk als het echt niet kan omdat er andere afspraken staan. als ik gewoon een rustige dag had gewild, kan ik geen nee zeggen. wil een ander niet met een opvangprobleem opzadelen omdat ik geen zin heb :p zo werk ik zelfs een zaterdag in dec…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.